» Blog » Garmin

Garmin VívoActive4 recenzia: Univerzálny športtester pre rekreanta, olympionika aj modelku

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 23.6.2021 | 6 MIN | 2x komentár

Garmin VívoActive4 sú hodinky, ktoré vo mne (prehnane povedané) prebudili „židovské" nadšenie. Ponúkajú totiž naozaj veľa za málo peňazí. Naviac sa predávajú v niekoľkých farebných a veľkostných variantoch, takže si vyberie naozaj každý. Možno zrovna aj vy.

Garmin VivoActive4 je všestranný športtester vo všetkých ohľadoch

O tomto modeli musím povedať, že čo sa týka všestrannosti, tak Garmin trafil klinec po hlavičke. Multišportové, unisex hodinky v dvoch veľkostiach a niekoľkých farebných variantoch za veľmi prijateľnú cenu. Čo sa týka cieľovej skupiny, tak s tým Garmin určite problém nemá. Ja som sa na tento používateľsky univerzálny športtester pozrel a tu je môj názor.

Minimalistická verzia pre konzervatívcov a vyšperkovaná pre dámy

Dostal som na testovanie väčšiu z dvoch veľkostných verzií Garmin VívoActive4 (priemer puzdra 45 mm) v čiernej farbe. Na prvý pohľad ničím moc užívateľa neoslovia. Povedal by som to asi takto: „Wow effect nedorazil." To je ale možno dobre. Hodinky sa totiž mierne elegantným, minimalistickým vzhľadom hodia naozaj k čomukoľvek. Či už som hodinky nosil ku košeli v práci, alebo k športovému tričku po práci, tak ani raz nenarušovali môj vzhľad.

Od „wow effectu" je tu skôr dámska 4S verzia (priemer puzdra 40 mm). Tá sa ponúka v konzervatívnejšej čiernej a šedej verzii, ale aj vo vyšperkovaných verziách so zlatou lunetou, staroružovým a bielym remienkom. A áno, vyzerajú naozaj veľmi pekne. Čo sa týka vzhľadu konzervatívnejších verzií, tak im niet čo vytknúť - hodia sa ku všetkému. Trochu iný účel potom tvoria vyšperkované verzie so zlatou lunetou, ktorým tiež niet čo vytknúť. Vyzerajú totiž vážne dobre. A to je predsa ich úloha, nie?

246,00 € Predaj ukončený

Puzdro je vyrobené z tvrdeného plastu a hodinky sa na ruku upevňujú silikónovým remienkom disponujúcim rýchlopántom, takže počas dňa môžete pohodlne meniť remienky. Remienok na prvý pohľad pôsobil ako tuhší a mal som strach, že mi počas dňa bude prekážať. Ale práve naopak. Mierne tuhý remienok mi na ruke vôbec neprekážal a nemal som s hodinkami problém hoci aj spať.

Garmin pri tomto modeli vsadil na dotykový, transflektívny displej

Za zmienku rozhodne stojí displej. Garmin v tomto prípade zvolil dotykový, transflektívny displej o priemere 1,3 palca a rozlíšenie 260x260 pixelov. Menšia verzia má priemer displeja 1,1 palca a rozlíšenie 218x218 pixelov. Transflektívny displej na prvý pohľad pôsobí mdlo, ale má svoje výhody. Vyznačuje sa perfektnou čitateľnosťou na slnku a nie je takým "žrútom baterky" ako modely s AMOLED displejom. Porovnateľné množstvo funkcií má potom Garmin Venu, ktorý používateľa na prvý pohľad osloví sýto farebným AMOLED displejom. Avšak za cenu nižšej čitateľnosti na slnku a kratšej výdrže batérie.

Puzdro hodiniek doplňujú dve mechanické tlačidlá

Teraz už ale späť k VivoActive4. Displej chráni odolné sklo Corning Gorilla Glass 3. Celkový vzhľad hodiniek završujú dve tlačidlá na boku puzdra. Krátkym stlačením horného tlačidla spúšťate výber športových aktivít, dlhým stlačením potom skratku k niekoľkým funkciám a aplikáciám. Čo sa týka spodného tlačidla, tak to funguje ako Späť a dlhým stlačením tohto tlačidla sa dostanete do nastavení. Aby som sa priznal, tak sem tam som mal problém s tým, či mám použiť tlačidlo alebo dotyk. Napríklad športová aktivita sa pozastavuje stlačením tlačidla, ale pokiaľ ju chcete uložiť, tak musíte kliknúť na displej. Hoci to graficky pôsobí, že sa to ovláda tlačidlami.

Hodinky vydržia bez nabíjania cez týždeň

Vo vnútri tela sa potom skrýva batéria sľubujúca bežný chod hodiniek až na 8 dní (menšia verzia 7 dní). A úprimne, je to pravda. Ja som mal hodinky síce len týždeň, ale nabil som ich iba raz a verím, že ten jeden deň by ešte doklepali. Pri zapnutej GPS väčšia verzia vydrží až 18 hodín a menšia zhruba 15 hodín. Pokiaľ si k tomu ešte zapnete hudbu, tak výdrž klesne na šesť až päť hodín.

Keď už hovoríme o hudbe, tak hodinky ponúkajú zabudovaný hudobný prehrávač s možnosťou až 500 skladieb. Pokiaľ ste fanúšik skôr streamovacích služieb, tak do hodiniek si môžete pridať Spotify či Deezer. Hodinky dokonca ponúkajú možnosť stiahnutia playlistov do úložiska hodiniek cez Wi-Fi. Hudbu si potom môžete užívať aj offline.

210,00 € Predaj ukončený

Cenovo priaznivý športtester prekypuje športovými funkciami a senzormi

A aké športové či smart funkcie majú VívoActive4? Lepšou otázkou by bolo, aké nemajú. Je až prekvapivé, koľko hodinky za takú cenu majú funkcií. Začneme športovými funkciami a senzormi. Z tých „základnejších" senzorov VívoActive4 disponujú akcelerometrom, gyroskopom, kompasom, barometrom a výškomerom. Hodinky samozrejme dokážu monitorovať vaše denné aktivity (napr. spálené kalórie, počet krokov, vystúpané poschodia), spánok, stres, ale tiež športové aktivity. Tých je v hodinkách takmer tridsať a cez aplikáciu Connect IQ možno tento zoznam ešte rozšíriť.

Veľkou výhodou je automatická detekcia pohybu, kedy hodinky poznajú niekoľko športov a samy spustia aktivitu. Pokiaľ nedokážu presne určiť typ aktivity, tak ju vložia do kategórie „Iné". Praktickou funkciou je aj „Auto Pause", kedy hodinky poznajú, že ste aktivitu prerušili a monitoring automaticky pozastavia. V praxi to však nefunguje tak pekne ako na papieri. Sem tam hodinky aktivitu pozastavia, ale inokedy vôbec nereagujú.

198,00 € Predaj ukončený

Ze spodnej strany hodiniek sa skrýva optický snímač tepovej frekvencie, ktorý je na športtesteroch už skôr štandardom. Športovci rozhodne ocenia, že hodinky ponúkajú aj meranie okysličenia krvi (pulzný oxymeter), odhad hodnoty VO2Max (maximálne množstvo použitého kyslíka pri záťaži), ale aj funkciu Body battery (odhad našej energie na základe aktivít, spánku, stresu, apod.) a monitoring dýchania.

V tele štvrtej generácie VívoActive zostalo miesto aj pre navigáciu

Tento model Garminu síce neponúka pokročilejšie navigačné funkcie, ale "šípková" navigácia určite postačí, aby ste sa dostali tam, kam potrebujete. Samozrejme, pokiaľ by sa jednalo o zložitejšiu trasu, tak orientovať sa pomocou šípky môže byť ťažšie, ale pre základné navigovanie určite postačí.

K navigování k určenému bodu slouží jednoduchá navigace se šipkou. Na navigovanie k určenému bodu slúži jednoduchá navigácia so šípkou.

Mobil aj peňaženku s kľudným srdcom nechajte doma. Hodinkami aj zaplatíte

Mnoho športových aktivít, veľa senzorov, navigácia, úložisko pre hudbu. Garmin si ale povedal: To ešte nie je dosť. Aby toho nebolo málo, tak hodinkami dokonca cez Garmin Pay zaplatíte. Doma kľudne nechajte telefón aj peňaženku.

Pokiaľ vás VívoActive 4 zaujali, môžete sa pozrieť na našu videorecenziu:

Pre koho sú VívoActive4 vhodné?

Garmin VívoActive4 sa tvária ako univerzálne športové hodinky vhodné pre každého. Ale ja si nemyslím, že sa tak len tvária, ony nimi totiž sú. Pokiaľ by vás aj tak VívoActive4 nezaujali, tak vhodnou alternatívou môžu byť Fitbit Versa 2 alebo Garmin Venu.

Tento športtester je spracovaný v minimalistickom dizajne, ktorý nenadchne, ale ani neurazí. Okrem iného Garmin ponúka aj verziu pre dámy, ktorá spĺňa všetky kritériá pre získanie nálepky „módny doplnok". Ale túto nálepku preberá iba na chvíľku, pretože vo vašom voľnom čase zasa dokáže disponovať nálepkou „športový doplnok". Obe tieto nálepky dokáže vymieňať s neuveriteľnou ľahkosťou a robí to viac než dobre.

S tým, že hodinky prekypujú športovými funkciami a senzormi, tak by ich dokázal na svojej ruke hrdo nosiť aj vrcholový športovec. Možno za toto tvrdenie budem vrcholovými športovcami o polnoci upálený na športovom štadióne, ale stojím si za tým. Za veľmi prijateľnú cenu Garmin nasúkal veľa muziky do dvoch veľkostí a niekoľkých farebných variantov. Znesie ich na ruke muž, žena, vrcholový aj rekreačný športovec. Akú väčšiu cieľovku by Garmin v tomto prípade mohol mať?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Alenapred 664 dňami, reagovať
Dobrý deň,chcem sa opýtať či sú vhodné (Garmin vivoaktive 4) na plávanie v bazéne, už som ich totiž raz menila kvôli plávaniu,skončili tam...niekde píšu že do 5 ATM a niekde že dážď sprchovanie...tak neviem...
Matěj Urbaczkapred 664 dňami
Zdravím Aleno, hodinky sú prispôsobené na plávanie v bazéne. Vodeodolnosť 50M u chytrých hodiniek sa berie trošku inak než u klasických, kde to znamená iba sprchovanie.