» Blog » Garmin


Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Radek Vyhlídal | 31.10.2019 | 6 MIN

Recenzia na novinku Garmin Forerunner 945

Z troch noviniek radu Forerunner, ktoré Garmin nedávno predstavil, ste si už v našom magazíne mohli prečítať recenziu na Forerunner 45 a Forerunner 245. Teraz prichádza na rad najvyšší model z tejto trojice - Forerunner 945, ktorý má ambície byť lepší než vlajková loď Garminu Fenix 5 Plus. Či sa to hodinkám darí, zistíte v tejto recenzii.

Vezmeme to pekne zostra a hneď na úvod poviem: áno, hodinkám sa podarilo byť lepšie než Fenix 5 Plus. A nielen to, hodinky sú dokonca lepšie než najvýkonnejší model Fenix 5X Plus. Ponúkajú totiž takmer všetko, čo modelový rad Fenix 5 Plus, a ešte niečo navyše. Ako napríklad funkcie training load focus alebo heat & altitude acclimation, ktoré sme doteraz mohli nájsť iba v luxusnom rade Garmin Marq, nami predstavenom v tomto článku. Funkcia training load focus dáva prehľad o tom, koľko času ste za minimálne posledných 7 dní strávili v konkrétnej aeróbnej zóne a tiež to, ako by čas v týchto zónach mal vyzerať optimálne.

Heat & altitude acclimation (aklimatizácia na teplotu a nadmorskú výšku) sú 2 funkcie, ktoré zohľadňujú cvičenie v prostredí, v ktorom ho robíte. Aklimatizácia na okolitú teplotu vám dáva (v rozmedzí 0  100 %) informáciu, ako ste pripravení na cvičenie v tejto teplote. Pri určovaní vychádza z histórie vašeho cvičenia (posledných 7 až 15 dní) v kombinácii s informáciami o počasí získaných z Garmin Connect. Aklimatizácia na nadmorskú výšku zase prezradí, v akej nadmorskej výške ste pripravení na cvičenie. Obe tieto hodnoty potom hodinky používajú k spresneniu odhadov vášho VO2 Max, čo iné hodinky Garmin (okrem exkluzívneho radu Marq) nerobia.

Vzhľadovo sú Forerunner 945 úplne totožné so svojím predchodcom Forerunner 935, líšia sa od nich snáď iba farbou tlačidiel a podľa technických parametrov výrobcu sú tiež tenšie o 0,2mm, čo však pri porovnaní oboch hodiniek nemôžem vôbec spoznať. Vážia "celých" 50 g, sú teda extrémne ľahké, ako sme pri primárne bežeckých hodinkách z radu Forerunner zvyknutí. Keď som už spomenul stránky výrobcu, zaráža ma, že je uvedený systém Quickfit (ľahko vymeniteľný remienok). V skutočnosti, ako ho tak na hodinkách hľadám, však nie je...

Forerunner 945 vs Forerunner 935

Forerunner 945 sa dá kúpiť v dvoch prevedeniach, a to buď samostatne alebo s hrudnými pásmi. Variant bez hrudného pásu je v čiernej farbe za cenu 621,57 Eur a v balení nájdete samozrejme hodinky, ďalej USB kábel na nabíjanie a návod. Druhý variant s hrudnými pásmi je v modročiernej kombinácii za 757,63 Eur. V balení okrem hodiniek, USB káblu na nabíjanie a návodu nájdete tiež náhradný čierny remienok, náhradné čierne a modré putko k remienku (paráda), hrudný pás s meračom tepu HRM TRI pre triatlon (sníma srdcový tep pod vodou a zaznamenáva bežecké dynamiky ako doba kontaktu so zemou, vertikálna oscilácia a pod.), hrudný pás s meračom tepu HRM SWIM (navrhnutý špeciálne pre plávanie) a držiak na bicykel.

Ako pripevniť držiak hodiniek Garmin na bicykel

Forerunner 945 má nový optický senzor Garmin Elevat V3 (rovnako ako Forerunner 45 a 245). Ten by mal byť podľa všetkého presnejší a ako sme si už pri nových hodinkách Garmin zvykli, ponúka tiež funkciu Pulse Ox. Ide v podstate o pulzný oxymeter, ktorý meria okysličenie krvi (SpO2). K tomuto zisteniu sa používa okrem zeleného svetla (pre zistenie tepovej frekvencie) taktiež červené a infračervené svetlo. Táto fukncia sa hodí predovšetkým pre vyoskohorskú turistiku, keď s pribúdajúcou nadmorskou výškou klesá množstvo kyslíka v krvi. Garmin ju ale tiež používa k spresneniu údajov o spánku a pravdepodobne aj k iným metrikám. Pulse Ox bol prvýkrát použitý v hodinkách Fenix 5X Plus, ale nájdete ho tiež v náramku Vívosmart 4 a pravdepodobne sa s ním budeme stretávať častejšie pri novších modeloch. Hodinky tiež disponujú ukazateľmi Body battery, teda vašou aktuálnou úrovňou energie (na základe kombinácie údajov o variabilite srdcového tepu, strese, spánku a fyzickej aktivite) a Fitness Age, ktorý prevádza hodnotu vášho VO2 Max do zrozumiteľnejšieho údaju o vašom veku podľa fyzickej kondície. Hodinky tiež snímajú dychovú frekvenciu (je potrebný hrudný pás), ktorú potom používajú k vyhodnocovaniu a spresneniu niektorých metrík.

Ako funguje pulzný oxymeter v hodinkách Garmin

Forerunner 945 (opäť rovnako ako nové Forerunner 45 a 245) dostali nový GPS čip od Sony, ktorého hlavnou výhodou je predĺžená výdrž batérie. Hodinky tak vydržia v smartwatch móde až 14 dní, so zapnutou GPS 36 hodín. O takej výdrži batérie môže Fenix 5 Plus iba snívať. Dokonca ja najvyšší model Fenix 5X Plus dosiahne pri zapnutej GPS na výdrž o 4 hodiny menšiu, wow. Na druhú stranu však Fenix 5X Plus majú dlhšiu výdrž batérie v smartwatch móde a tiež v ultratrack móde (najnižšej frekvencii zisťovania polohy), no a teraz sa v tom vyznajte... :)

Čo sa týka výbavy, nemajú hodinky konkurenciu. Zo senzorov sú to, ako som už spomenul, merač tepu na zápästí s funkciou Pulse Ox, ďalej potom barometrický výškomer, kompas, akcelerometer, gyroskop a teplomer. Hodinky tak merajú všetky bežné metriky ako sú nachodené poschodia, kroky, prejdená vzdialenosť, spálené kalórie, stres a pod. Navigácia pri Forerunner 945 je s plnou podporou topografických máp, ktoré zobrazujú členenie krajiny, ako sú rieky, cesty, budovy a pod. K navigácii si môžete zvoliť jeden z troch navigačných systémov (GPS, GLONASS, Galileo).

Forerunner 945 nabízí navigaci s topografickými mapami

Forerunner 945 ponúka navigáciu s topografickými mapami

Hodinky tiež samozrejme spárujete s mobilným telefónom, vďaka čomu získate smart notifikácie na prichádzajúce volanie, SMS a pod. (majitelia androidov majú tiež možnosť hodinkami hovor odmietnuť alebo odpovedať na SMS). K dispozícii budete mať tiež funkciu Find my phone a Find my watch. Forerunner 945, ako všetky vyššie modely Garmin, podporujú tiež aplikáciu Connect IQ pre personalizáciu hodiniek, kde si môžete napríklad na číselník nahrať ľubovoľnú fotku alebo svoje hodinky vylepšiť inak. Čo je ale na hodinkách bomba, ktorú ste pri predchádzajúcom modeli Forerunner 935 nájsť nemohli, je vlastné úložisko pre hudbu a Garmin Pay. Do hodiniek tak môžete využiť streamovacie služby Deezer a Spotify alebo nahrať až 1000 songov a pomocou bluetooth slúchadiel ich rovno prehrávať priamo z hodiniek. Platiť hodinkami (zatiaľ) môžete, ak máte účet v Komerčnej banke alebo Monete.

Čo znamená dynamika behu a ako funguje

Forerunner 945 sú predovšetkým bežecké hodinky, takže sa nie je čomu čudovať, že dokážu detailne vyhodnotiť dynamiku behu (k niektorým je potrebné dokúpiť príslušenstvo) údajmi ako je vertikálna oscilácia, dba kontaktu so zemou, kadencia, dĺžka kroku a pod. (zoznam metrík aj s ich popisom si môžete prečítať tu). Detailne dokážu vyhodnotiť tiež dynamiku jazdy na bicykli (všetky metriky s ich popisom nájdete tu). Hodinky myslia aj na golfistov, a preto ponúkajú golfový mód a vlastnosti ako je skórkarta, záznam odpalu pre porovnanie a štatistiky, meranie vzdialenosti k začiatku, stredu a koncu greenu a iné.

Forerunner 945 umí detailně vyhodnotit jízdu na kole

Forerunner 945 dokáže detailne vyhodnotiť jazdu na bicykli

Hodinky tiež disponujú funkciami, ktoré Garmin súhrnne nazýva "Safety and Tracking Features". Pod týmto názvom sa skrývajú funkcie Incident detection a Assistance.Kobom je potrebné mař u seba spárovaný mobilný telefon. V tom prípade hodinky rozpoznajú, ak napríklad havarujete na bicykli a odošlú preddefinovanú SMS určeným ľuďom s vašou aktuálnou pozíciou. Túto funkciu môžete tiež spustiť manuálne podržaním tlačidla na hodinkách, čo je vhodné, ak sa napríklad žena v noci po ceste domov necíti bezpečne. Človek, ktorý SMS obdrží, môžete navyše vďaka funkcii Live Track online sledovať váš pohyb na mape.

Forerunner 945 odešlou v případě nehody SMS zprávu

Forerunner 945 odošlú v prípade nehody SMS správu

Zhrnutie

Forerunner 945 sú momentálne najlepšie hodinky od Garminu (neberieme v úvahu modelový rad Marq). Ak opomeniem menšiu vodotesnosť (50M), plastové puzdro a pár športových módov, ponúkajú hodinky všetko, čo doterajšia vlajková loď Fenix 5 Plus ((topografické mapy, Garmin Pay, vlastné úložisko pre hudbu a pod.), ešte však aj niečo navyše: GPS s novým čipom, ktorý je presnejší a spotrebuje menej batérie, vďaka čomu je jej výdrž jedna z najlepších, merač tepu na zápästí novej generácie, pulzný oxymeter, takže hodinky dávajú presnejšie dáta o strese, spánku a ďalších. Nájdete tu funkcie, ktorými doteraz disponuje iba luxusný rad Marq (training load focus a heat & altitude acclimation) alebo užitočné bezpečnostné funkcie incident detection a assistance.So všetkými novinkami a vylepšeniami ich zakúpite za 621,57 Eur, teda za rovnakú cenu, na akej Fenix 5 Plus začínajú...

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

385 € nedostupné