» Blog » Tissot

TOP 6 pánskych spoločenských hodiniek a ako vybrať tie správne

Tagy: Sprievodca výberom | Mido | Certina | Hamilton | Seiko | Tissot | Pánske | Klasické | Spoločenské

Eduard Tomas | 12.1.2021 | 9 MIN

Vybrať hodinky k spoločenským udalostiam nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pokiaľ hľadáte inšpiráciu, vybral som 6 pánskych spoločenských hodiniek, ktoré sa podľa mňa naozaj podarili. A súčasne si pripomenieme, čo je treba zladiť s čím, na čo si dať pri výbere pozor a ako by mali vlastne vyzerať.

Hodinky k formálnym udalostiam sú väčšinou dizajnovo tým najjednoduchším modelom, čo daná značka ponúka. Zároveň sa však jedná o tie najťažšie oklamateľné, pretože sa výrobca nemôže „schovat” za rôzne komplikácie a vychytávky. Jediné, čo za neho hovorí, je kvalita spracovania a hodinárčina sama. Aj tak nie je vôbec jednoduché si nejaké vybrať.

V poslednom čase sa pravidlá trochu uvoľňujú a niektorí muži nosia aj k saku napr. potápky alebo chronografy, ale tomu by som sa vyhol. Športové hodinky k spoločenskému odevu podľa mňa stále nepatria. Naviac svojou veľkosťou a hrúbkou pôsobia rušivo a neelegantne. Pokiaľ sa chcete spoločenskému faux pas vyhnúť, prečítajte si o 5 najčastejších chybách, ktorých sa môžete u hodiniek dopustiť.

Základné pravidlá pre spoločenské hodinky:

Spoločenské hodinky by mali byť štýlom jednoduché. Ale nie každé minimalistické hodinky sú automaticky spoločenskými, pre tie totiž platia určité pravidlá. Tie zahŕňajú veľkosť, druh indexov, farebnosť, remienok a v neposlednom rade materiály.

Štýl: Viac, než kdekoľvek inde tu platí, že v jednoduchosti je krása. Spoločenské hodinky by na seba nemali upútavať pozornosť a byť príliš nápadné. Žiadne stopky, ani subciferníčky by sa u spoločenských hodiniek nemali objaviť.

Veľkosť: Veľkosťou v tomto prípade nie je ani tak myslený priemer puzdra, hoci ten by nemal o moc prekračovať 40 mm, ale hrúbka. Hodinky musia ísť ľahko schovať pod manžetu košele.

Farby: Spoločenské hodinky majú byť jednoduché samozrejme aj farebne. Ideálna farba puzdra je oceľová alebo zlatá, tak isto pri kovových náramkoch. Farby číselníkov by mali byť tlmenejšie, napríklad biela, čierna, ale pokiaľ to celkové spracovanie hodiniek a štýl obleku znesie, ani farebný číselník nemusí nutne znamenať chybu.

Indexy: U indexov sa rozlišuje formálnosť podľa ich typu. Všeobecne platí, že rímske číslice sú formálnejšie než arabské. Žiadne číslice (hodiny naznačené len indexmi) sú rovnako v poriadku. Indexy (ani ručičky) by potom u najformálnejších modelov nemali mať luminiscenciu.

Materiály: Spoločenské hodinky nemusia byť zlaté, ani s pásikom z aligátora. Puzdro by ale malo byť leštené, kožený remienok je tak formálnejší než kovový. Titánové potápky na gumenom remienku teda nie je ideálna voľba.

Čo má ladiť s čím: Tu je dôležité si pamätať, že kovové časti hodiniek majú ladiť s kovovými časťami odevu (spona na nohaviciach, manžetové gombíky). A rovnako tak kožený remienok by mal farebne ladiť s farbou opasku a topánok.

Príležitosť: Aj príležitosť, ku ktorej si spoločenské hodinky berieme je dobré vziať do úvahy. Pri spoločenských udalostiach s rodinou a priateľmi je možné byť ležérnejší, ale pri formálnych akciách je treba myslieť na doporučené pravidlá etikety.

Pri samotnom výbere je treba strážiť nielen tieto parametre, ale je dobré pozerať sa na hodinky ako celok. Ako pôsobia, ako sedia k vám aj príležitostiam, pre ktoré ich vyberáte. Pre inšpiráciu sa poďme pozrieť na 6 modelov s cenovkou do 1 200 eur, ktoré sa k nám dostali v roku 2019 a na poli spoločenských hodiniek rozhodne zaujali.

(1) Tissot Chemin Des Tourelles GMT - tradícia so zaujímavou komplikáciou

Značka Tissot by mohla náš zoznam zaplniť celý. Ponúka totiž veľký výber a je jasné, že švajčiarska značka, vyrábajúca hodinky od roku 1853, vie, čo robí. Nie všetky modely sa však môžu chváliť GMT komplikáciou, ktorá je špecifická skôr pre športové hodinky a zakomponovať ju do formálnejšieho štýlu chcelo guráž a dizajnérsky um.

A ten u Chemin Des Tourelles GMT rozhodne nechýba a dizajn sa podaril. Treba ale podotknúť, že je mierne polarizujúci. Zvlášť keď ho porovnáme s ostatnými hodinkami z nášho výberu. Možno sa teda nebude páčiť každému. Musím každopádne pochváliť Tissot za odvahu skúsiť niečo originálne, a ešte k tomu úspešne.

Zaujímavý ciferník zdobený rímskymi číslicami a už spomínanou GMT ručičkou s červeným akcentom na konci sa schováva v puzdre o veľkosti 42 mm, čo moc nevadí. Čo už je na škodu, je hrúbka, tá činí 12,5 mm. Čiastočne ospravedlniteľná hodnota kvôli komplikovanému strojčeku, avšak pre hodinky k formálnemu noseniu už hraničná.

Gilošovaný číselník oživuje červený akcent GMT ručičky

Na zadnej strane sa pod priehľadným dienkom schováva pekne zdobený strojček. Konkrétne sa jedná o Powermatic 80 od značky ETA, ponúka aj úctyhodnú 80hodinovú rezervu chodu.

Chemin Des Tourelles GMT sú ponúkané s čiernym a strieborným ciferníkom, na koži aj oceli. Spoločenskejšia je kombinácia s koženým remienkom, avšak verzia s ťahom bude pre mnohých univerzálnejšia. Nie je tu ale varianta, ktorú by som nedoporučil.

(2) Seiko Presage Automatic SRPD39J1 - japonská kvalita a nádherný dizajn

Modelový rad Presage od Seika je známy pre svoju krásu a skvelú cenu a model SRPD39J1 skutočne nie je výnimkou. Naviac s cenou 510 eur sa jedná o druhé najlacnejšie hodinky nášho výberu a suverénne najlacnejší s mechanickým strojčekom, a to Seiko robí svoje strojčeky „in-house” (vyvíja a vyrába si strojčeky samo).

Dizajn tu iste neurazí. Trocha veľké puzdro s priemerom 41,7 mm hostí pekný biely číselník pre modely Presage s typicky krásnou povrchovou úpravou. Hodiny sú naznačené len indexmi, tie sú neprekvapivo tiež pekne spracované. Všetko chráni zafírové sklíčko.

Prepracovaná úprava číselníka aj indexov pripomína prírodné materiály japonskej záhrady, krásnym detailom je tiež modrá sekundová ručička

Zozadu puzdra nájdeme šrobovacie, a predovšetkým priehľadné dienko. Strojček nie je príliš pekne zdobený, v tejto cenovej kategórii to ale nevadí. Aj keď Seiko Presage bez zaváhania zaradíme medzi spoločenské hodinky, aj vďaka oceľovému náramku sú relatívne univerzálne, hoci k športovým majú už dosť ďaleko, najmä s ohľadom na vodeodolnosť 30 m. K tričku a rifliam ale padnú rovnako dobre ako k saku.

Model by som doporučil tým, ktorí chcú skutočné spoločenské hodinky za stále relatívne nízky obnos peňazí. Na každodenné nosenie len pre tých, čo neplánujú hodinky moc namočiť. Seiko potom model zo série Zen Garden ponúka aj vo variante s ukazovateľom rezervy chodu (s bielym číselníkom SSA395J1 a zeleným SSA397J1).

(3) Certina DS-1 Big Date - láska na prvý pohľad

Bez Certiny DS-1 na našom zozname by to nešlo. Hodinky sa stali hitom v hodinárskej komunite koncom roka 2019 a to rozhodne právom. Ponúkajú skvelú kombináciu parametrov a podareného dizajnu. Proste ideálne spoločenské hodinky. Keď som ich videl prvýkrát, hneď sa stali jednými z mojich najobľúbenejších spoločenských hodiniek s cenovkou do 1 200 eur, konkrétne teda 845 eur. Sú to hodinky, do ktorých sa zamilujete na prvý pohľad.

Model DS-1 Big Date ukladá svoj nádherný smaragdovozelený ciferník do tak akurát veľkého 40 mm puzdra z leštenej ocele. Na ciferníku nájdeme podarené indexy aj ručičky v rovnakom štýle. Čo zaujme na prvý pohľad je určite dátumovka na šiestej, ktorá je zložená z dvoch okienok. Tá robí z modelu DS-1 Big Date skutočne „Big Date”. Certina síce neponúka priehľad na strojček, myslím, že to ale nie je na škodu. Prispieva tým rázu starožitných hodiniek, o ktorý v Heritage rade ide.

Smaragdový číselník so sunburst efektom baví pri každom pohľade

Predávaná je iba jedna varianta hodiniek, zelený ciferník na oceľovom náramku. Pre niekoho môže byť výraznejšia farba dôvodom, prečo si ich nekúpi. Komu ale vyhovuje, dostane naozaj skvelé hodinky. A čerešničkou na torte je určite vodeodolnosť 100 m a zafírové sklíčko, hodinky sú nielen krásne, ale aj odolné. Škoda len, že Certina neponúka aj verziu s koženým remienkom.

Pokiaľ vás zaujali tak ako mňa, prečítajte si kompletnú recenziu.

(4) Hamilton Jazzmaster Open Heart - spoločenské bez známky nudnosti

Možno ľahko avantgardný model Jazzmaster Open Heart ponúka pôvodne americká značka Hamilton, dnes patriaca pod koncern Swatch Group.

Dizajn Hamiltonov je všetko, len nie nudný. Okrem priehľadu na strojček zaujmú napríklad aj pre spoločenské hodinky netypickými arabskými číslicami a prítomnosťou decentnej luminiscencie na indexoch a Dauphine ručičkách. Aj keď by to nemuselo zodpovedať spomínaným pravidlám, sú Jazzmastery presne tým príkladom, že spoločenské hodinky je treba posudzovať individuálne.

Priehľad na strojček cez číselník je pre milovníkov hodinárčiny pastvou pre oči

Puzdro je skôr väčšie, priemer 42 mm, aj kvôli výrezom k priehľadu na strojček. Ten sa nazýva Hamilton H-10 a jedná sa o modifikovaný ETA 2824-2. Cez šrobovacie dienko ho možno tiež obdivovať, avšak pekne zdobený je len z prednej strany. Čo je jedna z dvoch výčitiek, ktoré mám. Výrobca, ktorý kladie taký dôraz na strojček by nemal klamať zdobenie, zvlášť s ohľadom na cenu. Tá druhá je k remienku, je emuláciou pštrosej kože a hoci pôsobí vizuálne pekne, kvalita by mohla byť lepšia. Ďalšia možnosť je napodobenina aligátora, ktorá je trocha lepšia.

Hamilton ponúka hneď tri farby ciferníka, modrú, bielu a šedú, na oboch kožených remienkoch a oceľovom ťahu. Doporučujem skôr náramok. Koža, aj cez svoje nedostatky, bude ale spoločenskejšia.

(5) Mido Multifort Datometer - jedným slovom krása

Multifort Datometer ma podobne ako modely radu Ocean Star neustále presviedča o skvelosti hodiniek značky Mido. Ktorá je nielen mnou stále nedoceňovaná. Perfektné skĺbenie funkčnosti a podareného dizajnu je definícia značky v skratke.

Podobným smerom starožitného štýlu ako Certina DS- 1 sa vydala aj limitovaná edícia s 1918 kusmi, Multifort Datometer od Mida. K vzhľadu nie je moc čo dodať. Suverénne najkrajšími hodinkami z výberu je pre mňa Mido.

Nádherný šedý ciferník opäť s arabskými číslicami zdobí ručičkový ukazovateľ dátumu s červeným akcentom na konci, podobne ako u GMT ručičky Chemin Des Tourelles. 40 mm veľké oceľové puzdro je ružovozlatej farby (PVD) a skvele ladí k ciferníku aj remienku, ktorý je tmavohnedej farby.

Veľmi ojedinelá komplikácia dátometra dodáva hodinkám historický nádych

V srdci časomiery búcha strojček Mido Caliber 80, založený na ETA 2824-2, rovnako ako u Hamiltonov. Jedná sa o spoľahlivý a presný strojček, ktorý je vidieť cez priehľadné dienko. Zdobenie je však skôr sklamaním s ohľadom na cenu, nič nie je úplne perfektné a Mido urobilo chybičku tu.

Pokiaľ sa obzeráte po vyslovene spoločenských hodinkách, neváhal by som ani sekundu. Ľutovať túto kúpu určite nebudete. Pomer ceny k výkonu ponúkajú konkurenti lepšiu, nie vždy ide ale len o čísla a Mido Datometer patria medzi najkrajšie spoločenské hodinky do 1 200 eur.

(6) Tissot Gentleman Quartz - skvelé hodinky s ešte lepšou cenou

Na záver nášho výberu ešte jeden model od Tissotu, ktorý opäť nesklamal. Nie každý si potrpí na mechanické hodinky, a nie každý hľadá kúsok za tisícky eur. Pokiaľ medzi nich patríte aj vy, určite neprehliadnite Tissot Gentleman Quartz.

Model Gentleman Quartz je najlacnejším modelom porovnania, napriek tomu nie najhorším, čo sa týka spracovania, zvlášť keď sa pozrieme na cenu. Ako to, že je ostatná konkurencia o toľko drahšia? Dôvod je prostý: quartz. Aj keď je objektívne lepší než ktorýkoľvek mechanický strojček, nie je milovníkmi hodiniek tak žiadaný. Avšak má veľa výhod, napr. presnosť, keď vynecháme výmenu batérie tak aj bezúdržbovosť a práve cenu.

Tak akurát veľké puzdro s priemerom 40 mm a hrúbkou 8,5 mm je zhotovené z ocele. Na prednej strane nájdeme pekný a jednoduchý ciferník s dátumovkou na tretej a s leštenými indexmi, ktorý sa schováva pod odolným zafírovým sklíčkom.

Tissot Gentleman je predovšetkým univerzálny model, nie však na úkor spracovania

Znie to ako nuda? No, asi áno, ale to je zámer. Vďaka svojej jednoduchosti sa dá model Gentleman Quartz nosiť takmer ku všetkému, praktickosti nahráva aj vodeodolnosť 100 m.

Ak hľadáte čisto spoločenské hodinky, poobzeral by som sa inde. Ak ale chcete univerzálne hodinky, čo aj niečo vydržia, nemôžete s cenou pod 400 eur šliapnuť vedľa. A pre milovníkov mechaniky doporučujem bračeka Tissot Gentleman Powermatic 80.

Podrobnosti o oboch variantách si môžete prečítať v našej recenzii.

Pre tých, čo si stále nevybrali, doporučujem prehliadnuť si všetky spoločenské modely Tissotu a Mida, tam si iste vyberiete.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

425 € (doručíme do 29.4.)
1 057 € (doručíme do 26.4.)
380 € (doručíme do 29.4.)
380 € (doručíme do 29.4.)
380 € (doručíme do 29.4.)
380 € (doručíme do 29.4.)
1 136 € (doručíme do 26.4.)
Zobraziť ďalší