» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský spôsob

Tagy: Recenzie | Hamilton | Pánske | Klasické | Retro | Vojenské

Agáta Vřeská | 5.1.2021 | 4 MIN

Je to ako počúvať Bennyho Goodmana, klopať si nevedomky do taktu, s pocitom, že aj keď je to old, stále je to in. Také sú Khaki Fieldy. Jeden z pilierov Hamiltonu, pred ktorými blednú aj oveľa modernejšie kúsky, ktoré mnohokrát vezme čas. Hamilton má uzdu svojho čierneho koňa pevne v rukách a pravidelne rozširuje už celkom bohatú zbierku. Tento rok o Khaki Field Titanium Automatic.

Dizajnovo sa nejedná o žiadnu prekvapivú novinku. Iste ste v nich objavili podobnosť s Khaki Fieldmi Kapitána Ameriku, s ktorými zdieľa aj proporcie a strojček. Žiaden div, veď štýlom vychádza zo storočnej histórie Hamiltonu vo vojenskom odvetví a vlastne len taktne vylaďuje už dokonalý motív jednoduchých poľných hodiniek.

1 057,00 € (doručíme do 21.5.)

Novinkou nie je ani materiál titánu, s ktorým sme sa u Khaki Field už pred pár rokmi stretli, ani strojček s 80 hodinovou rezervou. Nová je skôr kombinácia jednotlivých prvkov a farieb. Ponúkaný je variant v surovom titánovom vyhotovení (ref. H70545550) a s čiernym PVD povlakom (ref. H70665533).

Titanové pouzdro s černým PVD potahem

Vojensky štandardizovaný dizajn

S filmovo presláveným modelom majú novinky 2020 totožný vzhľad číselníku, vrátane troch vnútorných kruhov, ktoré okrem iného nájdeme aj u Housoviek (recenzia hodiniek Dr. Housa).

Najvnútornejšia nesie okrem signatúry značky, modelu a 24 hodinové označenie, ktoré na vojenskom modeli nesmie chýbať. Pre nás Európanov je to bežné, ale v americkom prostredí platí 24 hodinový čas za vojenský a civilisti ho moc nevyužívajú. Na zaujímavom špirálovitom podklade prostrednej kruhovej vložky nájdeme usporiadane umiestnené arabské číslice 1-12 v jednoduchom fonte a konečne v poslednej opticky oddelenej časti číselníku je sekundová stupnica.

Číselník je opticky rozdělen do tří kruhových částí

Číselník je opticky rozdelený do troch kruhových častí

Ručičky v tvare injekčnej striekačky (zodpovedajúce špecifikácii GG-W-113A pre vojenské hodinky) nezabudol Hamilton naplniť SuperLuminovou v zažltnutých tónoch faux patiny, nad ktorou poslintávali priaznivci moderných hodiniek s vintage lookom už u Khaki Field Mechanical (ja som nebola výnimkou). V rovnakom duchu sú natreté tiež hodinové číslice a sekundové kôstky. Voliť môžete medzi šedým číselníkom, na ktorom v noci vynikne zelene tieňovaná lumi, alebo vojensky čierny číselník v čiernom puzdre s béžovým odtieňom luminiscencie.

Syringe ručky, špička vteřinové i číslice a body vteřin mají luminiscenční vrstvu; foto: se svolením monochrome-watches.com

Syringe ručičky, špička sekundovej i číslice a body sekúnd majú luminiscenčnú vrstvu; foto: so schválením monochrome-watches.com

Model s čiernou PVD úpravou je odvážnejší, chce sa mi napísať aj hravejší a zanechávajúci modernejší dojem. Model s kefovanou matnou úpravou titánu Grande 2 je konzervatívnejší, jeho prednosťou je ale bližšia pocitová väzba k historickej predlohe a praktická univerzálnosť tlmenejšieho vzhľadu.

Prešitý remienok je z teľaciny, s titánovou prackou s háčikovým dvojtrnom, a pretože jeho šírka v koncoch je štandardných 20 mm, pôjdu hodinky ľahko obliecť aj na iné remienky podľa príležitosti.

Khaki Fieldy zahŕňajú celkom širokú škálu aj čo sa rozmerov puzdier týka. Mechanické Fieldy  (recenzia Khaki Field Machanical) mali pre mnohých plus v 38 priemere, Housovky zase ponúkli zlatý štyridsiatkový stred a titánové zostali pri moderných 42 mm. Pre niekoho už možno moc veľké, ale stále veľmi dobre nositeľné. Napomáhať tomu budú aj krátke nôžky a odľahčený koncept.

Pouzdro o průměru 42 mm sedí na ruce skvěle; foto: se svolením monochrome-watches.com

Puzdro o priemere 42 mm sedí na ruke skvelo; foto: so schválením monochrome-watches.com

Titanium, to aby ste nezabudli, z čoho sú

Akonáhle pohľadom preletíte číselník, oči intuitívne zaznamenajú dizajnovú anomáliu. Ona je to skôr drobná zvláštnosť, ale pre mnohých jediná peha na kráse, ktorú si Hamilton nie a nie odpustiť. A urobil nám to aj minule.

Titán nepoužíva zas tak často, ale jeho skvelé vlastnosti mu nie sú cudzie. Prirodzene hodinky odhľahčuje, navyše je odolný a vyzerá vkusne. Pravda prečo Hamilton musí do sveta vykričať jeho použitie práve na strane puzdra, to je mi záhadou.

Levá strana nese připomínku materiálu, ze kterého je pouzdro vyrobeno; foto: se svolením monochrome-watches.com

Ľavá strana puzdra nesie pripomienku materiálu, z ktorého je puzdro vyrobené; foto: so schválením monochrome-watches.com

Rytina sa síce schová pod rukáv, ale je hlboká a prakticky nezleštiteľná, zvlášť v čiernej verzii. Musíte teda vziať, alebo nechať byť. Ale ako už to tak býva, značkám, ktoré milujeme všeličo odpustíme, aj invictovské maniere. Nabudúce by si to však Hamilton mohol odpustiť sám.

Není to nevkusné, prostě jen rušivé a hlěvně zbytečné

Titánová poznámka nie je nevkusná, proste len rušivá a hlavne zbytočná

H-10 s ghost pozíciou dátumu

Od vlaňajška (2019), začal Hamilton do svojich vojenských automatov pridávať upravenú ETA 2824-2, v tomto prípade H-10 postavený na ETA C07.611, s pôsobivou 80 hodinovou rezervou. Možno už to u Swatch značiek môžeme brať ako štandard, ale stále je to dostatočne nové a užitočné na to, aby sa to neokukalo.

Zaujímavé je, že sa Hamilton rozhodol nevyužiť pozície pre dátum, pre ktorú má strojček predespozíciu, a nechal číselník bez okienka pre túto komplikáciu. Dosiahol tak jednotnejšieho, čistejšieho vzhľadu.

Na strojček s 25 kamennými uloženiami bežiaci 3 Hertzovým tempom je priehľad pred zafírové sklo dienka, zdobenie u hodiniek s vojenskými koreňmi sa moc očakávať nedalo. Samotné dienko je skrutkovacie, na rozdiel od korunky, aj tak si hodinky udržali vodeodolnosť 100 metrov.

Šroubovací dýnko napomáhá k WR 10 Barů; foto: se svolením monochrome-watches.com

Skrutkovacie dienko napomáha k WR 10 ATM; foto: so schválením monochrome-watches.com

Pre vojakov čokoľvek

Hamilton má s vojenskou časomierou bohaté skúsenosti. Začal už počas prvej svetovej vojny, kedy ponúkol armáde svoj model postavený na pôvodne dámskych hodinkách. Na bojisko sa ich dostalo okolo 1500.

Počas druhej svetovej bol snahe zaistiť perfektné hodinky spojeneckým vojakom tak oddaný, že roku 1942, kedy na bojisko začali vstupovať tiež americkí muži, pozastavil civilnú výrobu a dodal v rokoch 1942-1945 viac ako milión hodiniek. Za vynikajúcu kvalitu získal od armády nejedno ocenenie, celkom päť tzv. "E" cien, na ktoré dosiahlo len 5% spoločností zapojených do výroby materiálov pre vojnové úsilie americkej armády  (viac o „E“ awards na wiki).

Práve z týchto historických koreňov vychádza Hamilton tiež u modernej verzie Khaki Filed Titanium, ktoré má dobré šance stať sa univerzálnejším členom súkromnej zbierky.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku