VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Azimutálna

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 20.5.2021 | 5 MIN | 2x komentár

Potápačská, logaritmická, tachymetrická, GMT, azimutálna... Lunety a stupnice na hodinkách sa v súčasnej ére smartphonov zdajú (čo sa funkčnosti týka) celkom zbytočné. Napriek tomu sa stále jedná o extrémne populárnu črtu hodiniek, ktorá si nachádza cestu ako na zápästia športovcov, pretekárov, potápačov, pilotov a iných profíkov, tak pod rukávy manažérov alebo v úvodzovkách "obyčajných" ľudí. Ako to? A ako vlastne fungujú? To sme sa rozhodli preskúmať v sérii o lunetách a stupniciach. Na programe dňa: hodinky s azimutálnou lunetou.

Články o lunetách a stupniciach:

Lunety a stupnice – základné pojmoslovie

Luneta je obvodový krúžok na puzdre hodiniek, ktorý v podstate tvorí prechod medzi sklíčkom a puzdrom. Lunety môžu mať rôznu šírku, dizajn a najmä rôzne využitie. Delia sa na: pevné (nepohyblivé), jednosmerne otočné a obojsmerne otočné.

Stupnica je potom samotné číslovanie, ktoré sa nachádza buď priamo na lunete, alebo pod sklíčkom, kde vedie po obvode číselníka. Práve stupnica je to, čo z najväčšej časti určuje dané funkčné zaradenie – napr. potápačská luneta bude mať inú číselnú stupnicu než luneta tachymetrická apod.

Srovnání: potápěčská a tachymetrická luneta.Porovnanie: potápačská a tachymetrická stupnica.

Lunety či stupnice teda rozhodne nie sú len ozvláštňujúci dizajnový prvok, ktorý hodinkám dáva ten zaujímavý športový štýl. Sú tiež efektívny a funkčný nástroj, ktorý umožňuje robiť najrôznejšie úlohy: od načasovania ponoru až po výpočet priemernej rýchlosti motorky, od merania zásoby paliva alebo výpočtu vzdialenosti nepriateľskej paľby po sledovanie času v iných časových pásmach. Trik spočíva v ich správnom dešifrovaní a ume ich používať.

Čo je to azimut a k čomu na hodinkách slúži?

Azimut (znamenajúci "smer") slúži k navigácii a určovaniu polohy pozorovaného objektu. Jedná sa o uhol medzi severným či južným smerom a smerom, v ktorom sa nachádza určitý objekt v teréne. Azimut sa meria v stupňoch: sever má azimut 0°, východ 90°, juh 180° a západ 270°.

Hodinky s azimutálnou stupnicou sa teda príznačne nazývajú "kompasové hodinky", keďže majú za úlohu pomôcť vám nájsť správny smer, nech už sa nachádzate kdekoľvek.

Na každých takých hodinkách teda nájdete vyznačené svetové strany a stupnicu znázorňujúcu 360° – skrátka taký jednoduchý základný kompas. Kým však tradičný kompas funguje na báze magnetického pola, ktoré priťahuje ihlu na sever, hodinkový kompas spolieha na inú prírodnú silu: slnko.

A hoci hodinky pravý kompas nikdy plne nenahradia, smer dokážu určiť relatívne presne. Pokiaľ sú vaše analógové hodinky s azimutálnou stupnicou spoľahlivé a idú dobre, udávaná odchýlka v presnosti určenia smeru je údajne plus mínus 2 stupne.

Podoby azimutálnej stupnice na hodinkách

Aby azimutálna stupnica fungovala správne, mala by byť obojsmerne otočná. Na hodinkách sa vyskytuje v dvoch podobách: buď je ňou označená luneta, alebo sa nachádza vo vnútri číselníka.

Verzia hodiniek s azimutálnou stupnicou na obojsmerne otočnej lunete.

Verzia hodiniek s azimutálnou stupnicou na chapter ringu (vnútorný krúžok okolo číselníka pod sklíčkom). Obojsmerné otáčanie je tu väčšinou sprostredkované manipuláciou s korunkou.

Azimutálna stupnica je črta spjatá skôr s outdoorovými hodinkami, čomu zodpovedá aj športovejšie ladený vzhľad väčšiny modelov.

Športová estetika a rušný číselník však nie sú pravidlom a "kompasové hodinky" s ďaleko klasickejším a elegantnejším dizajnom nie sú výnimkou. Často sú tiež v retro štýle, odkazujúce na pôvodné hodinky horalov a dobrodruhov.

Příkladem budiž Seiko Alpinist Mountain Sunset, které vychází z ikonického modelu Alpinistů.Príkladom za všetky sú Seiko Alpinist Mountain Sunset, ktoré vychádzajú z ikonického modelu Alpinistov.

Návod na použitie

Predstavme si trochu nepríjemnú modelovú situáciu: Vyrazili ste niekde na hory, do lesa... Skrátka do končín, kde to vôbec nepoznáte (predpokladajme, že ste na severnej pologuli), a ouha – ste beznádejne stratení a ten prekliaty smart telefón s navigáciou sa zasa vybil. Ale! Máte analógové hodinky, najlepšie s azimutálnou stupnicou, a neurčitú spomienku na skautský tábor, kde vám niečo podobné vedúci ukazoval.

Takže – pokiaľ sa ocitnete v situácii, kedy ste stratení a nemáte k dispozícii ani klasický kompas, (alebo máte proste len náladu na trochu zábavy a dobrodružstva v skautskom štýle) všetko, čo potrebujete, sú presné hodinky a slnečný svit. Hľadanie správneho smeru totiž prebieha pomocou polohy hodinovej ručičky a polohy slnka.

Dajte dole hodinky zo zápästia a podržte ich vo vodorovnej polohe. Teraz skúste porovnať hodinovú ručičku so smerom slnka.

To ale nemusí byť také jednoduché, ako sa zdá. Pokiaľ je napríklad zamračené, môže byť hľadanie slnka celkom ťažké. S tým bohužiaľ nič nenarobíte, ale pokiaľ nedokážete určiť smer slnka, môžete sa pokúsiť aspoň nájsť tieň nejakého objektu, ktorý bude smerovať opačným smerom než slnko.

Pokiaľ máte splnené a hodinová ručička mieri k slnku, bude bod nachádzajúci sa presne medzi hodinovou ručičkou a 12. indexom označovať juh. Teraz otočte lunetou tak, aby tomuto bodu zodpovedalo označenie juhu na azimutálnej stupnici. Tak môžete určiť aj ostatné svetové strany.

....

!Pozor! V letnom čase je všetko o hodinu posunuté, nebudeme teda pozerať na 12. hodinu, ale na 1.

Ako som už spomenula, tento trik funguje na severnej pologuli. Ak by ste sa však stratili niekde v austrálskej divočine... Tak Boh vás ochraňuj. Ak vás však nehryzne, nepokúše, neroztrhá a neotrávi nejaký reprezentant povestnej austrálskej fauny, môžete sa pokúsiť nájsť cestu rovnakým spôsobom, ako na severnej pologuli. Bod medzi hodinovou ručičkou a 12. indexom ale nebude ukazovať juh, ale sever.

Ako ale mnohí z vás určite vedia (či už z tých skautských táborov alebo z nejakej zaujímavej hodiny na základnej škole), k tomuto triku azimutálnu stupnicu nutne nepotrebujete. Vystačíte si totiž aj s klasickými analógovými hodinkami – predsa len je to princíp naozaj jednoduchý a je k nemu potreba len slnko a hodinová ručička. Rozdiel spočíva iba v presnosti a určitom pohodlí toho, že máte zaznačené všetky svetové strany a stupne azimutu, ktoré napomáhajú v orientácii na mape.

zdroj: wikihowzdroj: www.wikihow.com

A len tak pre zaujímavosť, pokiaľ sa medzi vami nájde nejaký zapálený "geokečer" (hľadač/schovávač tzv. kešiek – predmetov určených na výmenu, schovávaných na rôznych miestach sveta, ktorých poloha je zaznamenaná na internetových serveroch, napr. geocaching.cz), môže vás zaujať skutočnosť, že mnoho milovníkov geocachingu robí hľadanie ešte zaujímavejšie tým, že miesto klasických súradníc GPS udávajú polohu kešky pomocou azimutu. Aj pre také môžu byť hodinky s azimutálnou stupnicou prínosné.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Dawepred 1062 dňami, reagovať
ak som na severnom pole a mam presne analogove hodinky, kam bude smerovat juh ? ????
Eliška Měrkovápred 1061 dňami
Dobrý den. Toto je špecifický geografický prípad, keď sa nachádzate v tzv. Pravom severu, tzn. najsevernejšie, ako to len ide. Odpoveď je teda jednoduchá: každý iný smer je je juh. Na severnom póle vám teda v orientácii nepomôže ani bežný kompas (jehojž magnetická strelka sa začne otáčať dokola), ani analógové hodinky. Navigácia všeobecne je v tejto oblasti náročná, a to aj s modernou technikou.