» Blog » Edox

Edox Les Bémonts Open Heart alebo Po čom muži túžia

Tagy: Recenzie | Edox | Pánske | Klasické | Spoločenské

Michal Kočiš | 12.11.2019 | 4 MIN

Poznáte to, chlapi nemajú vo zvyku, na rozdiel od žien, upútavať na seba pozornosť svojimi extravagantnými a krikľavými doplnkami. Nič proti vám, dámy, všetky ruže a moja úcta pre vás. Niekedy však aj ten najmužnejší z najmužnejších potrebuje oslniť a zaujať, prípadne sa prezentovať. Dnes sa spolu pozrieme, prečo si myslím, že s Edox Les Bémonts Open Heart sa vám to podarí perfektne.

FOTO: Nikol Liberdová

Spoločnosť Edox sa zameriava na výrobu kvalitných, presných, a čo sa týka dizajnu veľmi precíznych hodiniek. O tom sa okrem iného môžete dočítať v našom článku o histórii spoločnosti Edox. Pri modeli Les Bémonts Open Heart Edox opäť potvrdil svoje firemné hodnoty, ktorými sú nadšenie pre jemnú mechaniku, prestíž, dokonalosť, tradícia a výnimočnosť.

Modely s open heart, ktoré si dnes predstavíme, spadajú do elegantného radu Edox Les Bémonts.Všeobecné parametre hodiniek platia pre všetky modelové varianty Les Bémonts Open Heart 85021, ale o niečo bližšie som sa pozrel na model Les Bémonts Open Heart 85021 37R AIR.

Prvý dojem

Hodinky nám spoločnosť Edox dodala vo veľmi prepracovanom balení, ktoré vyzerá elegantne a poteší aj v prípade, že sa hodinky majú stať darčekom.

Prvý dojem, ktorý vo mne tieto krásne hodinky zo švajčiarskych dielní spoločnosti Edox evokujú, je výsostne príjemný. Žiadne zbytočné pozlátko, jemné rysy a vydarený odtieň zlatej farby s ružovým nádychom. Open heart príjemne ladí s puzdrom a indexmi. Bezprostredné okolie open heart je veľmi pekne a neobvykle spracované a viuálne riešené do tvaru oválu. Ten spája mostík, ktorý svojim tvarom pripomína presýpacie hodiny, ktoré ma Edoy vo svojom logu. Možno ide len o náhodu, ale mňa tento zaujímavý detail a podľa mňa celkom jasný zámer Edoxu nadchol. V samotnom strede zotrvačky, na ktorú vidíme priehľadom, je umiestnený malý ružový rubín. Má síce svoje praktické opodstatnenie, ale zároveň je krásnym estetickým prvkom. V stredovej línii pod indexom symbolizujúcim dvanástu hodinu je bielym písmom zobrazený názov spoločnosti, modelový rad a informácia, že sa jedná o automatický strojček.

FOTO: Nikol Liberdová

Môžete si všimnúť malý rubín a zvláštne spracovanie okolia open heart

Menej obvyklé je umiestnenie korunky. Väčšinou ju nájdeme na pravej strane puzdra, pri Les Bémonts Open Heart 85021 je prekvapivo umiestnená naľavo. Ľavákom to umožní ľahšie nastavovanie hodiniek, ale žiadne všeobecné pravidlo, na ktorej ruke ich máte nosiť, našťastie neexistuje. Pre väčšinu majiteľov sa toto neobvyklé umiestnenie korunky stane ďalším zaujímavým detailom hodiniek.

Neurazí ani v tej najlepšej spoločnosti

Pri tomto modeli naozaj nemusíte mať obavy o spoločenské využitie. Jedná sa o hodinky, ktoré Edox priamo ponúka v kategórii Elegancia & Štýl. Všeobecne platí, že spoločenské hodinky sú bez výrazných pridaných funkcií a majú pôsobiť skôr minimalisticky. Nemajú upútavať prílišnú pozornosť a aj farby sa odporúčajú základné. Pre ciferník je to najčastejšia biela, čierna a metalická. Pre ťahy a puzdro je to oceľová, zlatá a ružovo zlatá. Čo sa týka remienkov, najvhodnejšia je hnedá a čierna. Ak vás téma elegancie a s ňou spojené nosenie hodiniek zaujíma viac, vrelo odporúčam článok o spoločenských hodinkách a ich využitie.

Popri koži môžete mať model Edox Les Bémonts Open Heart 85021 tiež na kovovom ťahu, ktorý je vždy vo farbe puzdra hodiniek, ponúka sa v striebornej alebo s PVD úpravou ružové zlato.

Tři verze modelu Edox Les Bémonts Open Heart na kovotahu

Tri verzie modelu Edox Les Bémonts Open Heart na kovovom ťahu

Rovnako variabilná je aj farba ciferníkov, kde nájdeme sýtomodrú, metalicky striebornú a taktiež už spomenutú čiernu.

Různá barevná provedení ciferníku u Edox Les Bémonts Open Heart

Rôzne farebné prevedenia ciferníkov pri Edox Les Bémonts Open Heart

Niečo málo o celkovom prevedení

Teraz prejdeme k puzdru. Priemer bez korunky je 42mm, hrúbka hodiniek je 9mm. Farba puzdra je zlatá s ružovým nádychom, veľmi vydarený odtieň. Celé puzdro je z leštenej ocele. Typ zapínania koženého remienku je motýľový. Hodinky sú odolené do 30m, znesú nejaký ten striekanec a menší dáždik, ale do vody naozaj nepatria. To by však pri spoločenských hodinkách nemal byť problém. Sklíčka sú, ako sme pri Edoxe zvyknutí, zafírové.

Detail motýlkového zapínání u hodinek Les Bémonts Open Heart 85021

Detail motýľového zapínania na hodinkách Les Bémonts Open Heart

Čo okom nevidíme

Hodinky sú mechanické s automatickým náťahom. Dušou týchto hodiniek je strojček Sellita SW200, pri starších verziách modelu môžeme ešte nájsť ETA 2824-2, ale Edox pred približne tromi rokmi plynulo prešiel na značku Sellita. Preto aj v nami recenzovanom kúsku už nájdeme Sellitu SW200, ktorá pracuje tempom 4Hz a pýši sa 26 kameňmi. Prekvapením je, že model neponúka komplikáciu dátumu, ako sme pri SW200 či ETA 2824 zvyknutí. Jediné, čo teda na ciferníku právom púta našu pozornosť, je priehľad na pulzujúcu zotrvačku a ladne sa pohybujúca sekundová ručička.

FOTO: Nikol Liberdová

Celková váha hodiniek je 81g, čo by pre žiadneho chlapa nemal byť problém. Zo samotného názvu hodiniek nám už je známe, že majú open heart, to znamená pohľad do vnútra strojčeka. Zadná strana puzdra hodiniek je transparentná a ponúka pohľad na strojček i rotor, nesúci názov Edox.

FOTO: Nikol Liberdová

Transparentné spodné viečko odkrývá automatický strojček

Stručný záver

Či už budete chcieť zanechať dojem na vašu budúcu vyvolenú, prezentovať sa v zamestnaní alebo len spĺňať spoločenské kritériá pri formálnejších príležitostiach, tieto krásne hodinky vám vždy poslúžia ako dokonalý spoločník. Svoju praktickú funkciu ukazovania času nepochybne zvládnu na výbornú, môžete sa na ne spoľahnúť a o zvyšok sa postará precízne a minimalistické dizajnové spracovanie Edox. K saku a košeliam voľba na jednotku.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku