» Blog » Xiaomi

Xiaomi Amazfit Stratos 3: Otestované Radimom

Tagy: Recenzie | Xiaomi | Inteligentné

Radim Pochyba | 15.12.2020 | 9 MIN

Kombinácia kvalitného športtestera a smartwatchov nie je taká jednoduchá, ako sa môže na prvý pohľad zdať. O niečo podobné sa prednedávnom pokúsil čínsky výrobca Xiaomi, keď na svetlo sveta vydal Xiaomi Amazfit Stratos 3, teda už tretiu generáciu, ktorá by mala priniesť hlavne lepšiu analýzu športových výsledkov.

Do predaja prišli v máji 2020, a tak bolo jasné, že ďalšia recenzia bude o nich. Všetko išlo proste bokom. A prečo to nadšenie a očakávanie z mojej strany? Jasné, je to novinka, ale v tomto prípade išlo o niečo iné, o trochu sebecký zámer. Ako ste možno totiž čítali, tak som písal recenziu na Suunto 5 a Garmin Instinct. Práve spoločne s novými Stratosmi ide o hodinky, ktoré by mali spĺňať práve to, čo som zistil, že od hodiniek chcem. A samozrejme cena, všetky sa dajú kúpiť okolo 200-250 eur. Takže táto recenzia je taký posledný diel do trojčlennej mozaiky môjho rozhodovacieho procesu. Najskôr ale bolo treba zistiť, aké Xiaomi Amazfit Stratos 3 sú.

194,00 € Predaj ukončený

Na úvod pár základných parametrov

Oproti svojmu predchodcovi Stratos 2 dochádza k zaujímavej zmene. Z 3-tlačidlových hodiniek sa Xiaomi rozhodol urobiť 4-tlačidlové. Všetky tlačidlá nájdete na pravej strane. Z pôvodného prostredného tlačidla sa vytvorili dve, ktoré majú funkciu posúvaciu: hore a dole. To som osobne veľmi ocenil, nakoľko hodinky majú dotykový displej, s ktorým u hodiniek moc nekamarátim a celkovo pri športe so spotenými prstami ovládateľnosť dotykáča nie je úplne najlepšia, takže za mňa veľké plus. Okrem dolného tlačidla, čo moc nechápem prečo, majú zvyšné 3 aj vytvorené vrúbky, čím sa eliminuje riziko, že vám prst z tlačidla skĺzne.

Keď už som spomenul  displej, stojí za to uviesť, že je MIP transflektívny 1,34 palcový. Farby teda pôsobia mdlým dojmom, ale na druhú stranu jeho viditeľnosť na slniečku je veľmi dobrá a tiež má nižšiu spotrebu energie. To sa pri športe hodí omnoho viac než pekné farby u AMOLED.

LCD displej je krásně čitelný i na přímém slunci

LCD displej je krásne čitateľný aj na priamom slnku

Za zmienku tiež stojí, že sklíčko je Corning Gorilla glass 3, čo je určite dobrá varianta. Bohužiaľ, sklíčko nemá de facto žiadnu ochranu pred nárazom, ako napríklad Instinct od Garminu, ktorý má sklíčko zapustené. Sklíčko teda môže byť náchylnejšie nielen na nárazy, ale aj na poškriabanie. Za mesiac používania sa ale u mňa žiadne poškodenie neprejavilo, aj tak určite doporučím ochrannú fóliu na sklo.

Inak odolnosť všeobecne je u Stratos 3 veľmi slušná. Výrobca zvolil kombináciu ocele 316L a spodná časť puzdra je tvorená zosilneným plastovým materiálom. Určite sa nedajú v tomto smere porovnávať s Instinctami, ale verím, že toho dosť vydržia.

Pouzdro

Puzdro je plastové, ale celková odolnosť je veľmi dobrá

Vzhľad rozhodne príjemne prekvapil

Na prvý pohľad ide nepochybne o krásny kúsok strednej veľkosti (priemer hodiniek 48,6 mm), takže musím povedať, že na zápästie mi padli ako uliate. A pokiaľ nejdete na vyložene formálnu akciu, v dnešnej otvorenej spoločnosti, kde sa na konvencie už moc nehľadí, by som sa ich nebál vziať ani k obleku. Trebárs do práce. No posúďte sami na fotke nižšie. Pekne sa tiež zmestia pod košeľu, vďaka svojej (pre mňa ideálnej) výške 13,4 mm.

V méně formálním prostředí se Stratos 3 propašují i k saku

V menej formálnom prostredí sa Stratos 3 prepašujú aj k saku

Tiež sú pomerne ľahké, ich váha dosahuje na 70 g. Vyskúšal som už veľa smart hodiniek a čo sa týka vzhľadu, tak tieto z môjho pohľadu patria k tomu najlepšiemu. Veľmi príjemne na mňa pôsobí luneta, ktorá však nie je pohyblivá ako tomu je napríklad u starších Samsungov, a zároveň tiež zirkónový rám, ktorý tomu dodáva tú pravú eleganciu. Remienok je tu silikónový s vrúbkovaným vzorom a celkovo je na ruke veľmi pohodlný a pre šport najpraktickejší.

Silikonové řemínky patří u sportovních hodinek k nejpraktičtější volbě

Silikónové remienky patria u športových hodiniek k najpraktickejšej voľbe

Hodinky neponúkajú zatiaľ slovenčinu, čo iste veľa ľudí môže pri výbere odradiť. Aplikácia Amazfit však slovensky vie, avšak ani tá nie je kompletne v slovenčine. Táto skutočnosť môže niekomu sťažovať používanie, ale appka je prehľadná a pekne zvládnutá. Avšak po niekoľkomesačnom používaní Garmin Connect musím povedať, že Garmin je omnoho prepracovanejší a hlavne kompletne v slovenčine. Na druhej strane, spracovanie údajov je tu veľmi kvalitné, hlavne čo sa týka uloženia dát, prevedenia do grafov a zobrazenia zaznamenanej trasy. Toto je vážne veľmi podarené.

Zobrazení dat i mapy v aplikaci je velmi povedené

Zobrazenie dát aj mapy v aplikácii je veľmi podarené

GPS, ale bez možnosti naplánovať trasu

Jeden veľký nedostatok by som určite hodinkám vytkol. Chýba mi tu celkom dosť možnosť plánovania trasy. Hodinky síce trasu vedia vďaka integrovanej GPS zaznamenať, a to veľmi presne (všetko som totiž porovnával zároveň s Garmin Fenix 6X Pro), ale samé vás nikam nenavigujú. Ako do hodiniek, tak do aplikácie v mobile teda ušlú trasu zaznamenáte, ale bohužiaľ pokiaľ idete niekam prvýkrát, tak vám hodinky nepomôžu. Presnosť záznamu ide tiež vylepšiť kombináciou GPS s inými satelitmi, ktorými sú ruský GLONASS (ideálny v lese či v budovách), európsky Galileo (známy pre svoju vysokú presnosť) a samozrejme aj čínsky Beidou, ktorý je ideálny zapnúť na čínskom území.

Hudba priamo v hodinkách

Trasu si síce nenaplánujete, ale pokiaľ patríte medzi tých, ktorí nahodia slúchadlá a idú cestou necestou, tak 3. Stratosy v tomto ohľade iste dobre poslúžia. Do úložiska sa vlezie 2GB hudby, takže tých skladieb si tam môžete nahrať vážne veľa. Celkovo prehrávač fungoval bezproblémovo, samozrejme sa priamo na hodinkách dala ovládať aj hlasitosť. Pokiaľ používate Spotify, tak tu vás asi sklamem, táto aplikácia nie je s hodinkami kompatibilná.

Nepodporují sice Spotify, ale zato mají vlastní uložiště pro hudbu

Nepodporujú síce Spotify, ale zato majú vlastné uložisko pre hudbu

Meranie tepu v porovnaní s Garmin Fenix

Aj senzor merania tepu priamo zo zápästia je veľmi šikovný, namerané hodnoty sú síce orientačné, ale podľa mojich skúseností a po porovnaní s Fenixami, sa príliš nelíšili, takže ďalšie plusové body pre Stratos 3. Ide tu vlastne o optický snímač BioTracker PPG, ktorý podľa výskumov zaznamenáva tep takmer totožne s hrudným pásom. S meraním srdečnej frekvencie súvisí aj monitoring spánku a ten hodnotím tiež kladne na základe nameraných hodnôt. Keď spomínam ten spánok, tak samozrejme v hodinkách ide nastaviť aj budíček, ktorý sa vás pomocou vibrácií jemne prebudí.

Funkce jsem porovnával s top modelem Garmin Fenix

Funkcie som porovnával s top modelom Garmin Fenix

Stopky, počasie, proste praktický pomocník

Klasické stopky nemajú všetky smart hodinky, aj keď ide o veľmi jednoduchú funkciu, tak proste nemajú. Ale tu som ich v hlavnej ponuke našiel. K tomu tiež novinka od Xiaomi ponúka timer, čo je odpočet. Toto som najviac ocenil pri varení. Hoci sa to nezdá, tak sa to dosť hodí a nemusíte spúšťať zbytočne aktivitu.

Pokiaľ si zapnete Bluetooth, tak sa vám bude v hlavnej ponuke hodiniek aktualizovať predpoveď počasia. U smart hodiniek nič nové, avšak musím povedať, že tu je tá predpoveď veľmi podarene spracovaná. Celotýždenná predpoveď mi behom týždňa pomohla a celú dobu som sa podľa nej riadil.

Pri listovaní prvých informácii som zistil, že hodinky majú funkciu NFC platieb. Ihneď sa ma zmocnilo nadšenie, či sa s hodinkami bude dať naozaj platiť, ako napr. s niektorými Garminami. No, počiatočné nadšenie hneď ustúpilo. Stratos 3 síce majú funkciu NFC, ale len pre čínske platobné terminály. Rovnako ako u Xiaomi MiBand 4. S hodinkami teda na Slovensku nezaplatíte.

S hodinkami v Česku nezaplatíte

S hodinkami na Slovensku nezaplatíte

Notifikácie bez možnosti odpovedí

Dosť ma prekvapilo, že nie je možné odpovedať na prichádzajúce správy zo sociálnych sietí alebo SMS. Je možné si ich síce celé prečítať aj s diakritikou a smajlíkmi, ale nedá sa na ne odpovedať preddefinovanou správou. To isté platí aj o prichádzajúcich hovoroch, ktoré môžete zdvihnúť či položiť, ale neodpoviete správou, že zavoláte neskôr. A volať sa s nimi tiež nedá.

U športtesterov to asi nie je nevyhnutný požiadavok, ale u Stratos 3 som aspoň čakal, že pôjde na správy reagovať, takže v tomto ohľade mierne sklamanie. U smart hodiniek patrí medzi veľké výhody, že nemusíte stále mobil vyťahovať a jednoducho rýchlo odpoviete z hodiniek.

Športové módy

Hľadáte hodinky, ktoré nemusíte dať dole z ruky, dokonca ani počas sprchy, alebo plávania? Potom vás možno poteší, že Xiaomi Stratos 3 majú stupeň vodeodolnosti 50M a pokiaľ sa nechcete vyložene potápať, tak hodinky nemusíte dávať dole vôbec. Dokonca majú aj priamo športový režim pre plávanie, teda rovno dva: plávanie na otvorenej vode a aj v krytom bazéne.

Voděodolnost je dostatečná, Stratos 3 nabízí i plavecké režimy

Vodeodolnosť je dostatočná, Stratos 3 ponúka aj plavecké režimy

Tých režimov tam je vlastne celkom dosť a vyberie si tu takmer každý. Vedľa tých bežných ako je beh, chôdza a bicykel je tu aj veľa kolektívnych športov, ako je futbal, basketbal, volejbal, hokej, tenis, badminton apod. Nechýba ani celý rad cvičebných módov, ktoré ja však vôbec nevyužijem. :D To isté platí pri niekoľkých tanečných režimoch a tak by som mohol pokračovať ešte nejakú chvíľu.

Ale aby som bol úplne presný, tak Xiaomi má priamo v hlavnej ponuke 19 športov, ktoré merajú vážne veľmi dobre. Konkrétne k tomu využíva FirstBeat Professional a v týchto prípadoch získate detailné športové analýzy vďaka profesionálne spracovaným algoritmom pre túto vyvolenú devätnástku.

Vyzkoušel jsem, jaká data mi vyhodí Amazfit po badmintonu

Vyskúšal som, aké dáta mi vyhodí Amazfit po badmintone

Tie ďalšie, ktoré sa dajú pridať (niektoré som už spomínal vyššie) tak sú skôr len pre váš prehľad a hodinky u nich zmerajú a vyhodnotia skôr základné hodnoty, čo sa mi potvrdilo pri badmintone. Čo rozhodne oceňujem, že Xiaomi tieto informácie férovo prezentuje. Dopredu teda viete, či šport, ktorým sa zaoberáme, má detailnejšie analýzy výkonu, či nie. U takých Suunto je aj cez 80 športov a moc sa mi nezdá, že každý šport by mal presne vytvorený algoritmus. Ale toto berte iba ako môj názor, takže trochu s rezervou. :)

To, že hodinky dokážu spočítať (orientačne) množstvo spálených kalórií, ušlú vzdialenosť, tempo, rýchlosť, kroky a mnoho ďalšieho nie je nič nové. Len ma zaujalo, keď som zistil, že mi hodinky počas aktivity počítali dĺžku jednotlivých krokov, čo mi dalo pre mňa zaujímavú informáciu.

Výdrž, jeden zo zásadných ukazovateľov

Popísal som celkom dosť funkcií, čo hodinky zvládnu. Takže je dobré vedieť, ako sú na tom Stratos 3 s výdržou. Výrobca uvádza niekoľko údajov.

35-70 hodín pri zapnutej GPS, kedy 70 hodín sa dá dosiahnuť pri zázname trasy každú 1 minútu, a súčasne je vypnutý snímač tepovej frekvencie a znížený jas. Tento mód sa hodí pri dlhých túrach, kedy záznam nemusí byť tak detailný, ale chcete ho po celú dobu.

Až 7 dní vydržia hodinky v smart režime a dokonca až 14 dní v úspornom móde Ultra Endurance.

Počas mesiaca testovania som mal každý týždeň 2-3 aktivity so zapnutou GPS a tepovou frekvenciou v rozmedzí 1-3 hodiny (futbal, chôdza, beh, bicykel, badminton). Hodinky som pri tomto tempe nabíjal každé 4 dni, čo viac menej súhlasí s tým, čo udáva Xiaomi. Za mňa spokojnosť, nesľubujú vám totiž nič, čo by ste potom nedostali.

Xiaomi Stratos 3

Zhrnutie

Mňa osobne zaujali Stratosy 3 svojím vzhľadom a spracovaním dát priamo v hodinkách. Nutné je však povedať, že kľúčová je vždy pre mňa funkčnosť, o tom žiadna. V tomto ohľade mi plánovanie trasy, odpovedanie na správy a trochu lepšia výdrž batérie vážne chýba. Tu by si mal ale každý hneď na začiatku povedať, prečo a k čomu vlastne smart hodinky chce, aké funkcie čaká a aké naopak oželie.

A prečo kúpiť Xiaomi Amazfit Stratos 3? Musím uznať, že dôvodov je pomerne dosť. Skúsim ich teda v závere zhrnúť.

Kombinácia dotykového displeja so 4 tlačidlami je praktická, obrazovka sa dá uzamknúť, takže letmé dotyky na displeji alebo tečúca voda v sprche vôbec nič nespôsobia a nenarobia žiadnu neplechu :).

Uloženie niekoľkých stoviek skladieb do hodiniek a potom ich pomocou bluetooth slúchadiel prehrať? Pre Stratosy žiadny problém, určite skvelá funkcia, ktorú mnoho ľudí veľmi ocení.

19 športových režimov má tiež prepracované profesionálne algoritmy, aby vám zaznamenané hodnoty dali tie najdôležitejšie a čo najlepšie vyhodnotené údaje. Porovnával som hodinky s Garmin Fenix 6X Pro a pri behu, chôdzi a bicykli som dostával veľmi podobné hodnoty.

Myslím, že ako športtester a zároveň hodinky pre každodenné nosenie sa Stratos 3 hocikomu budú hodiť a tá počiatočná cena okolo 200 eur je dosť slušná a na zamyslenie to určite stojí.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre