Telefonovanie zo smart hodiniek

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 19.3.2024 | 3 MIN

Existuje veľa inteligentných funkcií, ale smart hodinky s možnosťou telefonovania sú v súčasnosti veľmi populárne. V tomto článku si rozoberieme, aké typy volania sú na inteligentných hodinkách k dispozícii a ktorí operátori podporujú volania nezávisle od telefónu.

Azda všetky smart hodinky vás upozornia na prichádzajúci hovor a vy ho môžete prijať alebo odmietnuť. Niektoré značky dokonca ponúkajú aj možnosť odoslania prednastavenej správy pri odmietnutí (napr. "Teraz nemôžem. Zavolajte neskôr.")

Prijatie hovoru má zmysel aj v prípade inteligentných hodiniek, ktoré nepodporujú volanie. Možno máte na hlave slúchadlá, takže môžete prijať hovor na hodinkách a vybaviť ho cez slúchadlá bez toho, aby ste museli vytiahnuť telefón z vrecka.

Potom je tu možnosť uskutočniť hovor priamo z hodiniek a existujú tieto typy:

3 NIE: Inteligentné hodinky Garmin do mesta
20.9.2022 - Dominik Hok
3 NIE: Inteligentné hodinky Garmin do mesta

Telefonické hovory cez Bluetooth

Tento typ telefonovania funguje úplne rovnako ako telefonovanie prostredníctvom náhlavnej súpravy. Mikrofón a reproduktor telefónu nahrádzajú mikrofón a telefón inteligentných hodiniek. Tento zvuk sa prenáša prostredníctvom technológie Bluetooth. Ak sa teda vzdialite od telefónu (a dosahu Bluetooth), hovor sa preruší alebo nebudete počuť druhú stranu a ona nebude počuť vás.

Poviete si, aký zmysel má možnosť telefonovať prostredníctvom inteligentných hodiniek, keď aj tak musíte mať telefón nablízku? Je tu veľa výhod. Napríklad ak šoférujete alebo manuálne pracujete, nemusíte telefón vôbec vyťahovať a máte voľné ruky. Alebo vás jednoducho nebaví vyťahovať telefón z vrecka a toto je pohodlnejšie. Najmä pre niekoho, kto počas dňa vybavuje množstvo telefonátov.

Niektorým ľuďom môže prekážať, že každý môže počuť ich hovor. Spoločnosť Huawei prišla so zaujímavým riešením so svojím modelom Watch Buds, ktorý má v puzdre zabudované slúchadlá, pomocou ktorých možno vybaviť hovor.

Huawei Watch Buds recenzia – Toto by ani Jules Verne nevymyslel
25.4.2024 - Dominik Hok
Huawei Watch Buds recenzia – Toto by ani Jules Verne nevymyslel

Túto možnosť ponúka viacero našich značiek. Medzi cenovo dostupnejšie patria Amazfit, Xiaomi alebo Huawei. Za modely od spoločností Samsung, Apple alebo Garmin si budete musieť trochu priplatiť.

Alebo si môžete vyfiltrovať všetky smart hodinky s možnosťou telefonovania.

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Telefonovanie nezávislé od telefónu

Ak nechcete byť vôbec závislí od telefónu, riešením môžu byť smart hodinky s eSIM (vstavanou SIM kartou), ktoré komunikujú prostredníctvom LTE. Tieto hodinky majú v sebe čip, ktorý dokáže nahrať údaje o vašom telefónnom čísle a nahradiť plastovú kartu SIM, čím nie je ovplyvnená odolnosť voči vode. Plastové SIM karty totiž potrebujú špeciálny otvárací otvor, ktorý je len ďalším priestorom pre vniknutie vody. Plastová SIM karta sa používa v drvivej väčšine napríklad detských smart hodiniek so sledovaním GPS, a preto nemá významnú odolnosť voči vode.

Notifikácia / Upozornenie z telefónu – Čo to je?
21.3.2024 - Dominik Hok
Notifikácia / Upozornenie z telefónu – Čo to je?

Telefonovanie nezávisle od telefónu má celkom zrejmú výhodu - telefón môžete nechať doma a stále vybavíte všetky hovory. Nevýhodou pre mnohých používateľov je, že drvivá väčšina inteligentných hodiniek používa iné číslo, ako je číslo v mobilnom telefóne. Jedine kombinácia hodiniek Apple Watch a T-Mobile dokáže používať rovnaké číslo pre smart hodinky aj mobilný telefón súčasne.

Výhodou eSIM je však možnosť nahrať na čip viacero čísel a prepínať medzi týmito profilmi.

Značky vyrábajúce modely s LTE a kompatibilitou s operátormi:

T-Mobile Vodafone O2
Apple ÁNO ÁNO
ÁNO
Samsung ÁNO
ÁNO
ÁNO
Huawei NIE
NIE
NIE

V našom e-shope si môžete vyfiltrovať smart hodinky so schopnosťou telefonovať nezávisle od telefónu. Samsung ich označuje ako "LTE", Apple ako "Cellular".

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre