» Blog » Garmin

Smart hodinky Garmin pre konkrétne športy

Tagy: Výber najlepších | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 29.9.2022 | 8 MIN

Garmin si podmanil svet nielen svojimi multišportovými modelmi, ale aj hodinkami zameranými čisto na daný šport. A preto v ponuke nájdeme hodinky pre beh, letectvo, golf alebo napríklad potápanie. A ktoré Garminy sú pre vás tie pravé? To sa dnes dozviete.

Dá sa s istotou povedať, že najznámejší rad od Garminu je Fenix, ktorý poznajú aj ľudia, čo s Garminmi nemajú nič spoločné. Posledné roky ich tiež doháňa rad Tactix.

Garmin Fenix 7 – Sprievodca výberom
10.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 – Sprievodca výberom

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

A prečo sú tak obľúbené? Je to jednoduché. Fenixy (a už aj Tactixy) sú proste kultový rad a každý smrteľník, aj keď o Garmine sotva len počul, pri slove Fenix takmer vždy bude vedieť, o aké hodinky sa jedná.

Okrem multišportových hodiniek teda Garmin ponúka aj smartwatche pre špecifické akvitity. Aby som nemrhal vašim časom, v bodoch tu vypíšem rady a pre koho sú. A po kliknutí na rad už budete čítať len informácie ku konkrétnemu radu.

Forerunner

Začneme najstarším radom od Garminu a ako už z názvu vyplýva Forerunner – pre bežca. Hlavným znakom hodiniek je rozhodne plastové puzdro, vďaka ktorému sa inžinieri z Garminu dostávajú na malé váhy hodiniek, ktoré neprekážajú ani najrýchlejšiemu atlétovi.

Plast kam až oko dosáhnePlast kam až oko dovidí

Dizajnom ale určite nekončia. Všetky hodinky z radu Forerunner majú bežecké funkcie ako napríklad regeneračný asistent, výpočet hodnoty VO2 Max alebo podpora dynamiky behu. Tie najlepšie majú aj mapové podklady, navigáciu a napríklad hudobný prehrávač. Z fitness funkcií určite oceníte nočné meranie VST alebo vylepšený widget tréningového statusu.

437,00 € skladom

Z tohto radu vyzdvihnem hneď dva kúsky a tými sú Forerunner 955 a 255. Prvý spomínaný je najlepší model v rade s najviac funkciami a aj najdlhšou výdržou batérie. Hodinky disponujú mapovými podkladmi, všetkými tréningovými funkciami, ktoré Garmin ponúka a 15dennou výdržou batérie v režime smartwatch.

317,00 € (doručíme do 6.5.)

Forerunner 255 je zasa najlepší model z radu v pomere cena / výkon. A pravdepodobne by tiež mohol ašpirovať na najlepšie športové hodinky do 400 eur. Lákajú ohromnou výdržou batérie (až 14 dní v režime smartwatch a až 30 hod v režime GPS), navigáciou po krivke a dokonca bezkontaktným platením. Tiež si môžete vybrať variant s hudobným prehrávačom (drahší) alebo bez (lacnejší).

Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy
1.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 255/255S Review - Športové zaťaženie strednej triedy

Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenzia - Len to najlepšie

U Forerunnerov je rad asi najviac rozvetvený a tak okrem týchto modelov, narazíme na čísla 55 (najlacnejší a napriek tomu funkčne nadupaný model), Forerunner 745 a 945 (staršie modely, náramne podobajúce sa modelom 255 a 955).  Pokiaľ by ste sa chceli o Forerunneroch dozvedieť ešte viac, môžete mrknúť na článok, kde ich kolega Dominik popisuje do detailu.

Úprimne, staršie modely mi nedávajú zmysel z dôvodu zastaralých technológií a kratšej podpory zo strany Garminu. Myslím, že to výrobca vyriešil skvele, že ponúkol teraz dva modely, ktoré nahradia všetky ďalšie čísla.

Garmin Forerunner – Sprievodca výberom
27.7.2022 - Dominik Hok
Garmin Forerunner – Sprievodca výberom

Najdôležitejšie znaky radu:

  • Ľahkosť vďaka plastovému puzdru
  • Ľahké ovládanie tlačidlami (Forerunner 955 je kombinácia tlačidiel + dotyk)
  • Pokročilé tréningové funkcie a metriky
  • Dlhá výdrž batérie

Enduro

Model Enduro – odvodený od slova "Endurance" je prémiový športtester / smart hodinky s najdlhšou výdržou od Garminu. Je určený pre extrémnych športovcov, ktorí behajú (či jazdia) niekoľkodenné preteky alebo pre tých, ktorí nechcú denne nabíjať a chcú mať parádny vzhľad.

Len pred niekoľkými málo dňami bol predstavený nový model Garmin Enduro 2, ktorý ide po stopách svojho staršieho brata a pridáva dlhšiu výdrž batérie, mapové podklady a hudbu. Novinkou pre tento model (dostane sa aj do ďalších radov) je funkcia GAP, ktorá prepočítava tempo v kopcoch na rovinu.

Najväčšou dominantou je ale baterka, ktorá dokáže držať hodinky nažive až 46 dní (so solárom) a až 150 hodín v režime GPS (so solárom). V prvom modeli chýbalo pár funkcií a tak hodinky vydržali v režime smartwatchu až 65 dní pri dobrých svetelných podmienkach.

A ako sa líšia tieto hodinky od Fenixu 7X? Najväčší rozdiel je samozrejme v baterke a na prvý pohľad v nylonovom remienku. Na ten druhý pohľad sú mierne rozdiely aj vo funkciách. Hodinky ponúkajú naviac GAP – Grade Adjusted Pace a tiež mapovú funkciu Next Fork.

Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom

Najdôležitejšie znaky radu:

  • Ultravýdrž batérie
  • Odolné puzdro pre outdoorové dobrodružstvo

Quatix

Špeciálny rad pre jachting sa u Garminu volá Quatix. A ako si špeciálne hodinky pre jachting predstaviť? Jednoducho, mrknite na Garmin Fenix a pridajte jachtárske funkcie naviac.

Z hodiniek dostanete kompletné informácie potrebné pre vašu plavbu. Môžete ich spárovať s kompatibilnou námornou technikou, riadiť cez nich autopilota alebo napríklad sledovať príliv a odliv. Potešia aj Bluechart G3 mapy, ktoré obsahujú dôležité dáta pre rybolov a ďalšie info, ktoré je pre každého kapitána dôležité.

1 104,00 € skladom

Najnovšiu kolekciu tvoria 3 modely hodiniek. Quatix 7 (verzia AMOLED a "klasik - transflektívna") a Quatix 7X s transflektívnym displejom a svetlom. AMOLED displej má úžasné farby a o niečo nižšiu výdrž batérie a ďalšie dva spomínané majú solar a výdrž batérie s ktorou snáď aj mesiac prežijete na pustom ostrove. V prípade modelu X určite využijete aj efektné (a efektívne) svetlo zabudované v puzdre.

Výkon Garmin Quatix 7 - Ted, nahoď svoj prút!
29.4.2022 - Dominik Hok
Výkon Garmin Quatix 7 - Ted, nahoď svoj prút!

Najdôležitejšie znaky radu:

  • Špecifické funkcie pre rybolov, jachting atp.
  • Elegantný vzhľad
  • Možnosť výberu AMOLED variantu

D2

Pri tomto rade je to veľmi podobná pesnička ako pri rade Quatix. Vzali to najlepšie z Fenixu (Epixu 2) alebo Venu 2 Plus, pridali skvelé letecké funkcie a hodinky D2 Mach 1 (D2 X10) sú na svete.

Hodinky monitorujú celú dĺžku letu, ktorú potom zaznamenávajú do leteckej databázy FlyGarmin. Vedia tiež pracovať s aplikáciou Garmin Pilot a nechýbajú ani údaje o počasí zo systémov NEXRAD, METAR, TAF a MOS. Hodinky prinášajú aj mapy letísk a možnosť navigácie na najbližšie letisko.

556,00 € skladom

Okrem leteckých funkcií tu nájdeme ale aj bežné športové aktivity, fitness a smart funkcie, na ktoré sme u Garminu zvyknutí.

Existujú teda 2 hlavné modely. Garmin D2, ktorý je odvodený od hodiniek Venu 2 Plus a D2 Mach 1, ktorý sa podobá modelu Epix 2. Hodinky sa od seba najviac líšia v dĺžke výdrže batérie a samozrejme vzhľade.

Najdôležitejšie znaky radu:

  • Letecké funkcie
  • Možnosť lacnejšieho a drahšieho modelu

Swim

Plávam, plávaš, plávame. Swim 2 sú hodinky zamerané čisto na plávanie. A tomu je prispôsobené asi úplne všetko. Hodinky majú 36 g a priemer puzdra 42 mm. Po nasadení na ruku ani neviete, že ich máte.

198,00 € skladom

No a dokážu zmerať všetko, čo plavec potrebuje. Rozpoznajú štýl plávania, vypočítajú efektivitu (SWOLF) a zmerajú aj tepovku pod vodou bez hrudného pásu. Baterka vydrží v bazéne až 72 hodín a na otvorenej vode so spustenou GPS až 13 hodín. V bežnom režime smartwatchu potom hodinky dajú okolo týždňa.

Zaujímalo by vás, či hodinky zvládnu potápanie či šnorchlovanie? Odpoveď, ako názov hodiniek napovedá, je NIE. Hodinky majú len 50M vodeodolnosť, a tak by som zostal radšej na povrchu a do hlbín by som sa pustil až s ďalším radom Descent.

Najdôležitejšie znaky radu:

  • Ľahké a malé prevedenie pre prirodzený pohyb ruky pri plávaní
  • Špeciálne plavecké funkcie

Approach

Hodinky pre skutočných golfistov, ktoré kombinujú eleganciu s ľahkosťou, aby neprekážali pri žiadnom z podarených úderov. Naviac so všetkou golfovou štatistikou a mapami až 40 tisíc ihrísk po celom svete. To je definícia radu Approach.

Víte, že existuje také golfové počítače řady Approach G?Viete, že existujú aj golfové počítače radu Approach G? (Zdroj: pocket-lint.com)

V hodinkách si môžete zaznamenávať údery, ukážu vám ktorú jamku hráte a pokiaľ nevidíte na vlajku, ukážu vám, ktorým smerom sa dokonca nachádza. Môžete zaznamenávať vaše skóre a tiež akou palicou ste zrovna hrali. Všetko sa prenáša do špeciálnej aplikácie Garmin Golf. Určite by som ešte vyzvdvihol, že vyššie modely dokážu zmerať dĺžku úderu, vzdialenosť od jamky alebo vzdialenosť k ďalšiemu pointu vhodnému k ďalšiemu odpalu.

Najdrahším modelom a vlajkovou loďou tohto radu je model Approach S62, ktorý má najdlhšiu výdrž batérie (20 hod. GPS a 14 dní v režime smartwatch) a samozrejme aj najviac funkcií.

Vypůjčeno ze stránek https://www.pocket-lint.com/
492,00 € skladom

Okrem golfových funkcií, spomínaných v predošlých odstavcoch, majú hodinky aj smart funkcie ako platbu kartou, notifikácie z telefónu a všetky fitness funkcie na ktoré sme u Garminu zvyknutí.

Najdôležitejšie znaky radu:

  • Dôraz na eleganciu v kombinácii s praktickosťou
  • Špeciálne golfové funkcie

Descent

Vždy, keď sa s niekym bavím o Descentoch, spomeniem si na pelíšky a zadržiavanie dychu. Tu už je to ale iná pesnička.

Garmin Descent je totiž "počítač" vyvinutý priamo pre potápačov, aby vedeli všetko o svojom ponore. Takže dĺžku ponoru, hĺbku, stavy bômb a pri výstupe aj zastávky pre správny výstup späť na hladinu. Prístroj je certifikovaný podľa normy EN13319 potápačských computerov. A pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť všetky rozdiely a funkcie, doporučujem vám prečítať si článok môjho kolegu.

Garmin Descent Mk2 – Predstavenie celého radu a variantov
5.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Descent Mk2 – Predstavenie celého radu a variantov

Existujú dva hlavné modely v tomto rade. Jeden s názvom Mk a druhý s názvom G. "Mk" sa viac podobajú Fenixom a model G je náramne podobný Instinctom. A dokonca aj tým, že majú čiernobiely displej.

Najdôležitejšie znaky radu:

  • Hodinky konštruované na potápanie
  • Potápačské funkcie
  • Lacnejší a drahší variant

Instinct

Pre cyklistiku (najmä z kopca) a turistiku by som doporučil len jeden model od Garminu, pokiaľ nechcete ísť do Fenixu. Hodinky sú síce plne účelové (takže nečakajte AMOLED displej a mnoho smart funkcií), ale za to aj keď ich prejdete "džípom", rozhodne to prežijú. Instinct v týchto smeroch rozhodne exceluje!

A hoci rad Instinct vznikal ako hodinky čisto pre vojakov a záchranárov, perfketne sa hodí práve na cyklistiku či outdoorové športy.

Vďaka vojenskému štandardu MIL-STD-810G sú hodinky takmer nerozbitné a preto sú vhodné do outdoorového prostredia, a obľúbili si ich zjazdári a enduro jazdci. Aj keď s nimi spadnete, pravdepodobne sa im nič nestane. Ich čiernobiely transflektívny displej je úžasne kontrastný a viditeľný v každej situácii. Sklíčko hodiniek je celkom zapustené, a tak aj keď je to Gorilla Glass, nemusíte sa báť žiadneho poškriabania. Hodinky síce asi na prehliadkovom móle neobstoja, ale na to nie sú ani stvorené.

Ačkoli vzor krásy to asi není, barvy mají úžasné!Hoci vzor krásy to asi nie je, farby majú úžasné!

Tento rok predstavený Instinct 2 rúca hranice možností a ponúka používateľom to najlepšie z oboch svetov. Ako zo sveta športu, tak zo sveta smartwatchu. S hodinkami zaplatíte, obsahujú všetky dôležité metriky k tréningu, ponúkajú aj navigáciu po krivke a baterka ich zvládne udržať v chode až 48 hodín na GPS so solárom a až na 51 dní so solárom! A to už sú teda poriadne hodinky.

Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli
1.2.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli

Najdôležitejšie znaky radu:

  • Odolné puzdro pre outdoorové zážitky
  • Čiernobiely kontrastný displej – Asi najlepšie viditeľný z celého radu Garmin
  • Možnosť výberu solárnej a nesolárnej verzie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

437,00 € skladom
556 € skladom
516 € skladom
Zobraziť ďalší
258 € skladom
222 € nedostupné