VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 30.6.2021 | 6 MIN

Tomu, kto je do hodiniek ponorený trochu hlbšie, chronograf asi netreba predstavovať. Jedná sa totiž o jednu z najpopulárnejších čŕt športovejšie ladených hodiniek. Avšak nie je málo tých (a nie je to žiadna hanba), ktorí sa pri pohľade na hodinky s chronografom pýtajú: "Na čo sú tie malé subčíselníky na hodinkách? A ako to, že centrálna sekundová ručička netiká? K čomu slúžia tie dve tlačidlá po bokoch korunky?" Preto sme sa v sérii o hodinárskych komplikáciách rozhodli hodinkám s chronografom (alebo stopkami) venovať podrobnejšie.

Články o hodinárskych komplikáciách:

Hodinárske komplikácie – čo to znamená?

Hodinárskou komplikáciou je pri mechanických hodinkách myslená prakticky akákoľvek funkcia strojčeka, ktorá je "nad rámec" zobrazovania času. Všeobecne platí, že čím viac komplikácií strojček má, tým zložitejšie je ho navrhnúť, vyrobiť, ale aj servisovať, čo sa samozrejme odrazí aj na cene kompletných hodiniek. Medzi najvzácnejšie a najzložitejšie hodinárske komplikácie radíme napríklad tourbillon či fázy mesiaca, ktorých praktickosť či využiteľnosť v reálnom živote je skôr na diskusiu.

Existujú ale aj masívne rozšírené komplikácie, aké nájdeme na hodinkách medzi cenovými kategóriami. Medzi také patrí napríklad zobrazenie dátumu či mechanizmus automatického náťahu. Skutočne populárna je potom komplikácia chronografu (stopiek).

Foto: Hodinky-365.cz

Štyri zaujímavé mechanické chronografy - Hamilton, Tissot, Seiko, Alpina
22.8.2018 - Vojtěch Pospíšil
Štyri zaujímavé mechanické chronografy - Hamilton, Tissot, Seiko, Alpina

Čo je to chronograf, k čomu slúži a ako vyzerá?

Chronograf je označenie pre chronometrické hodinky, ktoré disponujú komplikáciou slúžiacou na odmeriavanie kratších časových úsekov. Zjednodušene povedané, chronograf sú stopky.

Na hodinkách s chronografom spravidla nájdeme niekoľko subčíselníkov (najčastejšie tri), ktoré majú za úlohu odčítať sekundy (prípadne aj stotiny či desatiny), minúty aj hodiny, pričom rozloženie subčíselníkov sa potom môže pri jednotlivých hodinkách rôzniť.

Různé rozložení subčíselníků chronografu.Rôzne rozloženie subčíselníkov chronografu.

Pri hodinkách s chronografom sa tiež často namiesto veľkej sekundovej ručičky centrálneho času nachádza ručička stopiek, ktorá odčíta sekundy. Sekundová ručička pre hlavný čas potom beží v jednom zo subčíselníkov – najčastejšie na 6. alebo 9. hodine, ale nie je to pravidlo.

Pre hodinky s chronografom sú typické dve tlačidlá na bokoch korunky (najčastejšia podoba), ktorými sa stopky spúšťajú a zastavujú. Spravidla slúži horné tlačidlo na spustenie a zastavenie stopiek a dolné potom na ich vynulovanie (ručička stopiek sa presunie späť na 12. pozíciu).

Tlačítka stopek po stranách korunky.Tlačidlá stopiek po bokoch korunky.

Ako bolo spomenuté vyššie, chronograf je pri hodinkách veľmi obľúbeným a tiež rozšíreným prvkom a nájdeme ho ako na hodinkách mechanických, tak na historicky mladších hodinkách quartzových (batériových). V prípade quartzových hodiniek však chronograf nazývame funkciou, nie komplikáciou (termín "komplikácia" sa používa len pri mechanických hodinkách). Najmä pri mechanických modeloch sa jedná o naozaj zložitý doplnok strojčeka a cena takých hodiniek sa potom pohybuje samozrejme vyššie než pri lacnejších quartzoch.

6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)
3.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)

Mechanizmus strojčeka s chronografom (pri mechanických hodinkách) je pomerne komplikovaný. Pri spustení odpočtu času sa koliesko na hriadeli sekundovej ručičky uvedie do záberu so sekundovým kolieskom hodiniek a vyradí sa zo záberu pri zastavení odpočtu. Na hriadeli ručičky je nasadené tzv. srdiečko, komponent v tvare srdca. Pri vynulovaní sa na srdiečko pritlačí malá kladka, ktorá ručičku navráti do počiatočnej pozície.

Tri typy chronografu

Štandardný jednoduchý chronograf

Štandardný chronograf sa na hodinkách vyskytuje najbežnejšie. Je ovládaný dvoma tlačidlami (staršie chronografy ale mohli mať len jedno tlačidlo), ktoré umožňujú jeho spustenie, zastavenie a reset – teda horným tlačidlom stopky spustíme a ďalším stlačením ich zastavíme, spodným tlačidlom stopky vynulujeme a až potom môžeme stopky opätovným stlačením spustiť.

Flyback chronograf

Tzv. flyback chronograf umožňuje jediným stlačením tlačidla stopky vynulovať a opäť spustiť (bez toho aby sa stopky pred vynulovaním museli najprv zastaviť). Odpadnú tak vyššie popísané medzikroky – namiesto pôvodných troch stlačení stačí jedno, čo celý proces značne urýchli. Aj preto sa flyback chronograf využíva hlavne pri leteckých hodinkách.

Rattrapante chronograf

Hodinky s tzv. rattrapante chronografom (inak aj split chronograf, split-second chronograf či double chronograf) sú unikátne tým, že dokážu stopovať čas dvoch rôznych udalostí naraz – obsahujú totiž dva nezávislé chronografy. Možno s nimi tak napríklad stopovať čas dvoch pretekárov naraz (so spustením stopiek sa rozbehnú obe ručičky chronografov – pretekári tak musia mať spoločný štart). Na meranie medzičasov či časov dvoch pretekárov so spoločným štartom sa používa prídavné tlačidlo (meranie jednej ručičky ním zastavíme, druhá beží ďalej).

Hodinky A. Lange & Söhne Double Split s rattrapante chronografem. Zdroj: https://quillandpad.com/Hodinky A. Lange & Söhne Double Split s rattrapante chronografom (prídavné tlačidlo nájdeme na 9. hodine). Zdroj: https://quillandpad.com/

Zhotovenie komplikácie Rattrapante chronografu je zo všetkých uvedených typov technicky najzložitejšie a uvádza sa, že náročnosť na jeho zhotovenie je dokonca porovnateľná so samotným tourbillonom, "kráľovskou komplikáciou". Preto si rattrapante obľúbili najmä tie najprestížnejšie hodinárske manufaktúry, ako napríklad A. Lange & Söhne.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon
24.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon

Lunety a stupnice spojené s chronografom

Tachymetrická stupnica

Športovú vizáž hodiniek s chronografom veľmi často doplňuje tzv. tachymetrická stupnica, ktorá v spojení so stopkami slúži na meranie priemernej rýchlosti. Jedná sa o pevnú (neotočnú) stupnicu s nelineárnym číslovaním, ktorá predstavuje hodnoty merané najčastejšie v km/h.

Foto: Hodinky-365.cz

Popularita tachymetrickej stupnice nastala už v 30. rokoch 20. storočia v súvislosti s automobilovými pretekmi Grand Prix, z ktorých vychádza neskoršia Formula 1. Aj preto sa hodinky s tachymetrickou stupnicou nazývajú "pretekárske hodinky".

Práve pre hodinky s tachymetrickou stupnicou je typické, že na mieste, kde sa zvyčajne nachádza sekundová ručička bežného času, sa nachádza ručička stopiek, ktorá slúži ako ukazovateľ meranej rýchlosti na tachymetrickej stupnici.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Telemetrická stupnica

S hodinkami s chronografom býva spojovaná aj stupnica telemetrická, ktorú ale na hodinkách stretávame veľmi vzácne (na rozdiel od tachymetrickej stupnice). Pomocou telemetrickej stupnice je možno merať vzdialenosť akéhokoľvek objektu či javu, ktorý možno súčasne vidieť aj počuť – napríklad vzdialenosť búrky, jej pôvodné uplatnenie sa však týkalo skôr vojenských záležitostí (podľa zvuku a svetelného efektu streľby z dela sa napríklad dala určiť vzdialenosť nepriateľskej základne).

V dnešnej dobe nemá telemetrická stupnica prakticky žiadny funkčný význam, a tak sa jedná skôr o vintage dizajnový prvok, ktorý hodinkám dáva úžasný nádych nostalgie.

Foto: Hodinky-365.cz

Stupnica je pevná (neotočná) s lineárnym číslovaním označujúcim kilometre. Podobne ako pri tachymetrickej stupnici je pri telemetrickej dôležité, aby sa hlavná ručička stopiek nachádzala na bežnej pozícii sekundovej ručičky hlavného času.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Telemetrická stupnica
31.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Telemetrická stupnica

Chronograf – jedna z najčastejších hodinárskych komplikácií

Popularita chronografu nemá plne racionálne vysvetlenie – stopky na hodinkách sa v súčasnej ére smartphonov a smart zariadení v bežnej praxi v podstate nepoužívajú a na hodinkách majú skôr funkciu estetickú – sčítače na číselníku a tlačidlá po bokoch puzdra skrátka dávajú hodinkám žiadúcu športovú vizáž a "mužnú" charizmu.

Foto: Hodinky-365.cz

Nezriedka sa nájdu aj takí, ktorí si hodinky s chronografom kupujú len kvôli tomu atraktívnemu vzhľadu hodiniek so športovým rušným dizajnom, bez toho aby tušili, čo to chronograf vlastne je a k čomu slúži... A na tom samozrejme nie je nič zlé.

Ak sa bavíme o vzhľade, je treba dbať na to, kam je športovo ladené hodinky vhodné nosiť a kam naopak nie. Tak napríklad za celkom neprijateľné je považované vziať si hodinky s chronografom na naozaj formálne udalosti, ktoré vyžadujú dôstojný odev s doplnkami, ktoré nepútajú pozornosť (ako spoločenské hodinky sú ďaleko vhodnejšie modely bez prídavných funkcií a s jednoduchým číselníkom).

Hodinky s chronografem jsou považovány za sportovní. Pokud tedy dbáte na etiketu, k formálním událostem se rozhodně nehodí (podobně jako tenisky k obleku).Hodinky s chronografom sú považované za športové. Pokiaľ teda dbáte na etiketu, k formálnym udalostiam sa rozhodne nehodia (podobne ako tenisky k obleku).

5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek
31.8.2018 - Martin Koňařík
5 najčastejších chýb pri výbere pánskych spoločenských hodiniek

Na ležérnejšie či menej formálne akcie, do kancelárie či na denné nosenie sa potom hodinky s chronografom hodia perfektne.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre