» Blog » Casio

Casio Tough movement – Nabušená výbava pre hodinky

Tagy: Technológie a pojmy | Casio | Klasické

Filip Debrecenyi | 17.9.2023 | 3 MIN

Casio do svojich hodiniek už niekoľko rokov implementuje technológie s označením Tough Movement. Veľa ľudí však stále nevie, čo si pod týmto názvom predstaviť. V dnešnom článku si o tom stručne povieme.

Tough movement od Casia je označenie pre kombináciu tých najlepších technológií, s ktorými sa u tejto japonskej značky môžeme stretnúť. V prípade, že hodinky nesú označenie Tough Movement, obsahujú technológie Multiband 6, Tough Solar, Hybrid design a automatickú kalibráciu rúčok. Na čo jednotlivé technológie slúžia?

Multiband 6

Multiband 6 je vychytávka, ktorá má na starosť nastavovanie aktuálneho času hodiniek. Ide o rádiovú synchronizáciu, ktorá je v radoch hodiniek Casio veľmi využívaná.

Hodinky na základe príjmu rádiového signálu z rádiových staníc, ktoré sú rozmiestnené po celom svete, nastavujú aktuálny čas. Majú v sebe prijímač, ktorý dokáže zachytiť informácie o atómovom čase, ktoré rádiové stanice vysielajú. Obvykle sa nachádza medzi 9. a 12. hodinou.

Akonáhle hodinky prijmú rádiový signál, nastaví si presný čas a prípadne aj dátum. Vďaka tomu nemusíte strážiť, či sa vám hodinky nepredchádzajú, neoneskorujú, ale predovšetkým - na konci mesiaca nemusíte riešiť, či má mesiac 30, 31 alebo snáď 28 dní.

6 NAJ: Pánske hodinky s RC alebo GPS synchronizáciou
28.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske hodinky s RC alebo GPS synchronizáciou

A pretože je technológia RC spätá so solárnym napájaním (aby to hodinky energeticky utiahli), Multiband 6 urobí z hodiniek skoro bezstarostné zariadenie, a vám tak poskytne maximálny pôžitok zo samotných hodiniek.

Samotná synchronizácia pomocou rádiových vĺn alebo GPS si z hodiniek berie dosť energie, a preto (aby to dokázali utiahnuť) sú takéto hodinky opatrené aj technológiou solárneho napájania. Také strojčeky prevádzajú svetlo na elektrickú energiu, ktorú si potom uložia do akumulátora. Vďaka tomu utiahnu nielen príjem signálu, ale často aj ďalšie funkcie.

Tough Solar

Možnosť solárneho dobíjania je s hodinkami spätá už veľmi dlho (od 70. rokov 20. storočia). A pokiaľ pozeráme po hodinkách, ktoré vyžadujú čo najmenšiu údržbu, sú to práve tie solárne. Casio svoje solárne dobíjanie nazýva Tough Solar.

Hodinky so solárnym napájaním – 4 fakty, ktoré by ste mali vedieť
14.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky so solárnym napájaním – 4 fakty, ktoré by ste mali vedieť

Solárny článok prijíma svetlo a dobíja akumulátor hodiniek, vďaka ktorému nemusíte čo dva roky riešiť otravnú výmenu batérie. Zároveň podľa zákazníkov patrí Casio so svojou technológiou solárneho dobíjania medzi jedny z najlepších (a hlavne najobľúbenejších) značiek, ktoré dobíjanie svetlom využíva.

Solárne hodinky dokážu premieňať svetelnú energiu na energiu elektrickú, a to pomocou špeciálne navrhnutého fotovoltaického systému, ktorý sa príliš nelíši od princípu, na ktorom pracujú tradičné solárne panely.

Tough Solar - stručne a zrozumiteľne
27.1.2020 - Martin Koňařík
Tough Solar - stručne a zrozumiteľne

Hybridný design

Konštrukcia hodiniek je zložená z ľahkej a odolnej živice skombinovanej s pevným kovom, čo zvyšuje jej odolnosť proti nárazu a poškodeniu. Vďaka perfektne pevnej konštrukcii sa predlžuje aj životnosť hodiniek, a to ako v analógovej, tak digitálnej verzii.

Hybridný dizajn je tiež veľmi úzko spojený s konštrukciou puzdra hodiniek. Často je jeho súčasťou aj Carbon Core Guard, čo je technológia založená na využití uhlíkových vlákien na tvorbu puzdra a komponentov.

Casio G-Shock Carbon Core Guard – Čo to je a na čo to slúži?
21.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Carbon Core Guard – Čo to je a na čo to slúži?

Automatická kalibrácia (automatic pointer calibration)

Automatická kalibrácia sa stará o kontrolu východiskovej polohy rúčky v intervale každej hodiny, ktorú podľa potreby koriguje. V praxi to funguje tak, že pokiaľ boli hodinky vystavené napríklad väčšiemu nárazu av dôsledku toho sa rúčka odchýlila, automatická kalibrácia sa postará o jej porovnanie do správneho chodu. To isté platí pre prípad, že hodinky ovplyvnia magnetizmus a chod rúčok to rozhodí.

Nie všetky modely od Casia sú touto nadštandardnou výbavou obohatené, primárne ju nájdeme hlavne v rade G-Shock.

Tu je zoznam tých najzaujímavejších:

Máte s niektorou z týchto technológií skúsenosť? Čo na ňu hovoríte vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku