» Blog » Orient

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov

Tagy: Recenzie | Orient | Pánske | Klasické | Potápačské | Retro

Agáta Vřeská | 15.12.2020 | 9 MIN

Orient Weekly King Diver 70th Anniversary pôsobí so svojím oldschoolovým, ale príťažlivým vzhľadom super compressorov 60. rokov a viac než konkurencieschopnou cenou ako malé zjavenie. Orient si ich vybral ako jeden zo svojich „Revival Collection“ modelov v rámci osláv 70. narodenín a bola to viac než šťastná voľba. Výsledok je obdivuhodne verný predlohe, ale s citlivými úpravami, ktorými dosiahol na moderné parametre.

Mnoho článkov venovaných hodinkám Orient začína poľutovaním, že je značka neprávom prehliadaná. Možno by bolo presnejšie, že ju zvyčajne docenia skôr pokročilejší hodinkoví znalci. Zaujať vedia totiž nielen po designovej stránke, ale predovšetkým ponúkajú úžasnú hodnotu za dané peniaze. Preto sa niektoré modely často dostávajú na vrchol rebríčkov samozvaných, ale rešpektovaných watch blogerov. Také Orient Bambina alebo Ray potápky sú stálicou, pokiaľ ide o vstupnú bránu pre začínajúcich hodinkofilov, ale zvyčajne nechýba ani v zbierkach náročných zberateľov.

Orientu skalní priaznivci nechýbajú a rozhodne má čo ponúknuť. Keď ale slávite významné okrúhliny, je treba tejto príležitosti poriadne využiť. Je to ideálna šanca dať na obdiv kus svojej histórie v modernom prevedení a strhnúť na seba pozornosť.

Japonský Orient si dal preto záležať a pre túto príležitosť zvolil jeden zo svojich legendárnych modelov z polovice 60. rokov Weekly King Diver. Moderná podoba poteší existujúcich fanúšikov, umlčí kritikov a má šancu získať aj nových fanúšikov japonskej značky.

Retro štýlom sa teraz darí, a reinkarnáciam potápačských modelov obzvlášť. Niektoré (nemenované) značky na tento trend možno až moc tlačia a stala sa z toho spleť, v ktorej už sa len málokto vyzná. Orient takúto kapacitu nemá, ale tentokrát je to v jeho prospech…

Historické pozadie

Pretože k uchopeniu tejto inkarnácie je potreba trocha toho historického pozadia, pripomeňme len v krátkosti začiatky značky Orient. Ako napovedá 70th Anniversary v názve Revival edície, Orient bol založený pred 70 rokmi, v roku 1950. Aj tak by sme vystopovali začiatky ešte ďalších päťdesiat rokov dozadu. Hodinár Shogoro Yoshida totiž otvoril svoj prvý obchod Yoshida Watch v tokijskej štvrti Uenu už v roku 1901. Predával najskôr hodinky z dovozu, čoskoro na to ale začal vyrábať aj hodinkové puzdrá a prosperitu podnikania prerušila až druhá svetová vojna, behom nej musela továreň prejsť na výrobu vojnového materiálu.

Po vojne sa spoločnosť dostala do finančných problémov a továreň sa zavrela. Až práve v polovici 50. rokov sa zamestnanci niekdajšej továrne Hino rozhodli spoločnosť reorganizovať a zrodila sa spoločnosť Tama Keiki Company, meno Orient Watch prišlo o rok neskôr.

Hodinky Orient sa čoskoro stali veľmi populárne nielen v Japonsku, ale aj Číne a netrvalo dlho, než ich poznal celý svet. Aj keď je Orient v posledných rokoch divíziou Seiko Epson Company, sú obe spoločnosti značne oddelené. Orient si tak zachováva vlastný štýl. (Podrobnejšie o histórii Orientu)

My sa ale potrebujeme preniesť do polovice 60. rokov, doby, kedy Orient ešte so Seikom nemal nič spoločné. V tomto roku sa na trhu objavili prvé Weekly King Diver a aby sme dokázali oceniť vernosť dnešnej reedície, pozrime sa na historický kúsok podrobnejšie.

Weekly King zo 60. rokov

Ako už vieme, moderná interpretácia vychádza celkom verne z modelu Weekly Auto Orient King Diver (s referenciou 19410), predstaveného v roku 1965. Nie je to teda len oslava 70. výročia založenia značky Orient, ale aj 55 rokov od modelu, ktorý zahájil nemálo slávny rad King Diver.

V reedici se Orient snažil být věrný originálu

V reedícii sa Orient snažil byť verný originálu

Na polovicu 60. rokov boli Weekly King pomerne veľké, a to aj v porovnaní s hodinkami iných značiek z rovnakej kategórie. Mali priemer cez 42 mm, rozmer od nožičky k nožičke bol 50 mm a rozpätie nožičiek bolo 19 mm.

Pôvodný model mal čierny číselník chránený akrylátovým sklíčkom, ktoré bolo vystúpené nad puzdro a napomáhalo tak výške hodiniek k takmer 14 mm.

Srovnání původního modelu z 60. let a moderní verze z roku 2020.

Porovnanie pôvodného modelu zo 60. rokov (hore) a modernej verzie z roku 2020.

Kingy boli hodnotené na 40 metrov vodeodolnosti, čo v tej dobe nebolo vlastne málo, hoci dnes by ako športové hodinky neobstáli. Do úvahy ale musíme vziať skutočnosť, že éra potápiek, ako ich poznáme dnes, ešte len začínala a na trhu ich zas tak moc nebolo.

Nielen, že hodinky odštartovali rad King Diverov, ale boli tiež jedny z prvých hodiniek značky Orient, ktoré mali automatický strojček vlastnej výroby. Jednalo sa o kaliber 660 s 25 kamennými uloženiami, ako prezrádzala aj číslovka na číselníku, s 18 000 údermi za hodinu. Prvé automaty spoločnosť uviedla len o pár rokov skôr, v roku 1962. Nutno dodať, že Orientu sa neskôr na poli skutočných potápiek darilo, jeho vtedajší top model King Diver 1000 deklaroval vodeodolnosť do hĺbky tisíc metrov…

Ale späť k našim Weekly Kingom. Hodinky mali vtedy populárny tvar švajčiarskych „super compressorov“, teda vnútorného otočného rámu a dvoch koruniek. Korunka na druhej pozícii otáčala vnútornou lunetou, zatiaľ čo pomocou korunky na štvrtej ste mohli nastavovať čas, dátum a deň v týždni.

Označenie Super Compressor sa (snáď aj trochu právom) zovšeobecnilo pre hodinky s dvoma korunkami a vnútornou otočnou lunetou. V skutočnosti ide ale o označenie konkrétneho vzoru puzdier výrobcu Ervin Piquerez SA (EPSA). Mali patentovanú metódu tesnenia, ktorá zaisťovala, že čím hlbšie pod vodu ste s hodinkami išli, tým lepšie tesnili. Tlak vody pôsobil na zadnú časť hodiniek a pritláčal tesnenie v podobe o-krúžku. Spoločnosť EPSA puzdrá vyrábala od konca 50. rokov až do začiatku 70., a využívali ich desiatky značiek, vrátane zvučných mien ako Longines, Jaeger-LeCoultre, Hamilton, IWC, Blancpain a ďalší. Pre svoju popularitu v 60. rokoch mnoho značiek prišlo s vlastným podobným riešením. Pre štýl potápiek s duálnou korunkou a vnútorným rámčekom sa tak vžil názov super kompresorov, hoci to nie je celkom korektné…

Prekvapivo verný upgrade

Ako sám Orient uvádza, nesnažil sa v nových Weekly Auto King Diver len o akúsi reedíciu, ale o moderný upgrade, ktorý by bol súčasne pokračovateľom úspešného modelu. Preto je design takmer k nerozoznaniu podobný, ale nejakých zmien bolo predsa len treba.

Akrylátové sklíčko pôvodného modelu bolo nahradené minerálnym, ľahko (naozaj ľahko) zaobleným. Aj keď by sa dala pochopiť aj snaha o autentickosť, ako u hodiniek s vintage štýlom býva niekedy zvykom, je dobré, že Orient tu vsadil na praktickosť. Drobných zmien doznali aj rozmery, aj keď sa jedná o milimetre, ktoré, hádam, boli potrebné k usadeniu moderného strojčeka. Weekly Kingy majú 43,8 mm bez korunky, výška je kvôli vystúpenému sklíčku stále pomerne vysokých, ale nie nenositeľných 14 mm, medzi nožičkami je 20 mm.

A zvýšila sa tiež vodeodolnosť na dnes dá sa povedať u potápačsky vyznievajúcich hodiniek štandardných 200 metrov. Nutné podotknúť, že napriek názvu sa nejedná o čisto potápačský model. Korunky sú len zacvakávacie, teda bez možnosti ochrany zašrobovaním. Dienko šrobovacie je, avšak Weekly King ISO certifikáciu pre potápačské hodinky nemajú a vlastne by som povedala, že ani nepotrebujú. Ide o iteráciu 55 rokov starého modelu a už tak Orient prešiel z pôvodných 40 metrov na moderných 200.

Vo všetkom ostatnom sa Orient snažil priblížiť predlohe. Sú to presne tie detaily ako staré „O“ na korunkách, zachovanie rovnakého gravírovania potápača na dienku či veľmi typický tvar hodinovej ručičky, pre ktoré sa stali Weekly King žiadaným modelom. Zvláštne kúzlo potom samozrejme dodáva štýl „super compressorov“.

Stejného potápěče byste našli také na původním modelu

Rovnakého potápača by ste našli aj na pôvodnom modeli

Model je v štyroch farebných prevedeniach. S klasickým čiernym číselníkom, červeným a zeleným na oceľovom náramku a so zlatým číselníkom na hnedej koži. V Japonsku sú všetky varianty limitované na 1000 kusov. U Orientu sa nie vždy niektoré modely dostanú do zvyšku sveta, v prípade týchto retro krásavcov sa to ale podarilo u všetkých variánt. Pre svetový trh je limitovaný iba model so zlatým číselníkom, a to na 1700 kusov. Zvyšné varianty sú neobmedzené. Od svetovej distribúcie sa japonský model líši tiež dňom v týždni, ktorý je v japonskom kandži. Svetová varianta je v jednojazyčnom prevedení, a síce anglickom.

Modely jsou dodávány ve speciální výroční krabičce

Modely sú dodávané v špeciálnej výročnej krabičke

Limitka s referenciou RA-AA0D004G0HB má potom úžasný zlatý odtieň, ktorý prechádza k čiernym okrajom. V kombinácii so zlatými ručičkami a stĺpcovými indexami ide o luxusný zážitok pre oči. Orient sa tu inšpiroval iným svojím slávnym modelom zo 70. rokov - Jaguar Focus. Ako jediný zo štvorice je na koženom teľacom remienku. Puzdro má PVD úpravu v bronzovom odtieni, ktorý podtrhuje retro nádych celého modelu. Výsledok je neskutočný.

Stupňovaný zlatý odstín vychzází z dalšího legendárního modelu Orientu, Jaguar Focus

Stupňovaný zlatý odtieň vychádza z ďalšieho legendárneho modelu Orientu - Jaguar Focus

Nelimitované modely ale nie sú o nič nudnejšie. Predovšetkým poteší milovníkov sunburst efektu, ktorý tu ale „vylezie“ naozaj len v správnom uhle a svetle. V pološere má zvlášť červená varianta ohromný odtieň, kedy sa občas zdá, že sa farba temného vína prelieva až do hnedých tónov.

Vďaka luminiscenčným bodom pod indexami pôsobí číselník v tme zvláštne „malo“. Všetko ostatné totiž zmizne a „rozsvietia“ sa iba ručičky a luminiscenčné body. Snáď je trochu škoda, že keď už Orient robil moderné úpravy, nepridal štipku tej luminiscencie aj na bod vnútornej otočnej lunety...

Retro pocitu neunikol ani oceľový náramok. A čo je dôležitejšie, poctivému spracovaniu. Články sú pekne zahladené a dotiahnuté. K štýlu hodiniek naviac pôsobia rozhodne patrične.

Ocelový náramek doplňuje retro styl modelu

Oceľový náramok dopĺňa retro štýl modelu

O Oriente je známe, že hoci spadá pod Seiko Epson, mnoho vecí prebieha stále „in-house“. Platí to aj o kalibre King Diverov s označením F6922. Ide samozrejme o automatický pohyb s 22 kamennými uloženiami, ako ostatne informuje aj trochu záhadná číslovka 22 na číselníku. Rezerva je štandardná, okolo 40 hodín a udávaná presnosť sa pohybuje od -15 do + 25 sekúnd za deň. Zotrvačka pulzuje v tempe 21.600 polokmitov za hodinu.

Pokiaľ je vám Orient F6922 povedomý, nie je to náhoda. Prvýkrát sa objavil v roku 2016 a môžeme sa s ním stretnúť pri Orient Ray II aj Mako II. Vychádza pritom z pohybu 46943, ktorý v Oriente spoľahlivo pracoval 40 rokov.

Vedľa samonavíjacieho mechanizmu má možnosť aj ručného náťahu, hackingu a komplikácie dňa a dátumu v týždni. Nesmiem zabudnúť spomenúť, že ako dátum, tak aj deň v týždni, ide krásne rýchlo a plynule nastaviť. A pretože ide o in-house strojček, je zostavovaný v Japonsku. Zaujímavosťou možno tiež je, že k tlmeniu nárazu bol použitý systém Diashock od Seika.

Čo vytknúť na záver

Márne premýšľam. Orient Weekly Auto King Diver sú nádherné kúsky, ktoré splnili poslanie dôstojných osláv 70. výročia založenia značky Orient. Vernosť predlohe ma neskutočne baví a verím, že bude baviť aj budúcich majiteľov. Orient dokonca neprestrelil ani cenovku, za ktorú ponúka automaty s dobre šlapajúcim, prevereným strojčekom, retro designom a modernými parametrami.

Pravda, niektorých nepotešia trochu väčšie rozmery, zvlášť výška puzdra. Tu sa ale znova hlási o slovo zachovanie pôvodných čísiel. Orient dokonca sám deklaruje, že sa od pôvodného modelu odchýlil len o milimeter.

Hľadať konkurenciu je takmer márne. Ani nie tak štýlom, ako skôr kombináciou všetkých prvkov a cenovky. Iste sa vám tiež vybavia aj Alpiny Heritage. Sú famózne a usadia ma zakaždým, keď ich vidím. Ale cenovo skrátka nie sú pre každého.

Orient vo svojom Anniversary modeli opäť ponúka úžasný pomer cena/výkon. Weekly King sa podarili už pred 55 rokmi a rozhodne sa nestratia ani vo svojej novej podobe.

Orient Weekly Auto King Diver RA-AA0D02R Orient 70th Anniversary Edition

Orient Weekly Auto King Diver RA-AA0D03E Orient 70th Anniversary Edition

Orient Weekly Auto King Diver RA-AA0D01B Orient 70th Anniversary Edition

Orient Weekly Auto King Diver RA-AA0D004G0HB Orient 70th Anniversary Limited Edition

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu
31.3.2022 - Eliška Měrková
Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu

Orient Neo Classic Sports recenzia – Stretneme sa o pol žltej
13.6.2023 - Igor Kratochvíl
Orient Neo Classic Sports recenzia – Stretneme sa o pol žltej

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku