» Blog » Hamilton

Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton

Tagy: Sprievodca výberom | Hamilton | Klasické | Fashion | Tradičné

Agáta Vřeská | 5.1.2021 | 13 MIN

Už ste niekedy videli agenta bez hodiniek? A čo potom profi zlodeja, ten sa bez spoľahlivej časomiery k trezoru ani nepriblíži. No a keď ide o záchranu sveta na poslednú chvíľu, môžeme si byť istí, že sa to slávnymi značkami bude len hemžiť. A Hamilton patrí medzi špičku v tomto obore strieborného plátna. Má na konte za tých 80 rokov už cez 500 snímkov a rok čo rok pribúdajú ďalšie. Preto sme sa odvážili dať dohromady zoznam najzaujímavejších filmov a seriálov a s vervou sa ho budeme snažiť pravidelne doplňovať. Už teraz vám napadá ďalší? Pridajte tip do komentára.

2001: Vesmírna odysea (2001: A Space Odysse)

Film: 2001: A Space Odysse (1968)
Režisér: Stanley Kubrick

V roku 1966 prišiel Stanley Kubrick do Hamiltonu s netradičnou požiadavkou: vyrobiť špeciálne hodinky pre jeho film. Hodinky ale mali byť iné, vyzerať ako z budúcnosti, v ktorej sa dej odohráva. Hamilton pre Kubricka vyrobil naozaj jedinečný kúsok vo futuristickom duchu. Do módneho štýlu počiatku nášho tisícročia sa síce netrafil, ale aj Kubrick s Arthurom Clarkom trochu predbehli dobu...

Americký zabijak (American Assasin)

Film: American Assassin (2017)
Model: Hamilton Khaki Pilot Auto H64666135 a Hamilton Jazzmaster Viewmatic H32755731
Postava: Stan Hurley, Mitch Rappa
Herec: Michael Keaton, Dylan O’Brien

Akčný film z prostredia americkej CIA. Veterán Michael Keaton školí nováčika Dylana O’Briena, aby bol pripravený na „podpultové“ akcie. Ako už to býva, všetko sa zamotá a nakoniec budú stáť proti agentovi, čo prešiel na druhú stranu. Keaton nosí svoje Khaki Pilotky H64666, zaujímavý je detail v aute, kedy sa zdá, že filmári zabudli docvaknúť korunku. Jeho učeň nosí počas scén Hamilton Jazzmastery.

Aquaman

Film: Aquaman (2018)
Model: Hamilton Khaki Navy Frogman Auto H77605335
Postava: Black Manta
Herec: Yahya Abdul-Mateena II

Keď sa stretávate s vodnými živlami, hodí sa mať spoľahlivé potápky. Black Manta v podaní Yahya Abdul-Mateena II preto nosí Hamilton Khaki Navy Frogman. Automatický strojček H-10 s 80hodinovou rezervou chráni odolné puzdro s 300metrovou vodeodolnosťou a korunkou so špeciálnou ochranou.

Avengers

Film: The Avengers (2002)
Model: Hamilton Khaki Field Auto H70555533
Postava: Steve Rogers (Kapitán Amerika)
Herec: Chris Evans

Jeden z Avengerov, Steve Rogers, nadopovaný nápojom superhrdinov, pochádza z trochu iného storočia a tomu sa museli v retrospektívach prispôsobiť aj hodinky. Preto nosí vojenské Khaki Fieldy, ktoré sa vďaka nemu stali jednými z najznámejších Hamiltonov a samozrejme, že sa im hovorí hodinky Kapitána Ameriky...

Viac o hodinkách Kapitána Ameriky v recenzii.

Blue Hawaii

Film: Blue Hawaii (1961)
Model: Hamilton Ventura
Postava: Chat Gates
Herec: Elvis Presley

Elvisove hodinky. Tak sa im niekedy hovorí. Model, ktorý mal Elvis Presley na ruke vo filme z roku 1961 bol jedným z prvých Ventur, a jedným z prvých elektronických. Mali síce klasické súkolie, ale energiu dodávala batéria. Elvis si Hamiltony obľúbil natoľko, že sa stal ambasádorom značky a akonáhle sa objavila zaujímavá novinka, hneď ju musel mať. Na počesť Elvisových nedožitých 80. narodenín vyrobil Hamilton aj špeciálne Hamilton Ventura Elvis 80.

Bull

Seriál: Bull (2016-2016)
Postava: Jason Bull
Herec: Michael Weatherly
Hodinky: Hamilton Jazzmaster Maestro Auto Chrono H32716839

U nás menej známy seriál s Michaelom Weatherlym v hlavnej úlohe. Na ruke nosí zaujímavé hodinky Jazzmaster Maestro s H-21 strojčekom so 60hodinovou rezervou chodu. A pokiaľ vám je tvár herca povedomá, áno, je to ten z Námornej vyšetrovacej služby.

Centrálna Inteligencia (Central Intelligence)

Film: Central Intelligence (2016)
Model: Hamilton Khaki Navy BeLOWEZERO H78585333
Postava: Bob Stone
Herec: Dwayne Johnson

Na chlapskú ruku, chlapské hodinky. Dwayne Johnson nie je zrovna tintítko a vo filme Centrálna inteligencia hrá navyše elitného agenta CIA. Nosí Hamiltony BeLOWZERO v celočiernom prevedení, tisícmetrovou vodeodolnosťou a priemerom 46 mm.

Cliffhanger

Film: Cliffhanger (1993)
Model: Hamilton Chronograph Quartz
Postava: Eric Qualen
Herec: John Lithgow

Dobrodružný snímok z počiatku 90. rokov je známy síce pre slávne meno Sylvester Stallone, ale nás viac zaujíma zločinecká postava Qualena. Ten počas hry o čas spolieha na Hamilton Chronograph. Film sa okrem iného zapísal do histórie aj najdrahším kaskadérskym kúskom vo vzduchu, ktorý je aj v Guinnessovej knihe rekordov.

Česká spojka (Bad Company)

Film: Bad Company (2002)
Model: Hamilton Khaki Chronograph
Postava: Jake Hayes
Herec: Chris Rock

Ani skutočnosť, že sa dej odohráva čiastočne v Prahe moc nezdvíha kvalitu filmu, ale čo na tom, keď si v ňom zahral Anthony Hopkins a hlášku si strihol aj Marek Vašut. Hlavná postava sa má počas deviatich dní premeniť z pouličného všeumelca na špičkového agenta CIA. No, našťastie mu špeciálne jednotky dali do výbavy Hamilton Khaki Chronograph, so špeciálnym tlačidlom SOS (len vo filme), takže to nakoniec predsa len dopadne a atómovku nikto neodpáli.

Debbina 8 (Ocean´s 8)

Film: Ocean´s 8 (2002)
Model: Hamilton Jazzmaster Day-Date Auto H32505511
Postava: Debbie Ocean
Herec: Sandra Bullock

Dámska verzia Dennyho jedenástky, naviac hviezdne obsadená. Sandra Bullock sa zrovna vrátila z väzenia a už chystá zaujímavú lúpež. Počas plánovania si môžeme všimnúť na jej ruke skôr pánskeho modelu Hamilton Jazzmaster s 40mm puzdrom, ukazovateľom dňa v týždni a dátumu.

Dr. House

Seriál: House M.D. (2004-2012)
Model: Hamilton Khaki Field King Auto H64455533
Postava: Dr. House
Herec: Hugh Laurie

Postava, ktorú nie je treba viac predstavovať. Dr. Gregory House je osobnosť s charizmou a štipľavým humorom, ktorú neutlmí ani Vicodin. Ako geniálny diagnostik nosil (okrem iného) aj Hamilton Khaki Field King, ktoré po ňom získali aj prezývku "Hausovky". Typický vzhľad poľných Hamiltonov spestruje ukazovateľ celého dátumu na dvanástke. V súčasnosti už majú upgradovaný strojček H-40 postavený na ETA 2834-2, ale s 80hodinovou výdržou.

Viac o Hausovkách v recenzii.

Independence Day: Resurgence (Deň nezávislosti: Nový útok)

Film: Independence Day 2 (2016)
Model: Hamilton Khaki X-Wind Day-Date H77616533
Model: Hamilton Jazzmaster GMT Auto H32695731
Model: Hamilton Thin-o-matic H38435721
Model: Hamilton Khaki Pilot Automatic Chronograph H64666735
Postava: Jake Morrison, David Levinson, prezident Whitmore, Lt. Ritter
Herec: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, James A. Woods

Pokračovanie slávneho sci-fi, ktoré prišlo o dvadsať rokov neskôr, ale vo veľkom štýle. Teda, čo sa efektov týka. A Hamiltony u toho nechýbali, dokonca hneď štyrikrát, takže sa dá povedať, že boli hlavnou časomierou pri záchrane sveta.

Sympaťák Liam ich má na ruke v kokpite a dočkáme sa aj kľúčového záberu na model Khaki X-Wind H77616, ktorý môžete vidieť aj v promo videu. Druhou postavou je David Levinson v podaní Jeffa Goldbluma, ktorý nosí GMT Jazzmastery, aj tamojší prezident podľahol zlatému Hamiltonu Thin-o-maticu. A posledná je skôr sekundárna postava, letec Lt. Ritter, ktorý nosí pilotky s chronografom.

Interstellar

Film: Interstellar (2014)
Modely: Hamilton Khaki Field Auto „Murph“ H70605731 a Hamilton Khaki Aviation Pilot Day Date H64615135
Postavy: Cooper, Murph
Herci: Matthew McConaughey, Jessica Chastain (Mackenzie Foy)

Spolupráca na filme Interstellar je jednou z najväčších pých Hamiltonu. Film sa odohráva v dystopickej budúcnosti, kde ľudstvu nezostáva moc času. Preto sa hlavná postava Cooper (M. McConaughey) vydáva hľadať novú obývateľnú planétu. Na ruke mu robia spoločnosť Hamilton Pilot Day-Date.

Viac o Pilot Day-Date v našom článku.

Než opustí Zem, dá svojej dcére Murph (M. Foy) hodinky – Hamilton Khaki Field Murph. Keď sa dostane do inej dimenzie, uvedomí si, že môže pomocou morzeovky posielať správy. Informáciu, ktorú už dospelá Murph (J. Chastain) využije pre záchranu ľudstva, ukazuje sekundovka hodiniek. Model „Murph“ bol vytvorený špeciálne pre film a pôvodne sa nemal vôbec predávať. Až o päť rokov neskôr sa začal vyrábať tiež pre verejnosť, a dokonca mal aj 2555 kusovú limitovanú edíciu. Viac o vzniku Hamilton Murph.

Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete
16.1.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete

Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!
5.1.2023 - Eliška Měrková
Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!

Marťan (The Martian)

Film: Martian (2015)
Model: Hamilton Khaki Navy BeLOWEZERO H78585333
Postava: Mark Watney
Herec: Matt Damon

S Marťanom máme BeLOWZERO spojené už asi neodmysliteľne. Matt Damon vo filme bojuje o prežitie na nehostinnom Marse a počas cesty v roveri vidíme aj detailný záber na celočierne hodinky s automatickým strojčekom a extrémnou vodeodolnosťou vrátane héliového ventilu.

Miliardy (Billions)

Seriál: Billions Season Five (2016-2020)
Model: Hamilton Jazzmaster Viewmatic H32645555
Postava: Chuck Rhoades
Herec: Paul Giamatti

V tomto miliardovom seriáli nájdete desiatky slávnych hodiniek. Royal Oak od Audemars Piguet, Patek Philippe a jeho Perpetual Calendar, Tag Heuer, Cartier Roadster a ďalšie. Hlavná postava Chucka, stvárnená Paulom Giamattim, nosí v piatej sérii jasne viditeľné Hamiltony Viewmatic so zlatým puzdrom.

Muži v čiernom 1-3 (Men in Black 1-3)

Film: Men in Black, Muži v čiernom 2, Muži v čiernom 3 (1997, 2002, 2012)
Model: Hamilton Ventura H24412732
Model: Hamilton Ventura XXL H24655331
Model: Hamilton Ventura Lady Quartz H24211732
Postava: Agent K, Agent J, Agentka O
Herec: Tommy Lee Jones, Will Smith, Alice Eve

Už od prvého dielu slávnej série Mužov v čiernom bolo jasné, že nosia hodinky s futuristickým vzhľadom, Hamilton Ventura. Nosia ich obaja agenti T. L. Jones aj Will Smith. V retrospektíve v treťom pokračovaní vidíme aj mladú agentku O, kedy čierne šaty doplňuje elegantná, a o to viac cool Ventura Lady. Či už sa ale objavujú v akejkoľvek verzii či modeli, agenti by bez nich neboli kompletní.

Viac o Hamilton Ventura v našom článku.

Muži v čiernom 4 (Men in Black: International)

Film: Men in Black: International (2019)
Model: Hamilton Ventura Lady Quartz H22411732
Model: Hamilton Ventura Auto H24515551
Postava: Agentka M, Agent K
Herec: Tessa Thompson, Chris Hemsworth

Štvrté pokračovanie Mužov (a žien) v čiernom by sa bez Ventury neobišlo. Quartzovú striebornú verziu na čiernom remienku nosí agentka M v podaní Tessy Thompson, a opäť sa tu Hamilton ukázal v plnej poľnej, vrátane promo videí. Aj druhý agent K, ako Chris Hemsworth nosí Ventury, ale ich automatickú verziu.

Viac o Hamilton Ventura v našom článku.

Oddiel 10 z Navarone (Force 10 from Navarone)

Film: Force 10 from Navarone (1978)
Model: Hamilton Broad Arrow
Postavy: major Mallory, plukovník Barnsby
Herci: Robert Shaw, Harrison Ford

Film zasadený do obdobia druhej svetovej vojny, konkrétne do roku 1943.  Špeciálna britská jednotka sa vydáva do Juhoslávie splniť neľahkú úlohu. Presné načasovanie potrebujú aj hlavné postavy v podaní Roberta Shaw a Harrisona Forda. Vo filme sú preto detailné zábery na Hamilton Broad Arrow s automatickým pohybom, konkrétne v scénach pri plánovaní výbuchu priehrady. Hamilton tieto hodinky vyrábal skutočne cielene pre britskú armádu, avšak až od roku 1973. Na kvalite filmu to ale nič nemení a máloktorý vojnový snímok zvládol takto s gráciou aj vtipné konverzácie.

Pearl Harbor

Film: Pearl Harbor (2001)
Model: Hamilton Khaki Field Mechanical H69439363
Postava: Capt. Danny Walker, capt. Rafe McCawley
Herec: Josh Hartnett, Ben Affleck

Jeden z kľúčových blockbusterov. Pearl Harbor je filmový pojem a málokto ho nevidel. Aj keď sa Hamiltony objavili v stovkách filmov, toto je jeden z tých najznámejších, práve preto, že je tak známy. Hamilton k nemu mal aj vlastné promo materiály. Pre pilotov bol čas samozrejme zásadný a vo filme si zahrali mechanické pilotky Hamilton Khaki Field s dátumovkou zodpovedajúcej dobovému kontextu.

Po úradných hodinách (After Hours)

Film: After Hours (1985)
Model: Hamilton Khaki Field
Postava: Paul Hackett
Herec: Griffin Dunne

Menej známy snímok svetoznámeho režiséra Martina Scorsesa rozpráva o mužovi, ktorý počas jednej noci zažije celú sériu nečakaných, až bizarných situácií. Čo je ale hlavné, na ruke má po celú dobu Hamilton Khaki.

Quantum of Solace

Film: Quantum of Solace (2008)
Model: Hamilton Khaki X-Wind Auto Chrono H77616533
Postava: Agent Felix Leiter
Herec: Jeffrey Wright

Nie, priamo James Bond ich nenosí, ten ako vieme preferuje inú značku. Ale Agent Felix Leiter v podaní Jeffreyho Wrighta nosí chronografy Khaki X-Wind. Rovnaký model sme videli v Deň nezávislosti 2, a nie je sa čomu diviť. Dizajn pilotiek je senzačný a vnútri beží strojček postavený na slávnom Valjoux 7750, takže je rozhodne o čo stáť.

Shanghai Express (Šanghajský expres)

Film: Shanghai Express (1932)
Model: Hamilton Flintridge, Hamilton Piping Rock
Postavy: Magdalen Shanghai Lily, Captain 'Doc' Harvey
Herci: Marlene Dietrich, Clive Brook

Nejde ani tak o to, aké hodinky dve hlavné postavy vrátane slávnej Marlene Dietrich nosili, ale o to, že Šanghajský expres z roku 1932 bol prvým filmom s hodinkami Hamilton vôbec. Tu začína história spolupráce Hamiltonu a filmového priemyslu, ktorá trvá dodnes. Pre úplnosť ale uveďme, že Marlene mala na zápästí dámske Hamilton Flintridge a Clive Brook Hamilton Piping Rock, ktoré sa okrem iného preslávili tým, že ich dostali víťazi World Series Champion 1928 New York Yankees.

Marlene Dietrich a Clive Brook ve filmu Šanghajský expres

Šialenci z Manhattanu (Mad Man)

Seriál: Mad Man (2007-2015)
Model: Hamilton Automatic „Sputnik“
Postava: Pete Campbell
Herec: Vincent Kartheiser

Tiež ste hltali sériu Šialencov z Manhattanu zasadenú do 60. rokov? Okrem skvelej dejovej línie, hercov aj dialógov iste neunikli pozornosti ani hodinky. Tak napríklad Roger Sterling nosil Tudor Tuxedo, hlavnej postave Dona Drapera ukazovali čas Omegy Seamaster. Avšak nie všetky postavy si mohli dovoliť také hodinky. Aby čo najlepšie zodpovedali dobovému charakteru aj spoločenskému postaveniu, nosil Vincent Kartheiser ako ambiciózny Pete Campbell Hamilton „Sputnik“ s veľmi nevšedným dizajnom a oceľovým puzdrom potiahnutým 10k zlatom.

Zlá výchova (Bad Education)

Film: Bad Education (2019)
Model: Hamilton American Classic Valiant Auto H39525214
Postava: Frank Tassone
Herec: Hugh Jackman

Hlavnou postavou amerického filmu Bad Education je Frank Tassone,  stvárnený Hughom Jackmanom. Ako miestny riaditeľ má jediný cieľ: dosiahnuť ohlas svojich škôl. A darí sa mu to na výbornú, než sa prevalí finančný podvod v rádoch miliónov dolárov. Ani všetka snaha zdanlivo dokonalého Franka asi nebude stačiť na zakrytie stôp. Film natočený podľa skutočných udalostí, len pôvodný „hrdina“ zrejme nenosil Hamilton Valiant H39525214 v bicolor farbe a so skutočne klasickým dizajnom a moderným H-10 automatom s 80hodinovou rezervou. Na Jackmanovi vyzerajú ale výborne a k jeho oblekovému štýlu sa náramne hodia.

TENET

Film: TENET (2020)
Model: Hamilton Khaki Navy BeLOWZERO H78505332 a H78505331
Postava: 
Herec: John David Washington, Robert Pattinson

Christopher Nolan a jeho dvorný produkčný návrhár Nathan Crowley si u Hamiltonu objednali špeciálne hodinky priamo pre film Tenet. Ide o novú verziu známeho BeLOWZERO, lenže tentokrát v titánovej verzii s upraveným strojčekom s 80hodinovou rezervou. Naviac zmizla dátumovka. Pre filmové účely ide o špec. kusy s digitálnym displejom (červeným a modrým), pre fanúšikov boli k dispozícii limitky v počte 888 kusov z každej varianty, samozrejme bez digitálu.

Viac o Tenetovkách v podrobnejšom článku.

Tom Clancy's Jack Ryan

Seriál: Tom Clancy's Jack Ryan
Model: Hamilton Khaki Field Auto Chrono H71626735
Model: Hamilton Khaki Aviation X-Wind Auto Chrono H77616133
Postava: Jack Ryan, Jim Greer
Herec: John Krasinski, Wendell Pierce

Akčný seriál patrí medzi kľúčové kúsky, ktoré Hamilton v rámci spolupráce prezentoval, ukážku môžete vidieť na videu. Hlavná postava Jack Ryan nosí full-black Khaki Fieldy Chrono a jeho šéf Jim Greer pre zmenu Khaki Aviation X-Wind. Viac o spolupráci Hamiltonu na tomto seriáli.

Podoba vody (The Shape of Water)

Film: The Shape of Water (2017)
Model: Hamilton
Postava: Robert Hoffstetler/Dimitri Mosenkov
Herec: Michael Stuhlbarg

Veľmi zvláštny snímok, ktorý si jedných získal, ale druhých moc nenadchol. Režisér Guillermo del Toro je však skvelý rozprávač fantazijných príbehov a tu ide o vodnú príšerku, ktorú chcú, ako inak, zlí ľudia využiť pre svoj laboratórny výskum. K jeho úteku mu pomôže aj vedec, ktorý má na ruke obdĺžnikové hodinky s pozlátením a mimostredovou ručičkou. Značka? Hamilton.

Veľká ryba (Big Fish)

Film: Big Fish (2004)
Model: Hamilton Khaki
Postava: Edward Bloom
Herec. Ewan McGregor

Jeden z najznámejších filmov Tima Burtona, v ktorom nájdeme romantiku, dobrodružstvo, priateľstvo aj hodinky značky Hamilton. Životný fantazijný, ale fantastický príbeh Edwarda Blooma, ktorého mladú verziu si zahral Ewan McGregor, zahŕňa tiež obdobie, kedy je povolaný k povinnej vojenskej službe. Počas scény, kde zoskakuje z lietadla, sa pozrie na hodinky a je vidieť krásny detail na Hamilton Khaki s 24hodinovým číselníkom a dátumovkou v dobovom štýle.

Zóna úniku (Drop Zone)

Film: Drop Zone (1994)
Model: Hamilton
Postava: Ty Moncrief
Herec: Gary Busey

Wesley Snipes sa snaží dostať vraha svojho brata a hlavu gangu Garyho Buseya. trochu béčkový akčňák spríjemňuje hudba Hansa Zimmera no a samozrejme pohľad na Hamiltony s mincovým vintage zdobením lunety na zápästí Garyho.

Žiť a nechať zomrieť (Live and Let Die)

Film: Live and Let Die (1973)
Model: Hamilton Pulsar P2
Postava: James Bond
Herec: Roger Moore

Tu sa niet o čom baviť. Pulsary od Hamiltonu ako prvé digitálky na svete sú slávne samy o sebe, a preslávil ich celý rad osobností. Blysli sa aj vo filme, konkrétne v bondovke Žiť a nechať zomrieť, kedy mal túto vymoženosť na ruke agent 007 Roger Moore.

Viac o Pulsaroch v podrobnejšom článku.

Zaujímavé odkazy:

Tipy na filmy, v ktorých si zahrali aj hodinky Hamilton môžete vkladať do komentárov, budeme sa snažiť udržovať zoznam čo najaktuálnejší a hlavne čo možno najkompletnejší. :)

6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton
8.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton

Hamilton Capsule Collection recenzia – Ako vyzerajú hodinky od hviezdnej kostymérky?
9.3.2022 - Eliška Měrková
Hamilton Capsule Collection recenzia – Ako vyzerajú hodinky od hviezdnej kostymérky?

Hamilton predstavil dvoje limitované Ventury ako z veľkofilmu Duna
11.3.2024 - Eliška Měrková
Hamilton predstavil dvoje limitované Ventury ako z veľkofilmu Duna

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku