VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Dátum

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 23.7.2021 | 8 MIN | 2x komentár

Aký je dnes dátum? To vám prezradí väčšina súčasných hodiniek (hodinky bez dátumovky by dnes jeden hľadal). Ukazovateľ dátumu je na hodinkách totiž nielen masívne rozšírený, ale má aj najdlhšiu tradíciu. Aké podoby analógové hodinky s ukazovateľom dátumu môžu mať? A ako presne to funguje a na čo si dávať pozor, keď máte hodinky s touto komplikáciou?

Články o hodinárskych komplikáciách:

Hodinárske komplikácie – čo to znamená?

Hodinárskou komplikáciou je pri mechanických hodinkách myslená prakticky akákoľvek funkcia strojčeka, ktorá je "nad rámec" zobrazovania času (pri quartzových hodinkách hovoríme o funkcii). Všeobecne platí, že čím viac komplikácií strojček má, tým zložitejšie je ho navrhnúť, vyrobiť, ale aj servisovať, čo sa samozrejme odrazí aj na cene kompletných hodiniek. Medzi najvzácnejšie a najzložitejšie hodinárske komplikácie radíme napríklad tourbillon či fázy mesiaca, ktorých praktickosť či využiteľnosť v reálnom živote je skôr na diskusiu.

Existujú ale aj masívne rozšírené komplikácie, aké nájdeme na hodinkách medzi cenovými kategóriami. Medzi také patrí napríklad mechanizmus automatického náťahu či chronograf (stopky). Skutočne populárna a mimoriadne rozšírená je potom komplikácia zobrazenia dátumu, ktorá je súčasne tou najstaršou.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinársky slovník
29.1.2021 - Agáta Vřeská
Hodinársky slovník

O veľa hodinárskych komplikáciách sa dá v súčasnej dobe povedať, že na hodinkách neplnia nijak zvlášť užitočnú funkciu a majú tak skôr za úlohu "len" ozvláštňovať či skrášľovať hodinky a dávať im požadovaný štýl (napríklad hodinky s chronografom budú vždy vyzerať športovejšie, hodinky s tourbillonom luxusnejšie, hodinky s fázami mesiaca zaujímavejšie a elegantnejšie apod.).

Z tohto tvrdenia sa však komplikácia dátumu totálne vymyká. Úžitok na rozdiel od niektorých iných komplikácií naozaj má – vedieť, aký je dátum je niečo, čo väčšina z nás potrebuje na dennej báze (hoci v dnešnej dobe, kedy má pri sebe každý mobil, je na diskusiu nielen úžitok dátumovky, ale prakticky aj hodiniek samotných, ale to už by bolo k inej rozprave). A tiež dizajnu hodiniek väčšinou na kráse a nejakom ozvláštnení skôr nepridáva.

Naopak, na internete sa dokonca rozšíril "hashtag" #nodate, ktorý pomáha vyhľadávať hodinky bez dátumovky, pretože podľa niektorých názorov hodinky vyložene hyzdí. Nuž a iní zasa hodinky bez dátumovky nepovažujú za správne hodinky. S týmto malým okienkom je teda celkom kríž. Názor si však každý musí urobiť sám.

Mnozí považují datumové okénko za nevzhledné a rušivé.Mnohí považujú dátumové okienko za nevzhľadné a rušivé, o jeho praktickosti však (takmer) niet sporu.

Čo je ukazovateľ dátumu a ako funguje?

Ukazovateľ dátumu má na hodinkách mnoho podôb a dokáže ukazovať ako deň v mesiaci, tak deň v týždni a pokročilejšie mechanizmy zahŕňajú aj pridanie mesiaca (takú komplikáciu potom nazývame kalendár).

Ten najzákladnejší ukazovateľ dátumu, ktorý na hodinkách tiež nájdeme najčastejšie, spočíva v malom okienku, ktoré nám ukazuje číslo predstavujúce deň v mesiaci. Jednou z kľúčových súčiastok mechanických hodiniek s takým typom ukazovateľa je dátumový veniec, ktorý sa pod číselníkom otočí raz za 24 hodín.

Mechanický pohyb musí akumulovat a generovat více energie, aby se tento datový věnec posunul vpřed, hodinky sMechanický pohyb s dátumovým vencom musí zvládať akumulovať a generovať viac energie než u hodiniek bez komplikácie, aby sa veniec posunul dopredu.

Väčšina hodiniek s takou dátumovkou beží od 1 do 31. To znamená, že majiteľ hodiniek musí ručne upraviť dátum prvého dňa nasledujúceho mesiaca, pokiaľ má mesiac menej než 31 dní (čo sa deje päťkrát za rok – okrem mesiaca február, ktorý má 28 či v prestupnom roku 29 dní, majú mesiace apríl, jún, september a november dní 30).

Z tohto dôvodu (aby majitelia hodiniek nemuseli pri kratšom mesiaci či pri nastavení dátumu po tom, čo hodinky napríklad niekoľko dní stáli, otrocky pretáčať ručičky o celý deň či dni), má korunka spravidla dve polohy – prvá väčšinou slúži k rýchlemu posunu dátumu (obvykle otáčaním korunky smerom k sebe).

Pri quartzových hodinkách je strojček jednoduchší a pri nastavení dátumu nemusíte dávať pozor na nič zvláštne (v podstate len na to, či dátum nastavujete dopoludnia či popoludní – pri zlom nastavení by sa dátum na hodinkách menil na poludnie a nie o polnoci). Občas sa môžete stretnúť s tým, že dátum nepôjde nastaviť, pokiaľ sú ručičky v hornej časti číselníka. Potom ich stačí posunúť do spodnej časti.

Pokiaľ majú mechanické alebo quartzové hodinky dátumové okienko, potom čas nastavujeme vždy pohybom ručičiek dopredu, nikdy nie dozadu, najmä potom cez polnoc. Chránite tým strojček pred poškodením.

Pri mechanických hodinkách je to ešte trochu zložitejšie (mechanické hodinky sú oproti quartzovým všeobecne náchylnejšie, či už na mechanické poškodenie, vplyv magnetizmu apod.). Všeobecne platí, že mechanické hodinky s komplikáciou dátumu obsahujú špecifickú sadu jemných ozubených kolies a s hodinkami je preto radné zachádzať opatrnejšie. Ak budete dátum meniť nesprávne, môže dokonca dôjsť k zničeniu hodiniek.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Prvá vec, na ktorú je dôležité pri mechanických hodinkách pamätať, je nemeniť dátum, pokiaľ sa ručičky nachádzajú vo vrchnej polovici číselníka (nedoporučuje sa teda meniť dátum medzi deviatou večer a treťou hodinou ráno).

Foto: Hodinky-365.czPri mechanických hodinkách nenastavujte dátum, kým sa budú ručičky nachádzať v hornej polovici číselníka.

Prečo tomu tak je? Drobné ozubené kolieska, ktoré pohybujú kolieskom pre dátum, prídu do kontaktu s prevodovkou hodinovej ručičky a sú blokované. Doporučuje sa preto pred nastavením dátumu posunúť ručičky do spodnej časti číselníka (ideálne na pol siedmu – teda tak, aby hodinová aj minútová ručička ukazovali na 6. index).

Nastavenie dátumu pri mechanických hodinkách

Vezmeme si to teda stručne a krok po kroku:

(1) Pomocou korunky v 0. pozícii hodinky natiahnete (najlepšie do plna).

(2) Nájdete poslednú polohu korunky (ktorá najčastejšie slúži pre zmenu času) a presuniete ručičky do bezpečnej pozície v spodnej polovici číselníka.

(3) Nájdite polohu korunky pre zmenu dátumu a pomocou otáčania po smere hodinových ručičiek ho nastavte na včerajší dátum.

(4) Vráťte sa na poslednú polohu korunky pre zmenu času a otáčajte ňou v smere k sebe, dokiaľ sa v dátumovom okienku neobjaví váš dnešný dátum.

(5) Nastavte správny čas. Pokiaľ ale nastavujete čas od 12 hodín dopoludnia do polnoci (napríklad chcete nastaviť 4 hodiny popoludní, teda 16:00), musíte prejsť hodinovou ručičkou po číselníku ešte jedno kolo (aby ste nenastavili čas na 4 hodiny ráno). A máte hotovo.

Podoby ukazovateľa dátumu na hodinkách

Ako bolo povedané vyššie, ukazovateľ dátumu má na hodinkách viacero podôb a úrovní zložitosti podľa toho, čo všetko dokáže zobraziť – či už iba deň v mesiaci, deň v týždni, mesiac, dokonca aj rok – pokiaľ majú hodinky vzácny viacročný kalendár, ako napríklad hodinky Orient New Multi-Year Calendar, o ktorých fungovaní sa podrobne rozpísala kolegyňa.

Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás
9.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás

Pointer Date – špeciálna ručička pre dátum

Napriek tomu, že je dátum považovaný za najstaršiu komplikáciu hodiniek, klasickejšiu podobu dátumového okienka dostal až v roku 1930 (jednalo sa o slávne náramkové hodinky Mimo-Meter značky Girard Perregaux). Predtým dátum indikovala špeciálna ručička na číselníku, ktorá je občas na hodinkách k videniu dodnes. Najpopulárnejšia bola údajne v 40. rokoch 20. storočia, a to vďaka impozantným hodinkám s kalendárom značky Vecheron Constantin z roku 1942.

Hodinky se speciální ručkou Vacheron Historiques Triple Calendrier 1942, jejichž cena je vyčíslena na ...Hodinky Vacheron Historiques Triple Calendrier 1942 so špeciálnou ručičkou pre dátum.

Ďaleko častejšia je v súčasnosti obdoba spočívajúca v subčíselníku, v ktorom deň v mesiaci či deň v týždni ukazuje ručička.

Foto: Hodinky-365.cz

Klasická jednoduchá dátumovka

Typ jednoduchého dátumového okienka bol teda prvýkrát použitý v 30. rokoch. Pravú popularitu však získal až v roku 1945 vďaka značke Rolex a slávnym prvým automatickým hodinkám s "roulette" (bielo-červeným) dátumovým okienkom Jubilee (alias Datejust).

Datejust mali okienko na 3. hodine, pričom táto poloha nebola náhodná – väčšina ľudí nosí hodinky na ľavej ruke a pokiaľ má nositeľ hodinky z časti zakryté dlhým rukávom saka, dátumové okienko na 3. hodine je jednoducho vidieť aj z pod neho. Ako je známe – Rolex udáva v hodinárskom svete trendy, a tak je táto podoba dátumovky k videniu na neprebernom množstve hodiniek u rôznych značiek medzi cenovými kategóriami dodnes.

V roku 1954 pridal Rolex na model Datejust ďalší inovatívny prvok – kyklop. Aj ten sa potom rozšíril medzi ostatné hodinárske značky.

Kyklop nie je len bájnym jednookým netvorom gréckej mytológie. V hodinárskom svete toto meno označuje lupu nad dátumovkou, ktorú prvýkrát použila značka Rolex v roku 1954 na slávnych hodinkách Datejust. Podľa histórie spoločnosti Rolex bola lupa nad dátumovku pridaná kvôli manželke Hansa Wilsdorfa (zakladateľa spoločnosti Rolex), ktorá mala problémy s prečítaním dátumu na jej hodinkách.

Tento typ dátumovky je na väčšine hodiniek prakticky rovnaký. Niektoré značky sa preto rozhodli si s dizajnom okienok trošku pohrať. Celkom kreatívne dátumové okienka sa v našej ponuke nachádzajú napríklad u značky Bruno Söhnle.

Big Date

Tzv. Big Date – "veľký dátum" je rozvinutou verziou klasického ukazovateľa dátumu s okienkom a dátumovým vencom. Rozdiel spočíva v tom, že pri Big Date sú dátumové vence dva:

Je to o niečo prepracovanejší systém než bežné zobrazenie dátumu. Číslice bývajú väčšie a majú lepšiu čitateľnosť.

Hodinky Certina DS-1 Big Date Powermatic 80.Hodinky Certina DS-1 Big Date Powermatic 80.

Day Date

Ako Day-Date označujeme zobrazenie dátumu aj dňa v týždni na číselníku. Ukazovateľ dňa v týždni (Mon–Sun) sa najčastejšie nachádza v dátumovom okienku vedľa okienka pre deň v mesiaci. České zobrazenie dňa v týždni nájdete napríklad u hodiniek značky Prim. Raritou sa však stali švajčiarske Wengery, ktoré majú limitovanú sériu s českým a slovenským zobrazením.

Švajčiarske Wenger Attitude „prehovorili“ slovensky!
1.2.2021 - Bohumil Vopršal
Švajčiarske Wenger Attitude „prehovorili“ slovensky!

Pokiaľ majú vaše hodinky okienka pre deň a dátum, nastavenie prebieha spravidla tak, že otočením korunky smerom k sebe zmeníte dátum a otočením korunky od seba zmeníte deň.

Zaujímavo pôsobí aj kombinácia okienka a špeciálnej ručičky:

Hodinky Bruno Söhnle Pesaro s kombinací data a dne v týdnu. Hodinky jsou quartzové, proto sev tomto případě jedná o funkci, ne komplikaci.Hodinky Bruno Söhnle Pesaro s kombináciou dátumu a dňa v týždni. Hodinky sú quartzové, preto sa v tomto prípade jedná o funkciu, nie komplikáciu.

Ročný kalendár

Komplikácia ročného (annual) kalendára nám dokáže zobraziť deň v mesiaci, deň v týždni aj mesiac s tým, že automaticky určí jeho dĺžku. Je ale nutné ho každý rok resetovať, resp. ručne upraviť vždy 1. marca.

Večný kalendár

Večný (perpetual) kalendár je vrcholom komplikácií zobrazujúcich dátum. Dokáže automaticky určiť nielen dĺžku mesiaca, ako to dokáže už ročný kalendár, ale poradí si aj s prestupným rokom a nie je potreba ho raz za rok resetovať.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Ladislav Scholtzpred 476 dňami, reagovať
Dobry den.Pred mesiacom som si kupil hodinky Mido,kde mi ukazuje den a datum.Problem vidim v tom,ze sa mi to presunie az o 6:30h.Je to podia Vas spravne?Dakujem s pozdravom Scholtz.
Eliška Měrkovápred 475 dňami
Dobrý deň, správne to určite nie je. Pravdepodobne bude iba zle nasadená hodinová rúčka, a tak nebude oprava náročná. Pokiaľ máte hodinky ešte v záruke, odporúčam zahájiť reklamáciu.