» Blog » Tissot

Tissot Supersport Quartz predstavenie – Tak trochu iné Superšporty

Tagy: Predstavenie | Tissot | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 16.7.2021 | 6 MIN

Letná novinka Tissot Supersport Quartz akoby sa strácala medzi všetkými tými superpeckami, čo sa Tissotu v poslednej dobe podarilo vydať (vravíme to stále, Tissot tento rok fakt šlape). Nové nenápadnejšie Supersporty síce nie sú taká bomba ako osemdesiatkovo ladené PRX či nové profi Seastar 2000, ale za pozornosť podľa nás stoja tiež. V čom je tento model výnimočný oproti Supersportom, aké už poznáme?

Foto: Hodinky-365.cz

Relatívne nová kolekcia Supersport nedostala svoj názov náhodou – doteraz sme v nej našli vyložene športové, veľké (my hovoríme "chlapské") hodinky s ostro rezanými črtami a rušným dizajnom, na ktorom nechýba samozrejme chronograf (stopky) a pretekársky ladená tachymetrická stupnica. Supersporty máme skrátka zaškatuľkované ako hodinky, z ktorých vyslovene srší ľahko agresívny športový ráz, pretekárska energia a ako napísal kolega v jednej z recenzií, je to poriadna jazda.

Tissot Supersport Chrono recenzia – Švajčiarsky pretekár ako z továrne na športiaky
22.2.2021 - Martin Balabán
Tissot Supersport Chrono recenzia – Švajčiarsky pretekár ako z továrne na športiaky

Klasický styl hodinek Tissot Supersport s chronografem a tachymetrickou stupnicí. Na fotografii je model Tissot Supersport Chronograph Quartz T125.617.11.051.00.Charakteristický štýl hodiniek Tissot Supersport s chronografom a tachymetrickou stupnicou. Na fotografii je model Tissot Supersport Chronograph Quartz T125.617.11.051.00.

Tak čo sa zmenilo? Nové Supersporty stratili prívlastok "Chronograph", teda sú bez stopiek aj tachymetrickej stupnice, ktorá by bez stopiek ani nemohla fungovať. Tentokrát totiž Tissot vsadil na inšpiráciu iným športovým odvetvím – hodinky sú líznuté potápačským štýlom.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Nové Tissot Supersport sú nenápadné, napriek tomu ich neprehliadnete

Agresívnejší športový vzhľad, na aký sme boli doteraz zvyknutí, teda pri nových Supersportoch nehľadajte. Jedná sa o celkom nenápadné, skôr elegantne-športové hodinky (čím paradoxne medzi ostatnými Supersportami vynikajú a tá "nenápadnosť" sa stáva celkom relatívnym pojmom), ktoré zaujmú práve čistejším dizajnom.

Jednoduchší štýl však dáva tým viac vyniknúť precíznosti spracovania, ktoré vás dostane hneď po prvom ohmataní a bližšom skúmaní hodiniek. Z robustnejšej oceľovej konštrukcie puzdra vystupujú "výstupky" s ostrými hranami a pretiahnuté hranaté nožičky s fasetkami – pri celej konštrukcii potom vyniká pekné a premyslené kombinovanie brúsených a leštených plôch. Pre značku Tissot je totiž typické, že pri svojich modeloch myslí na každý detail a pozornosti dizajnérov neunikne žiadny prvok.

Vložka lunety je brúsená, hliníková a jej indigovo modrá farba korešponduje s (až hedvábne pôsobiacou) plochou číselníka.

Foto: Hodinky-365.cz

Práve luneta s minútovou stupnicou je pravou dominantou hodiniek. Na pohľad pôsobí ako potápačská, je však pevná, neotočná, a teda pre potápača "nefunkčná".

Potápačská stupnica
9.12.2019 - Milan Letošník
Potápačská stupnica

Potápačsky nevyhovujúca je aj vodeodolnosť do 100 M (avšak ako pri všetkých hodinkách Supersport), ktorá je dostačujúca na plávanie a vodné športy, na hlbinné potápanie však nie. Hodinky sú ale zaradené do športovej kolekcie Supersport, a nie do potápačskej Seastar a nie je im v tejto oblasti teda vôbec čo vyčítať – stovková vodeodolnosť je pre väčšinu z nás viac než dostačujúca.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Oceniť však rozhodne musím peknú hĺbku číselníka, na ktorom nájdeme veľké plastické ručičky, indexy a chapter ring s kontrastnou minútovou stupnicou. Indexy aj ručičky sú napchaté luminiscenciou (švajčiarskou Super-LumiNovou) a vizuálne vyslovene razia na tmavom pozadí – hodinky sú tak výborne čitateľné, a to aj v tmavších podmienkach. Sklíčko je samozrejme zafírové (tzn. prakticky nepoškriabateľné) a u Tissotu by som ani iné neočakávala.

Foto: Hodinky-365.cz

Samotná veľkosť hodiniek možno veľa pánov poteší – zatiaľ čo modely Supersport s chronografom disponovali nezanedbateľnou priemernou veľkosťou 45,5 mm, nové Supersport sa zmenšili na príjemnejších a hlavne univerzálnejších 44 mm (čo hodinky stále radí do kategórie väčších hodiniek, sadnú však ďaleko širšiemu spektru pánskych zápästí).

Na remienok bola použitá hovädzia koža. Na dotyk pôsobí pevne, ale poddajne a čo sa vzhľadu týka, celkom ma nadchlo kontrastné prešitie hrubšou svetlou niťou, ktoré korešponduje s celkovým farebným ladením hodiniek (narážam na kontrast tmavého číselníka a svetlých aspektov).

A na koniec strojček – hodinky sú vybavené švajčiarskym quartzovým strojčekom ETA F06.115 s funkciou dátumu, ktorý sa nachádza na pozícii tretieho indexu, a aj funkciou EOL (End of Life), ktorá upozorňuje na dochádzajúcu kapacitu batérie tým, že sekundová ručička začne skákať po dvoch či viac sekundách.

Ešte sa môžeme tešiť

Zatiaľ sme si rozprávali len o modeli s tmavomodrým číselníkom a čiernym remienkom. Čo som ale nespomenula je to, že očakávame ďalšie dva farebné varianty. Prvý z nich je na oceľovom náramku s čiernym číselníkom, druhý potom opäť s čiernym číselníkom a s tmavohnedým koženým remienkom s prešitím.

Očekáváme další dvě barevné varianty.Očakávame ďalšie dva farebné varianty (presnejší dátum dodania však ešte doplníme).

Všetky tri modely teda dostali veľmi triezve rozloženie farieb, čím si veľmi účelne upratali cestičku k prakticky akémukoľvek odevu, ktorý v ten deň zvolíte. Hodiť sa budú na ležérne chvíle s kamarátmi, do mesta aj na šport (aj vodný, najmä pokiaľ budete mať model s odolným oceľovým náramkom, ktorý sa do vody hodí viac).

A hoci sa jedná o naozaj univerzálne každodenné hodinky, trúfam si povedať, že vďaka ostro rezaným nožičkám, robustnému štýlu a potápkovému dizajnu nositeľa rozhodne nezačnú nudiť po pár týždňoch nosenia. Nové Supersporty sú za mňa nepochybne vydarený kúsok, ktorý je najmä na leto ako stvorený.

Supersport: spolupráca so športovými udalosťami

Supersport patrí do športového modelového radu T-Sport – Tissot a šport idú totiž ruka v ruke, a to už od 70. rokov, kedy započal sponzorstvo automobilových pretekov (z tejto pretekárskej tradície potom vychádza súčasná kolekcia PR 516). Od 90. rokov si Tissot začal rozširovať svoje športové obzory a dnes je sponzorom a oficiálnym časomeračom mnohých významných športových udalostí, medzi nimi napríklad Tour de France, MotoGP, Giro d'Italia, FIBA a ďalší.

V radoch hodiniek Tissot nájdeme mnoho kúskov, ktoré na tieto spolupráce odkazujú a práve kolekcia Supersport je pre to ako stvorená.

Tissot Supersport Tour de France 2021 – Recenzia oficiálnych hodiniek Kráľovnej cyklistiky
21.6.2021 - Agáta Vřeská
Tissot Supersport Tour de France 2021 – Recenzia oficiálnych hodiniek Kráľovnej cyklistiky

V prípade modelu T125.617 (Supersport s chronografom) sa jedná najmä o cyklistické preteky Giro d'Italia, La Vuelta a Tour de France, pre ktoré Tissot vytvoril limitované edície Supersport Chrono La VueltaSupersport Chrono Giro D'Italia alebo tohtoročné hodinky Supersport Chrono Tour de France 2021.

Limitka Supersport Tour de France 2021. Všechny limitky stvořené k příležitostem sportovních událostí vynikají jedním unikátním detailem – protizávažíčkem vteřinové ručky ve tvaru kola.Špeciálna edícia Supersport Tour de France 2021. Všetky Supersporty stvorené k príležitostiam športových udalostí vynikajú jedným zábavným detailom – protizávažím sekundovej ručičky v tvare kolesa.

Alternatívy – podobný štýl, ale radšej mechaniky?

Pokiaľ vás dizajn Supersportov zaujal, ale odrádza vás tá "falošná" potápkovosť a quartzový pohon, určite nahliadnete do vôd značky Certina. Tá rovnako ako Tissot ponúka švajčiarsky rodokmeň, tradíciu, kvalitné materiály aj spracovanie a čo je pre nás dôležité – v jej produkcii sa nachádzajú hodinky Certina DS PH200M, ktoré si podmania fanúšikov decentného potápkového štýlu v ľahkom retre s koženým remienkom a automatickým strojčekom Powermatic 80.

DS PH200M sú potápky v pravom slova zmysle. Luneta s minútovou stupnicou je jednosmerne otočná, nechýba vodeodolnosť do 200 M (s ktorou môžete robiť aj hlbinné potápanie), šrobovacie komponenty (korunka, dienko) a tiež sú vybavené pro Certinu typickou DS technológiou (Double Security system – "dvojité zabezpečenie"), ktorá zvyšuje odolnosť, nárazuvzdornosť a vodeodolnosť hodiniek. Navrch hodinky dostali náhradný NATO remienok, ktorý je do vody samozrejme vhodnejší než koža.

Podobný športovo-elegantný šmrnc v potápačskom štýle potom dostala napríklad limitovaná edícia hodiniek Orient Weekly Auto King Diver s vnútornou minútovou stupnicou (ktorá sa otáča pomocou korunky na 2. hodine), vodeodolnosťou do 200 M a unikátnou okrovou farbou číselníka, ktorá sa po okrajoch stráca do čiernej.

Tissot PRS 516 Powermatic 80 recenzia – Pretekárske kolesá a športový ráz
12.4.2022 - Eliška Měrková
Tissot PRS 516 Powermatic 80 recenzia – Pretekárske kolesá a športový ráz

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku