TOP 5 smartwatch roku 2020 (nielen) pre večných športových začiatočníkov

Tagy: Sprievodca výberom | Inteligentné

Agáta Vřeská | 15.12.2020 | 12 MIN

„Musím sa začať hýbať“. „Od zajtra začnem behať.“ „Pôjdem do fitka.“ Poznáte to? Nie ste sami. A ideálny čas začať je práve teraz. Využiť k tomu všetky dostupné prostriedky nie je hanba, ale skôr nutnosť. Našťastie smart hodinky pomáhajú motivovať, sledovať pokroky a niektoré aj radiť čo a ako. Lenže ktoré vybrať?

Zorientovať sa v množstve značiek, ktoré ponúkajú smart hodinky môže byť oriešok. Pokiaľ ste applár, možno máte jasno. Apple Watch patrí medzi topku, pokiaľ hľadáte hodinky pre každodenné aktivity. Niekoho odradí ale vyššia cena za najnovšie modely, hlavnou slabinou je stále výdrž a pokiaľ máte mobil s Androidom, máte aj tak smolu. V dnešnom výbere sa preto zameriame na hodinky prepojiteľné nielen s iOS, ale aj s Androidom a nebudú chýbať ani alternatívy pre tých, ktorí chcú skutočné športtestery. Teraz už stačí nájsť tú správnu konfiguráciu pre vás.

Obsah článku:
(1) Do kancelárie aj fitka. A tiež možnosť nechať telefón vo vrecku: Samsung Galaxy Watch Active 2
(2) Šport na prvom mieste. Ale aj platenie, hudba a výdrž: Garmin Vivoactive 4
(3) Lacno, ale štýlovo a s dlhou výdržou: Xiaomi Amazfit GTS
(4) Keď to s behom myslíte vážne. Naviac s hudbou a podľa GPS: Garmin Forerunner 245 Music
(5) Platba, hudba aj kouč. Ideálna voľba do mesta aj na beh v parku: FitBit Versa 2
Bonus: Náramok za pár desiatok stačí. Ale musí byť senzačný: Xiaomi Mi Band 4

(1) Samsung Galaxy Watch Active 2

Do kancelárie aj fitka. A tiež možnosť nechať telefón vo vrecku

Každodenné hodinky pre Android? Samsung Galaxy Watch Active 2. Na ruke vyzerajú skvele, designovo držia krok s dobou a sú šité na mieru pre bežného užívateľa, čo si sem tam zašportuje. Naviac s nimi možno volať, bezchybné notifikácie sú štandard. A prehrajú hudbu aj video. Podporujú aj hudobné appky ako je Spotify. Bežné funkcie ako krokomer, merač srdečného tepu, monitoring spánku či stresu samozrejme nechýba. Prvá veľká nevýhoda: na Slovensku s nimi zatiaľ nezaplatíte.

Hlavnou prednosťou je perfektne čitateľný AMOLED displej. Má krásne farby, intuitívne ovládanie a šikovnú digitálnu lunetu pre ešte rýchlejšie prehliadanie. Ciferník môžete meniť podľa seba – konzervatívny alebo plný farieb. Hodinky majú funkciu always-on, ktorá umožní mať neustále zapnutý čas aj po vypnutí displeja (ale zníži výdrž batérie). A že vyzerajú krehko? Vôbec nie, spĺňajú dokonca vojenský štandard odolnosti! Navyše, po schválení aktualizácie, ponúkajú Active 2 aj meranie EKG.

Pokiaľ si ráno idete zabehať, po práci do fitka a cez víkend napríklad do bazéna, pre Active 2 to nie je problém. 7 základných športových aktivít rozoznajú dokonca automaticky, ostatné musíte zvoliť manuálne. Namerané výsledky prehľadne zobrazíte tiež v mobilnej aplikácii. Podľa skúseností nie sú namerané hodnoty tak presné, ako u cielených športtesterov typu Garmin alebo Suunto, pre bežný prehľad ale postačujúce. A výdrž? Pokiaľ ich používate len ako predĺženú ruku telefónu, zvládnu aj dva dni. Primárne sú ale cielené pre denné použitie a večer si podobne ako telefón povedia o dobitie.

dá sa s nimi telefonovať
krásny Super AMOLED displej
intuitívne ovládanie a otočná digi luneta
úložisko pre hudbu a 7 automaticky rozpoznaných športov
moderný design a 2 veľkosti (40 a 44 mm)
nadštandardná odolnosť

výdrž batérie 1-2 dni
nedá sa s nimi na Slovensku platiť (zatiaľ) (dá sa to obísť, ale je to pomerne komplikované a môže to narušiť záruku od výrobcu)
neponúkajú toľko športových funkcií ako napr. Garmin, Polar či Suunto
menej prepracované metriky a menšia presnosť nameraných hodnôt

Alternatíva:

Honor Watch Magic 2 (krásny vzhľad, kovové telo, skvelá výdrž, dá sa s nimi volať, úložisko pre hudbu; uzavretý operačný systém, kde sa nedá dohrať aplikácia tretej strany, nemožno odpovedať na notifikácie)
Huawei Watch GT 2 (krásny vzhľad, kovové telo, skvelá výdrž, dá sa s nimi volať, úložisko pre hudbu, uzavretý operačný systém, nemožno odpovedať na notifikácie)
Apple Watch Serie 5 (pekný design, skvelé funkcie, meranie EKG; len pre iOS, krátka výdrž, vyššia cena)
Fossil Gen5 (skutočne podarený design, bežia na Wear OS od Googlu, dá sa s nimi volať, Google Pay ale zatiaľ nie je podporovaný na Slovensku)
Garmin Vivomove3 (hybridný vzhľad klasických hodiniek so skrytým AMOLED displejom, základné športové metriky, verzia s Garmin Pay; nedá sa s nimi volať, ani nemajú úložisko pre hudbu, zato sú vďaka klasickým ručičkám veľmi elegantné)

(2) Garmin Vivoactive 4

Šport na prvom mieste. Ale aj platenie, hudba a výdrž.

Pokiaľ hľadáte hodinky, ktoré nemusíte nabíjať každý deň a dali ste si predsavzatie, že svoje športové výkony posuniete o kus ďalej, tak Garmin je perfektná voľba. Zlatým stredom v cene aj funkciách je potom Garmin Vivoactive 4/4S. Ponúkne všetko, čo bežný užívateľ potrebuje, naviac s jasným zameraním na športové aktivity. Výdrž batérie pri bežnom športovom režime je zhruba týždeň, čo je skvelé.

Ponúka podrobné analýzy behu, plávania, kardia, jogy, silového cvičenia a mohli by sme pokračovať. Šport je tu na prvom mieste. Meranie tepu zo zápästia, možnosť pripojiť hrudný pás alebo aj informácie o vašej telesnej energii (Body battery) či okysličení krvi (Pulse Ox). Pomocou aplikácie z Garmin IQ si naviac môžete merať aj variabilitu srdečného tepu a pracovať na športových výsledkoch ešte aktívnejšie. Aplikácia ponúka aj možnosť meniť vzhľad ciferníku alebo ďalšie vychytávky pre hodinky.

198,00 € Predaj ukončený

Fantastický je tu Garmin Coach, ktorý zobrazí niektoré cviky priamo v hodinkách, alebo si môžete vybrať kouča z radov profesionálov, ktorý vám na základe vašich kritérií zostaví bežecký plán priamo na mieru. Dostať sa z 0 na 5 km do troch mesiacov? Bez problémov, navyše bezpečne a s profi radami. Aj pre bežcov, ktorí už majú niečo v nohách sa tak môžu hodiť rady ako behať efektívnejšie a lepšie.

Vivoactive 4 naviac ponúka Garmin Pay, s hodinkami ľahko a bezkontaktne zaplatíte. Ťahúňom je aj úložisko pre hudbu až na 500 skladieb. Ak máte bezdrôtové slúchadlá, hodinky sa stanú vašou MP3. Pomocou zabudovanej GPS ponúknu nielen záznam trasy, ale aj základnú navigáciu – uložte si aktuálnu polohu, vydajte sa do neznáma a hodinky vás odnavigujú späť. Hodinky majú tiež Bezpečnostné funkcie, teda niečo ako SOS tlačidlo a detekciu pádu, po ktorom sa odošlú vaše súradnice uloženým kontaktom.

194,00 € Predaj ukončený

Oproti Samsung Galaxy Watch Active môže byť nevýhodou transflektívny LCD displej, ktorý je síce tiež dotykový, ale nie je tak pekný a môže užívateľa pocitovo sklamať. Alternatívou je Garmin Venu, ktorý ponúka rovnaké funkcie v kombinácii s AMOLED displejom (ale o niečo vyššou cenou). Aj ovládanie užívateľského rozhrania je oproti iným (mobilným) značkám menej sympatické, ale rýchlo si zvyknete a športové funkcie a presné analýzy nevýhody jasne vyvažujú.

pokročilé športové funkcie a detailné analýzy
veľká výdrž batérie, neustále zapnutý displej
Vo2Max (údaj o vašej fyzičke), PulseOx (okysličenie krvi), Body Battery (aktuálna energia)
úložisko pre hudbu priamo v hodinkách, podpora Spotify či Deezer
NFC platby (Garmin Pay podporované na Slovensku niektorými bankami)
pekný design a 2 veľkosti (40mm a 45mm)

transflektívny LCD displej nevyzerá tak moderne
užívateľské rozhranie nie je tak prepracované a zaujímavé ako u mobilných značiek
dotykový displej nereaguje tak ladne ako napr. u Samsung Galaxy Watch
nemožno s nimi volať

Alternatíva:

Garmin Venu (úplne rovnaké funkcie, ale s AMOLED displejom; o niečo vyššia cena)
Suunto 5 (nemá dotykový displej a atraktívny vzhľad, ale ide o skvelý športtester)

(3) Xiaomi Amazfit GTS

Lacno, ale štýlovo a s dlhou výdržou.

Pokiaľ hľadáte vstupnú bránu do sveta smartwatchov, ale designovo sa vám páčia práve drahšie Apple watch, možno vás zaujmú práve Xiaomi Amazfit GTS. Ďalšia novinka z roku 2019 sa jablkovým zázrakom skutočne podobá, ale výbava je samozrejme výrazne slabšia. Čo poteší je ale niekoľkonásobne nižšia cena a pritom niekoľkonásobne dlhšia výdrž. Zatiaľ čo Apple watch, ale napríklad aj Samsung vydržia deň dva, GTS pri smart režime udáva hodnotu viac než mesiac, pri aktivitách niekoľkokrát týždenne a zapnutom meraní srdečnej frekvencie počítajte cca 14 dní, čo je rozhodne nadpriemer.

Zdroj: AndroidPIT
71,00 € Predaj ukončený

V aplikácii Amazfit môžete meniť vzhľad ciferníku, ale aj sledovať dáta vášho spánku, ktoré hodinky vedia merať. Monitorovať môžete až 12 športových aktivít, vrátane plávania, pre outdoorové aktivity môžete využiť GPS a v aplikácii si potom trasu zobraziť. Nazbierané dáta môžete navyše importovať do Google Health či Strava. Pre náročných športovcov to bude asi málo, pokiaľ ale začínate a základné údaje vám stačia, GTS je dobrou voľbou.

Poteší tiež krásny AMOLED displej, naviac s Always-on funkciou a intuitívne dotykové ovládanie. Zvládnu notifikácie vrátane tých z najčastejšie používaných aplikácií, ale na volanie, odpovedanie na SMS, platbu či úložisko pre hudbu zabudnite. Vzhľadom k cene sa jedná ale o hodinky s dostačujúcou výbavou, senzačnou výdržou a podareným vzhľadom. Ak hľadáte podobnú konfiguráciu ale chcete okrúhle puzdro, skvelú alternatívu ponúka Xiaomi Amazfit GTR. A pokiaľ vám nezáleží na designe, ale spomínané funkcie sú plne dostačujúce, určite siahnite po Xiaomi Mi Band 4.

skvelá výdrž batérie (pri bežnom používaní týždeň až 14 dní)
design s hranatým AMOLED displejom
Funkcia Always on
12 športových režimov
cena

funkciami pripomínajú skôr lepší smart náramok
nedá sa z nich volať, odpovedať na správy, ani platiť, nemajú úložisko pre hudbu
nie sú v slovenčine či češtine, ale podporujú české znaky
niektoré notifikácie sa zrolujú pod „ostatné“ a nepoznáte, z ktorej aplikácie prišli
nejde o plnohodnotný športtester, nemajú prepracované metriky ako napr. Garmin či Polar

Alternatívy:

Xiaomi Amazfit GTR (opäť skvelá výdrž batérie, podarený design, okrúhle puzdro a podobné funkcie) – prehliadnuť hodinky
FitBit Versa Lite (hranatý design, dobrá výdrž, základné športové režimy, príjemná cena) – prehliadnuť hodinky

(4) Garmin Forerunner 245 Music

Keď to s behom myslíte naozaj vážne. Naviac pri počúvaní hudby a podľa GPS.

Pokiaľ ste podľahli behu, alebo s ním chcete naplno začať, rozhodne je pre vás ideálny rad Forerunner od amerického Garminu. Pokiaľ si vystačíte so základom a stačí vám iba ukladanie trasy do mobilu a hudbu nepotrebujete mať v hodinkách, siahnite po novinke Forerunner 45, ktoré budú plnohodnotným partnerom. Pokiaľ sa do toho chcete oprieť naplno, nahrávať aj trasy a vyraziť bez mobilu s hudbou priamo v hodinkách, sú pre vás ideálne práve Forerunner 245 Music.

Vďaka GPS nielen zaznamenajú trasu, ale môžete si cez aplikáciu nahrať vlastnú trasu priamo do hodiniek. Metriky behu sú tu potom prioritou. K zlepšeniu sa hodí Garmin coach, alebo informácie o dynamike behu, čiže running dynamics. Všetko zobrazuje transflektívny displej, ktorý nie je tak pekný ako AMOLED, ale výdrž FR 245 Music so zapnutou GPS je až 24 hodín, v smart režime minimálne týždeň. Hodinky sa ovládajú len tlačidlami, čo je pre športové aktivity vhodnejšie než dotyk.

Niekomu môže chýbať možnosť platenia, túto funkciu nájdete u vyšších modelov, napr. Forerunner 645 alebo 945, Fenixov alebo Garmin Vivoactive 4, z iných značiek napríklad FitBit alebo Apple. Pokiaľ ju ale nevyžadujete, FR 245 vás nadchnú podrobnými analýzami vašich výkonov, a to nielen bežeckých. Podporujú celý rad ďalších športov vrátane menej častého lyžovania alebo snowboardingu. Dajú vám odhad regenerácie po aktivite, zmerajú Vo2Max, kvalitu spánku, okysličenie krvi a ďalšie. Garmin Forerunner 245 Music sú skvelou voľbou pre skutočných športových nadšencov, aj napriek tomu, že zobrazujú notifikácie a dá sa na ne z predvolených možností odpovedať, ide skutočne skôr o športtester než atraktívne smart hodinky do kancelárie.

podrobné analýzy behu a ďalších aktivít
presnejšie výsledky meraní, možnosť pripojiť hrudný pás
úložisko pre hudbu vo verzii Music
dobrá výdrž batérie
navigácia (bez podkladových máp)
ovládanie tlačidlami (ideálne pre šport)

transflektívny displej nevyzerá tak moderne ako AMOLED
nedá sa s nimi volať, ani platiť
nemajú dotykový displej, čo môže byť nezvyk

Alternatívy:

Garmin Forerunner 645 (ponúka verziu Music a Garmin Pay) – prehliadnuť hodinky
Suunto 5 (ideálne aj do terénu, dobrá výdrž a športové metriky, opäť skôr kvalitný športtester než atraktívne smart hodinky) – prečítať recenziu

(5) FitBit Versa 2

Platba, hudba aj kouč. Ideálna voľba do mesta aj na beh v parku.

Nie je to tak nápadné ako u značky Xiaomi, ale aj tu vidíme ľahkú inšpiráciu s Apple Watch. Možno preto neprekvapí, že v Amerike, odkiaľ značka pochádza, sú FitBit Versa 2 (NFC) veľmi žiadané. A nielen pre vzhľad, ale aj nízku cenu, možnosť platenia (aj u nás na Slovensku!), ukladať hudbu priamo do hodiniek, virtuálneho asistenta od Amazonu Alexa a celkovo pre svoje univerzálne funkcie. Pokročilejšieho športovca neuspokoja, ale pre život v meste zahŕňajúci aj beh v parku alebo cvičenie pri seriáli to bohato stačí.

Milovníci hudby budú jasať, hodinky totiž ponúkajú úložisko pre hudbu. Pokiaľ teda športujete s hudbou, telefón alebo MP3 môžete nechať doma. Pokiaľ ste fanúšik Spotify, hodinky slúžia len ako ovládanie pre spustenú aplikáciu v mobile, zato pokiaľ máte účet na Deezer, môžete si playlisty stiahnuť aj do hodiniek. A ako bolo povedané, s hodinkami sa dá naozaj aj platiť vďaka FitBit Pay, ktoré podporujú aj niektoré slovenské banky.

Nie je to profi športtester, ale tepovku, tempo a ďalšie základné údaje vám FitBit Versa 2 poskytne. Naviac pri 15 rôznych športoch vrátane plávania. GPS ale vedia využiť iba zdieľanú z vášho telefónu. Zaujímavou vychytávkou je Kouč, kde vám postava v hodinkách ukazuje ako máte cviky prevádzať, vybrať môžete na ktorú časť tela sa chcete zamerať a dokonca vám ponúkne aj jednoduchý cvičebný plán. Ako základná motivácia pre domáce cvičenie perfektné. Výdrž batérie je pri intenzívnom využívaní okolo 3 dní, pri bežnom využití týždeň. Pre niekoho môže byť nevýhodou, že ani hodinky ani aplikácia nie sú v slovenčine. Ide ale väčšinou o základné slovíčka a grafy, takže to zvládne aj začiatočník.

možnosť platenia hodinkami
úložisko pre hudbu
motivujúci kouč v hodinkách pre začiatočníkov
pekný design a dobrá výdrž batérie
pomer cena/výkon
cena

iba v angličtine
nedá sa s nimi volať
nie sú plnohodnotným športtesterom

Alternatívy:

Apple Watch 3 (pokiaľ máte telefón s iOS, dobrý pomer cena/výkon)
Xiaomi Mi Watch (ponúknu aj možnosť volania (eSIM), platenia, hranatý design, podobnú cenu ako FitBit)

Bonus: Xiaomi Mi Band 4

Náramok za pár desiatok stačí. Ale musí byť senzačný.

Smart náramok nevyzerá na ruke tak štýlovo ako hodinky, ale pokiaľ ide o funkcie, Xiaomi Mi Band 4 strčí do vrecka aj niektoré drahšie smartwatche. A v súčasnej dobe je to snáď najlepší náramok na trhu. Vyhovovať bude každému, kto nepotrebuje veľkú parádu, ale chce mať prehľad o všetkých svojich aktivitách aj notifikáciách z telefónu.

37,00 € Predaj ukončený

Športové funkcie nemá samozrejme tak prepracované ako napr. Garmin alebo Suunto, ide naozaj skôr o základného pomocníka, než skutočný športtester. Ale aj tak ponúkne snáď všetky športy, ktoré bežne robíte a poskytne vám základné dáta ako tempo, spálené kalórie, intenzita zóny, ušlé kroky. Spočíta aj preplávané bazény, meria srdečný tep aj kvalitu spánku.

Fantastická je predovšetkým výdrž, záleží síce na početnosti merania, ale nejakých 20 dní na jedno nabitie je pre Mi Band 4 hračka. Navyše sa chváli AMOLED displejom. To v tomto prípade znamená krásne farby, jas a pohodlné ovládanie dotykom. O tom, že vám prišla SMS, niekto vám volá alebo píše na Messengeri vás bude Mi Band 4 spoľahlivo informovať.

skutočne dlhá výdrž (cca 20 dní)
AMOLED displej s vysokým jasom a dobrou čitateľnosťou
základné športové módy a štatistiky
spoľahlivé notifikácie, v češtine
pomer cena/výkon/funkcie

náramok nie je tak štýlový ako hodinky
nemá zabudovanú GPS
nie je to primárne športtester ani smartwatch
nedá sa z neho volať, platiť, nemá úložisko pre hudbu

Alternatívy:

Xiaomi Mi Band 5 (pokiaľ niekto Mi Band 4 prekoná, bude to jeho nástupca :))

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku