Mechanické a automatické hodinky – Všetko, čo je potrebné vedieť

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Šimon Šesták | 7.6.2024 | 12 MIN

Nastal ten správny čas – chcete si zaobstarať svoje prvé mechanické alebo automatické hodinky (t. j. mechanické hodinky s automatickým naťahovaním). Ak však nemáte žiadne skúsenosti a doteraz ste nosili len hodinky na batérie (alebo žiadne), pravdepodobne vám v hlave víria otázky, ako napr: Ako to vlastne funguje? Nemôžem ich poškodiť nesprávnym zaobchádzaním? Ako ho správne nastaviť a utiahnuť? A musím ho vôbec napínať? Dnes sa pokúsime odpovedať na všetky vaše otázky.

Ste úplný začiatočník v oblasti hodiniek? Odporúčame pozrieť si pravidlá základnej manipulácie:

Ako nastaviť čas a dátum a ako správne manipulovať s hodinkami?
8.8.2023 - Agáta Vřeská
Ako nastaviť čas a dátum a ako správne manipulovať s hodinkami?

Máte len konkrétnu otázku a nechcete čítať celý článok? Pozrite si naše FAQ – často kladené otázky o strojčekoch:

FAQ: Mechanické a automatické hodinky – Najčastejšie otázky
6.6.2024 - Eliška Měrková
FAQ: Mechanické a automatické hodinky – Najčastejšie otázky

Manuálne vs. automatické naťahovanie

"Máte nejaké, ktoré sú ručne naťahované? Môj starý otec mal jeden takýto... A myslím, že dnešné hodinky sú už všetky na batérie, však?" Zákazník, ktorý sa v hodinkách nevyzná, je často prekvapený, koľko takýchto "naťahovacích" (inými slovami mechanických) hodiniek vlastne máme v ponuke. Je ich veľa. Nie sú však mechaniky ako mechaniky.

Pokiaľ ide o súčasnú produkciu, v drvivej väčšine prípadov majú tzv. automatické naťahovanie. Takže čisto manuálne naťahovanie, aké mali naši dedovia, je oveľa zriedkavejšie. Každopádne, všetky automatické hodinky sú mechanické, ale nie všetky mechanické hodinky sú automatické.

Ak chcete čisto mechanické hodinky uviesť do pohybu, musíte ručne natiahnuť ich hnaciu pružinu (pero) korunkou. Čo je rituál, ktorý vytvára... intímnejšie spojenie medzi človekom a jeho hodinkami. Iba váš vedomý zásah môže uviesť do pohybu ozubené kolieska a ručičky a iba vy môžete hodinkám vdýchnuť "život".

Čistě ruční nátah najdeme například v limitované edici Orient Star Classic M45 Skeleton.

Čisto manuálne naťahovanie nájdete napríklad v limitovanej edícii hodiniek Orient Star Classic M45 Skeleton Mechanical.

V modernejších mechanických hodinkách, ktoré už majú automatické naťahovanie, je jedna dôležitá súčasť navyše – rotor. Rotor, ktorý zabezpečuje naťahovanie pera v hodinkách bez potreby ručného naťahovania. Tento "rituálny" zásah, ktorý patrí len hodinkám bez rotora, teda nie je potrebný.

Podľa môjho názoru však existuje aj akési intímne spojenie medzi človekom a hodinkami, keďže ich musíte udržiavať pri živote aj vlastnou iniciatívou, prirodzeným pohybom ruky.

Aký je rozdiel medzi quartzovými a mechanickými hodinkami?

Mechanické hodinky sú samozrejme historicky staršie a oveľa zložitejšie ako quartzové (t. j. na batérie). Základný rozdiel spočíva v tom, že kým mechanické hodinky fungujú výlučne na základe mechanických súčiastok a sú poháňané vyvíjajúcim sa perom, quartzové hodinky majú v sebe integrovaný obvod a sú napájané batériou alebo akumulátorom.

V porovnaní s quartzovými hodinkami sú mechanické hodinky menej presné, náchylnejšie na mechanické poškodenie, menej praktické (po zastavení ich musíte znovu nastaviť, dotiahnuť atď.) a tiež drahšie. Napriek tomu sú medzi znalcami hodiniek oveľa atraktívnejšie a cennejšie.

Quartzové hodinky – Ako fungujú a ako sú na tom oproti mechanikám?
30.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Ako fungujú a ako sú na tom oproti mechanikám?

Ako presne funguje samonáťah?

Mechanizmus samonáťahu automatických hodiniek (t. j. rotor roztočený pohybom ruky) naťahuje pero, takže hodinky nie je potrebné naťahovať ručne. Rotor (koliesko) je najčastejšie centrálne vložený do mechanizmu hodiniek, a ak majú hodinky odhalený rámček, je to prvá vec, ktorú si všimnete.

Rotor v podstate naťahuje pero. Funguje tak, že ozubené koliesko, ktoré je pripojené k rotoru, sa otáča súčasne s rotorom, čím uvádza do pohybu samonavíjací mechanizmus, ktorý je zakončený pierkom s navinutým perom (čo je zdroj energie mechanických hodiniek).

Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť

Pohyb ruky teda spôsobuje navíjanie pera, ktoré odvíja pierko, ktoré zasa poháňa hodinkový prevod. To je zavŕšené krokovým ozubeným kolesom, ktoré spôsobuje to príjemné tikanie, ktoré radi počujeme na hodinkách.

Aké presné sú mechanické či automatické hodinky?

Presnosť mechanických aj automatických hodiniek bude zvyčajne výrazne horšia ako presnosť hodiniek poháňaných quartzovým strojčekom. Je to najmä preto, že vonkajšie vplyvy (napríklad zmeny teploty alebo gravitácie) majú väčší vplyv na ich oscilátor.

Pri väčšine dnešných mechanických strojčekov možno očakávať priemernú odchýlku približne +-20 sekúnd za deň. Najpresnejšie strojčeky s certifikáciou COSC majú odchýlku -4/+6 s/d. Je však dôležité poznamenať, že výrobcovia zvyčajne uvádzajú dve informácie o odchýlke strojčekov: priemernú a maximálnu.

Priemer udáva, o koľko sa môže pohyb v rôznych polohách odchýliť od presného času počas 24 hodín. Maximálna hovorí o tom, ako veľmi sa môže presnosť pohybu odchýliť od skutočného času v maximálnej polohe. V praxi teda vidíme, že hodinky sa môžu počas dňa odchýliť už o pol minúty, ale po 24 hodinách sa táto odchýlka môže znížiť. Inými slovami, hodinky sa môžu o niečo oneskoriť a o niečo predstihnúť.

Zotrvačnosť, vlásenka, frekvencia – prečo sú tieto pojmy dôležité?

Zotrvačník je komponent mechanického strojčeka, ktorého úlohou je nastavovať tempo hodiniek, a teda presnosť ich chodu. Tvorí ho veniec na hriadeli (zotrvačník) a vlások, ktorý dodáva zotrvačníku energiu. Tempo hodiniek a ich frekvencia sa nastavuje buď v hertzoch, alebo v úderoch za hodinu (bph). Frekvencia často ovplyvňuje presnosť (ale nemusí).

Hodinársky slovník
29.1.2021 - Agáta Vřeská
Hodinársky slovník

Vlásek a věnec setrvačky.

Vlnovka a zotrvačnosť venca.

Regulácia alebo Čas pod kontrolou – Od kyvadla po quartzovú presnosť
29.5.2024 - Jakub Pitucha
Regulácia alebo Čas pod kontrolou – Od kyvadla po quartzovú presnosť

Znižuje sa presnosť s frekvenciou stroja?

Vo všeobecnosti áno, zníženie frekvencie môže znížiť presnosť. Je to najmä preto, že stroje s vyššou frekvenciou sa lepšie vyrovnávajú so zmenami polohy a inými rušivými faktormi, ako sú otrasy atď. Môže sa teda stať, že presnosť znížením frekvencie utrpí. Nie je to však pravidlo a závisí to od typu stroja, a teda jeho regulácie. Môžeme si napríklad kúpiť hodinky s nízkou frekvenciou 3 Hz a certifikátom presnosti COSC.

Regulácia alebo Čas pod kontrolou – Od kyvadla po quartzovú presnosť
29.5.2024 - Jakub Pitucha
Regulácia alebo Čas pod kontrolou – Od kyvadla po quartzovú presnosť

Čo robiť, aby boli hodinky čo najpresnejšie?

Hodinky zvyčajne idú najpresnejšie pri plnom až polovičnom náťahu, pri nižších náťahoch sa môže odchýlka zväčšiť.

Pravidelným nosením alebo naťahovaním hodiniek preto môžete zabezpečiť, aby boli hodinky presné a aby bol čas naťahovania čo najdlhší. V skutočnosti platí, že čím je pero pevnejšie, tým stabilnejší tlak prenáša na ozubené kolieska, a preto – hodinky budú bežať presnejšie.

A ako dlho pobeží? Alebo čo je to rezerva chodu

V prípade automatických hodiniek zostávajú hodinky v chode tak dlho, ako dlho sa pravidelne nosia. Po odložení na niekoľko dní (väčšine stačí približne 40 hodín) sa samé zastavia. V prípade strojčekov bez automatického naťahovania hodinky bežia, kým sa pero úplne nerozvinie.

Tento jav nazývame rezervou výkonu strojčeka. Je to čas, počas ktorého bežia plne natiahnuté hodinky (najčastejšie je to 40 hodín, ale existujú strojčeky s rezervou výkonu 60, 70, 80 alebo viac hodín). Po uplynutí rezervy výkonu sa hodinky zastavia a musia sa znova natiahnuť.

Automatický strojek Powermatic 80 má zvýšenou rezervu chodu na 80 hodin.

Napríklad slávny automatický strojček Powermatic 80 má zvýšenú rezervu výkonu na 80 hodín.

Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne
28.1.2021 - Radek Vyhlídal
Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne

Čo ovplyvňuje rezervu výkonu?

Dĺžka pera v pierku a frekvencia zotrvačníka. Čím dlhšie je hnacie pierko, tým dlhšie môže dodávať energiu. Maximálnu dĺžku pierka ovplyvňuje priestor v perovom závaží (čím je väčšie, tým väčší musí byť strojček, a teda aj hodinky) a tiež jeho hrúbka. Tenšie pohybové pero sa môže viackrát ovinúť okolo jadra pera. Na druhej strane musí byť dostatočne hrubé, aby mohlo poháňať celý samotný prevod.

Frekvencia zotrvačnosti určuje, koľkokrát za sekundu sa celé ozubené koleso pohne, a teda koľkokrát za sekundu sa hnacie pero mierne rozvinie. Znížením frekvencie zo 4 Hz na 3 Hz (typické napr. pre Powermatic 80, ktorý je upravený z ETA 2824-2) sa ušetrí 25 % energie a zvýši sa rezerva chodu.

Čo robiť, ak sa hodinky zastavia?

Príčin môže byť viacero, ale ak sa o hodinky riadne staráte (a nevystavujete ich napríklad silným magnetickým poliam), problémom bude s najväčšou pravdepodobnosťou nedostatočné natiahnutie hodiniek, alebo správnejšie, strojčeka v prípade pérovky.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Skutočnosť, že sa hodinky po niekoľkých hodinách od odloženia úplne zastavia, znamená, že pierko sa úplne odvinulo, a tak v hodinkách už nie je žiadna energia na otáčanie ozubených koliesok. Preto ak chcete mať istotu, že ráno nenájdete hodinky zastavené, odporúča sa hodinkám dodať energiu tým, že ich každé ráno pred odložením natočíte korunkou: podľa väčšiny výrobcov by malo stačiť 10–15 otočení.

Zdroj:prim.cz

Zdroj: prim.cz

Hodinky sa predchádzajú?

Ak je v pierku málo energie, hodinky sa paradoxne začnú predbiehať. Je to preto, že zotrvačník nedostáva dostatočne silné impulzy a jeho amplitúda sa znižuje. Inými slovami, skráti sa vzdialenosť, ktorú prejde, a tým sa skráti čas medzi "tik" a "tak" (zjednodušene povedané).

Hodinky preto začnú bežať o niečo rýchlejšie, čo môže spôsobiť odchýlku minút za dlhší časový úsek. Silný predstih pri plnom naťahovaní je potom zvyčajne signálom, že zotrvačník je zmagnetizovaný, jeho vinutia sa začínajú na seba lepiť. Odmagnetovanie hodiniek je našťastie pomerne jednoduché a zvládne ho každý lepšie vybavený hodinár.

Výsledek na časovém komparátoru kde lze vidět, že se hodinky výrazně předcházejí. Zdroj:diywatch.club

Výsledok na komparátore času, kde je vidieť, že hodinky výrazne predbiehajú svoj čas. Zdroj: diywatch.club

Meškajú hodinky?

Ak naopak hodinky meškajú, problém môže byť v samotnom zariadení. Kamenné ložiská, v ktorých sa nachádzajú jednotlivé ozubené kolieska, sa môžu upchať a olej v nich potom časom vysychá alebo stráca svoje vlastnosti. Tým sa zvyšuje trenie a hodinky sa v dôsledku toho oneskorujú. Preto sa odporúča vykonávať servis hodiniek každých niekoľko rokov.

Ako zabrániť ich oneskorenému chodu alebo zastaveniu?

Je dobré, že už vieme, čo tieto javy spôsobuje... Ale určite vás zaujíma aj to, ako im zabrániť. Odpoveď si vyžaduje trochu pochopenia vašich vlastných hodiniek.

V moderných automatických hodinkách sa pero naťahuje pomocou rotujúceho závažia nazývaného rotor. Rotor premieňa pohyby ruky používateľa na mechanickú energiu, ktorú ukladá v pere. Spôsob tejto premeny sa líši v závislosti od konkrétnej konštrukcie výrobcu strojčeka. Stroje v lacnejších hodinkách majú zvyčajne len jednostranné naťahovanie, t. j. k naťahovaniu dochádza len vtedy, ak sa závažie otáča jedným smerom.

Ak nechcete, aby sa hodinky príliš utiahli, odporúčame vám tiež, aby ste ich každé ráno pred nasadením na ruku utiahli (o 10 až 15 otáčok).

Ako správne utiahnuť hodinky?

Hodinky uťahujte s korunkou v nulovej (t. j. úplne zovretej) polohe. Korunku plynule otáčajte smerom k 12. hodine – v tomto smere budete cítiť mierny odpor. Pri naťahovaní sa snažíme vyvíjať mierny tlak ukazovákom proti palcu, aby sme kompenzovali tlak vyvíjaný na korunku zhora. Pred každým ránom sa odporúča dotiahnuť 10–15 otáčok.

Čo je jednosmerný a obojsmerný náťah?

Jednosmerné sťahovanie

Hodinky sa naťahujú len vtedy, ak sa rotor pohybuje v danom smere, čím je naťahovanie o 50 % menej účinné. Jedným z príkladov je populárny strojček Miyota 8XXX, ktorý sa objavuje v automatických hodinkách, napríklad Festina. Ten má iba jednosmerné naťahovanie, a preto je vhodnejší pre používateľov s aktívnejším životným štýlom, ktorí zabezpečia dostatočné naťahovanie hodiniek.

237,00 € (doručíme do 2.8.)

Obojsmerné naťahovanie

Hodinky sa po otočení natiahnu oboma smermi, typickým príkladom systému obojsmerného naťahovania je Seiko Magic Lever.

Môže sa pero hodiniek počas naťahovania zlomiť?

Mnohí používatelia sa obávajú naťahovať hodinky korunkou, pretože sa obávajú, že pero môže pri naťahovaní hodiniek prasknúť. Je táto obava opodstatnená? Áno aj nie. Určite je dôležité byť opatrný pri naťahovaní mechanických hodiniek, ktoré majú iba ručný mechanizmus naťahovania. Ak je pero úplne natiahnuté, budete cítiť jasný odpor, ktorý začne klásť korunka. Ak sa pokúsite tento tlak prekonať, mechanizmus s najväčšou pravdepodobnosťou poškodíte.

Ak však ide o automatické hodinky, nemusíte sa obávať - automatické hodinky sú totiž vybavené klznou spojkou, ktorá zabraňuje nadmernému naťahovaniu. Kĺzavá uzávierka na pere je držaná o steny pera trením, a ak by došlo k nadmernému natiahnutiu, pero sa posunie a uzávierka sa zastaví o ďalší žliabok v stenách pera.

Komponenty hodinek vč. pera Zdroj:Bloomberg.com

Komponenty vrátane ohrádky. Zdroj: Bloomberg.com

Ublíži hodinkám tzv. backhacking?

Veľmi diskutovanou témou medzi nadšencami hodiniek je takzvaný backhacking. Ide o spôsob zastavenia sekundovej ručičky, ku ktorému dochádza, keď sú ručičky otočené proti smeru ich pohybu. Ako už bolo povedané, táto téma skutočne rozdeľuje komunitu. Osobne by som bol pri backhackingu skôr opatrný. Akonáhle sa sekundová ručička začne pohybovať dozadu, znamená to, že sa celá prevodovka vrátane krokového mechanizmu pohybuje dozadu, na čo tieto časti nie sú určené. V najhoršom prípade to môže mať za následok napríklad odštiepenie palety krokovej kotvy.

Spätný chod je založený na koncepte Hacking. Hacking je funkcia, ktorá zastaví sekundovú ručičku, keď je korunka vytiahnutá do polohy nastavenia času. To znamená, že čas je možné nastaviť s presnosťou na sekundy.

Hacking a všetko okolo neho – Pokiaľ ide o sekundy
10.10.2023 - Jakub Pitucha
Hacking a všetko okolo neho – Pokiaľ ide o sekundy

Naťahovač či nenaťahovač?

Častou otázkou, ktorú si zákazníci kladú pri kúpe automatických hodiniek, je, či si majú zaobstarať aj naťahovač. Určite je to skôr odporúčaná ako povinná výbava majiteľa automatických hodiniek. Na jednej strane je praktické, že aj po dlhšom odložení budú hodinky udržiavať aktuálny čas; na druhej strane pri moderných automatických hodinkách mazivo nevysychá, takže nie je potrebné udržiavať ozubené kolieska v neustálom pohybe. Majiteľom automatických hodiniek s komplikáciami večného kalendára by som však určite odporučil naťahovač, a to najmä z praktických dôvodov.

Po vybalení naťahovača určite zistíte, že pomocou prepínačov môžete upraviť dve nastavenia - smer a počet otáčok (zvyčajne vyjadrený číslom s textom TPD). Smer otáčania závisí od hodiniek, ktoré do naťahovača vkladáte. Vygooglovaním môžete ľahko zistiť, ktorá možnosť je vhodná pre váš strojček. Ak to neviete, nastavte otáčanie na obojstranné. TPD, počet otáčok za deň, sa tiež odporúča na základe informácií, ktoré možno nájsť vyhľadaním na internete.

Aká je životnosť mechanického stroja?

Ak si dovolím mierne prikrášliť pravdu, životnosť mechanického stroja je prakticky neobmedzená. Ešte aj dnes vidíme, že ak mechanický stroj dostáva pravidelný servis, môže bez väčších problémov vydržať mnoho desaťročí, v mnohých prípadoch aj storočí. Ako však bolo spomenuté, hlavným predpokladom je pravidelný servis.

Musím sa o svoje mechanické hodinky starať? Alebo ako často preventívne servisovať hodinky a čo to obnáša

Ak chcete, aby vaše hodinky boli skutočne generačné a dlho spoľahlivo fungovali, budete musieť raz za čas navštíviť hodinára. Väčšina výrobcov uvádza servisný interval 3 až 5 rokov. Tieto informácie si môžete ľahko prečítať v návode na obsluhu hodiniek.

"Najhorší" servis, s ktorým sa môžete stretnúť, je takzvaná celková oprava. Tá zahŕňa vybratie hodinkového strojčeka z puzdra, jeho rozobratie, vyčistenie všetkých častí hodiniek od starého oleja a nečistôt, kontrolu opotrebenia jednotlivých častí a výmenu tých, ktoré to vyžadujú. Potom sa strojček zostaví a namaže podľa pokynov výrobcu. Táto oprava zvyčajne stojí od 80 eur v prípade trojručičkových strojčekov, ale v prípade hodiniek s komplikáciami, ako sú chronografy (stopky), môže cenovka ľahko presiahnuť 285 eur.

Môžem ísť s mechanickými hodinkami do vody?

Určite môžete! Je však niekoľko vecí, na ktoré si treba dať pozor. Prvou je, či sú vaše hodinky dostatočne vodotesné. Na plávanie by mali mať odolnosť aspoň 100 M a na potápanie aspoň 200 M. Určite si dajte pozor na veľké teplotné výkyvy, napríklad na situáciu "z teplej pláže do studeného mora".

Odporúčame vám tiež, aby ste pred každou dovolenkou pri vode navštívili hodinára a nechali si hodinky tlakovo otestovať.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Môžem s mechanickými hodinkami športovať?

Hoci názvy niektorých hodiniek to môžu naznačovať, napríklad Seiko 5 Sports, mechanické hodinky nie sú úplne vhodné na šport. Hoci je dnes drvivá väčšina hodiniek vybavená systémom ochrany zotrvačníka, športovanie s hodinkami môže prispieť k skoršiemu opotrebovaniu niektorých častí. Vo všeobecnosti sa zákazníkom odporúča vyhýbať sa športom, ako je tenis alebo golf, kvôli prudkým nárazom, ktoré sa prenášajú cez zápästie. Jazda na bicykli alebo motocykli sa tiež neodporúča z dôvodu častých menších otrasov.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre