» Blog » Seiko

TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať

Tagy: Technológie a pojmy | Seiko | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 5.1.2021 | 10 MIN

Pamätať si hodinky podľa referenčných čísiel je často náročné. A to aj pre fanúšikov, ktorých má Seiko požehnane. Keď opomenieme SKX007, mnohé ďalšie môžu splývať. Možno aj to je dôvod, prečo sa vo svete seikofilov rozšíril trend prezývok pre zaujímavé modely. Tu je výber 6 prezývok TOP potápačských hodiniek a ich príbehov, ktoré by mal každý milovník Seika poznať.

(1) Seiko Tuna – príbeh konzervy tuniaka

Ten príbeh pozná každý milovník hodiniek, a Seika obzvlášť. Písal sa rok 1968, keď jeden profesionálny potápač z Hirošimy napísal dopis do Seika, že väčšina ich potápačských hodiniek nevydrží dlhodobo silný tlak, saturačné potápanie a nárazy. Seiko vzalo jeho slová ako vlastný prísľub skutočne profesionálnych potápačských hodiniek. Trvalo to sedem rokov.

V roku 1975 predstavil tím pod vedením Ikuo Tokunagy Seiko Marine Master Professional (ref. 6159-7010) – model, ktorý mal ako prvý jednoblokové puzdro z titánu, unikátne tesnenie v tvare L, harmonikový gumený remienok, vodeodolnosť 600 metrov a pritom nepotreboval héliový ventil. Masívne MM600 s priemerom 51 mm predstavovali to najlepšie, čo mohlo Seiko ponúknuť.

Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?
8.3.2023 - Eliška Měrková
Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?

A ako to súvisí s Tuniakmi? 6159-7010 nebol nikto iný než pradedko Tuniak (Grandfather Tuna). O tri roky neskôr, teda 1978, prišiel Golden Tuna (pomenovaný pre typické zlaté akcenty), ktorý mal už quartzový strojček. Od tej doby Seiko prišlo s niekoľkými zmenami a reedíciami. Tak isto dnes je väčšina Tuniakov v quartze (resp. Solare), aj tu ide ale o veľmi precízny stroj špeciálne navrhnutý pre potápačské Tuniaky, veľmi presné a veľmi spoľahlivé. A nájdeme samozrejme aj automatické Tuniaky, často pod prezývkou Emperor Tuna (tuniak cisársky), napr. Marine Master Pro. 1000 M Emperor Tuna s referenciou SBDX014 poháňaný veľmi kvalitnou rážou 8L35.

Seiko Grandfather Tuna a Emperor Tuna, Zdroj: fratellowatches.com

Seiko Grandfather Tuna a Emperor Tuna, Zdroj: fratellowatches.com

Pre pôvod prezývky nie je treba zvláštnu fantáziu. Okrúhle robustné puzdro pripomína skrátka konzervu tuniaka. Pôvodný Tuniak mal naviac jednoliate puzdro a dal sa teda otvoriť iba spredu – rovnako ako konzerva tuniaka. Konštrukcia mala chrániť hodinky, tak isto ako konzerva chráni obsah. A ak otočíte konzervu, máte rovný okrúhly kryt Seiko Tuna. Pôvodné Tuniaky mali spomínaný priemer 51 mm, neskôr Seiko ponúklo aj menšiu variantu s 48mm puzdrom, nazývanú Baby Tuna.

Konzerva tuňáka - neromantická, ale velmi trefná přezdívka; zdroj obrázku: seiko-design.com

Konzerva tuniaka - neromantická, ale veľmi trefná prezývka; zdroj obrázku: seiko-design.com

Možno sa niekomu bude zdať dizajn nepodarený, ale v skutočnosti je v mnohých detailoch veľmi premyslený a čo je dôležité pre majiteľov menších zápästí, sedia vďaka svojmu tvaru perfektne. Snáď len gumový remienok môže byť dlhý a prečnievať, ale koho by to mohlo zastaviť, zvlášť, keď na NATO remienku vyzerajú Tuniaci rovnako dobre! Modely so solárnym napájaním naviac Seiko vydáva aj v niekoľkých špeciálnych edíciách, napríklad PADI (ref. SNE449P1) či Save the Ocean 2018 (ref. SNE518P1).

(2) Seiko Turtle – korytnačí príbeh

Korytnačí príbeh patrí medzi najobľúbenejšie. Ťažko si predstaviť presnejšie pomenovanie, než ktoré zvolili fanúšikovia pre tieto legendárne potápky. Vlastne by som dizajnérov zo Seika podozrievala, že keď na konci 70. rokov prišli s prvými „Korytnačkami“, mali tohto plaza dávno na mysli. Len nechali fanúšikov veriť, že prezývka je ich dokonalé dielo.

Korytnačky sú nezameniteľné – puzdro pripomína korytnačí pancier, korunka na štvorke zabudnutú korytnačiu nožičku. Keď hodinky otočíte, puzdro pripomína škrupinu, ktorá nadväzuje na ploché dienko, brušný pancier korytnačky. Zúbkovaný okraj lunety môže evokovať hrboľatý povrch panciera korytnačky.

Všetky korytnačie hodinky od Seika majú naviac potápačské vlastnosti, vrátane ISO 6425 a morské korytnačky sú údajne pre potápačov symbol šťastia.

Prvé Korytnačky sa objavili v roku 1977 (ref. 6309) a rozšírili bohatú rodinu potápačských Seiko hodiniek. Znovu ich Seiko obnovilo v roku 2016 (ako ref. SRP77x) a spolu s ďalšími reedíciami ich nájdeme v rade Prospex Sea. Stali sa populárne nielen pre svoje vlastnosti, poduškové puzdro, ale aj dostupnú cenu.

Väčšina súčasných Korytnačiek má v útrobách automatický strojček 4R36 s day-date a hardlexovým sklíčkom, a pravidelne sa objavujú aj v kolekcii Save the Ocean.

V roku 2020 prišlo Seiko s Korytnačkami, ktoré majú zafírové sklíčko so šošovkou a získali si prezývku „King Turtle“ (ref. SRPE03/05/07K1).

(3) Seiko Monster – príbeh príšery

Bol to silno polarizujúci vzhľad prvých Monsterov, ktorý rozhodol o tom, ako sa hodinky zapíšu do knihy prezývok. Monstery poznáte už z diaľky, všetky majú veľmi typické „monster" znaky: výrezy na lunete, kopírujúce rovnaký vzor na puzdre pripomínajúci stopy po zuboch či pazúroch, výrazné indexy so silnou, naozaj silnou luminiscenciou a ručičky, ktoré sú u všetkých Seiko Monster rovnaké a hodinová navyše pripomína zub či pazúr.

Každý dizajnový prvok je veľmi výrazný, pre niekoho snáď aj prehnane a len ťažko budete hľadať podobne vyzerajúce hodinky. Vzhľad je skutočne až agresívny a strašidelný, a viac než u iných platí pre Monstery, že ich fanúšikovia buď milujú alebo nenávidia. Estetika tu ustúpila akejsi záhadnej monster aure, ktorá sústredí všetku energiu do stredu číselníka. Nie sú pôvabné – sú monštruózne krásne.

Zabudnúť nesmieme ani na potápačské kvality (všetky majú ISO 6425 a patria do Prospex Sea), veľmi dostupnú cenu (radia sa do podobnej kategórie ako Korytnačky či Samuraje) a atypický je aj oceľový náramok, dizajnovo patriaci výhradne k Monsterom.

Poďme na rýchlu genealógiu. Prvá generácia Monster prišla v roku 2000 ako SKX779 a SKX781. Ako označenie napovedá, rozširovali známu rodinu SKX. Mali automatický strojček 7S26 bez hackingu a možnosti manuálneho natiahnutia. Dnes sa tejto prvej generácii vraví Classic Seiko Monsters.

První generace Seiko Monsters SKX779 a SKX781

Prvá generácia Seiko Monsters SKX779 a SKX781

Druhá generácia v sebe ukrývala strojček 4R36 a vzhľad evokoval desivé príšery snáď ešte viac. Predovšetkým pre typické indexy pripomínal číselník papuľu mihule, a tak je u fanúšikov tiež známy.

Tretia generácia bola dizajnom opäť umiernenejšia. Jej atypickosť spočívala v strojčeku 6R15, pre ktorý dnes patrí u zberateľov medzi vyhľadávané kúsky.

Štvrtá generácia prišla v roku 2019. Vzhľadovo sa modely priblížili k prvej generácii, strojčekom 4R36 k druhej, čo ich odlišuje je výrazný kyklop na hardlexovom sklíčku. Aj keď si zachovali všetky monster prvky, pôsobia uhladenejšie a farebné varianty sú veľmi konzervatívne. V roku 2020 zaradilo Seiko Monštrá 4. generácie aj do svojej línie Save the Ocean Great White Shark.

Vedľa jednotlivých generácií vzniklo mnoho ďalších farebných verzií, niektoré naozaj šialené, aj tak po nich seikofilovia prahnú. Perfektný prehľad všetkých limitiek a špeciálnych edícií spracovalo 60clicks.

(4) Samuraj – príbeh japonského bojovníka

Tak isto ako dnes nájdeme mnoho legiend o samurajoch, môžeme nájsť u Seika príbehy, prečo práve tieto potápačské hodinky dostali prezývku Samuraj.

Skúsme ich všetky utriediť. Predovšetkým, puzdro má výrazné ostré plochy – ako po sťatí samurajským mečom. Pôsobí ako ochrana, bez všetkých zbytočností, účelne ako brnenie a z boku môžu hodinky evokovať prilbu.

Veľmi mnoho detailov odkazuje tiež ku katane, samurajskému meču. Prvé hodinky s týmto dizajnom mali obe ručičky v tvare meča. Novšie kombinujú šípové s minútovou v tvare meča. Sieťový vzor lunety, vlastne korunky, pripomína vzor kože obalovanej okolo rukoväte katany.

Samuraje mají výrazná zkosení jako po řezu japonské katany

Samuraje majú výrazné skosenie ako po reze japonskej katany; zdroj: seiko-design.com

A v neposlednom rade ostré uhly a veľmi priamočiary dizajn pre nás, cudzincov, môže vyvolať pocit japonskosti, rovnako ako japonský bojovník samuraj. Zásadné je, že pre hodinky platia vlastnosti potápačských hodiniek, sú certifikované na 200 m vodeodolnosti vrátane ISO 6425 a patria medzi cenovo dostupné potápky v nižšej kategórii Seika.

Zatiaľ čo história japonských bojovníkov spadá hlboko do stredoveku, pre Seiko Samuraje sa legenda začína ešte len s rokom 2004. Špecifikom bolo, že ste ich mohli mať na oceli aj v titáne (ref. SBDA001 pre čierne, SBDA003 pre modré). Mali strojčeky z rodiny 7S, spomínané ručičky v tvare meča a skosené obdĺžnikové indexy. Výrobu ukončilo Seiko v roku 2008.

Pre hladné volanie po japonskom Samurajovi prišlo Seiko vo februári 2017 s limitovanou edíciou Blue Lagoon (SRPB09), kde nahradilo pôvodný strojček kalibrom 4R35, aktualizovalo hodinovú ručičku a upravili sa aj indexy. Ostré črty puzdra ale zostali blízko originálu a modré Samuraje boli rýchlo vypredané. V pôvodnej zbierke vydalo Seiko aj oranžové Samuraje (SBDA005), a tak krátko po Blue Lagoon vznikli „Orange Samurai“ (SRPB97).

Seiko Samuraj Blue Lagoon

Seiko Samuraj Blue Lagoon SRPB09

Konečne po nich sa do sveta uvoľnili aj modré SRPD49, šedo-čierne SRPB51, pepsi SRPB53 a čierne so zlatými akcentmi SRPB55. Modely mali veľmi špecifický vzor číselníkov obdobné Clous de Paris korešpondujúce so šrafovaním lunety a korunky. V rovnakom duchu bola aj limitka pre európsky trh Dawn Grey Series (SRPD03K1).

Seiko Samuraj Dawn Grey Series SRPD 03K1, foto se svolením monochrome-watches.com

Seiko Samuraj Dawn Grey Series SRPD03K1, foto s povolením monochrome-watches.com

Obľúbenosť Samurajov je stále aktuálna a pravidelne sa objavujú v top rebríčkoch hodiniek s cenovkou pod 500 dolárov. Preto neprekvapí, že sú Samuraje v základnej zostave špeciálnych edícií Save the Ocean.

(5) Sumo – príbeh robustného zápasníka

Sumo, japonský národný šport s tradíciou cez tisíc rokov je plný symbolík a rituálov. Ideálny bojovník má veľkú váhu a nízko položené ťažisko. Keď fanúšikovia prvýkrát videli tieto mohutné japonské hodinky so zaoblenými krivkami, nie je ťažké pochopiť, že im na myseľ prišlo práve sumo.

Prezývku si Seiko získalo pre svoje podobnosti so sumo zápasníkom; zdroj: www.seiko-design.com

Možné vysvetlenia prezývky:

Mohutnosť. Puzdro je pomerne robustné s priemerom 45 mm. Oproti nemu sa náramok so šírkou 20 mm zdá malý a zvyšuje pocitovú veľkosť hodiniek. Oboje je na oceli, váha Sumo sa tak dostáva cez 170 g. Seiko Sumo je skutočný obor, prirovnanie k sumo zápasníkovi je teda na mieste.

Mawashi: Pokiaľ ste niekedy videli zápasy sumo, možno ste si všimli typickej spodnej časti odevu. Nazýva sa „Mawashi“ a má istú vizuálnu podobnosť s indexom na 12. pozícii u Sumo hodiniek.

Oicho: Špecifický účes sumo zápasníkov s viditeľným „chocholom“ nazývaným oicho, môže byť ďalší odkaz na 12. index.

Dohyo: Zápasy sa odohrávajú v ringu s presne danými parametrami. Hovorí sa mu „dohyo“. Pri pohľade na hodinky šikmo zhora sa aj tu nájde istá podobnosť.

Prvé Sumo vstúpili do ringu v roku 2007 (ref. SBDC031). Mali automatický strojček 6R15 a okrem základnej verzie sa stala obľúbenou aj modrá alternatíva, trefne pomenovaná Blumo. Okrem farieb číselníkov ale zostali Sumá nezmenené až do roku 2019, kedy Seiko predstavilo upgradovanú verziu; Hardlex bol nahradený zafírom, strojček 6R35 so 70 hodinovou rezervou chodu. Variantu s čiernym číselníkom (SPB101J1) doplnila zelená „Greemo“ (SPB103J1), viac o nich tu.

Seiko Prospex SPB101J1 a SPB103J1

Seiko Prospex SPB101J1 a SPB103J1

Sumo sú považované za jednu z vôbec najlepších volieb pokiaľ ide o potápky v kategórii 500-1000 dolárov. Radia sa medzi nižšiu kategóriu Seiko Korytnačiek či Samurajov a vyššiu Marine Masterov. Pre sumo zápasníkov je kľúčová rovnováha, rovnakú vyváženosť nájdeme aj u Seiko Sumo, vďaka ktorej sa nosia ako menšie než v skutočnosti sú a majú veľmi kvalitne dotiahnutú povrchovú úpravu, vrátane náramku.

(6) Shogun – príbeh feudálneho vládcu

Vybrať posledného do výberu top potápačských prezývok bolo vôbec najťažšie. Nakoniec sú to ale hodinky, ktoré boli uvedené na trh v decembri 2008 pod referenciou SBDC007 (s oranžovým číselníkom SBDC009)  a fanúšikovia ich začali prezývať Shogun. Ten, kto s prezývkou začal, mal zrejme v predstavách brnenie šógunov, vojenských vládcov Japonska.

Inspirací pro přezdívku bylo možná brnění a helma japonských šógunů

Inšpiráciou pre prezývku bolo možno brnenie a prilba japonských šógunov; zdroj: www.seiko-design.com

Ak sa pozrieme na dizajn Seiko Shogun, môžeme nájsť kombináciu Sumo a Samurajov. Rovnako ako Sumo sú Shoguny pomerne veľké a majú rovnaký strojček ako pôvodný Suma 6R15. Sú ale titánové, a tým o viac než tretinu ľahšie než Sumo. Oboje majú ale veľmi pekne prepracovaný povrch, v detailoch omnoho dôslednejšie než u Samurajov. S nimi pre zmenu zdieľa ostrejšie uhly puzdra, ale súčasne zaoblenejšie. A konečne je tu podobná väzba medzi samurajmi (tými, čo slúžia) a šógunmi (tými, čo vládnu) a Seiko Shogunmi, ktoré sú úrovňou strojčekov aj spracovaním vyššie než Seiko Samurai.

Sumo, Shogun a Samuraj

Sumo, Shogun a Samuraj

Bohatý svet Seiko prezývok

Stanoviť výber iba 6 hodiniek Seiko s prezývkou dalo zabrať. Nie je ale náhodou, že tie najznámejšie prezývky získavajú potápačské modely. Všetky vo výbere spadajú do radu Seiko Prospex Sea a majú certifikáciu ISO na min. 200 metrov. Prezývku si vyslúžili nielen podľa svojich typických vzhľadových čŕt, ale predovšetkým pre svoje kvalitatívne vlastnosti, vďaka ktorým sa stali kultovými a predávané často po desiatky rokov.

Vo svete seikofilov nájdeme ale mnoho ďalších modelov s chytľavou prezývkou, pútavým príbehom či nezameniteľným vzhľadom.

Vymenujme aspoň dve filmové: Seiko Arnie, ktoré nosil Arnold Schwarzenegger hneď v 5 zo svojich kultových filmov (viac o tom v článku Spomienka na Commando a Predátora) a Seiko Ripley s futuristickým Giugiaro dizajnom, ktoré sa objavili na ruke Ripley vo filme Alien.

Dve s nezameniteľným dizajnom zo 70. rokov: Bullhead s chronografom navrhnuté ako pretekárske hodinky a Seiko Pogue, ktoré nosil plk. Pogue pri svojej NASA misii Skylab v 70. rokoch (a sú mimochodom prvé automatické chronografy, nosené vo vesmíre).

A ešte dve morské potvorky: Morský ježko (Sea urchin) v základnej zostave Seiko 5, ktorý prezývku získal podľa indexov na lunete pripomínajúcimi pichliače ježka a Morská hviezdica (Starfish) spadajúca do potápiek s 200 metrovou vodeodolnosťou, s lunetou v tvare hviezdice.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre