» Blog » Festina

Festina SmarTime recenzia: Ako to dopadne, keď sa fashion značka vydá múdrou cestou

Tagy: Recenzie | Festina | Dámske | Inteligentné | Fashion

Agáta Vřeská | 2.12.2020 | 13 MIN

Už aj Festina podľahla nátlaku dnešnej doby a prišla v roku 2020 s vlastnými smart hodinkami Festina SmarTime. Je to trocha hókus pókus, pretože sa vo Festina Group rozhodli pre vlastný operačný systém, a to je vždy trocha neisté. Známa hodinárska značka ale vsadila na silného koňa: design a analógové ručičky, ktoré na jedno nabitie ukazujú čas až 100 dní. Ako tento experiment dopadol sa dozviete v recenzii.

Design

O vzhľad ide u Festiny Smartime už v prvom rade. A pretože ide o hybridné hodinky, museli si designéri vo Festine dať poriadne záležať.

Festiny totiž platia za módnu značku, ktorá sa zameriava nielen na moderný vzhľad, ale predovšetkým na také hodinky, ktoré zákazníci skutočně chcú, ktoré sa páčia, ktoré sa predávajú. O tom, že keď vymyslíte dobre fungujúci koncept, môžete z neho ťažiť ďalších desať rokov, svedčia aj najpredávanejšie dámske Festiny Only For Lady. Isté teda je, že Festina na „fashion“ poli pravidelne valcuje aj omnoho známejšie značky módneho sveta.

So smartwatch ale doteraz nemala skúsenosti. Dopredu muselo byť Festine jasné, že medzery vo výbave musí dohnať práve vzhľadom. V tomto prípade rozhodne chválim vopred jasne stanovenú  stratégiu. Festina Smartime sú stále fashion hodinky, ale s niekoľkými základnými smart funkciami.

Telo hodiniek je celooceľové. Žiadny plast, ako sme zvyknutí u väčšiny športtesterov. Pretože číselník nahradil displej, bolo treba dekorácie vtesnať z vonkajšej strany. Vyberať tak môžete z modelov, ktoré majú na lunete zirkóniky, alebo sú aj v zlatoružovej PVD úprave.

Festina SmarTime model 50002 v růžovém zlatě se zirkony

Festina SmarTime model 50002 v ružovom zlate so zirkónmi

Z tela vychádzajú nožičky, vôbec nie tak, ako sme u bežných dámskych Festín zvyknutí. Trochu mi to pripomína historické náramkové hodinky, ešte v dobe, kedy išlo o minoritnú záležitosť. Vtedy bolo bežné vziať vreckové hodinky, prinitovať k nim nožičky a nasadiť na remienok. V modernom poňatí je to ale veľmi štýlové. Vyzerá to skvelo a Festinám sa nedá uprieť originálny vzhľad, ktorý sa odlišuje od konkurencie.

Festina SmarTime model 5000 se zirkony

Festina SmarTime model 50000 so zirkónmi

Hlavným benefitom je prítomnosť fyzických ručičiek. To je u smart hodiniek skôr výnimočné. Zo známejších športových značiek uvedieme napr. Garmin Vivomove, ktorý zvolil klasický číselník, ale so skrytým OLED displejom. Festina išla málinko inou cestou. Plne dotykový farebný AMOLED displej sa ukrýva pod skutočnými ručičkami. Tie si idú svojim životom bez ohľadu na to, či používate ďalšie funkcie.

O praktickosti ručičiek sa asi nemusím dlho rozpisovať. Eliminujú totiž jednu z hlavných nevýhod AMOLED displejov, teda to, že zhasínajú. Aby ste u nich zistili čas, je potreba aktivovať celý displej, alebo mať aspoň zapnutý režim always-on (čas je na displeji trvale). Lenže to zasa ujedá batériu. U Festiny Smartime viete vďaka ručičkám čas vždy. Naviac majú luminiscenciu, takže aj večer pri zaspávaní stále rozpoznáte čas, bez toho aby ste museli „prebudiť“ celé hodinky.

Festine sa podarilo vyriešiť aj ďalší problém, kedy ručičky pri čítaní informácií z displeja prekážajú. Sú nastavené tak, aby sa „upratali“ podľa toho, v akom ste móde. Vždy tak, aby zakrývali čo najmenej podstatnú časť.

Displej

Festina Smartime má dotykový, farebný AMOLED displej. Ten zaujme svojimi farbami a kontrastom. Pôsobí moderne a pre nás, ktorí sme zvyknutí na mobily, sa jedná o pocitové a niekedy aj funkčné prenesenie mobilu na zápästie. V porovnaní s LCD transflektívnymi displejmi, ktoré poznáme z väčšiny športtesterov, pôsobia skrátka krajšie.

Má ale aj nevýhody. Jednak sa negatívne odráža na výdrži batérie, ktorá je s technológiou AMOLED aj násobne kratšia než s LCD, a jednak sa to môže odraziť na čitateľnosti na priamom slnku. V prípade Festiny sa tieto obavy bohužiaľ potvrdzujú. Aby ste za bezmračných dní prečítali všetko bez problému, musíte nastaviť intenzitu jasu naplno. V miestnosti ale stačí polovičný jas a pretože sa na slnku automaticky neprenastaví, je nutné na to myslieť. Opäť sa tu prejaví výhoda fyzických ručičiek, pretože čas uvidíte vždy.

Moderní AMOLED displej má krásně systé barvy

Moderný AMOLED displej má krásne sýte farby, vzhľad domovskej stránky si prispôsobíte podľa seba

Výdrž batérie

Prítomnosť fyzických ručičiek robí z Festín zaujímavú alternatívu. Bez používania smart funkcií dokážu ručičky ukazovať čas až 100 dní. Tak dlho som ich netestovala, ale nevidím dôvod, prečo by to nemali zvládnuť.

Čas díky ručkám přečtete vždy, i když hladíte lišku Bystroušku

Čas vďaka ručičkám prečítate vždy, aj keď hladíte líšku Bystroušku

Ale aj pokiaľ využívate Festiny aktívnejšie, je výdrž veľmi dobrá. Pri bežnom používaní, celodennom nosení a troch väčších športových aktivitách, vydržali hodinky 4 dni. Čo je v segmente smartwatchov s AMOLED displejom ľahký nadpriemer. Je to ale dané aj tým, že hodinky tých smart funkcií zas tak moc nemajú. S ohľadom na to, ako často zapínate aktivity, ako často máte nastavené snímanie tepu apod. sa hodnoty môžu pochopiteľne líšiť.

A pochváliť môžem aj nabíjanie. Hodinky sa prikladajú na nabíjaciu stanicu. Veľmi pohodlné riešenie, elegantné, nezaznamenala som s ním žiadny problém a hodinky sú nabité za hodinu (i keď podľa výrobcu 120 min).

Festiny v nabíjecí stanici

Festiny v elegantne vyriešenej nabíjacej stanici

Ovládanie, menu a aplikácie

Ovládanie je bez problémov. Posúvaním po displeji sa dostanete na ďalšiu obrazovku. Využiť môžete vo väčšine prípadov tiež korunku. Tou sa hodinky zapínajú, stlačením sa posúvate na ďalší mód a jej otáčaním „rolujete“ v danom móde.

S ovládaním teda problém nemám, ale s intuitívnosťou a tým, ako celé menu výrobcovia vymysleli, je to horšie. Prvý problém nastal pocitovo v tom, že aby ste sa dostali na hlavný displej (domovskú stránku), musíte proste prejsť celé menu. Buď dopredu, alebo späť. Pokiaľ ste sa naposledy dívali na položku meranie srdečného tepu, ostane tam, pokiaľ sa nepresuniete inam. Ak ste ako ja zvyknutí, že po „prebudení“ hodiniek uvidíte hlavný displej, alebo sa naň aspoň dá dostať napríklad stlačením tlačítka, máte smolu.

Pri nízkom množstve módov (obrazoviek), akým Festina disponuje, sa to ale dá pochopiť a nie je to vyložene chyba. Zvykala som si ale dlho. Hlavná stránka je dôležitá nielen z estetického dôvodu (môžete si nastaviť vlastný vzhľad), ale aj preto, že z nej sa pohybom nadol dostanete na notifikácie, pohybom nahor na nastavenie hodiniek (funkcia jasu, nájdi môj telefón, zapnutie vibrácií, Bluetooth). Rozhodne by som teda ocenila, keby napr. dlhším podržaním korunky bolo možné na hlavnú stránku prejsť.

Ovládaniu by som ešte vytkla, že hodinky sa dajú „prebudiť“ len stlačením korunky, alebo náklonom ruky (ako už to u tejto funkcie niekedy býva, občas funguje spoľahlivo, občas si môžete vykrútiť ruku a aj tak sa neprebudí). Poklepaním na displej se nestane nič. A naopak, nemáte možnosť displej vypnúť, napr. korunkou, alebo zakrytím displeja. Proste musíte počkať, až zhasne. Čo ale nastaviť môžete, je doba, kedy je zapnutý. Od 5 sekúnd až do jednej minúty.

Ako som naznačila, vnútorný obsah hodiniek ponúka len niekoľko funkcii. Vedľa spomínanej hlavnej, konfigurovateľnej stránky nájdete aj monitoring denných aktivít, funkciu dýchania, monitoring srdečného tepu, športové módy, spánok, ovládanie hudby a počasia. A pretože Festina používa vlastný operačný systém, žiadne aplikácie iných strán tam nenahráte.

Funkcie Festina SmarTime: Domovská stránka, monitoring denných aktivít a spánku, funkcia dýchania, monitoring srdečného tepu, tri športové módy, ovládanie hudby a počasia.

Pre nastavovanie a prehľady využívajú Festiny Smartime rovnomennú aplikáciu. Aplikácia Smartime je graficky spracovaná slušne. Lepšej orientácii napomáha, že ani ona toho z funkcií mnoho neponúka. Nájdete tam štyri základné oblasti. Activity, kde sú záznamy z vašich aktivít a prehľady jednotlivých monitoringov. Žiadne podrobné dáta ale nečakajte. Leaders, kde sa môžete porovnávať s ďalšími užívateľmi, napr. pokiaľ sledujete spálené kalórie alebo ušlé kroky. Watchface, kde môžete stiahnuť číselník do hodiniek podľa vašich predstáv. Kľudne aj osobnú fotku. A Settings, kde nastavíte aj niektoré ďalšie funkcie hodiniek: budík, denné ciele, aké notifikácie chcete dostávať, aké aktivity chcete sledovať v hodinkách apod.

Aplikace Festina SmarTime

Aplikácia Festina SmarTime

Appka neponúka zložitejšie vychytávky, ale to najdôležitejšie tam nájdete. Aplikácia, rovnako ako celé hodinky, je v angličtine. Ide ale o základné slovíčka podporené naviac výstižnými ikonkami, s pochopením teda nebude mať problém ani začiatočník. Na záver kapitoly musím uviesť ešte jednu nepríjemnosť. Akonáhle som sa vzdialila od telefónu mimo dosah Bluetooth, hodinky ma na to upozornili. To je v poriadku, dokiaľ na to však neupozorňovali stále znovu a znovu. Bez telefónu to s nimi skrátka moc nejde.

V appce si nastavíte třeba ciferník hodinek, budík, notifikace a další funkce

V appke si nastavíte napríklad ciferník hodiniek, budík, notifikácie a ďalšie funkcie

Športové funkcie

V kategórii pomer funkcia/cena si Festiny SmarTime na stupeň víťazov nestúpnu. Ani sa k nemu popravde nepriblížia. Čo sa množstva funkcií, či už smart alebo športových týka, tak aj smart náramok od MiBandu prevalcuje Festiny na plnej čiare. Hovorím to nerada, ale je to tak.

A pretože tých funkcií nie je moc, poďme ich postupne prejsť a povedať si, čo a ako kvalitne vedia.

Monitoring denných aktivít

Mnohí z nás sa stali závislými na tom, splniť si „denné ciele“. Aktívny pohyb aspoň hodinku denne, prejsť 10 000 krokov, spáliť dosť kalórii, aby sme si večer mohli objednať pizzu. Možno to máte podobne, alebo chcete mať len zdravý prehľad.

Festiny Smartime tieto ciele vedia nastaviť (v aplikácii), a zaznamenávať. Vidíte tak, koľko krokov ste ušli, koľko minút ste strávili aktívnym pohybom, koľko cca vďaka tomu padlo kalórií a koľko percent z denného cieľa ste splnili. Žiadny prevratný zázrak, ale ako základ to stačí.

Monitoring srdečného tepu

Festiny dokážu strážiť srdečnú frekvenciu. Ešte aby nie, zvládajú to aj náramky za pár stoviek. Naviac je to dnes štandardná výbava smart hodiniek. Dôležité ale je, ako kvalitný senzor hodinky majú a teda aké kvalitné dáta vedia poskytnúť. U Festiny Smartime môžete monitoring nastaviť po 5, 10, 15,… až 60 minútach.

Presnosť merania je prekvapivo veľmi dobrá. V porovnaní s údajmi kvalitného pulzného oxymetra, sa Festina rozchádzala pravidelne najviac o tri tepy za minútu, čo je na optický senzor skvelé. Má ale dva háčiky. Prvý, že než vám hodia relevantné číslo, chvíľu to trvá. Pokiaľ si ich nasadíte ráno s tým, že chcete vedieť aktuálny tep, nezľaknite sa, že než sa riadne nakalibruje, ukáže vám tepovku kľudne o tretinu vyššiu. Behom chvíľky sa ale dostane na správne údaje.

Druhý háčik spočívá pri športových aktivitách. Tam sa Festina rozchádzala nielen s kvalitným športtesterom, ale aj mojimi bežnými skúsenosťami. A to nie o pár tepov, ale desiatky. Bežne sa vám tak môže stať, že zatiaľ čo sa terigáte do kopca a snažíte sa držať tepovku okolo 120, Festina sa rozhodne predhodiť vám trebárs 140.

Skôr než senzor, bude na vine zrejme konštrukcia. Hodinky sú oceľové, vrátane dienka. Na ruke nedržia tak, ako napr. plastové športtestery a počas pohybu sa skrátka na ruke viacej hýbu.

Tak sa trocha zdá, že i keď má Festina športové módy, nejak sa  nepočítalo s tým, že si tieto oceľové šperky na výšľap alebo na bicykel skutočne vezmete. Naopak ako plus musím uviesť, že v aplikácii si zobrazíte i HRV, teda variabilitu srdečného tepu. Aj tu by som ale údaje brala skôr s rezervou.

Športové módy

Športové módy má Festina tri: beh, chôdzu a jazdu na bicykli. Žiadne ďalšie sa pridať nedajú. U všetkých zaznamenajú hodinky čas aktivity, vzdialenosť, a okrem jazdy na bicykli aj počet krokov. Pochopiteľne zobrazuje i srdečný tep a odhaduje spálené kalórie.

Pri zapnutej aktivite si hodinky povedia o zapnutie aplikácie. Samé totiž nemajú zabudovanú GPS, dáta si preto „ťahajú“ z telefónu. Výhodou je, že výdrž batérie hodiniek je aj vďaka tomu veľmi slušná. Nevýhodou, že bez telefónu sa nezaobídete, naviac zapnutá appka znižuje batériu telefónu.

Výsledné „vyhodnotenie“ športovej aktivity je tak veľmi žalostné. Ako už bolo spomenuté, ide len o údaje celkovej vzdialenosti, tepu, rýchlosti, počtu krokov a kalórií. V aplikácii sa tak môžete pozrieť na zaznamenanú trasu v Google maps. Pre nenáročného užívateľa to asi stačí, ale keď si vezmem, že polovicu údajov berú hodinky vlastne z telefónu a tepovku by som asi mala presnejšiu keby som ju odhadovala, nie je zas tak moc o čo stáť. Naviac, o tepovke sa dozviete len to, aká bola v priemere, aká bola minimálna a maximálna. Detailný záznam v čase chýba.

Festiny zvládly výstup na Smrk :)

Festiny zvládli výstup na Smrk :)

Smart funkcie

Dobre. Na šport sa Festiny moc nezameriavajú. Ide o smart hodinky s elegantným výzorom, hodiace sa skôr do kancelárie alebo večierok. O to viac by mali zvládať múdre funkcie. Oficiálne stránky sľubujú všetko dôležité, ale už nehovoria, ako prepracované tie múdre funkcie sú…

Festina SmarTime model 50001 ve zlatorůžové úpravě

Festina SmarTime model 50001 v zlatoružovej úprave

Smart notifikácie

Asi by som čakala, že u mestských smart hodiniek si Festina s notifikáciami pohrá. Pravda, SMS si celkom v pohode prečítate. Ale od jedného čísla je uložená len posledná správa. Ani vaše odchádzajúce správy v histórii nenájdete. Prichádzajúci hovor môžete prijať (telefonovať sa z nich nedá), odmietnuť, alebo odmietnuť a poslať prednastavenú SMS. Rýchle odpovede sú samozrejme v angličtine a ani v aplikácii s nimi nepohnete.

Zvyšok notifikácií je horší. Tak napr. e-mail. Spoľahlivo vám hodinky ukážu, že vám prišiel e-mail. Ale prečítate si maximálne predmet správy. Keď to porovnám s novými Samsung Galaxy Watch3, kde na e-mail aj odpoviem, a naviac sú v podobnej cenovej kategórii…

Správy z Messengeru si zobrazíte, opäť ale len prichádzajúce, história vašich odpovedí chýba. Naviac, ak máte na telefóne aktívne okienko konverzácie, neustále vám to hodinky pripomínajú. Bežne tak získate pocit, že vám niekto píše, ale v skutočnosti len dostanete správu „Okienko konverzácie je aktívne. Zahájiť konverzáciu.“ Konverzáciu cez hodinky ale nezahájite. No neštvalo by vás to?

Na nejaké smajlíky alebo fotky, videá apod. ako u Samsungov, rovno zabudnite. Ako alarm na novú správu je to fajn, ale keď už sú v smart hodinkách notifikácie, asi by som ocenila ich pokročilejšie funkcie. Z ďalších notifikácií vás hodinky informujú o novom videu z odoberaných YouTube kanálov, alebo novom príspevku na Instagrame.

Počasie

Túto funkciu mám rada. Povie vám, ako je vonku aj ako bude nasledujúce dni. Síce zobrazí len teplotu a nejakú tú obláčikovú ikonku, pre rozhodnutie, či si ráno pribaliť dáždnik to ale bohate stačí.

Monitoring spánku

Ďalšia z obľúbených funkcií. Musím ale priznať, že osobne som jej nikdy moc pozornosti nevenovala. S hodinkami spím veľmi nerada, naviac údaje o tom, koľko času som strávila v hlbokom spánku neodráža množstvo energie počas dňa, únavu ani môj výkon. Okrem toho ani drahšie športtestery presne neodhadnú, kedy naozaj zaspím. Zvykla som si preto radšej vďaka radám našich športovcov-redaktorov venovať pozornosť skôr tomu, akú mám ráno tepovú frekvenciu.

Pokiaľ ale patríte medzi fanúšikov tejto funkcie, hodinky vyhodnotia, ako dlho ste celkovo spali, ako dlho ste boli v hlbokom a ako dlho v ľahkom spánku. V aplikácii potom nájdete prehľad jednotlivých dní, takže si pomocou hodiniek môžete viesť spánkový denník.

Ovládanie hudby

Hodinky nemajú úložisko pre hudbu, ale ovládať s nimi hudbu pustenú v mobile ide bez problému. Môžete tak počúvať na telefóne napríklad Spotify a hodinkami posúvať pesničky, zoslabiť hudbu alebo prehrávanie pozastaviť.

Nádych a výdych

Asi za to môže hektická doba, že výrobcovia do hodiniek pchajú funkciu Dýchanie. Zatiaľ čo kopa praktickejších funkcií podľa mňa chýba, relaxačné dýchanie tu nájdete. Hodinky vás vyzvú, nech si nájdete kľudné miesto a potom pomocou kruhovej animácie a vibrácií pravidelne ukazujú, ako dýchať. Pravda, pokiaľ vás niekto rozčúli, je to modernejší spôsob hodenia do kľudu.

Konkurencia

Možno celá recenzia vyznela, že na hodinkách je všetko zle. Festiny SmarTime sú veľmi špecifické a nebolo by úplne fér ich hodiť do rovnakého vreca s ostatnými smartwatch.

Pokiaľ mám byť ale naozaj objektívna, a ak hodnotím vybavenosť vs. cena, tak v súčasnej ponuke nájdete rad zaujímavejších alternatív. Rozhodne by som sa pozrela na konkurenciu v podobe fashion značiek, ktoré pre svoje smart hodinky využívajú OS od Google.

Medzi ne radím napr. Michael Kors Smartwatch alebo Fossil Smartwatch. Obe značky šli mimo iného cestou elegantných hodiniek, ako alternatívy k plastovým športtesterom. A vďaka Wear OS od Googlu majú veľmi intuitívne ovládanie, prepracovanejšie menu, spolupracujú s tretími stranami, takže nejaké Spotify a ďalšie aplikácie nie sú problém. Nevýhodou je samozrejme výdrž batérie, kde sa dostanete maximálne na dva dni. A pri zapnutej aktivite sa mi s nimi stávalo, že dlhší výšľap skrátka nevydržali. Od toho sú tu ale skutočné športtestery…

Mezi alternativy můžeme zařadit např. Fossil Smartwatch

Medzi alternatívy môžeme zaradiť napr. Fossil Smartwatch

Pri zmienke športtesterov sa ponúka aj alternatíva v podobe Garmin Venu. Zo športových funkcií nebude problém si vybrať, súčasne ponúknu aj moderný AMOLED displej a smart funkcie (viac o nich v recenzii na Garmin Venu).

Pokiaľ nie je cieľom mať to najelegantnejšie na trhu a súčasne hľadáte skôr hodinky pre celodenné nosenie, ktoré splnia vyššie nároky na funkcie, aktuálne modely od Samsungu sú skvelou alternatívou. Množstvom funkcii sa s nimi Festina absolútne nedá porovnať, pritom trebárs cena za nové Samsung Galaxy Watch3 je celkom podobná (presvedčiť sa môžete v recenzii na Samsung Galaxy Watch3).

Záverečný verdikt a pre koho sú Festiny SmarTime?

Festiny majú ale oproti konkurencii niekoľko výhod. Design je veľmi podarený, netradičný a na ruke pôsobí úžasne elegantne. Fyzické ručičky potom aspoň čiastočne maskujú obyčajnosť zhasnutého displeja. Ak som v kútiku duše stále zarytým propagátorom klasických analógov, ktoré zvládajú ukazovať „len“ čas, ale s gráciou a v nekonečnom množstve štýlov, potom Festiny SmarTime sú aspoň akousi náplasťou na trend okrúhlych mobilov na ruke.

Práve pre tieto vlastnosti by som Festiny s kľudom doporučila. Na operačnom systéme ešte musí Festina zapracovať, ale pokiaľ vám stačia základné smart funkcie, aj keď zabalené do čo možno najvyššej miery elegancie, Festina by mohla byť dobrou cestou.

Foto: Hodinky-365.cz

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku