VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 16.8.2021 | 7 MIN

V dnešnej dobe sú stopky prístupné prakticky každému z nás a väčšina ich prehliada len ako jednu zo stoviek funkcií našich smartphonov alebo smart hodiniek, ktorú asi ani nikdy nepoužila. Boli však časy, kedy boli hodinky doplnené o stopky priekopnícke. Revolučná komplikácia chronografu našla využitie v letectve, vojenských operáciách, a dokonca aj v astronómii. A ako to všetko začalo?

Foto: Hodinky-365.cz

Články o hodinárskych komplikáciách:

Počiatky chronografu – história sa prepisuje

Prvý moderný chronograf bol vynájdený v roku 1816 francúzskym hodinárom menom Louis Moinet. Pôvodne bol vyvinutý výhradne pre použitie v spojení s astrologickým vybavením a bol schopný merať čas s presnosťou na 1/60 sekundy – čo bol v dobe svojho vzniku bezkonkurenčný stupeň presnosti. Je ale zaujímavé, že keď sa chronograf v roku 2012 dražil, predal sa za púhych 67 443 $ (čo je v prepočte asi 57 333 eur) a kupujúci ho vtedy údajne prehliadali. To je celkom zvláštne na to, že sa jednalo o najstaršie chronografy na svete, že?

Zdroj: https://twitter.com/horologyfacts/Najstarší chronograf z roku 1816. Zdroj: https://twitter.com/horologyfacts/

Mohla za to však najmä skutočnosť, že poznatok o tomto prvom chronografe je relatívne čerstvý. To, že je Moinetov chronograf takto starý, bolo totiž zistené len rok po aukcii v roku 2013, do tej doby bol považovaný za najstarší chronograf vynález francúzskeho hodinára Nicolasa Mathieu Rieusseca z roku 1821, ktorý bol aj dvorným hodinárom kráľa Ľudovíta XVII.

Rieusseca k vynálezu viedla potreba presného merania času koní pretekajúcich na dostihovej dráhe Champ de Mars. O rok neskôr potom Rieussec požiadal o patent na toto zariadenie, ktoré nazval „seconds chronograph". Jeho stopky sa pýšili neuveriteľnou presnosťou a schopnosťou merať čas na desatinu sekundy.

Rieussecovy stopky ještě neměly moderní podobu kapesních hodinek se subčíselníky.Rieussecove stopky ešte nemali modernú podobu vreckových "hodiniek" so sčítačmi.

Moderný chronograf je označenie pre hodinky, ktoré disponujú komplikáciou slúžiacou k odmeriavaniu kratších časových úsekov (jedná sa teda o stopky). Spravidla na nich nájdeme niekoľko subčíselníkov (najčastejšie tri), ktoré majú za úlohu odčítať sekundy, minúty aj hodiny. Hodinky s chronografom majú samostatné tlačidlá pre zastavenie, spustenie a resetovanie stopiek, pričom tlačidlo pre spustenie je zvyčajne po bokoch korunky na pozícii druhej a štvrtej hodiny.

V roku 1844, kedy si trh už postupne podmaňovalo švajčiarske hodinárstvo, urobil Švajčiar Adolphe Nicole ďalší krok vo vývoji chonografu, keď ako prvý pridal funkciu resetu, ktorá umožňovala po sebe idúce meranie času.

Názov Chronograf je odvodený z gréckych slov „Chronos", znamenajúci stelesnenie času, a „graf", teda "písať".

Schopnosť resetu sa stala pre užitočnosť chronografu kľúčovou, onedlho ju začala používať armáda k časovaniu delostreleckých úderov a boli tiež využívané pri rôznych športoch, najmä pri behu. Chronograf údajne priniesol revolúciu v atletike, pretože merané časy boli teraz natoľko presné, že to atlétov motivovalo pracovať na sebe tvrdšie než kedykoľvek predtým, pretože mohli prekonávať rekordy o veľmi presné cifry.

Počiatky náramkových hodiniek s chronografom

Po celé 19. storočie boli chronografy stále len stopky – buď zapuzdrené v malej drevenej krabičke alebo v okrúhlom kovovom puzdre. Zmena nastala až na počiatku storočia dvadsiateho, kedy bol chronograf zmenšený a integrovaný do už náramkových hodiniek ako komplikácia. Primárne mali prvé náramkové hodinky so stopkami slúžiť letcom, armáde a usporiadateľom automobilových pretekov a až časom sa z týchto kúskov stala aj módna záležitosť.

Jedny z prvých náramkových hodiniek so stopkami priniesol rok 1913 – patrili značke Longiness a ich presnosť bola 1/5 sekundy. Po nej nasledovala švajčiarska značka Breitling a jej prvé hodinky s chronografom s nezávislým tlačidlom z roku 1915. O dva roky neskôr prišla so svojimi náramkovými hodinkami s chronografom spoločnosť Universal Genève a tak to išlo stále ďalej – nasledujúce desaťročia priniesli rozmach tejto komplikácie.

Zaujímavý prídavok dostali hodinky s chronografom v 30. rokoch 20. storočia – tachymetrickú stupnicu, ktorá slúži na meranie priemernej rýchlosti. Stalo sa tak v súvislosti s automobilovými pretekmi, ktoré sa v tej dobe stávali veľmi populárne zásluhou série pretekov Grand Prix z 20. a 30. rokov, z ktorých vychádza neskoršia Formula 1. Aj preto sa hodinky s tachymetrom nazývajú "pretekárske hodinky".

Zdroj: https://www.heddels.com/Zdroj: https://www.heddels.com/

Tachymetrická stupnica slúži na meranie priemernej rýchlosti na presne stanovenom úseku, ktorým teleso prejde za menej než jednu minútu. Stanovený úsek je najčastejšie počítaný na 1 km či 1 míľu a samotné meranie potom prebieha pomocou nelineárnej číselnej stupnice, ktorá prevádza čas (zmeraný stopkami) na rýchlosť.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

V 40. rokoch popularita hodiniek s chronografom (a tachymetrickou stupnicou) strmo stúpala.

Hodinky Tissot z roku 1946 s chronografem a tachymetrickou stupnicí.Hodinky Tissot z roku 1946 s chronografom a tachymetrickou stupnicou.

Tissot Heritage 1948 predstavenie – Jedny z najobľúbenejších automatických chronografov
22.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot Heritage 1948 predstavenie – Jedny z najobľúbenejších automatických chronografov

Čo sa týka skutočnej popularity hodiniek s chronografom a tachymetrickou stupnicou, mnoho z vás isto pomyslelo skôr na koniec 60. rokov a na skutočnú hviezdu tohto štýlu (a na hviezdu hodinárskeho sveta vôbec) – na legendárne hodinky Omega Speedmaster. Prvé hodinky, ktoré sa dostali až na Mesiac.

Omega Speedmaster se v roce 1969 spolu s Buzzem Aldrinem prošly po Měsíci.Omega Speedmaster sa v roku 1969 spolu s Buzzom Aldrinom prešli po Mesiaci.

Pretek o prvé automatické chronografy

Koncom 60. rokov prebiehalo mnoho dôležitých "pretekov" – nielen o pokorenie Mesiaca, ale aj o prvé quartzové hodinky alebo prvý automatický chronograf. A ako to s ním vlastne bolo?

O prvenstvo vtedy (skryto) súperilo konzorcium spoločností Breitling, Buren-Hamilton, Heuer-Leonidas, Dubois-Dépraz proti firme Zenith a japonskému Seiku. Všetci verili, že budúcnosť patrí automatickému chronografu. Malo sa totiž jednať o najväčší horologický vynález 20. storočia (ktorý však, podľa slov Gerd-Rüdigera Langa, vtedajšieho hodinára spoločnosti Heuer, v hodinárskej oblasti nakoniec nepriniesol nič revolučné).

Napätie, ktoré medzi firmami vzniklo, kryštalizovalo relatívne banálnou (avšak slávnou) udalosťou 10. januára 1969, keď si Jack Heuer, generálny riaditeľ spoločnosti Heuer, čítal ranné noviny. Rozhodne vtedy nečakal, že ho jedna konkrétna správa šokuje tak, že takmer upustí šálku s kávou. Konkurenčná značka Zenith vyvinula prvý automatický chronograf na svete! Stal sa ním funkčný prototyp El Primero...

Jacku Heuerovi to nešlo na rozum, ako by to mohla byť pravda? Spoločnosť Heuer bola totiž súčasťou spomínaného konzorcia, ktoré na úplne rovnakom projekte, konkrétne projekte pod názvom Project 99, pracovalo pod prísnym utajením už niekoľko rokov. Predstavenie ich automatického chronografu Caliber 11 bolo naplánované na 3. marca. A teraz to vyzeralo, že ich Zenith porazil.

Združenie spoločností však aj tak súhlasilo s tým, že sa budú držať svojho plánu vydať svoj prototyp samonaťahovacích hodiniek s chronografom v pôvodnom termíne. A tak bol 3. marca 1969 v Bazilej predstavený Caliber 11 Chrono-Matic. Aj napriek tomu, že spoločnostiam v tomto preteku prvenstvo nakoniec nepatrilo, vyvolala ich novinka enormné nadšenie a záujem.

Každý účastník Projektu 99 starostlivo vybral svoj najpredávanejší kúsok a dal mu priezvisko Chrono-Matic. U Heuera to boli hodinky Monaco (ktoré sa preslávili aj prvým hranatým a vodeodolným puzdrom na svete), Autavia a Carrery. Značka Breitling vložila kaliber 11 do hodiniek Navitimer a Chronomat. A Hamilton sa predviedol s legendárnym modelom Hamilton Chrono-Matic s panda číselníkom, ktorý vychádzal z mechanických modelov Chronograph A a Chronograph B, ktorých obdobu Hamilton vydáva dodnes v rade American Classic.

Hodinky Hamilton Chrono-Matic Chronograph A.Hodinky Hamilton Chrono-Matic Chronograph A.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov
22.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – predstavenie mechanických chronografov zo 60. rokov

Ale akú úlohu v tom hrá ešte tretí účastník preteku – japonské Seiko? Papierovo spadlo až na tretie miesto, keď svoje 6139 (alias Speedmeter) oficiálne uviedlo na trh v Japonsku až v máji 1969. Lenže na rozdiel od švajčiarskych konkurentov už bolo Seiko tak ďaleko, že nemalo len prototyp, ale reálne hodinky vyrábalo a predávalo.

Seiko svoje chronografy uviedlo bez väčšej slávy, zrejme preto, že sa blížilo inému prielomu, ktorý nakoniec pretek o automatické chronografy zatienil. O pravom prvenstve sa tak stále debatuje, už preto, že vývoj musel u všetkých troch konkurentov prebiehať v rovnaký čas.

O čom však sporu niet, je prvenstvo Seika v preteku o prvé quartzové hodinky. Jednalo sa o technológiu, ktorú Seiko predstavilo v roku 1969 a ktorá prevrátila hodinársky svet hore nohami – quartzové hodinky poháňané batériou, ktoré boli presnejšie, odolnejšie, nenáročnejšie na údržbu a aj omnoho jednoduchšie na výrobu než hodinky mechanické – tým pádom sa aj ich cenovka pohybovala omnoho nižšie. Ako sa dalo čakať, Seiko tým spôsobilo doslova revolúciu... "Quartzovú revolúciu". Lacnejšie hodinky na batériu ovládli trh.

No, a historicky prvé quartzové analógové chronografy z roku 1983 patrili rovnako Seiku. A súčasnosť?

Dnes už sa v každom menšom aj väčšom hodinárstve môžeme preberať neskutočným množstvom hodiniek s chronografom, a to cez cenové kategórie a cez úrovne prestíže značiek. Dá sa povedať, že ich už prakticky nikto nevyužíva k pôvodnému účelu a slúžia skôr ako také športové "korenie" dizajnu hodiniek. Nezabúdajme však, že to všetko začalo jedným drobným, avšak revolučným vynálezom, o ktorý ešte pred nedávnom kupcovia v aukčnej sieni ani nejavili bohvieaký záujem, ale ktorý aj tak navždy zmenil hodinársky svet.

Certina predstavila retro šupu – Certina Argonaut DS Chronograph Automatic 1968
26.7.2022 - Eliška Měrková
Certina predstavila retro šupu – Certina Argonaut DS Chronograph Automatic 1968

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre