» Blog » Festina

Swiss Made kolekcia Festiny: švajčiarska elegancia za neuveriteľnú cenu

Tagy: Predstavenie | Festina | Klasické | Fashion | Spoločenské

Agáta Vřeská | 25.11.2019 | 5 MIN

Novú kolekciu, ktorá sľubovala precízne prevedenie, zafírové sklíčko, veľkú mieru elegancie, bezkonkurenčnú cenu a hlavne označenie SWISS MADE, sme očakávali s napätím. Veď táto kombinácia sa - nielen pri španielskej Festine - zas tak často nevidí.

Festina je stále mnohými vnímaná ako tradičná švajčiarska značka. Pritom už od 80. rokov patrí španielskemu majiteľovi a je súčasťou skupiny Festina Group se sídlom v Barcelone. Korene má ale vo švajčiarskom La Chaux-de-Fonds, jedno z výrobních centier jevo švajčiarskom Herbetswill a hodinky vyrába Festina nepretržito od roku 1902. To je slušná tradícia. A nielen z predajného hľadiska dobrý dôvod, prečo sa k švajčiarskej domovine sem tam prihlásiť. Napríklad v novej a v mnohom špeciálnej kolekcii Festina Swiss Made.

Právě na oblíbenost Swiss Made cílí nová kolekce Festiny
Ve vysokých hodinárskych kruhoch, a možno už aj všeobecne, panuje pocit, že označenie Swiss Made se postupom času stalo skôr marketingovým pojmom než zaručenou kvalitou. Niektoré značky sa dokonca usilujú o prísnejšie podmienky pre označenie alebo o rozdelenie do niekoľkých kategórií. Kameň úrazu je predovšetkým to, že aj keď hodinky nesú honosné Swiss Made, väčšina súčiastok môže byť vyrobená na opačnej strane sveta. Druhou stranou mince je, že hodinky, kompletne vyrobené vo Švajčiarsku, by sotva mohli stáť 130 Eur. Čo je cena, za ktorú svoje swissmady ponúka Festina.

Swiss Made – označenie, ktoré môžu niesť hodinky, čo boli vyrobené alebo zmontované vo Švajčiarsku. Musia mať švajčiarsky strojček, minimálne 60 % nákladov musí byť švajčiarskych a záverečná kontrola musí byť vykonaná vo Švajčiarsku. Zákon už neupravuje, kde musia býť jednotlivé súčiastky vyrobené.

12 variantov v dámskej i pánskej verzii

Kolekcia zahŕňa spolu 24 modelov, pol na pol pánske a dámske. Vo väčšine prípadov ide o zrkadlové zobrazenie v pánskej a dámskej verzii, ale nájdu sa aj výnimky. Festina skôr vytvorila "rodinky" a to podľa zvoleného typu náramku a strojčeka (viď galéria pod článkom).

Oceľové puzdro hodiniek je v základnej oceľovej farbe alebo s PVD úpravou klasické zlaté. Kožené remienky sú s aligátorím vzorom v čiernej, hnedej alebo tmavomodrej farbe. Oceľové ťahy sú bez farebných úprav, leštené s jemne brúsenými vložkami. Číselníky ponúkajú čisto strieborné, čierne alebo modré. Časť kolekcie má reliéfnu úpravu v strede číselníka, indexy, rímske alebo arabské číslice sú plastické a vo farbách ručičiek.

Většina modelů má reliéfní úpravu číselníku, která dodáva na zajímavosti

Väčšina modelov má reliéfnu úpravu číselníka, ktorá dodáva zaujímavosť

Menšia časť kolekcie zostala bez reliéfneho vzoru, len s jemne brúsenými ťahmi úpravou na ciferníku, s vytlačenými arabskými číslicami.

Pánský model 20007/1 má čistý ciferník jen s jemnými broušenými tahy

Naozaj decentná úprava číselníka pri pánskom modeli 20007/1

To hlavné, čím se môže kolekcia pochváliť

Zafírové sklíčko, ktoré poškriabete jedine svojimi diamantovými šperkami :), puzdro z chirurgickej ocele 316L, sľubovaný quartzový švajčiarsky strojček Ronda a hrdé označenie Swiss Made. Ako už nespočetne krát zaznelo, celá kolekcia má minimalistický a elegantný vzhľad. Pánske modely majú priemer puzdra 40mm, dámske 29mm.

Zafírové sklíčko, vodotesnosť 100M, švajčiarsky strojček, puzdro z ocele 316L, elegantný vzhľad, označenie Swiss Made. A cena okolo 130 Eur!

Všetky modely ponúkajú ukazovateľ dátumu a menšia časť kolekcie zostala bez sekundovej ručičky, vďaka čomu pôsobí ešte čistejším dojmom. Vodotesnosť je nečakane pri fashion/spoločenských hodinkách 10 barov, mali by teda ustáť aj plávanie (minimálne pri modeloch s koženým remienkom to ale rozhodne neodporúčame). Zvýšenú vodotesnosť podporuje aj skrutkovacie spodné viečko.

Voděodolnost 100 metrů není u fashion hodinek příliš typická

Celá kolekcia má plné skrutkovacie spodné viečko a vodotesnosť 100 metrov

Čo vo Festine Swiss Made nenájdeme?

Čokoľvek, čo by prekračovalo cenu. Čo je ale vlastne dobre. Len potom by to začalo byť podozrivé. Aj tak sa Festine podarilo dostať do hodiniek za viac než atraktívnu cenu naozaj veľa. Úprava číselníkov pôsobí naozaj pekne a to bez ohľadu na variant. Potešilo ma i spracovanie oceľových náramkov, ktoré vďaka prostredným článkom pôsobia prepracovanejším dojmom.

Prostřední články tahu mají zajímavé broušené plošky a celkové zpracování tahů je povedené

Prostredné články ťahu majú zaujímavé brúsené plôšky a celkové spracovanie ťahov je vydarené

Kožené remienky sú tuhšie, než by mi bolo milé, ale čakám, že sa pri nosení poddajú. Základná kvalitatívna úroveň genuine leather ich síce predurčuje k skoršiemu opotrebovaniu, pri cenovke ľahko nad tri tisíce však nejde ani tak o výčitku, ako skôr o prosté konštatovanie.

Kožené řemínky mají mají ocelovou trnovou sponu

Kožené remienky majú oceľovú tŕňovú sponu

Swiss Made od Festiny pokojne aj k obleku

Festina má tímy dizajnérov a v novej kolekcii Swiss Made neponechali vzhľad náhode. Naopak volili premyslené kombinácie tak, aby si ideálne vybral každý, kto hľadá pekne spracované, jednoduché švajčiarske hodinky bez nutnosti väčšej finančnej investície.

Dizajn kolekcie Swiss Made od Festiny je jednoduchý a elegantný, aj vďaka tomu sa môže stať nadčasovým.

Väčšina pánskych modelov spĺňa aj základné kritériá spoločenských hodiniek a ani modrá verzia s dobre zvoleným oblekom neurazí. Puzdro je tenké, priemer 40mm ideálny, rozpätie nožičiek 20mm je učebnicové. Na ručičkách nenájdeme ani stopu po luminiscencii a akékoľvek ďalšie funkcie okrem dátumu by sme hľadali len ťažko. K obleku, do práce, spoločnosti, i na bežné nosenie jednoducho ideálne.

Jednoduchým a elegantním vzhledem budou ideálním doplňkem i ke společenskému obleku

Jednoduchým a elegantným vzhľadom budú ideálnym doplnkom aj k spoločenskému obleku

Dámske modely sú naozaj drobné. Priemer 29mm a nízke puzdro z nich robí veľmi jemný šperk. Módny tympany ohlašujú, že doba obrích hodiniek je preč a opäť prichádza éra menších časomeračov. A Festina, ktorá aktuálne trendy bedlivo sleduje, si je tohto smeru vedomá. Napriek tomu sa priznám, že pri tejto kolekcii mi na ruke viac sedeli pánske modely a rozhodne môžem dámam pánske varianty odporučiť.

Dámské Festiny s průměrem 29mm padnou i na drobnou ruku

Dámske Festiny s priemerom 29mm sadnú i na drobnú ruku

Zalátaná diera na trhu?

Nooo… Je to dosť možné. Ak sú kritériá zafír, jednoduchý vzhľad elegantnejšieho rázu a rozpočet do 150 Eur, bude Festine zdarne konkurovať napríklad Casio so svojou Sapphire kolekciou (dámska a pánska).

Casio Collection se safírem a jednoduchým designem může být zajímavou alternativou

Casio Collection zo zafírom a jednoduchým dizajnom môže byť zaujímavou alternatívou

Ak ku kritériám pridáme ešte zvýšenú vodotesnosť na 10 ATM, decentnejšie ručičky a indexy bez luminiscencie (a ešte sa k tomu budeme chcieť pohybovať iba vo Swiss vodách), bude Festina so svojou Swiss Made kolekciou jasným víťazom.

Safírové sklo, WR 10 BAR, elegantní vzhled, Swiss Made... v dané cenové kategorii nemá Festina velkou konkurenci

Zafírové sklo, WR 10 BAR, elegantný vzhľad, Swiss Made... v danej cenovej kategórii nemá Festina veľkú konkurenciu

Pre porovnanie uveďme ešte niektoré modely od tradičnej švajčiarskej Certiny DS Caimano Precidrive (dámske a pánske). Tu sa cena síce zdvíha o 1,5 násobok, ale kompenzuje to okrem iného precíznejšie prepracovanie a extrémne presný strojček Precidrive.

Modely Certiny DS Caimano nabídnou preciznější provedení a Precidrive, ale cena je mnohem vyšší

Modely Certiny DS Caimano ponúknu precíznejšie prevedenie a strojček Precidrive, ale cena je omnoho vyššia

Zdá sa však, že v danej cenovej kategórii nemá Festina priameho konkurenta. Veď ak by túto dieru na trhu nevnímala, najskôr by sa do toho ani nepúšťala. Súčasná Festina je totiž známa skôr okázalosťou a športovým duchom, než prostým dizajnom s dôrazom na jednoduchosť.

Záverečný verdikt

Celkové prevedenie sa podarilo, vzhľadom, farbami i rozložením celej kolekcie. A aj keď sa nejedná o hodinky za desiatky tisíc, pocit lacnosti sa nedostavil. Hladinka obľúbeného meradla cena/kvalita je teda vcelku spravodlivo nastavená. A práve to je na celej kolekcii to špeciálne - kombinácia mnohých predností za skvelú cenu. V tomto ohľade nemám čo vytknúť a môžem swissmady od Festiny odporúčať.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

151 € (doručíme do 3.5.)
151 € (doručíme do 3.5.)
139 € (doručíme do 3.5.)
139 € (doručíme do 3.5.)
Zobraziť ďalší
151 € (doručíme do 3.5.)
151 € (doručíme do 3.5.)
139 € (doručíme do 3.5.)
151 € (doručíme do 3.5.)
151 € (doručíme do 3.5.)
151 € (doručíme do 3.5.)
139 € (doručíme do 3.5.)
151 € (doručíme do 3.5.)
151 € (doručíme do 3.5.)
139 € (doručíme do 3.5.)
139 € (doručíme do 17.6.)
124 € nedostupné
132 € nedostupné