» Blog » Seiko

Žralok útočí: Seiko má novú kolekciu Save the Ocean s bielym žralokom

Tagy: Predstavenie | Seiko | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 27.11.2019 | 12 MIN

Seiko sa tohto roku zameralo na svoj športový rad Prospex a fanúšikom robí skutočnú radosť. Po minuloročnom úspechu edície Save the Ocean prichádza s ďalšími modelmi. V strede záujmu je žralok biely a Seiko si dalo s detailmi naozaj záležať.

Kolekciu „Save the Ocean“ predstavilo Seiko prvýkrát v minulom roku (2018) a vzbudilo tým obrovský záujem. Démonicky modré číselníky s pruhmi inšpirovanými telom modrej veľryby v troch modeloch doslova uhranuli nielen skalných fanúšikov. Japonský gigant navyše kolekciu vytvoril so zámerom chrániť oceány a časť z výťažku šla neziskovej organizácii Ocean Learning Center, založenej Fabienom Cousteau, ktorý sa stal ambasádorom radu Prospex.

První generace edice Seiko Prospex Save the Ocean z roku 2018

Prvá generácia edície Seiko Prospex Save the Ocean z roku 2018

Neuplynul ani rok a na začiatku 2019 vypustilo Seiko do sveta de facto dizajnovo rovnaké modely len v čiernej PVD úprave a s opačnou kombináciou remienkov pri jednotlivých modeloch. Novinkou bol solárny "Tuniak", tiež v čiernom kabátiku (SNE518P1).

Seiko Prospex Save the Ocean Black version (začátek roku 2019)

Seiko Prospex Save the Ocean Black version (začiatok roku 2019)

Je leto a Seiko nadväzuje na úspechy svojej kolekcie. Ďalšia generácia Save the Ocean je teda na svete, navyše s dovetkom Great White Shark. Rozloženie špeciálnej edície zostalo rovnaké: Turtle (Korytnačky, SRPD21K1), Samurai (Samuraj, SRPD23K1) a Solar Chronograph (SSC741P1). Oproti minuloročnej verzii nájdeme zmeny predovšetkým vo farebných tónoch a žraločích detailoch.

Seiko Prospex Save the Ocean 2019 Great White Shark

Číselníky zostali pútavo modré. Zatiaľ čo v kolekcii 2018 prechádzala modrá až k čiernej na šiestej hodine a pruhy na číselníku boli inšpirované telom modrej veľryby, kolekcia 2019 má ľahko svetlejšiu modrú, ktorá odleskami mení farebnú štruktúru a ešte vernejšie pripomína zvlnený oceán. Z ostro rezaných vĺn vystupuje na ôsmej hodine (pri solári na 7:30) plutva žraloka. Rozhodne zaujme detail, že je plutva ľahko uštipnutá, čo je údajne pri dospelých jedincoch týchto predátorov typické. A chvostová plutva tvorí tiež protizávažie sekundovej ručičky. Pri solárnom chronografe je plutvička rafinovane ukrytá ako ručička ľavého horného subdialu. Rozhodne vydarené.

Na číselnících najdeme žraločí detaily

Na číselníkoch nájdeme žraločie detaily

Po predchodcoch majú tohtoročné modely tvary ručičiek vrátane silnej vrstvy luminiscencie LumiBrite. Tá patrí v súčasnej dobe medzi najlepšie na trhu a v tme tomuto tvrdeniu rozhodne dostojí.

Luminiscence LumiBrite patří k nejlepším na trhu

Luminiscenci LumiBrite patrí k najlepším na trhu

Tmavším odtieňom zafarbený chapter ring je výrazne zkosený, o to viac zdôrazňuje hĺbku číselníka. Pri celej kolekcii je číselník chránený tvrdeným minerálnym sklíčkom Seiko Hardlex.

Zkosený chapter ring dodává číselníku zajímavou hloubku.

Zkosený chapter ring dodáva číselníku zaujímavú hĺbku

Jednosmerne otočné lunety nesú minútovú stupnicu. A ryhovaná vložka stupníc má navyše premyslené farebné rozloženie, kde je prvých 15 či 20 minút v sivom žraločiom odtieni, ostatný čas v modrej. Skrutkovacie korunky majú tohto roku oceľovú farbu (oproti minuloročnej kontrastnej čiernej), spodné viečko je nepriehľadné a samozrejme skrutkovacie. Zostali kalibre - pre korytnačky automatický 4R36 s day date, pre samurajov automatický 4R35 s dátumovkou, oba pracujú na frekvencii 3Hz s rezervou chodu 41 hodín. Pre solárny chronograf zostal kaliber V175, ktorý po plnom nabití vydrží v chode 6 mesiacov.

Oproti minulej kolekcii sú všetky modely na oceľovom ťahu, čo určite poteší fanúšikov Seiko Korytnačiek (minuloročná bola v základe na gumovom remienku). Ťahy sú z jemne brúsenej ocele, spony sú preklápacie s poistkou a potápačskou extenziou. Veď všetky tri verzie sú skutočne určené pre hĺbkové potápanie. Nesú hrdé označenie Diver´s a pýšia sa certifikáciou ISO 6425 pre potápačské hodinky.

Překlápěcí přezka s pojistkou a potápěčskou extenzí

Preklápacia spona s poistkou (a potápačskou extenziou)

Zostáva ešte doplniť rozmery, ktoré zostali viac než podobné tým minuloročným. Korytnačka (SRPD21K1) má priemer 45 mm a hrúbku 13 mm. Samuraj (SRPD23K1) má 43,8 mm s výškou 13,4 mm. Solárny chronograf (SSC741P1) má 43,5 mm s výškou pouzdra 13,8 mm. Čísla signalizujú síce celkovú robustnosť všetkých modelov, ale ako sme už zvyknutí, na ruke pôsobia celkom adekvátne a iba málokedy skutočne nesadnú. Tabuľka veľkostí v tomto prípade teda rozhodne nenahradí osobné vyskúšanie.

A cena je opäť, trúfam si povedať, v podstate bezkonkurenčná. To, čo Seiko dokáže ponúknuť svojim zákazníkom za danú čiastku, je neskutočné! A kolekcia Save the Ocean 2019 rozhodne nie je výnimkou. Solídne potápky, ktoré už preveril nielen čas, ale tiež nejeden spokojný majiteľ, navyše spĺňajú ISO pro potápačské hodinky, s magickým ciferníkom a premyslenými detailmi navrhnutými špeciálne pre túto kolekciu - a za naozaj dostupný kapitál. Nové Korytnačky sú za 479 Eur, Samuraje za 489 Eur, solárne chronografy za 449 Eur. A tá sľubovaná podpora ochrany oceánov? Samozrejme, 5 % z predaja ide na nadáciu Fabiena Cousteaua.

Seiko síce možno marketingovo ťaží z obľúbenosti týchto kultových modelov, ide na to však naozaj dobre. Po špeciálnej kolekcii kolekcii PADI a limitke Blue Lagoon je kolekcia Save the Ocean ďalšou senzáciou. A konkrétne tohtoročnej špeciálke Save the Ocean 2019 proste nie je čo vytknúť. Zostáva už len hádať, či tu máme do pol roka black edíciu white žraloka...

Nižšie v článku nájdete ešte podrobné špecifikácie jednotlivých modelov a informácie k spolupráci s ambasádorom radu Prospex Fabienom Cousteauem. (A možno aj niečo trošku o žralokoch :).)

Dokumentarista a autor dokumentů o žralocích Fabien Cousteau

Dokumentarista a autor dokumentov o žralokoch Fabien Cousteau

Korytnačky (SRPD21K1, Seiko Prospex Sea Automatic Diver's Save the Ocean Great White Shark Special Edition "Turtle")

Turtle, alebo ako sa po slovensky tiež povie Korytnačky, nie sú v Seiku novinkou. Obľúbené boli na konci 70. a v prvej polovici 80. rokov minulého storočia, najznámejšie korytnačky 6309 sa vyrábali od ´76 až do roku 1988. A reedície, ktoré Seiko začalo produkovať od roku 2016, si získali srdcia nielen seikarov. Ak sa na hodinky pozriete zhora, je jasné, odkiaľ dostali svoju prezývku - puzdro tvarom pripomína pancier korytnačky. Z panciera vykukuje iba jedna nožička - skrutkovacia korunka typicky na štvrtej pozícii. Zaoblené puzdro je jedným z dôvodov, prečo aj napriek väčšiemu priemeru dobre sadne na väčšinu zápästí. A keby to nestačilo, Seiko uviedlo aj "mini korytnačky".

Typické zaoblené puzdro pripomína pancier korytnačky

Za tú dobu už vzniklo bezmála dvadsať korytnačích verzií, napríklad "pepsi korytnačky" v červeno-modrej kombinácii v kolekcii Seiko Prospex PADI (SRPA21K1) alebo Seiko Prospex Turtle Blue Lagoon s tyrkysovým zafarbením. Vlani zaujali korytnačky v prvom ročníku kolekcie Save the Ocean (SRPC91K1), i preto Seiko doprialo fanúšikom čiernu PVD verziu (SRPD11K1) hned z kraja roku 2019. A to ešte nikto netušil, že o pár mesiacov neskôr pripláve do hodinárskych vôd korytnačko-žraločia verzia z kolekcie Save the Ocean 2019 Great White Shark.

Tohtoročné oceán zachraňujúce korytnačky (SRPD21K1) si ponechali všetky typické korytnačie znaky vrátane mechanického strojčeka 4R36 s automatickým náťahom. Ten disponuje ukazovateľom dátumu aj dňa v týždni, má rezervu chodu 41 hodín a frekvenciu 3Hz. Nesie 24 kamenných uložení a nechýba mu funkcia hacking (zastavenie sekundovej ručičky pri vytiahnutí korunky). Presnosť chodu je výrobcom udávaná od +45s do -35s za deň, ale podľa skúseností je to rady lepšie. Priemer puzdra je 45 mm, hrúbka 13 mm, výška lug to lug je 47,7 mm. Rozpätie nožičiek je štandardných 22 mm. Puzdro i ťah sú z ocele 316L a sú jemne brúsené. Zapínanie náramku je formou preklápacej spony s poistkou a ponúka aj potápačskú extenziu, vďaka ktorej je možné zväčšiť nastavený obvod.

Korunka na štvrtej pozícii je skrutkovacia, rovnako aj plné spodné viečko, čím je docielené lepšie tesnenie. Diver´skorytnačky sú vodotesné do 200 M, teda tlaku 20 ATM a spĺňajú náročné kritériá pre certifikáciu ISO 6425. A samozrejme nechýba jednosmerne otočná luneta a minútovou stupnicou, pre shark verziu vo farbe žraločej šedej a oceánsky modrej. Číselník je krytý minerálnym sklíčkom Seika Hardlex. Ak sa bojíte poškriabania, môžete si ho vymeniť za zafírové, ale podľa skúseností predčí Hardlex všetky očakávania od minerálu.

Čím sa model jednoznačne odlišuje od všetkých predchádzajúcich korytnačiek, je číselník. Modrý odtieň so širokými vlnami evokuje rozvlnenú hladinu oceánu. Z nej vykukuje plutva žraloka bieleho, ktorú nájdeme aj na konci sekundovej ručičky. Presne pre tieto detaily vrátane fascinujúceho odtieňa modrej sa podľa mňa stanú korytnačky Seiko Prospex Sea Save the Ocean Great White Shark naprostým hitom minimálne tohto roka a pre chovateľov korytnačiek absolútnou nutnosťou do zbierky...

Samuraj (SRPD23K1, Seiko Prospex Sea Automatic Diver's Save the Ocean Great White Shark Special Edition "Samurai")

Ani so Seiko potápkami, ktoré od fanúšikovskej základne dostali prezývku Samurai (podľa tvaru ručičiek pripomínajúcom samurajské meče), sa nestretávame prvýkrát. Prvé samuraje vyrobilo Seiko v rokoch 2004 - 2008. Vtedy ešte s automatickým strojčekom bez ručného náťahu 7S35. Seiko znovu uviedlo samurajov na trh vo februári 2017 v limitke Blue Lagoon, kde nahradilo pôvodný strojček kalibrom 4R35 s možnosťou ručného náťahu. Nájsť môžeme aj PADI verziu (SRPB99K1) a v roku 2018 samozrejme špeciálnu edíciu Save the Ocean (SRPC93K1). A rovnako ako pri korytnačkách nasledovala black verzia Save the Ocean s PVD (SRPD09K1). Nielen modré kombinácie však pri samurajoch (a korytnačkách) zabodovali. Vlani Seiko vydalo pro európsky trh limitku Dawn Grey Series (SRPD03K1), farebne v sivo-oranžovej kombinácii, ktorá pripomína úsvit nad morom.

Seiko Prospex Dawn Grey Series Limited Edition 2018

„Korytnačky a Samurai" zo Seiko Prospex Dawn Grey Series Limited Edition 2018

A dostávame sa k tohtoročným samurajom v špeciálnej edícii Save the Ocean Great White Shark 2019. Puzdro má oproti korytnačkám ostrejšie tvary a zkosenie a pôsobí dynamickejšie. Rovnako ako náramok je i puzdro z chirurgickej ocele a priemer a hrúbka puzdra je 43,8 x 13,4 mm. Rozpätie nožičiek zostalo 22 mm, rozmer lug to lug, teda výška vrátane nožičiek 48,4 mm. Automatický strojček 4R35 ponúka komplikáciu dátumu, hacking, ručný náťah, 23 kamenných uložení,presnosť je výrobcom udávaná +45/-35 s za deň, ale rovnako ako pri korytnačom 4R36sú skúsenosti o rady sekúnd lepšie (+-15s/denně). Doba rezervy zostáva 41 hodín. Taktiež samuraje nesú označenie Diver´s, znesú tlak do 20 ATM a spoľahnúť sa na ne môžete aj pri potápaní s prístrojom. K tomu nabáda aj minútová stupnica na otočnej lunete, ktorá má jednotlivé časové úseky akoby oddelené, čo tvorí krásny detail. Čitateľnosť po nasvetlení číselníka je vďaka LumiBrite skvelá aj v hlbinách a kalnej vode. Oceľový ťah ponúka preklápacie zapínanie s poistkou a potápačskou extenziou, rozšírenie objemu zápästia tak nie je problém. Korunka s typickým šrafovaním a ochranou na tretej pozícii je skrutkovacia, rovnako ako plné spodné viečko.

Seiko „Samurai

Seiko „Samurai" Save the Ocean 2019

Okrem celkového skvelého prevedenia, na ktoré sme si už u Seika zvykli, zaujme pri tohtoročných žraločích samurajoch farebné prevedenie číselníka v pôsobivej modrej s napodobením rozvlnenej hladiny. Rovako ako pri korytnačkách sa môžeme pri samurajoch kochať detailom žraločej plutvy na ôsmej hodine a plutvičky ako protizávažím sekundovej ručičky. A podobne ako pri korytnačkách, ani tomuto modelu samuraja jednoducho nie je čo vytknúť, zvlášť keď vezmeme do úvahy cenu 489 Eur, za ktorú je ponúkaný!

Solárny chronograf (SSC741P1, Seiko Prospex Sea Solar Diver's Chronograph Save the Ocean Great White Shark Special Edition)

Posledný model v kolekcii Save the Ocean Great White Shark žiadnu prezývku nedostal. To hravo nahradzuje svojimi funkciami. Jednak má solárne dobíjanie Seiko Solar a jednak chronograf. Mimochodom, na túto lákavú kombináciu sa môžeme tešiť v očakávanej novinke „Arnie”, ktorá bude spadať do PADI kolekce a ponúkne kombinované zobrazenie času. Navyše nadväzuje na legendárne potápky z 80. rokov, ktoré sa preslávili na ruke Arnolda Schwarzeneggera (odtiaľ prezývka). Ale o nich možno nabudúce. Späť k záchrane oceánov.

Do Česka se řítí Seiko „Arnie

Na Slovensko sa rúti Seiko Prospex PADI „Arnie"

Číselník solárnych chronografov je omnoho rušnejší než pri korytnačkách či samurajoch. Je to samozrejme dané troma subciferníkmi v klasickom rozmiestnení 3, 6, 9. Prvý, pravý, ponúka 24 hodinový ukazovateľ času. Druhý, spodný, ukazuje stopované minúty, maximálne teda hodinu. Posledný, ľavý, nahrádza funkciu centrálnej sekundovej ručičky a ukazuje sekundy hlavného času. Centrálna sekundovka stopuje s presnosťou ⅕ s. Pre úplnosť spomeňme, že použitý solárny strojček V175 sme mohli nájsť vo všekých Save the Ocean Solar Chronograph vrátane minuloročnej verzie.

Solar Chronograph Save the Ocean 2018, black vesion a 2019

Solar Chronograph Save the Ocean: 2018, black version a Great White Shark 2019

Popri stopkách disponuje tiež dátumovkou, garantovanou presnosťou +-15 s denne a funkciou pre zabránenie prebitia. Po plnom nabití svetelným zdrojom vydržia hodinky v chode až 6 mesiacov. Ak ide o rozmery, tak je priemer puzdra 43,5 mm s hrúbkou 13,8 mm. Výška puzdra vrátane nožičiek narástla na 50 mm. Rovnako ako zvyšok kolekcie sa tiež soláre pýšia certifikáciou ISO 6425 pro potápačské hodinky a WR je 200 metrov. Aj napriek trom sivým subciferníkom zostala zreteľná oceánovo modrá farba s ostrými vlnami, ktoré sa dajú vidieť na subdialoch. A vošla sa aj žraločia plutva, konkrétne na pozícii 7 h a 30 min. A druhá plutva? Nie je na konci centrálnej sekundovej ručičky, ale pri ľavom subciferníku a dokonca s praktickou vrstvičkou luminiscencie Lumibrite. Vďaka tmavým subdialom pôsobí ciferník o to viac ako hladina oceána, po ktorej sa prehnalo zlé počasie, a vôbec tak nekazí celkový dojem.

Na oceľové puzdro pekne nadväzuje oceľový ťah, opäť s preklápacím zapínaním s poistkou a nechýba ani potápačská extenzia. Cenovo vychádza podobne ako pri kolekciách PADI čo minuloročnej Save the Ocean, teda na 429 Eur, čo je pre solárne potápky s touto dávkou prepracovanosti jednoducho paráda.

Great White Shark

Keď sa vysloví „žralok,“ vybaví si väčšina z nás práve žraloka bieleho ako typického zástupcu týchto predátorov. Predtým sa mu hovorila tiež žralok ľudožravý. Povesť potvory, ktorá baží po ľudskej krvi, získal predovšetkým kvôli filmu Čeľuste z roku 1975, ktorý režíroval filmový mág Steven Spielberg. Inšpirácia však vzišla z rovnomennej knihy Petera Benchleya. Majstrovské sfilmovanie zapríčinilo, že sa proti žralokom strhol neoprávnený odpor a neriadený hon. V niektorých miestach poklesol výskyt žraloka bieleho až o 50%! Sám autor knihy, Peter Benchley, se až do svojej smrti venoval ochrane žralokov a pred svojou smrťou vraj prehlásil, že keby vedel to, čo vie dnes, nikdy by takú knihu nenapísal. Napriek tomu je pravdou, že zo všetkých žralokov je práve pri bielom najviac preukázaných nevyprovokovaných útokov na človeka. Avšak v priemere býva smrteľných útokov 1,5 ročne, čo je menej než pri zasiahnutí bleskom. Dokonca sa uvádza, že žralok biely neútočí na ľudí zámerne - ak sa s nimi stretne, "ľahko zahryzne", aby zistil, o čo sa jedná. Ľudské mäso mu údajne až tak veľmi nechutí - veľa kostí, málo tuku.

Žraloku bílému by mohlo kvůli masivnímu lovu hrozit vyhynutí

Žraloku bielemu by mohlo kvôli masívnemu lovu hroziť vyhynutie

Žralok biely je celkovo veľmi pozoruhodné zviera. V zajatí umiera a najdlhšie bol chovaný len okolo 200 dní. Dorastá do dĺžky okolo 7 metrov a váhy 3 tony. Dokáže krátkodobo vyvinúť rýchlosť až 56 km/h a okrem človeka má jediného nepriateľa, kosatku dravú. Podľa Medzinárodného zväzu ochrany prírody bol zaradený medzi zraniteľný druh, ktorému môže v blízkej dobe hroziť aj vyhynutie. Tomu sa snaží zabrániť tiež ambasádor radu Seiko Prospex Fabien Cousteau. Vnuk slávneho oceánografa a ochrancu prírody Jacques-Yves Cousteaua.

Fabien Cousteau je ambasadorem řady Prospex

Fabien Cousteau je ambasádorom radu Prospex

Vedľa podmorskej Misie 31, keď bol v roku 2014 s tímom 31 po sebe idúcich dní v podmorskom laboratóriu Aquarius, sa preslávil práve štúdiom žralokov. Spolupracoval na rade televíznych seriálov a dokumentov, ktoré sa snažia podporiť správny pohľad verejnosti na tieo zaujímavé tvory. V roku 2016 založil Fabien Cousteau Ocean Learning Center, ktoré sa snaží priamym spôsobom pozitívne ovplyvňovať zdravie oceánov. V roku 2018 predstavilo Seiko novú špeciálnu kolekciu Save the Ocean spadajúcu do radu Prospex a Fabien Cousteau, ktorý sa stotožnil so sloganom radu „Discover your planet”, preskúmaj svoju planétu, sa stal ambasádorom radu Prospex.


„Člověk chráni to, čo miluje, miluje to, čomu rozumie, a rozumie tomu, čo sa naučil.” Túto filozofiu zastáva Fabien Cousteau a skúma oceány, aby sme im lepšie rozumeli, milovali ich a chránili.


Spolupráca pokračuje tiež tohto roku, druhým ročníkom kolekcie Save the Ocean, tentokrát s dovetkom „Great White Shark”, teda veľký biely žralok.Časť zisku z predaja hodiniek spadajúcich do tejto kolekcie ide práve neziskovke Fabiena Cousteaua, pre ktorého je poslednou hranicou Zeme práve oceán.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre