Výpočet spálených kalórií pomocou smart hodiniek

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 19.3.2024 | 4 MIN

Chcete schudnúť alebo len sledovať počet spálených kalórií? Pomôžu vám smart hodinky. Výpočet spálených kalórií je súčasťou vašej výbavy už dlho. A ako to funguje?

V tomto článku sa pokúsim vysvetliť nasledujúce otázky:

Bazálne vs. aktívne kalórie

Spaľovanie kalórií sa delí na dve skupiny. Sú to bazálne (pasívne) kalórie, ktoré človek páli pri normálnych činnostiach mimo športu ako napríklad pri utieraní prachu? :D Asi by som napísal, že sú to kalórie, ktoré naše telo prijíma na svoje procesy a svoje fungovanie, a aktívne kalórie, ktoré sa spaľujú počas športových aktivít.

Takže bazálne kalórie sú tie, ktoré spálime, keď sedíme na stoličke a pracujeme, ležíme pred televízorom alebo možno čítame. Keďže telo využíva energiu a kalórie na "chod", spaľujeme ich aj vtedy, keď si myslíme, že nič nerobíme.

Priemerný človek môže spáliť menej ako 100 kalórií za hodinu sledovania televízie. Ak však túto hodinu strávi behom, môže spáliť až 1 000 kalórií. Spoločnosť Garmin na svojej webovej stránke napísala.

Každý človek spaľuje tieto kalórie úplne inak, pretože má rôznu rýchlosť metabolizmu. Každý jednoducho spaľuje kalórie inak. Veľa závisí od teploty (vnútornej / vonkajšej), našej hmotnosti, pohlavia a x ďalších faktorov. S týmto javom súvisí aj bazálna rýchlosť metabolizmu a jej počítanie.

Existuje výpočet bazálnych kalórií, ktoré by ste mali spáliť pri "klasickom behu cez deň", aby vaše telo správne fungovalo. Tieto kalórie si môžete vypočítať aj doma pomocou pomerne jednoduchého vzorca, do ktorého dosadíte svoj vek, výšku a hmotnosť. Samozrejme, vzorec sa líši v závislosti od vášho pohlavia:

  • Muži 66,5 + 13,76 * hmotnosť (kg) + 5,003 * výška (cm) - 6,755 * vek (roky)

  • Ženy 655 + 9,563 * hmotnosť (kg) + 1,85 * výška (cm) - 4,676 * vek (roky)

Väčšina zdrojov uvádza, že rozptyl tohto vzorca môže byť +- 5 %.

Aktívne kalórie sú potom tie, ktoré spálite počas športovej aktivity. Opäť to závisí od vašej srdcovej frekvencie, výšky a hmotnosti. Pre lepšiu predstavu tu nechám tabuľku s priemerným množstvom spálených kalórií pri určitých činnostiach vykonávaných počas jednej hodiny (pre 70 kg jedinca):

Aktivita Výdaj kcal za hodinu
Chôdza po rovine - 4 km/h
239
Nakupovanie 288
Sedenie, televízia, telefonovanie
100
Aerobik 561
Beh 9 km/h
561
Hokej
621

Človek by si nemyslel, že hodina nakupovania spáli toľko kilokalórií.

Ako merajú spotrebu kalórií inteligentné hodinky?

Výpočet spotreby kalórií bol v športových hodinkách ešte predtým, ako sme vedeli, že príde vlna a móda inteligentných hodiniek. Základom výpočtu bol vždy nejaký údaj. V úplných začiatkoch to bol dokonca len čas pri behu. Hodinky totiž tak trochu vychádzali z hodnôt, ktoré vidíte v tabuľke vyššie. Bol to len veľmi veľký odhad.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Postupom času sa samozrejme algoritmy začali zlepšovať a začali sa pridávať ďalšie premenné. Medzi tie najvplyvnejšie patria určite vek, výška, hmotnosť a srdcová frekvencia. A práve preto je dôležité pravidelne aktualizovať svoju hmotnosť, ktorá sa z premenných mení asi najčastejšie (okrem srdcovej frekvencie, ktorá sa mení na základe vašej aktivity) a musíte ju ručne upravovať.

Ako smart hodinky počítajú vystúpené poschodia?
21.3.2024 - Dominik Hok
Ako smart hodinky počítajú vystúpené poschodia?

Tepová frekvencia je tiež dôležitým parametrom, pretože z nej hodinky najlepšie odvodzujú, ako namáhavá je pre nás aktivita, a podľa toho zaznamenávajú kalórie. Preto je dôležité mať kvalitný snímač srdcovej frekvencie a správne prispôsobené hodinky. Ak je meranie srdcovej frekvencie nepresné, odrazí sa to na meraní spálených kalórií. Niektoré spoločnosti, napríklad Polar, dokonca dokážu proporcionálne odhadnúť, koľko tukov alebo cukrov ste spálili. Dokonca si dovolím tvrdiť, že spolu s Garminom a Apple je táto značka v meraní kalórií najďalej.

Všetky držia svoje algoritmy pod pokrievkou a samozrejme ich nikto nezverejňuje, takže nepoznáme presné znenie a metriky, ale poslednou metrikou, ktorá sa vo veľkom pridáva do algoritmu, je variabilita našej srdcovej frekvencie, ktorá ovplyvňuje stres a následne kalórie. V neposlednom rade veľa spoločností používa ako premennú v algoritme akcelerometer kvôli pohybu ruky, ktorý samozrejme mení srdcovú frekvenciu aj samotný pohyb.

Ako presne hodinky odhadujú spálené kalórie?

Už z názvu vyplýva, že odhadovaná hodnota nemôže byť presná. A to nie je ďaleko od skutočnosti. Samozrejme, spoločnosti sa snažia vývojom presnosť zlepšiť, ale v porovnaní s laboratórnymi testami stále výrazne zaostávajú a odchýlka sa niekedy môže pohybovať v desiatkach percent.

Spoločnosť Polar má najotvorenejšiu štúdiu a otvorila výsledky v porovnaní s laboratórnymi testami. Výsledky ponechávam na obrázku nižšie. Je to pomer meraní hodiniek k laboratórnym testom, pričom odchýlka sa meria v percentách. Prvý stĺpec je len s použitím akcelerometra a druhý je akcelerometer s meraním srdcovej frekvencie.

Odchylky jsou celkem větší, co? :-)

Odchýlky sú dosť veľké, však?

Touto tabuľkou určite nechcem očierňovať spoločnosť Polar. V skutočnosti, ak sa pozriete na prvých niekoľko odkazov na Google, uvidíte, že tieto výsledky sa netýkajú len tejto značky, ale aj Garminu a Apple. A opäť ide o najpresnejšie zariadenia.

Takže v globálnom meradle môžeme povedať, že kalórie nie sú presné a je to naozaj len odhad, ktorý môžeme, ale nemusíme brať do úvahy.

Zaujímavosťou je, že hodinky Garmin môžete dokonca pripojiť k webovej stránke calorietabulky.cz a sledovať tak príjem (definovaný manuálne v aplikácii v telefóne), ako aj výdaj, ktorý sa sám prenesie z Garmin Connect.

Sledovanie príjmu a pomeru tukov, sacharidov, bielkovín a vlákniny je dôležité pre chudnutie a pre správne fungovanie vášho organizmu. Nedostatok alebo nadbytok niektorých zložiek môže viesť k vyššej miere únavy, náchylnosti na choroby, zápalom a pomalšiemu metabolizmu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre