» Blog » Tissot

Tissot Gentleman: recept na univerzálneho spoločníka

Tagy: Recenzie | Tissot | Pánske | Klasické | Spoločenské

Agáta Vřeská | 11.2.2020 | 6 MIN

Švajčiarsky Tissot predstavil vlani (2019) pánsky model, ktorý svojim dizajnom absolútne nevyčnieval. Napriek tomu sa o ňom dosť debatovalo, ponúkol totiž všestranný vzhľad a s ohľadom na cenu až pozoruhodné parametre vrátane Powermatica a kremíkového vláska. Reč je o Tissote s príznačným menom Gentleman.

Dizajn, ktorý nemá ohromovať, ale fungovať

Povedala by som, že Tissot Gentleman má najsilnejšiu aj naslabšiu stránku práve v dizajne. Zámer švajčiarskeho hodinárskeho domu tu bol úplne zrejmý: jednoduchý, čistý vzhľad, ktorý svojim elegantne-športovým mixom bude adekvátny takmer k akémukoľvek pánskemu štýlu. Od športového saka na grilovačke až po kravatu v kancelárii s dress code.

Práve táto univerzálnosť však môže vzbudiť pocit obyčajnosti až nudnosti. Keď im ale dáte šancu, zistíte, že sa jedná o veľmi dobre spracovaný model, ktorý sa nehrá na hodinky na každý deň, ale naozaj nimi je. Tvrdenie zdôrazňuje aj vodotesnosť s tlakom do 10 barov, teda 100m, zafírové sklíčko a decentná, ale dostačujúca luminiscencia Super-Luminova na ručičkách a bodoch pri indexoch.

Safír, WR 100M, jednoduchý design: návod na univerzálního společníka kamkoli

Zafír, WR 100M, jednoduchý dizajn: návod na univerzálne hodinky kamkoľvek

Parametre hodiniek idú ruka v ruke so skloňovanou univerzálnosťou: 40mm puzdro s výškou pod 12mm spĺňa požiadavky pre spoločenské hodinky nevyčnievajúce spod rukáva košele. Súčasne pôsobia dostatočne robustne, aby bolo učinené zadosť aj pri menej formálnych príležitostiach.

Model je dostupný v troch farebných verziách číselníka od striebornej cez modrú až k čiernej, všetky cielia na vynikajúcu čitateľnosť vrátane dátumovky na pozícii 3. Zvoliť si tiež môžete medzi oceľovým náramkom alebo koženým náramkom z teľaciny. Menej populárny je rozsah 21mm, ale aj tak nebude problém nájsť prípadne náhradný remienok či ťah.

Gentleman Powermatic 80 s třemi alternativami pro číselník

Gentleman Powermatic 80 s tromi alternatívami pre číselník

Spracovanie je dotiahnuté do vydareného konca. S brúsenou úpravou puzdra pekne kontrastuje širšia luneta v lesklom prevedení, ideálna v spojení s trojčlánkovým oyster ťahom s lešteným prostredným článkom.

Broušené pouzdro krásně kontrastuje s leštěnou lunetou

Brúsené puzdro krásne kontrastuje s leštenou lunetou

Minimalizmus modelu podľa Tissotu údajne odkazuje na typický vzhľad hodiniek z 60. rokov. V mnohých ale vyvolal asociácie na niektoré známe hodinky iných, omnoho luxusnejších značiek. Možno aj vám pripomínajú Gentlemanky Rolexky, Omegy alebo IWC. Ale skôr než by som Tissot podozrievala zo snahy kopírovať modely z iných cenových priečok, zdá sa mi, že hľadal basic model s basic vzhľadom. A v Gentlemanoch sa mu to podarilo nájsť.

Tissot Gentleman s Powermatic 80

V hodinárskom svete vždy vzbudia väčší záujem mechanické hodinky než quartzové. Spomínam to predovšetkým preto, že model Gentleman sa ponúka s automatickým strojčekom aj s tým batériovým. Na druhú verziu sa hneď tiež krátko pozrieme, ale teraz k tomu hlavnému: mechanickému strojčeku.

Dobre známy a vyhľadávaný strojček Powermatic 80 je jeden z dôvodov, prečo Gentlemani nie sú len ďalším modelom v rade, ktorý zostal bez povšimnutia. Práve Tissot sa podieľal na jeho zrode, a mohol si tak po istú dobu nárokovať výhradné právo v rámci Swatch Group. To už je samozrejme premlčané, avšak spoľahlivosť a dvojnásobná rezerva chodu než bývalo (je) obvyklé v hodinkách tejto cenovej kategórie patria medzi dôvody, prečo jeho použitie stále vzbudzuje pozitívne reakcie.

V Gentlemanoch máme čo do činenia s verziou C07.811 s 25 kamennými uloženiami, kompletne v kovovom prevedení (niektoré modifikácie Powermatica 80 mali plastové súčiastky, čo sa obvykle prejavilo na menšom počte kameňov). Certifikáciu presnosti COSC nenájdeme (aj keď by to pravdepodobne hravo zvládla), to už by sme asi chceli naozaj za dané peniaze príliš.

Vedľa viac ako trojdennej rezervy chodu ponúkajú vylepšenie v podobe kremíkového vláska (na strojčeku označenom tabuľkovou skratkou Si). Hlavnou prednosťou je zvýšená rezistencia voči magnetickým vplyvom, ale odráža sa tiež na lepšej prenosti chodu a obvykle sa v spojení s ním hovorí tiež o dlhšom intervale medzi servisovaním hodiniek.

Přítomnost silikonového vlásku prozrazuje nápis na číselníku, rotoru i značka křemíku na strojku

Prítomnosť kremíkového vláska prezrádza nápis na číselníku, rotore aj značka kremíka na strojčeku

Prítomnosť kremíkového vláska však nie je zas tak prekvapivá, ak vezmeme do úvahy snahu Swatch Group osádzať do budúcnosti všetky mechanické strojčeky kremíkovým vláskom alebo novou zliatinou Nivachron. V Gentlemanoch od Tissotu je ale vzhľadom k cene pod 750 Eur veľkým plusom, ktorý sa nedá neoceniť a rozhodne prináša konkurenčnú výhodu. Veď Tissot sa tým chváli nielen na rotore a strojčeku, ale aj priamo na číselníku.

Chod strojčeka môžete vidieť cez minerálne sklíčko spodného viečka, ktoré odhaľuje aj rotor s typickým Tissot zdobením Waves of Time.

Zdobení je v klasickém Tissot provedení Waves of Times

Zdobenie je v klasickom Tissot prevedení Waves of Time

Tissot Gentleman v quartzi

Nedá mi to, aby som nezačala menšou odbočkou. Asi to odo mňa nebudete počuť prvýkrát, ale občas sa ťažko vyrovnávam s názormi opovrhujúcimi "obyčajnými" quartzovými hodinkami. Hodinárska revolúcia, ktorá na konci minulého roka slávila päťdesiatiny, priniesla nevyhnuteľný progres a mať teda hodinky nesúce tých šesť písmen nebolo práve samozrejmosťou.

Dnes sa môžeme stretnúť s pamfletárstvom, že ich sériová výroba okráda o "dušu" a robí z nich tuctovú záležitosť pre masy. A do istej miery je to najskôr pravda. Osobne však dosť pochybujem, že za niektorými etarskými (nielen, samozrejme) masovo vyrábanými mechanickými strojčekmi stojí skutočne kus ľudskej duše, ktorá by mala zázračným pohybom rotora priniesť náznak nefalšovanej emócie pre svojich majiteľov.

Aby som učinila zadosť svojmu rúhačstvu, je aj pre mňa omnoho väčšou radosťou sledovať ladný tanec sekundovej ručičky, objavovať dômyselnosť súkolia a počúvať tikot, ktorý vracia beh času do dôb vreckových hodiniek...

Ale rovnako vítam, aj keď veci prinášajú práve tú hodnotu, ktorú od nich očakávame a sme ochotní zaplatiť a v dôsledku aj oceniť. V prípade hodiniek sú tieto kritériá pre mnohých diametrálne rozdielne. Vždy by ale mali ponúknuť majiteľovi potešenie a byť vhodne zvoleným doplnkom.

Hodinky by měly dělat především radost, bez ohledu na to co je pohání

Tissot Gentleman Quartz

Ak sa teraz pýtate, prečo som sa toľko rozfilozofovala nad touto kontroverznou témou, odpoveďou je opäť Tissot Gentleman. Tentokrát jeho quartzová verzia. Pri bližšom pohľade na parametre zistíme, že bol zvolený solídny kovový strojček od Ety s tromi kameňmi F06.115 s funkciou EOL (upozorní na koniec životnosti batérie). Ak medzi spomenuté kritériá pre ideálne hodinky patria práve praktickosť, funkčnosť a univerzálny vzhľad, je Tissot Gentleman Quartz zaujímavou voľbou, ktorú nemám dôvod haniť.

Dizajn zostal pre mechanické i quartzové modely takmer rovnaký. Že sa jedná o kremenný pohyb, je zrejmé hneď z číselníka, ktorému chýbajú údaje o Powermaticu aj použití Silicia. Chýbajú tiež medzisekundové indexy, ktoré by tu logicky nemali zmysel. Vďaka tomu vznikol ešte o kus čistejší dizajn celého modelu, čo by podľa mňa popravde neuškodilo ani mechanickému Gentlemanovi.

Číselník Gentleman Quartz je ještě o něco designově čistší

Číselník Gentleman Quartz je ešte o niečo dizajnovo čistejší

Zostali aj farebné variácie číselníka (strieborné, modré a čierne) a možnosť zvoliť si oceľový náramok alebo teľací remienok.

Tissot Gentleman Quartz na kůži

Tissot Gentleman Quartz na koži

Medzi číselnými parametrami tiež nájdeme iba drobné rozdiely - zostal priemer číselníka 40mm, šírka ťahu 21mm, avšak absencia mechanického strojčeka umožnila ešte o chlp nižšie puzdro 8,52mm, čo je pod lem košele ideálne.

Výška pouzdra quartzových Gentlemanů se dostala pod 9mm

Výška puzdra quartzových Gentlemanov sa dostala pod 9mm

Rovnako ako pri verzii automatu, je aj tu cena veľmi zaujímavá. Dostáva sa vo všetkých alternatívach pod 380 Eur - pre univerzálny kúsok v zbierke alebo skrátka Swiss Made hodinky pre každodenné nosenie ide zo strany Tissotu o celkom chvályhodný krok.

Rozdíly mezi mechanickým a quartzovým modelem Gentlemanů jsou na designově minimální

Rozdiely medzi mechanickým a quartzovým modelom Gentlemanov sú dizajnovo minimálne

Záverečný súd nad rodom Gentlemanov

Asi netreba zmieňovať, že ma tento model od švajčiarskeho Tissotu zaujal práve tým, ako dokonale univerzálnym sa dokázal stať. Aktraktívne spojene funkčnosti, prepracovanosti a férovej cenovky prevažuje vo výsledku nad absenciou akéhokoľvek vzrušujúceho prvku. Vo svete Tissotu sa stavia niekde medzi športovejšie vyzerajúci PR100 a elegantný Visodate. Skrátka univerzálny. Nič viac, ale rozhodne ani nič menej.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku