» Blog » Suunto

Suunto 9 G1 Baro HR - špičkové outdoorové hodinky s pár muškami

Tagy: Recenzie | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 5.1.2021 | 7 MIN | 4x komentár

Suunto 9 Baro, hodinky uvedené na trh fínskou firmou Suunto v roku 2018, predstavujú pomyselnú druhú verziu radu Spartan s množstvom noviniek. Tieto hodinky som mal možnosť testovať 7 dní a ani jeden deň neležali len tak doma. Ako to teda dopadlo a ako som sa ako užívateľ Garminu s týmto strojom popasoval?

Suunto sa na rozdiel od konkurenčných výrobcov vydalo smerom čo najlepších outdoorových funkcií na úkor vychytávok ako je napríklad prehrávač hudby alebo platenie hodinkami, a tak sú postavené aj tieto hodinky, ktoré si obľúbi ako outdoorový nadšenec, tak profi pretekár. Poďme zistiť, čo tento stroj dokáže.

Zoznámte sa, Suunto 9

Už pri vytiahnutí hodiniek z krabičky hodinky budia dojem elegantných a robustných hodiniek, ktoré upútajú svojím vzhľadom nielen pri behu. Hodinky majú šírku puzdra 50 mm, a tak sa nie je čo diviť, že lepšie sedia na širšom zápästí. Keďže ja mám ruku širokú ako je labka priemerného chrta, tak je pre mňa celkom zložité uchytiť remienok akurát pre správne fungovanie snímača tepu.

Hodinky disponujú dotykovým displejom so zafírovým sklíčkom zasadeným v plastovom puzdre. Hodinky sa na ruku usadzujú silikónovým remienkom o šírke 24 mm a po vzore viacerých firiem už má rýchlopánty, a tak sa dajú remienky rýchlo meniť podľa chuti.

Pravá strana hodiniek patrí trom ovládacím tlačidlám z ocele a na ľavej strane je umiestnený reproduktor hodiniek. Hodinky upozorňujú na akúkoľvek notifikáciu z telefónu, alebo nás upozornia, že bežíme moc pomaly a mali by sme pridať a to všetko vďaka reproduktoru pekne nahlas.

Keď už sme u toho reproduktoru, pokiaľ ráno vstávate na tréning skôr ako ja, tak nie je ideálne sa nechať budiť hodinkami. Je to vážne nahlas a priateľka s tým môže mať trošku problém. Samozrejme nie je problém nastaviť vibračné budenie. To mi ale napadlo až po pár ránach, kedy po mne lietali veci. Spodnú časť hodiniek tvorí optické čidlo a konektor pre nabíjanie. Optické čidlo mierne vystupuje z tela hodiniek, ale na ruke to človek pri aktivite takmer nepozná.

Mne sa do rúk dostala varianta HR. To znamená, že už v základe majú hodinky priložený v krabičke hrudný pás, ktorý je jednoducho dokonalý. Musím priznať, že najlepší, aký som kedy na sebe mal. Suunto má úžasne malý snímač a pri behu či akejkoľvek inej aktivite ho vôbec necítite.

balení obsahuje hodinky, hrudní pás, nabíječku a návod

Balenie obsahuje hodinky, nabíjačku a hrudný pás

Dotykový displej na športových hodinkách. Áno, či nie?

Na outdoorových hodinkách je to veľmi rozporuplná vec. Dotykový LCD transflektívny displej s rozlíšením 320x320 pixelov ponúka krásny pohľad, ale... Pri outdoorových športoch ako je beh, cyklistika a iné, môže dotykový displej užívateľa skôr potrápiť. Táto vychytávka je používaná skôr u „mestských" smart hodiniek.

Displej totiž nereaguje na poliatie vodou, vo veľkej zime, kedy má človek zmrznuté ruky alebo cez niektoré typy cyklistických rukavíc. Zato reaguje pri letmom dotyku oblečenia, ktoré máme cez hodinky. Je to vôbec možné? Toto bola poznámka Suunto ambasádora s ktorým som bežal minuloročný pretek okolo Mont Blancu. Povedal mi:„Ja ho mám počas aktivity vypnutý, lebo ak máš vlhkosť na bunde tak to prepína, resp. dokážeš zapnúť podsvietenie."

Jeho slová s bundou sa potvrdili a tiež pri kontakte so silonovým tričkom pri intervalovom tréningu som dokázal rukávom prepnúť obrazovky. Nechcem sa ani domnievať, aké by bolo pre radu z nás nešťastie, keby sa tréning prestal merať a chýbali by kilometre v denníku. Suunto v tomto ohľade ale myslelo na všetko a dotykový displej sa dá vážne počas aktivity vypnúť a hodinky ovládať tromi základnými tlačidlami.

hodinky mají výbornou čitelnost i na přímém slunci

Hodinky majú výbornú čitateľnosť aj na priamom slnku

Chcem hodinky, ktoré nebudem musieť často nabíjať. Je to správna voľba?

V tomto ohľade sú Suunto 9 ideálne pre endurance aktivity, pretože výdrž baterky je pozoruhodná. Od začiatku si možno nastaviť až tri režimy snímania GPS (performance, endurance, ultra). To znamená, že si môžeme zvoliť interval po akej dlhej dobe hodinky komunikujú so satelitmi, čo značne ovplyvňuje výdrž batérie. V performance režime si hodinky získavajú polohové dáta každú sekundu a výdrž batérie je 25 hodín. V endurance móde si hodinky získavajú polohové dáta každú minútu (výdrž 50 hodín) a v ultra móde každé dve minúty (výdrž batérie 120 hodín).

Hodinky tiež samé strážia úroveň baterky a pri poklese pod určité percento ponúknu prechod do jedného z úspornejších módov pre dokončenie aktivity. Pri naplánovaní tréningu v ich aplikácii vám tiež strážia percentá batérie a dostatočne dopredu upozornia, keď je potreba prístroj nabiť. Ak neplánujete tréningy a stále chcete mať prehľad, koľko hodín tréningu so spustenou GPS vám ostáva, tak pred spustením tréningu hodinky túto hodnotu ukazujú.

Jedna z podstatných informácií je tá, že aj pri ultra režime, nevyzerajú výstupné dáta na mape ako haky-baky, a to z dôvodu jedinečného algoritmu Suunta s názvom FusedTrack, ktorý pomocou akcelerometra dopočítava a spresňuje údaje z GPS. Túto vychytávku používa aj pri určení tempa - FusedSpeed a aj pri nadmorskej výške pomocou barometra - FusedAlti. Takže ak chce byť človek na trati viac ako 24 hodín, tak tieto hodinky mu to pohodlne umožnia.

Operačný systém hodiniek a jeho (ne)ovládateľnosť a (ne)prehľadnosť

Navonok vyzerajú hodinky ideálne a baterka zvládne takmer akúkoľvek vzdialenosť... Ideálny partner, nie? Ale operačný systém tvorí druhú polovicu hodiniek, tú vo vnútri a pre užívateľov veľmi dôležitú. U tohto modelu máme možnosť ovládania dvoma spôsobmi. Dotykovým displejom a tlačidlami. Dotykovým displejom sa dostaneme do všetkých zákutí týchto hodiniek a to aj na niektoré možnosti, ktoré tlačidlami nejde zobraziť, ako všetky grafy barometra, výškomera atď. Toto ovládanie je úplne jednoduché, intuitívne a celkom v poriadku.

Pri ovládaní hodiniek cez tlačidlá je ale niekedy až do plaču, ako dlho sa človek musí preklikávať, aby sa dostal tam, kam potrebuje. Jednou z najväčších výčitiek je to, že hodinkám chýba mechanické tlačidlo „späť", ktorým by sa dalo vrátiť vždy naspäť a človek by nemusel stráviť dopoludnie listovaním späť v zozname cez softwarové tlačidlo "Späť", ktoré je vždy úplne hore v zozname.

Keď som "listoval" v zozname prvýkrát, tak som sa veľmi pobavil názvami niektorých aktivít. Napríklad aktivita „trailový beh" je napísaná ako „cezpoľný beh" alebo keď sa chcete pozrieť na históriu tréningu v hodinkách, musíte hľadať slovo záznamník. Ja som myslel, že mi hodinky konečne pomôžu so zoznamom nakupovania a pri rozkliknutí som videl len svoje tréningy. Hoci sú na trhu hodinky už nejaký piatok, tak by mohla prísť aktualizácia jazyka, ako to robia ďalšie firmy, napr. Garmin.

Hodinky ponúkajú mnoho športových režimov hodiniek a monitoring 24/7

Medzi novo pridané funkcie patrí denný monitoring 24/7 tepovej frekvencie, sledovanie spánku alebo ukazovateľ doby regenerácie po tréningu. Všetky tieto hodnoty môžu pomôcť k lepším výkonom a následne aj výsledkom.

Čo sa týka športových režimov, Suunto ponúka výber až z 80 aktivít. Myslím, že si vyberie naozaj každý, pretože výber aktivity začína u behania pokračuje cez basketbal a končí pri golfe. Pre bežcov je na výber hneď niekoľko módov, ako napríklad klasický beh, trail, intervalový tréning alebo aj pretekársky mód.

Každý mód má podľa zamerania aktivity rozvrhnuté dátové pole. Oproti konkurencii ale bohužiaľ nejde meniť rozloženie dátových polí na defaultných aktivitách a pokiaľ si chce človek rozvrhnúť pole sám, tak si musí vytvoriť cez telefón nový športový mód, čo je podľa mňa veľmi nepríjemné a v tomto prípade o termíne „user friendly" nemôže byť žiaľ reč. Tiež sa nový športový mód nedá vytvoriť pomocou prístroja a je potreba ho vytvoriť v mobile a následne previesť do hodiniek.

Suunto App, Movescount... Do čoho nahrať tréning?

Suunto App je nová mobilná aplikácia (2019) nahrádzajúca súčasne aj Suunto Movescount. Slúži jednak ako "veľký displej hodiniek", prostredie pre vedenie tréningového denníka, prípravu trás, analýzy a tiež sprostredkováva notifikácie mobilného telefónu. Táto aplikácia tiež komunikuje s mnohými ďalšími aplikáciami ako je napríklad Strava, Endomondo alebo TrainingPeaks.

Užívatelia Suunto Movescount sa nemusia báť a pokiaľ používajú počítačovú verziu aplikácie (mobilná už nie je dostupná), tak Suunto App ponúka prenos tréningových záznamov aj do Movescountu. Nevýhoda novej aplikácie je tá, že neexistuje jej verzia pre PC, a tak sa všetko musí riešiť pomocou mobilu, ak človek nepoužíva Movescount. A je veľmi nepríjemné, že tieto aplikácie nie sú previazané účtami, takže je nutné mať dva účty, pokiaľ by človek chcel používať oboje.

Stojí to vážne za to? Pre koho?

Hodinky boli testované viac než týždeň a musím povedať, že za tú dobu som rozhodne nestihol prísť na všetky funkcie a vychytávky, ktoré tieto hodinky ponúkajú. Keďže je prístroj dosť robustný, tak by som tento typ doporučil skôr mužom s poriadnou rukou. Hodinky ponúkajú funkcie ako pre outdoorového nadšenca, tak pre vrcholového športovca. Každý si nájde svoju stranu hodiniek, či už je to osobitý dizajn, alebo funkcie a výdrž batérie pre najtvrdšie podmienky.

Samozrejme drobnosti ako je úprava profilov, aplikácia len na mobile alebo zložitejšia orientácia v menu, uberajú týmto hodinkám na atraktivite. Aspoň pre mňa. Ak by som sa rozhodoval pre kúpu týchto hodiniek, tak by som sa rozhodne pozrel na modely Garmin Fenix, či náhodou nebudú lepšou alternatívou. Peknou alternatívou týchto hodiniek by mohli byť aj podobne outdoorovo ladené hodinky Polar Vantage V alebo ak vám nevadí nižšia výdrž batérie, tak nové Suunto 7 o ktorých sme už písali v jednom z našich článkov. Zatiaľ mám ale stále radosť, ako Suunto 9 fungujú a preto sa teším na ďalšie testovanie týchto fínskych krások.

Když testuji, tak vždycky nosím dvoje

Keď testujem, tak vždy nosím dvoje

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peterpred 1117 dňami, reagovať
To čo považuješ za reproduktor je barometrický snímač.
Matěj Urbaczkapred 1114 dňami
Zdravím, máte pravdu. Chybička sa vloudila. Je to skutočne barometrický snímač.:-)
Martinpred 251 dňami, reagovať
Citujem z clanku: " Jednou z najväčších výčitiek je to, že hodinkám chýba mechanické tlačidlo „späť"" Stredne tlacidlo pri dlhsom podrzani ma funkciu SPÄŤ
Matěj Urbaczkapred 250 dňami
Zdravím, Martine, ano, takhle to opravdu funguje, ale pokud jste někde hluboko v menu, tak je nepraktické krok po kroku přidržovat tlačítko zpět.:-)

Hodinky zmienené v článku

404 € nedostupné
404 € nedostupné
187 € nedostupné
288 € nedostupné