» Blog » Xiaomi

Xiaomi Amazfit GTS: Nízka cena, ale vysoký potenciál

Tagy: Recenzie | Xiaomi | Inteligentné

Dominik Hok | 1.12.2020 | 10 MIN

Lacné, čínske smartwatch, ktoré vsádzajú primárne na vzhľad a rekreačných športovcov – Xiaomi Amazfit GTS. Tieto smart hodinky majú podľa mňa veľa plusov, ale aj mínusov. U potenciálneho kupca záleží len na tom, ktorá pomyselná miska váh preváži. Avšak myslím si, že za túto cenovku sa Amazfitu GTS dá mnoho mínusov pominúť. Budete nekompromisný, alebo im pár chýb odpustíte?

Lacný gavalier s kostlivcom v skrini

Aby som sa priznal, titulok tohto článku je tak trochu klamlivý. Alebo... Záleží na uhle pohľadu. Amazfit GTS sa ponúkajú za nízku cenu a majú vysoký potenciál, ale sem tam to práve u toho potenciálu skončilo.

Kostlivec v skrini je totiž v snímaní tepu s najlepším možným nastavením každú minútu. Človek by si povedal, že je to jedno a že vlastne neustále snímanie tepu nepotrebuje. Ale ono to značne ovplyvňuje všetky dáta získané z hodiniek, ako je aj kľudový srdečný tep, ktorý je pri snímaní každú minútu "prestrelený" a monitoring spánku pri takej frekvencii snímania tepu úprimne postráda zmysel. Ale o tom až neskôr, nech vás nezaťažujem hneď na začiatku.

Našťastie pri športe snímajú tep nepretržite a musím povedať, že veľmi obstojne. Škoda, že tohto potenciálu nevyužívajú aj počas dňa, kedy si vystačia s obyčajnou minútou.

71,00 € Predaj ukončený

Číňan v prestrojení Američana

Čínsky hranáč ponúka moderný design puzdra aj užívateľského prostredia, ktorý je až podozrivo podobný Apple Watchom. Displej má perfektný a rovnako perfektne drží aj na zápästí. Výdrž batérie cez desať dní je pôsobivá a hoci sa nejedná priamo o športtester, monitoring aktivity je prekvapivo podrobný.

Hodinky ponúkajú monitoring dvanástich športových aktivít, čo je úprimne celkom málo a naviac sa do hodiniek nedajú doinštalovať monitoringy iných aktivít. Amazfity totiž používajú vlastný operačný systém, takže nepodporujú aplikácie tretích strán a v ponuke majú len svoje vlastné ciferníky.

Stále by sme ale mali mať na pamäti, že sa jedná o hodinky s cenovkou pod stodvadsať eur, takže by som im asi bol schopný všetko odpustiť a dokázal by som toto úvodné zhrnutie zakončiť slovami, že na to koľko stoja, sa podarili.

Vonkajšku nie je čo vytknúť. Všetky časti kvalitne držia pospolu

Na prvý pohľad vyžarujú kvalitné spracovanie. Nič nevŕzga, všetko drží pohromade. Puzdro hodiniek je orámované hliníkom a jeho spodok pokrýva tvrdený plast. Hranatý tvar a tlačítko na boku vyvolávajú pocit, ako by sa človek práve pozeral na Apple Watch. Tie však na boku majú otočnú korunku, u Amazfit GTS sa jedná skutočne len o tlačítko.

Hodinky na ruke neucítite. Dopomôže k tomu pohodlný remienok a mušia váha

Hodinky majú tak akurát rozmery, aby nevyzerali hlúpo ako na dámskom, tak pánskom zápästí. Vďaka hrúbke len 9,4 mm a hmotnosti 39 gramov, ich na ruke počas dňa vôbec necítite.

Amazfity sa na ruku upínajú silikónovým remienkom o šírke 20 mm, ktorý na prvý pohľad pôsobí trochu lacno. Keď som hodinky chytil do ruky, bol remienok tým prvým, z čoho som mal trochu obavy. Materiál je "klzký" a mal som strach, že nebudú úplne držať na ruke, bez toho aby som ich utiahol tak moc, že prestanem cítiť svoje dlane. Ale naopak. Držia a je to pohodlné. Naviac, pokiaľ vás farba vášho remienku prestane baviť, môžete ho vymeniť za iný (nie je súčasťou balenia) počas pár sekúnd vďaka rýchlopántom.

Výrobca ponúka šesť farebných variantov, aby sa trafil do vkusu každému

Výrobca ponúka "neutrálnejšie" farby ako je čierna, modrá, oranžová a šedá. Vďaka prízemnejšiemu šedému či čiernemu puzdru a rýchlopántom, vám nič nebráni k vytvoreniu niekoľkých farebných kombinácií na každý deň v týždni. :)

71,00 € Predaj ukončený

Amazfit ponúka tiež Rose Gold a Desert Gold "kabátik" v kombinácii s ľahko naružovelým či bielym remienkom. Tieto "fashion" kúsky si určite nájdu svoje miesto na dámskom zápästí.

71,00 € Predaj ukončený

Dominantou Amazfitov GTS je pôsobivý AMOLED displej

Do puzdra hodiniek je plynule zapustený AMOLED displej o veľkosti 1,65" a rozlíšením 348x442 pixelov. A úprimne, ten sa čínskej firme veľmi podaril. Možno by som si dovolil povedať, že sa jedná o dominantu zariadenia. Nebál by som sa aj pomenovania, že displej je pôsobivo sýty a kontrastný.

Displej chráni odolné sklo Corning Gorilla Glass 3. Toto sklo je síce odolné, ale rovnako naň vždy doporučujem nalepiť ochranné sklo. Tu však vzniká problém, že nemôžete nalepiť sklo od hrany k hrane, keďže sú zaoblené. Preto to môže vyzerať hlúpo, keď nalepovacie sklo bude pokrývať iba plochú časť displeja.

S priamym slnkom si hodinky poradia obstojne

S hodinkami sa veľmi často budete pohybovať vonku, preto je vždy potrebné si overiť čitateľnosť na priamom slnku. Amazfit GTS majú senzor okolného svetla, ktorý prispôsobuje jas displeja vonkajším podmienkam. Na priamom slnku sa podsvietenie automaticky nastaví na maximálne a musím povedať, že je dostačujúce. Áno, nie je to dokonalé, ale údaje na displeji prečítate. Problém by však mohli mať ľudia s horším zrakom.

Nabíjaciu kolísku kľudne nechajte počas dovolenky doma. Hodinky vydržia 10 dní

Možno to bude znieť hlúpo, ale od tak kvalitného displeja by som očakával veľkú náročnosť a s tým spojenú krátku výdrž batérie. Ale je to práve naopak. Akumulátor o kapacite 220 mAh by podľa výrobcu mal hodinky poháňať 14 dní. Mne osobne vystačilo na jeden deň 10 % batérie, čo vychádza na 10 dní nepretržitého užívania. S tým, že som každý deň strávil zhruba 40 minút tréningom.

Výdrž batérie sa rapídne skráti, pokiaľ nastavíte mód Always-on, kde displej nezhasína pri nepoužívaní, ale svieti permanentne. So skrátením počítajte aj pri nastavení dlhšej prestávky, kedy displej svieti. Predvolené nastavenie je v rádoch pár sekúnd, ale dá sa nastaviť dĺžka až 15 sekúnd.

Po pripojení k nabíjacej kolíske sa na displeji sto percent objaví zhruba za dve hodiny.

Užívateľské prostredie Amazfitov vsádza na jednoduchosť

Užívateľské prostredie by som opísal slovami jedného z mojich kolegov. Amazfit GTS je taký smart náramok skrytý v hodinkovom puzdre. Celé užívateľské prostredie sa vlastne skladá zo šiestich prvkov – 3 hlavných obrazoviek, menu, hornej rolovacej lišty a dlhým stlačením tlačítka sa spúšťa monitoring športovej aktivity. Toť všetko. Nič viac, nič menej.

Na čo však zrovna nevsádzajú, je plynulosť. Pohyb v hodinkách je sekanejší, než by som u tak jednoduchého užívateľského prostredia očakával. Avšak, nie je to tak hrozné, rozhodne sa s tým dá žiť.

Väčšina sa v hodinkách odohráva na troch hlavných obrazovkách

Ovládanie je jednoduché. Dominantou je ciferník, ktorý je plne konfigurovateľný. Pokiaľ by vám nevyhovovali ciferníky v hodinkách, môžete si v aplikácii doinštalovať iný vzhľad. Nemôžete si stiahnuť nejaký z tretej strany ako je tomu u iných značiek, pretože Amazfit používa vlastný operačný systém, ale úprimne, aj tak je tam veľký výber a rozhodne si vyberiete.

Ďalšia obrazovka skrýva základné informácie o vašich aktivitách ako je denný počet krokov, prejdená vzdialenosť a spálené kalórie. Poslednú ponúka informáciu o vašom aktuálnom a priemernom kľudovom srdečnom tepe.

Na spodnej strane displeja nájdete rolovaciu lištu, ktorá otvára menu. V hornej časti sa naopak skrýva svietidlo (nastaví displej na bielu s maximálnym podsvietením), režim Nerušiť, regulácia jasu a zámok displeja.

Funkciu tlačítka v Amazfite moc nedoriešili

Čo mi príde nedoriešené, alebo skôr zle vyriešené, je ovládacie tlačítko. Pokiaľ ste mimo hlavnú obrazovku, funguje ako tlačítko Späť. Jeho dlhým stlačením otvoríte výber športových aktivít. Keď sa však ocitnete na hlavnej obrazovke a kliknete naň, zhasne displej. U zariadenia, ktorého displej je rozsvietený pár sekúnd, mi príde táto funkcia úprimne hrozne zbytočná. Preto by som ho využil skôr k otvoreniu Menu a spodná lišta by sa dala využiť na zobrazenie notifikácií, ako je tomu v operačnom systéme Wear OS.

Amazfity zobrazia po česky len notifikácie

Čo môže byť pre niekoho problém, je dočasná nepodpora češtiny. Hodinky po aktualizácii síce dokážu zobraziť upozornenie v češtine, ale inak sú celé v angličtine. V hodinkách je ale úplný základ a myslím, že sa v nich dá zorientovať aj keď anglicky nerozumiete. Väčšinu dát a nastavení si zobrazíte v česky hovoriacej aplikácii.

Slová síce Amazfit rozdeľuje a nezobrazí smajlíky (otáznik je nezobrazené emoji), ale prečítať sa to dá.

V hodinkách môžete ovládať hudbu v telefóne

Zariadenie samo o sebe síce neponúka hudobný prehrávač, ale pokiaľ ste v dosahu signálu Bluetooth, môžete ovládať spustenú hudbu v telefóne pohodlne z hodiniek.

Hodinky monitorujú len 12 športových aktivít a doplniť sa nedajú

Amazfit GTS ponúkajú monitoring 12 športových aktivít a o čo najpresnejšie štatistiky sa starajú senzory, ako akcelerometer, barometer, integrovaný GPS prijímač a optický snímač tepovej frekvencie. Vďaka vodeodolnosti do 5 ATM si s hodinkami môžete aj zaplávať.

Amazfit GTS dokážu monitorovať: Vonkajší beh, Chôdzu, Vonkajšiu cyklistiku, Beh na páse, Plávanie v otvorenej vode, Plávanie v bazéne, Eliptický trénažér, Horská turistika, Trailový beh, Lyžovanie a Voľný štýl (posilňovanie).

Pokiaľ tu nevidíte svoj obľúbený šport, musím vás sklamať. Keďže Amazfit používa vlastný operačný systém, nie je ho možné doplniť o aplikáciu tretej strany, ktorá by monitoring chýbajúcej aktivity doplnila.

Pohodlnou funkciou je zobrazenie času, ako dlho budú hodinky schopné monitorovať aktivitu.

Podrobnosť monitoringu dokáže konkurovať aj vyloženým športtesterom

Monitoringom športovej aktivity mi Číňan doslova vytrel zrak. Napríklad pri monitoringu behu získate dáta o tempe, spálených kalóriách, srdečnom tepe, kadencii krokov, priemernej dĺžke kroku, ale tiež získate podrobné grafy o srdečnom tepe, jeho zónach a zmenách nadmorskej výšky.

Aké presné je meranie Amazfitmi počas športovej aktivity?

Oproti hrudnému snímaču sa Amazfit GTS v priemernej tepovej frekvencii pri behu líšil o tri tepy. Povedzme, že to nie je najlepší výsledok, ale ani zrovna najhorší. Pre niekoho, kto nepotrebuje celkom presné výsledky, úplne dostačujúce.

Kadenciu aj dĺžku kroku mi Amazfity namerali totožne ako jeden zo špičkových športtesterov vo vyššej cenovej kategórii – Garmin Forerunner 945 (FR 945). Čo sa týka vzdialenosti (trasa ľahko cez 6 km), Amazfity namerali o 80 metrov menej než FR 945. Samozrejme, nemôžem povedať, že by jeden záznam bol ten správny, ale ponúkam porovnanie. A musím povedať, na to, že ich porovnávam s päťkrát drahším športtesterom, viedli si Amazfit GTS skvele.

Aké presné je meranie srdečného tepu mimo športové aktivity?

Čo mi hrozne vadilo, je snímanie tepu počas dňa mimo športovú aktivitu po jednej minúte. Áno, viem, že to sú hodinky s cenovkou pod stodvadsať eur, ale ja osobne by som preferoval možnosť nastavenia neustáleho merania tepu.

Kým sa hodinky pri meraní tepu stačia spamätať, užívateľovi ukážu "nastrelenú" hodnotu. Keď sa mi počas dňa ukazovali hodnoty kľudového srdečného tepu ako 95, 87, 74, 80, nestačil som žasnúť. Hovoril som si, čo to so mnou je. Veď kľudový srdečný tep sa mi pohybuje pod päťdesiatkou. Vyskúšal som teda niekoľko modelov s kontinuálnym meraním tepu a keď na mňa vyskočilo 49, 52, 47, ukľudnil som sa.

Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii
24.6.2022 - Filip Debrecenyi
Xiaomi Watch S1 recenzia — O krok bližšie konkurencii

Srdečný tep o vás povie viac než si myslíte

Srdečnému tepu som sa venoval už v článku o zdraví a smart hodinkách v magazíne, tak to nebudem dlho rozpisovať. Kľudový srdečný tep o vašom srdci a tele povie hrozne moc a niekoho by takéto dáta mohli značne vystrašiť. To isté platí aj o monitoringu spánku. Keď hodinky zaznamenajú tep každú minútu pri spánku a je vysoký, povedia vám, že ste neustále v ľahkom spánku (čím nižší tep, tým hlbší spánok). Takže nedostanete ani presný monitoring vášho spánku, ktorý hodinky ponúkajú.

Skutočne nechápem, čo vedie výrobcov k snímaniu tepu každú minútu, keď to dokážu i každú sekundu. Ja by som s radosťou oželel pár dní výdrže batérie, aby som získal tie najlepšie dáta o svojom zdraví, srdci a spánku.

PAI – funkcia, ktorá vás vyženie von

Konkurencia k určeniu užívateľovej kondície väčšinou používa odhad hodnoty VO2Max. Xiaomi na to ide trochu inak. Používajú vlastnú metriku PAI. Tá na základe počtu a intenzity športovej aktivity prevádza vaše tréningy na intuitívnu hodnotu PAI. Podľa výskumov by ste sa mali pohybovať nad hodnotou 100, aby ste znížili riziko kardiovaskulárneho ochorenia a zvýšili priemernú dĺžku dožitia.

Ale nebojte, nie je to tak ťažké. Ja som si išiel dva dni po sebe zabehať (celkovo asi 15 km) a PAI mi z 0 stúplo na 90. Pamätajte však, že každú aktivitu staršiu než 1 týždeň už PAI neberie v úvahu. Takže je potrebné sa hýbať pravidelne. :)

Pre koho sú Amazfit GTS vhodné?

Rozhodne pre niekoho, kto chce moderne vyzerajúce hodinky a nechce utratiť celú výplatu. Xiaomi Amazfit GTS ponúkajú prekvapivo podrobný monitoring a pre začiatočníka i mierne pokročilého športovca to môže byť dobrý začiatok vo svete smart hodiniek. Pre rekreačného športovca sú tiež ideálnou voľbou. Navyše majú pôsobivú výdrž batérie, ktorú rozhodne ktokoľvek ocení.

Je veľká škoda nekontinuálneho merania tepu, pretože užívateľ nikdy nezíska najpresnejšie dáta o kľudovom srdečnom tepe a spánku. Pokiaľ je to ale niečo bez čoho sa obídete, alebo to jednoducho prekusnete, nevidím jediný dôvod prečo nezvoliť Amazfit GTS.

Ako alternatíva se nabáda smart náramok Xiaomi Mi Band 5, ktorý za polovičnú cenu ponúka úplne rovnakú výbavu okrem integrovaného GPS prijímača. Pokiaľ by ste chceli niečo športovejšie zamerané, z radov Garminu rozhodne doporučím Garmin Forerunner 45. Na rovnakej vlne ako Amazfit GTS sa nesie septembrová novinka Garmin Venu SQ. Taktiež má dotykový displej, porovnateľnú výbavu a ponúka naviac bezkontaktné platenie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre