5 základných rád pri výbere hodiniek

Tagy: Sprievodca výberom | Klasické

Radek Vyhlídal | 8.11.2019 | 6 MIN

Dnešný trh je zaplavený množstvom hodiniek nedostatočnej kvality, skôr iba pre oko. Ako tieto hodinky spoznať od tých, ktoré vydržia po generácie, budete snáď vedieť po prečítaní článku.


Cenová hladina hodiniek, ktorým je venovaný tento článok, sa v angličtine nazýva "entry level watch", čo by sa dalo voľne preložiť ako základná úroveň hodiniek. Je teda určený začiatočníkom, tým pokročilejším budú nasledujúce tipy dobre známe. Článok tiež neberie do úvahy športtestery, smart hodinky a pod., ale zameriava sa na staré dobré náramkové hodinky.

Rada č. 1 - Nakupujte tradičné hodinárske značky

Prvou a najdôležitejšou radou je: "preferujte tradičné hodinárske značky". Táto rada je tou základnou, ktorú vám môžem dať. Hodinárske firmy, ktoré sú na trhu už vyše 100 rokov a vyrábali hodinky, už keď si vaše babičky hrali na pieskovisku, pravdepodobne nezačnú riskovať svoju povesť tým, že začnú produkovať hodinky nedostatočnej kvality a krásne iba na pohľad. Táto disciplína náleží skôr dnešným "moderným" firmám, ktoré ešte nedávno predávali nohavičky a teraz sa tiež pustili do predaja fashion hodiniek. Určtite to neznamená, že všetci tradiční výrobcovia majú len kvalitné hodinky a medzi módnymi značkami sa takí nenájdu. Keby však osud ľudstva závisel na tom, či si kúpite kvalitné hodinky, určite si, prosím, vyberajte z tradičných :).

Seiko je príkladom značky, kde za svoje peniaze dostanete adekvátnu kvalitu

Najväčší ohlas majú hodinky švajčiarske, japonské a nemecké. Asi tú úplne najväčšiu fanúšikovskú základňu má značka Seiko, ktorej okrem iného vďačíme za vynález quartzových hodiniek! Na druhej strane barikády stojí, dovolím si ukázať prstom, značka Daniel Wellington. Tú dokonca môj obľúbený hodinársky guru z youtube kanála The Urban Gentry vybral ako najhoršiu značku na trhu vôbec! Prečo, to si pozrite v jeho videu, v ktorom sa napríklad dozviete, že sú masovo vyrábané z tých najlacnejších materiálov, ktoré existujú, a dokonca, že rovnaká čínska fabrika, ktorá vyrába tieto hodinky, ich sama predáva ako neznačkové za necelých 20 dolárov!

Rada č. 2 - Pozor na materiály

Tou asi druhou najdôležitejšou vecou na hodinkách sú materiály, z ktorých sú vyrobené (nielen hodinky, ale tiež remienky či ťahy). Obzvlášť pri "kovových materiálov" si dávajte pozor na všelijaké zliatiny s ľubozvučnými názvami ako všeobecný kov a pod. Nie sú kvalitne spracovné a obsahujú veľa prímesí (hlavne veľa niklu), na ktoré je pokožka citlivá a môžu spôsobiť napr. alergickú reakciu. Z tých kvalitných je dominantná nerezová oceľ s označením 316L, na ktorú majú, vďaka technológii spracovania, alergickú reakciu iba veľmi citliví jedinci. Také hodinky dlhšie vydržia, sú menej náchylné ku korózii a tiež lepšie držia farbu. Výborný je pre hodinky aj titán, ktorý je ľahučký a antialergénny.

Obecný kov může lidem s citlivější kůží způsobit alergickou reakci, a např. i barevná PVD úprava nebude držet moc dlouho...

Vyhnite sa "všeobecnému kovu", radšej si zvoľte chirurgickú oceľ alebo titán

Oceľ je síce tým najviac zrejmým materiálom, ktorý vás v spojení s hodinkami môže napadnúť, nie je však jediný. Ak napríklad kupujete "plastové hodinky", ani tu nie je plast ako plast. Lacné hodinky ázijskej produkcie používajú tie najlacnejšie typy plastov. Bohužiaľ firmy často neuvádzajú presný typ plastu, ktorý používajú na výrobu, nezostáva teda nič iné, než držať sa rady číslo jedna. Osobne nemám veľmi rád slovo plast, pretože vždy, keď ho počujem, vybaví sa mi PET fľaša. V spojení s hodinkami, obzvlášť pri remienkoch, používam radšej slovo guma, i keď sa niekedy plast samozrejme hodí najviac. Každopádne, nech už tento materiál nazveme akokoľvek, vyniká v tomto smere G-Shock od značky Casio, ktorá používa špeciálnu živicu, vďaka ktorej sú hodinky veľmi odolné.

Materiál, ktorý chcem v súvislosti s hodinkami tiež zmieniť, je koža. Tá sa v hodinárstve používa na výrobu remienkov, ktoré sú kapitolou samy o sebe. V stručnosti, určite odporúčam kupovať kožu a nie jej lacnejšiu náhradu pod ľubozvučným názvom Genuine Leather. Tí zvedavejší z vás si môžu prečítať môj starší článok, ako správne vybrať kožený remienok na hodinky, alebo čo to vlastne genuine leather je.

Rada č. 3 - Hodinky si poťažkajte

Váha je obvykle ľuďmi vnímaná ako znak kvality. Aj keď to nemusí byť vždy pravda, je to v segmente entry level hodiniek celkom dobrý ukazovateľ, zvlášť pre oceľové hodinky. Nechcem tu uvádzať konkrétne gramáže, pretože tá sa môže líšiť v závislosti na rôznych faktoroch (veľkosť puzdra, materiál remienku, typ strojčeka atď.), ale ak sa hodinky na svoju veľkosť zdajú byť ťažké, budú pravdepodobne vyrobené z kusu poctivej ocele a ani ťah (odborný názov pre kovové náramky) nebude ochudobnený. Tento tip síce nevyužijete pri titánových ani "plastových" hodinkách, ale pri tých oceľových je na nezaplatenie.

Váha môže byť užitočným pomocníkom, zvlášť pri oceľových hodinkách

Rada č. 4 - Venujte pozornosť detailom spracovania

Hovorí sa, že dobrá lož záleží na detailoch. A s hodinkami je to veľmi podobné. Tie nekvalitné totiž práve v detailoch krívajú. Venujte im preto veľkú pozornosť. Zamerajte sa napríklad na vyššie spomenutý ťah hodiniek. Aj napriek tomu, že je vyrobený z ušľachtilej ocele 316L, nemusíte mať ešte úplne vyhrané. Dôležité je tiež, aké je spracovanie jednotlivých článkov, ich systém prepojenia a tiež dokonalé lícovanie. Dobre spracovaný ťah by mal k hodinkám krásne priliehať a nemal by mať príliš veľa vôle k pohybu. Perfektný spôsob, ako jednoducho spoznať kvalitne spracovaný ťah, je tzv. štrkátko. Ak s hodinkami zatrasiete, nemali by ste počuť žiadne "štrkanie".

Tah by měl krásně přiléhat,

Ťah by mal krásne priliehať k puzdru, dôležité je tiež spracovanie i lícovanie jednotlivých častí ťahu

Ťahy ale nie sú tým jediným, čo podlieha spracovaniu. To, že na tých úplne najviac nekvalitných hodinkách sú subčíselníky iba vytlačené, ale nefungujú, si snáď všimne každý. Iné znaky nekvality sa až tak ľahko všimnúť nedajú a chce to trochu sústredenia. Pamätajte si, že hodinárčina nie je stavebníctvo, kde meter nie je žiadna miera :). Všetko musí byť dokonalé a perfektné. Zamerajte sa na najčastejšie prehrešky ako sú zle umiestnené indexy. Tie by mali byť precízne umiestnené tak, aby presne lícovali s ručičkami. Alebo si vyskúšajte stlačiť tlačidlá a otočiť korunkou, všetko by malo prebiehať hladko, prirodzene, bez zádrhelov. Rovnako aj napr. zapínacia spona by mala krásne do seba zapadať, ani nie príliš ľahko, ani príliš ztuha, skrátka tak akurát. Ak majú hodinky otočnú lunetu, vyskúšajte ju, akú má vôľu k pohybu pri docvaknutí. Ideálne by nemala byť žiadna. Ak majú hodinky luminiscenciu, skontrolujte ju. Zakryte číselník rukou tak, aby vytvorila iba otvor pre oko. mali by ste vidieť krásne svietiace ručičky. Príkladov by sa dalo napísať ešte veľa, preto jednoducho zopakujem ešte raz to dôležité: "Venujte pozornosť detailom!".

vgfdg

Pri ručne lepených indexoch a prvkoch sa môže stať, že niečo nebude presné, aj tak však hľadajte najvyššiu precíznosť

Rada č. 5 - Presnosť nič neznamená

Všetky predchádzajúce rady boli zamerané na to, čomu by ste pozornosť venovať mali. Táto posledná rada je tak trochu zvláštna. Upozorňuje totiž na to, čomu by ste pozornosť venovať nemali - presnosti. Teda nie tak celkom, ale k tomu sa dostaneme. Možno vás prekvapí, keď poviem, že aj hodinky Daniel Wellington, ktoré už v tomto článku boli označené ako tie najhoršie hodinky na svete, idú presnejšie než Rolexky. Ako je to možné? Pretože quartzové strojčeky sú vo svojej podstate presnejšie než mechanické, ktoré pomáhajú väčšine Rolexiek. Ak budete medzi sebou porovnávať iba quartzové strojčeky, bude sa presnosť toho najmenej presného líšiť od toho najpresnejšieho v radoch desiatok sekúnd za rok, možno pár stoviek, ak budete mať naozaj smolu. Je to jednoducho dané podstatou fungovania strojčeka. Naproti tomu hodinky s mechanickými strojčekmi, tam už je to niečo iné. Tu si presnosť rozhodne postrážte. Rozdiel tu totiž, ak to vezmem do extrému, môže byť aj niekoľko minút za deň a to už zabolí. Ak budete teda počuť argument, že hodinky idú presne, nenechajte sa ťahať za nos.

Ak máte aj vy nejaké svoje tipy, ako spoznať nekvalitné hodinky, napíšte dole do komentárov ↓

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre