» Blog » Polar

Polar Vantage M2 recenzia – Športovec na druhú

Tagy: Recenzie | Polar | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 8.7.2021 | 6 MIN

Nie je tomu dávno čo bol do éteru vypustený športovec na druhú – Polar Vantage M2, ktorý by sa dal opísať ako kvalitný multišportový športtester pre všetkých, ktorí nechcú vyhodiť celú výplatu za hodinky. Okrem pokročilých metrík sa teda pýši nízkou cenovkou a veľkou výdržou batérie.

Pre začiatok sa rovno mrkneme, čo Vantage M2 pridali oproti svojmu predchodcovi Vantage M. Pre všetkých športovcov boli pridané niektoré funkcie od väčšieho brata Vantage V2 ako napríklad Fuelwise, ktorá vám pripomenie, že máte jesť a piť pri tréningu a po novom vám tiež Em dvojka rozdelí po cvičení koľko ste spálili sacharidov, bielkovín a tukov.

No a ostatných určite poteší to, že hodinky sú aj trošku inteligentnejšie než bývali. Polar pridal widget počasia a ovládanie hudby z mobilu. A aby toho nebolo málo, tak posunul dizajn hodiniek takmer k dokonalosti. Dvojky sa ponúkajú v nových farbách s novým dizajnom remienka a tiež s neskutočne krásnou vrúbkovanou lunetou.

Na dizajne si vážne nechali záležať

Polar prišiel so štyrmi farebnými variantami, ktoré uspokoja obe pohlavia a hlavne... Vyzerajú všetky fest dobre. Puzdro (46 x 46 x 12,5 mm) je tvorené z polyamidu, vystuženého skelným vláknom, ako už sme u tejto značky zvyknutí. Pri bližšom pohľade síce sú vidieť spoje, ako bolo puzdro lepené dohromady, ale nemôžem opomenúť krásne krivky a dizajnové profilovanie puzdra okolo tlačidiel a snímača tepovej frekvencie.

Na puzdro nadväzuje silikónový remienok, ktorý je veľmi príjemný a musím povedať, že remienky Polar proste dokáže. Je totiž veľmi dobre odvetraný a v balení nájdete dve veľkosti a to S-M a M-L (pre obvod zápästia 13-21 cm). Rozhodne poteší aj systém rýchlopántov Quickrelease a kovová spona pre väčšiu odolnosť. Celé to podtrhuje pekne vygravírované pútko, ktoré drží remienok pri akomkoľvek športovom výkone tam, kde má byť.

No a zlatý bod (tiež čierny a bronzový – záleží na modeli) je nová luneta. Je oceľová a má na sebe veľmi elegantné vrúbkovanie, kde každý farebný variant má iný štýl vrúbkovania. Tento prvok rozhodne pridáva hodinkám štýl, takže sa za nich nemusíte hanbiť ani v meste. Na ruke máte veľkú štýlovku a pritom je to nekompromisný športtester. Vrúbkovanie bolo použité aj na piatich oceľových tlačidlách, aby sa prístroj lepšie ovládal.

Táto dizajnová bomba sa tiež výborne nosí na ruke vďaka váhe 45,5 g. Pri celodennom nosení hodinky takmer vôbec necítim a pri spánku sú taktiež veľmi pohodlné. No a ten remienok... Vďaka dobrému odvetrávaniu sa ruka tak nepotí a ekzémy pod remienkom, ktoré bývajú častý problém, sa skoro netvoria. A to je úplná pecka.

Displej nechráni Gorila, ale plexisklo

Býva zvykom, že väčšina smart hodiniek má sklíčko Gorilla glass. Polar pri tomto modeli vsadil na sklíčko z PMMA materiálu (polymethylmethakrylát) čiže z plexiskla. Dalo by sa povedať, že je to plast. Ale je to vážne odolný plast. Už som niekoľkokrát pribral futrá a na hodinkách ani škriabanec. Ale to som povedal len vám, nehovorte to môjmu šéfovi. :-)

Pod plexisklom sa ukrýva transflektívny LCD farebný displej so šírkou 1,2 palca a rozlíšením 240 x 240 pixelov. Musím priznať, že ma prekvapila veľmi dobrá čitateľnosť na priamom slnku. Displej je trvalo rozsvietený a osvetlenie si nemožno nijak nastaviť, ale na slnku je krásne vidieť a v noci som tiež nemal žiadny problém.

Efektívne ovládanie mechanickými tlačidlami

Čo rozhodne musím vyzdvihnúť, je to, že hodinky sú ovládané len tlačidlami. Preto sa mi páčia dokonca o chlp viac než Vantage V2, ktoré sú ovládané dotykom aj tlačidlami. U Emiek sa mi zdá ovládanie cez tlačidlá veľmi efektívne a celkovo sa systém správa o dosť plynulejšie než pri jeho väčšom bratovi. Ovládanie piatimi tlačidlami už je klasika (len je ťažké sa preorientovať z Garminov :-)), ktoré zatiaľ za mňa nenašli premožiteľa.

Pět tlačítek, krásné pouzdro, super snímač.:-) Skvělé!Päť tlačidiel, krásne puzdro, super snímač.:-) Skvelé!

Hodinky pre všetky športové príležitosti

Street dance, biatlon, plachtenie alebo kriket? Hodinky si poradia snáď s každým športom, ktorý vám napadne. Trošku ma ale zaráža, že hodinky dokážu monitorovať takmer všetky druhy behov (na ovále, trail, ultra beh, cestný...) a pri všetkých majú nastavené rovnaké obrazovky a rovnaké dátové polia a tak nejak neviem, na čo by mi bol graf nadmorskej výšky pri behaní na ovále...

Pripraviť, pozor, štart!

Už aj so staršími Mkami som si zažil svoje (Ultra trail du Mont Blanc 2019 a ďalšie vylomeniny...) a preto som sa tešil až preženiem pierka tomuto modelu. Dvojky so mnou dali pár náročných tréningov v príprave na blížiace sa MČR na 100km a musím uznať, že Polar proste aktivity merať vie. Oproti Garminu na druhej ruke nebol žiadny rozdiel. Ani v tepe, ani v GPS. A to bol prístroj od Garminu raz tak drahý...

Možno je trošku škoda, že tento prístroj nemá ešte barometrický výškomer a meranie wattov, ale zato dvojky dokážu merať nastúpané výškové metre a aktuálnu výšku bez barometra. Jediné, čo opäť musím vytknúť je to, že všetky nastavenia je treba urobiť v mobile alebo na PC a potom poslať do hodiniek, čo je pre moje nervy drásajúca záležitosť.

Čas už šetrí aj Vantage M2

Na začiatku som často počúval, že Polar nedáva do svojich hodiniek úsporný režim GPS vďaka tomu, že proste Polar bude vždy ten najpresnejší a nebude predsa šetriť čas. Ale došlo už aj na to, a tak si pri aktivite s GPS môžete nastaviť, či chcete merať GPS každú sekundu, minútu alebo dve. Tiež môžete vyberať medzi čistou GPS alebo GPS + QZSS, kedy QZSS je primárne tvorený pre Japonsko. Ale aj tak, úspora baterky rozhodne poteší.

Update: Po novej aktualizácii, hodinky dostali tiež možnosť zvoliť navigačné satelity GLONASS a Galileo.

Teraz poďme mrknúť na čísla. V sekundovom zázname GPS hodinky vydržia 30 hodín so snímaním každú sekundu a s najúspornejším režimom sa tieto hodinky dostanú až na 100 hodín. Na to, že Emká vážne nie sú drahé hodinky, výdrž je pôsobivá a v tejto cenovej relácii takmer bezkonkurenčná. V bežnom režime smartwatch potom hodinky vydržia 7 dní, čo je taká uspokojivá a mnou potvrdená klasika.

Aj keď som športovcom telom aj dušou, prajem si viac smart funkcií

Jediné, čo ma pri Polare vždy mrzelo a zarážalo, je bohužiaľ to, že hodinkám chýbajú takmer všetky smart funkcie... Takže sa musíme uspokojiť s málom aj pri tomto modeli. To málo tvorí po novom widget počasia, možnosť ovládania hudby z telefónu, stopky, budík, krokomer, tepovka a spánok. A tým končíme.

V hodinkách je také dechové cvičeníV hodinkách je aj dychové cvičenie

Všetko by bolo prepáčené, keby hodinky mali aspoň funkciu "nájsť môj telefón" ale bohužiaľ ani toto tam nenájdete. Takže na prehrávač hudby, platenie a ďalšie vychytávky si bude treba počkať... Na druhej strane, Polar robí stále športtestery a nie smart hodinky. Takže dalo by sa povedať, že to je taký novodobý kúsok histórie.

Aplikácia pri ktorej by sa aj Garmin mohol učiť

Vo vyhodnocovaní dát a v celkovom spracovaní patrí Polaru rozhodne prvé miesto a aj najväčší titani ako napríklad Garmin alebo Suunto by sa mali čo priučiť. V aplikácii Polar Flow je všetko veľmi jasno a prehľadne spracované do grafov a celkové vyhodnotenie tréningov proste a jednoducho stojí za to. Aj z ankety medzi bežcami vychádza aplikácia Polar Flow ako jedna z najlepších. A to sa oplatí!

Pre koho sú vhodné?

Hodinky sú na tom športovo veľmi dobre, a tak by som ich doporučil pre všetkých, ktorí nepotrebujú kučery a chcú vážne funkčný športtester, s ktorým posunú svoju výkonnosť o ďalší kus ďalej. A myslím, že po dizajnových zmenách je rozhodne prístroj vhodný aj na mestské nosenie a nemusíte sa hanbiť za to, že máte na ruke plastovú hračku z Marťánkov. Moje pocity z Vantage M2 sú veľmi dobré, pretože hodinky ako vždy nesklamali a teším sa na ďalší prístroj od Polaru!

Pokiaľ by ste chceli o trošku inteligentnejšieho parťáka, tak môžete siahnuť po Vívoactive 4 alebo Venu od Garminu. Tieto Garminy sú síce o trošku viac mestské, ale svoju úlohu plnia skvele aj pri športovaní. Veľmi podobne je na tom aj prístroj od Suunta, a to konkrétne Suunto 5. Tento model dokonale supluje Vantage M2 a k tomu ešte pridáva navigáciu po slepej mape ako bonus, ktorá pri Polare chýba.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku