Hodinársky slovník

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 29.1.2021 | 27 MIN

Alarm (budík)

Funkcia (menej často komplikácia mechanických) hodiniek, kedy sa v nastavený čas ozve zvukový signál (popr. pri smartwatch aj vibrácie).

Analógové hodinky

Analógové alebo tiež ručičkové hodinky zobrazujú čas pomocou hodinovej, minútovej a niekedy aj sekundovej ručičky. Výnimočne sa môžeme stretnúť s hodinkami, ktoré majú iba jednu ručičku (značka Meistersinger). Alternatívou analógových hodiniek sú hodinky digitálne.

Antireflexné sklíčko

Sklíčko ošetrené nanovrstvou proti odleskom. Vďaka antireflexnej vrstve sú hodinky čitateľné aj na priamom slnku. Najčastejšie je jednostranná (na vnútornej strane sklíčka), ale môže byť aj obojstranná, kedy priepustnosť svetla je takmer stopercentná. Laicky také sklíčko poznáme tak, že je pri priamom pohľade takmer neviditeľné.

Annual kalendár (ročný kalendár)

Kalendár, ktorý automaticky určí dĺžku mesiaca. Na rozdiel od večného (perpetual) kalendára je ale nutné ho každý rok resetovať, resp. ručne upraviť vždy 1. marca.

Antimagnetizmus

Schopnosť hodiniek odolať pôsobeniu magnetického poľa. Prvé antimagnetické hodinky vyrobil Tissot v roku 1929. Aby dnes mohli byť hodinky označené za antimagnetické, musia spĺňať normu ISO 764, ktorá stanovuje rezistenciu min. 60 gaussov.

ATM (Atmosféra)

Jednotka tlaku pre štandardný atmosférický tlak na hladine mora. Jedna atmosféra je tlak 1 kg/cm2 a zodpovedá hĺbke 10 metrov. Jednotka sa používa pre uvedenie vodeodolnosti hodiniek.

Automaty, automatické hodinky

"Automaty" sa skrátene a slangovo hovorí mechanickým hodinkám s automatickým náťahom.

Bar

Jednotka merania týkajúca sa tlaku, ktorý hodinky vydržia. Jeden bar je približne rovnaký ako atmosférický tlak na hladine mora a je približne 10 metrov. Jednotku barov nájdeme u označenia vodeodolnosti hodiniek.

Bicolor

Farebná úprava povrchu hodiniek (puzdra, náramku) v dvoch farbách. Najbežnejšia je oceľová v kombinácii so zlatou alebo ružovým zlatom.

Big Date

Zobrazenie dátumu v okienku, kde čísla sú na dvoch dátumových vencoch. Pri mechanických hodinkách sa jedná o hodinársku komplikáciu.

Co-Axial

Upravená konštrukcia krokového mechanizmu hodiniek patentovaná spoločnosťou OMEGA, kedy sa úpravami dosiahlo zníženie trenia medzi krokovým kolieskom a kotvou. Vďaka tomu majú hodinky rovnako vysokú presnosť po dlhšiu dobu (navyšuje sa interval medzi servisovaním).

COSC

Certifikát presnosti udelený nezávislým inštitútom Controle Officiel Suisse des Chronometres (COSC) v Švajčiarsku. Hodinky musia spĺňať prísne normy presnosti. U mechanických hodiniek je to -4 až +6s/deň, u quartzových môže byť odchýlka 0,07 sekúnd/deň. Certifikácia sa udeľuje len švajčiarskym hodinkám a certifikované hodinky nesú názov chronometer.

Číselník (ciferník)

Nachádza sa pod sklíčkom hodiniek, najčastejšie je kruhového tvaru. U analógových hodiniek sa na ňom nachádzajú ručičky, prípadne indexy a ďalšie. Významne utvára charakter hodiniek. Líši sa použitými materiálmi, zdobením, tvarmi. U digitálnych hodiniek sa používa zvyčajne výraz displej.

Damaskeening

Forma umenia zdobenia kovov (hodinkového strojčeka). Termín sa používa skôr v americkom prostredí, v Európe sa stretávame skôr so Ženevskými pruhmi (niekedy tiež Fausses Côtes, Côtes de Genève).

Dátumovka (ukazovateľ dátumu)

Ukazovateľ dátumu býva najčastejšie v malom okienku a pomocou čísla ukazuje deň v mesiaci. Môže ukazovať tiež deň v týždni (niekedy aj viacjazyčne), takému ukazovateľu hovoríme Day-Date. Býva na jednom alebo dvoch poliach (dátumových vencoch). Dátum zobrazený pomocou dvoch dátumových polí sa nazýva Big Date. Rovnakú funkciu ako dátumové okno môže zastávať subciferníček, kedy dátum, deň či mesiac ukazuje ručička.

Day-Date

Ako Day-Date označujeme zobrazenie dátumu aj dňa v týždni na číselníku, obvykle v dátumovom okienku. U mechanických hodiniek sa jedná o hodinársku komplikáciu.

Day/Night indikátor (AM/PM indikátor)

Obvykle sa nachádza v hodinkách s duálnym časovým pásmom. Pomocou konkrétneho spôsobu zobrazenia (napr. slnko a mesiac, slovné označenie) ukazuje, či je deň, alebo noc.

Diaflex

Diaflex je označenie pre hnacie pero u mechanických hodiniek Seika, ktoré je zo špeciálnej zliatiny. Stretneme sa tiež s označením "nerozbitné, nezlomiteľné", počas náťahu sa nemusíme báť, že by sa pero zlomilo. Prvýkrát sa touto inováciou pochválilo Seiko u hodiniek Seiko 5.

DiaShield

Jedná sa o povrchovú úpravu kovu u hodiniek Seiko. Hodinky s povrchovou úpravou Dia-Shield (oficiálne nazývané super-hard coating) sú tvrdšie a menej náchylné na poškriabanie. Úpravu s podobnými vlastnosťami používa napr. Citizen (tzv. Duratec).

Digitálne hodinky

Elektronické hodinky (poháňané batériou), ktoré čas zobrazujú pomocou digitálneho displeja. Alternatívou sú hodinky analógové, alebo ručičkové. Pokiaľ hodinky kombinujú obe zobrazenia, nazývame ich analógovo-digitálne (ana-digi).

DLC (Diamond Like Carbon)

DLC je druh povlaku, najčastejšie šedo-čierny. Povlak DLC je amorfná štruktúra, ktorá obsahuje uhlík a vodík (ako diamant) a nemá žiadne kryštalické zrná. Tým sa zvyšuje tvrdosť, vyhladzuje povrch a zvyšuje sa odolnosť proti poškriabaniu. DLC je podobný PVD povlaku, ale je považovaný za ešte odolnejší proti poškriabaniu a korózii.

DS Concept

DS je skratka pre Double Security (dvojité istenie). Ide o systém zvyšujúci odolnosť hodiniek značky Certina, ktorý zahŕňa zosilené zafírové sklíčko, tesniaci krúžok na naťahovacom hriadeli, dvojité tesnenie na korunke, špeciálne tesnenie dienka a zosilené dienko.

>> Viac o DS Concepte

Dienko

Uzáver puzdra hodiniek (zo zadnej strany), ktorým je uzavretý prístup k strojčeku. Stretávame sa tiež s pojmom šrobovacie dienko, alebo tiež závitové, ktoré spolu s tesnením lepšie chráni proti prieniku vody cez dienko.

Duratec

Patentovaná technológia spoločnosti Citizen, ktorá zvyšuje tvrdosť povrchov. V súčasnosti používa Citizen štyri spôsoby tvrdenia Duratec: iontové pokovovanie (IP), studenú plazmu, kalenie v plyne a duplexné pokovovanie.

>> Viac o technológii Duratec

Ebauché

Označuje sa tak neúplný alebo nezostavený hodinkový strojček a súvisiace komponenty.

Elektronické hodinky

Dnes takmer synonymum pre quartzové hodinky (na baterku). Pôvodne ale existovali elektronické hodinky, ktoré ešte neobsahovali quartzový oscilátor. Boli teda elektronické (mali baterku a motorček), ale zároveň ešte neboli quartzové. Alternatívou pre elektronické hodinky sú historicky staršie mechanické hodinky.

EOL (End of Life)

Funkcia elektronických hodiniek (batériových), ktorá upozorňuje na dochádzajúcu kapacitu batérie. Rôzny výrobcovia používajú rôzne metódy, jednou z najbežnejších je, že sekundová ručička začne skákať po dvoch či viac sekundách.

Extenzia (potápačská extenzia)

Extenzia je systém predĺženia náramku až o niekoľko centimetrov (napr. formou malej preklápacej spony alebo posuvného systému). Najčastejšie sa s ňou stretneme pri potápačských hodinkách, kde ľahkého predĺženia využívajú potápači po oblečení neoprénu.

Fáza mesiaca

Funkcia, alebo hodinárska komplikácia, ktorá ukazuje aktuálnu fázu mesiaca. Najčastejšie pomocou okienka.

>> Viac o komplikácii fázy Mesiaca tu.

Flame Fusion

Minerálne (a obvykle antireflexné) sklo so zafírovou úpravou zvyšujúce odolnosť proti poškriabaniu. Používa ho napr. značka Invicta.

Fly-Back Chronograf

Hodinky s chronografom, kedy pomocou jedného stlačenia tlačidla môžeme stopky vynulovať a opäť spustiť, bez toho aby bolo nutné ich najprv zastaviť. Pri bežných chronografoch je obvyklé, že jedným tlačidlom stopky spustíme, ďalším stlačením zastavíme, ďalším (tlačidlom) vynulujeme a až potom ich môžeme opätovným stlačením spustiť. Táto funkcia (komplikácia) sa využíva predovšetkým pri leteckých hodinkách, z dôvodu úspory času,  kedy pre opätovné spustenie stačí jedno stlačenie namiesto troch.

Frekvencia

Frekvencia zotrvačníka mechanických strojčekov udáva, koľkokrát za sekundu dôjde k pohybu celého súkolia a tým pádom aj koľkokrát za sekundu dôjde k miernemu rozvinutiu hnacieho pera. Najobvyklejšie frekvencie strojčekov v hertzoch, v polokmitoch za hodinu (bph) a počet pohybu sekundovej ručičky za sekundu:

3 Hz/21.600 bph/6 tikov sekundovej ručičky
4 Hz/28.800 bph/8 tikov sekundovej ručičky
5 Hz/36.000 bph/10 tikov sekundovej ručičky (strojček sa označuje Hi-Beat)

Galvanické zlátenie

Pri galvanickom zlátení sa pomocou elektrolýzy usadzuje na zlátenom predmete vrstvička zlata. Táto vrstva sa udáva v mikrónoch, kedy jeden mikrón vydrží obvykle pri bežnom nosení hodiniek jeden rok. Práve strata zlátenej vrstvy je dôvodom, prečo galvanické zlátenie bolo v hodinárstve často nahradené PVD úpravou.

Gilošovanie (Guilloche)

Dekoratívny vzor, ktorý je ručne alebo strojovo vyrytý v podklade. Tento ozdobný prvok nájdeme najčastejšie na číselníku hodiniek, má dlhú tradíciu a zvyšuje hodnotu hodiniek.

GMT (Greenwich Mean Time)

Je hlavný slnečný čas na Kráľovskom observatóriu v Greenwich v Londýne, počítaný od polnoci, nachádzajúcom sa na nultom poludníku. Funkcia (komplikácia) GMT u hodiniek umožňuje užívateľovi sledovať okrem miestneho časového pásma aj Greenwichský čas; zvoliť ale môžeme z ľubovoľných dvoch časových pásiem podľa svojho výberu.

GPS synchronizácia

Hodinky majú zabudovaný miniatúrny prijímač signálu zo satelitov, ktorý je, na rozdiel od signálu pre rádiom riadené hodinky, dostupný prakticky kdekoľvek (okrem podzemia, napr. tuneloch apod.) na Zemi. Ide o najpresnejšiu synchronizáciu času. Hodinky s GPS synchronizáciou spotrebovávajú veľké množstvo energie, preto sú najčastejšie vybavené solárnym napájaním.

>> Viac o GPS synchronizácii času

Hacking

Hacking je funkcia, ktorú má väčšina mechanických hodiniek. Po vytiahnutí korunky do polohy pre nastavovanie času sa vďaka funkcii hackingu zastaví sekundová ručička. To znamená, že čas je možné nastaviť s presnosťou na sekundu. U starších strojčekov bez hackingu (napríklad strojčeky 7S od Seika) nie je možné sekundovú ručičku zastaviť a čas preto nie je ľahké nastaviť presne.

Hallmark

Značka vyrazená na puzdre hodiniek, ktorá poskytuje informácie o použitom kove, pôvode hodiniek, roku výroby a mene výrobcu puzdra. Niektoré značky zobrazujú tiež ochrannú známku hodinárskej spoločnosti, referenčné číslo a sériové číslo.

Hardlex

Hardlex je tvrdené minerálne sklo, ktoré pre svoje hodinky vyvinula a používa výhradne značka Seiko. Sklíčko Hardlex (na Mohsovej stupnici tvrdosti má hodnotu 7) nie je tak odolné voči poškriabaniu ako zafírové (na Mohsovej stupnici tvrdosti má hodnotu 9), ale je obvykle cenovo dostupnejšie. Oproti klasickému minerálnemu sklu vykazuje väčšiu odolnosť (proti poškriabaniu, tlaku) a u hodiniek Seiko je štandardom.

Haute horology/horlogerie (Vysoká hodinárčina)

Najlepšia hodinárčina, spočíva v remeselnom spracovaní a dokončení hodiniek. Pojem vznikol v 70. rokoch ako reakcia švajčiarskych hodinárov na lacné quartzové hodinky, aby sa tak odlíšili na trhu. Zahŕňa komplikovanosť strojčekov, ale aj umelecké zdobenie, mechanickú presnosť a precízne dokončenie.

Hriadeľ

Podlhovastá rotačná časť hodinkových strojčekov. Najčastejšie sa v súvislosti s týmto výrazom stretávame pri hriadeli korunky, pomocou ktorej sa naťahuje pero v perovníku, prípadne sa nastavuje čas, dátum apod.

Chapter ring

Vnútorný krúžok okolo číselníka pod sklíčkom, niekedy nesie indexy či iné informácie. Laicky sa mu hovorí tiež „armovák“.

Chronograf (stopky)

Funkcia (pri mechanických hodinkách komplikácia), umožňujúca merať časové úseky. K spusteniu/zastaveniu stopiek najčastejšie slúži špeciálne tlačidlo. Niektoré hodinky majú možnosť zaznamenať medzičas, prípadne pamäť pre uchovanie záznamov. U mechanických hodiniek sa jedná o pomerne zložitú komplikáciu.

Chronometer

Hodinky švajčiarskej produkcie, ktoré výrobca nechal testovať inštitútom COSC na presnosť. Aby mohli certifikáciu obdržať, musia mechanické hodinky spĺňať presnosť -4 až +6 s/deň, quartzové 0,07s/deň.

Indiglo

Názov pre elektroluminiscenčné podsvietenie hodiniek, s ktorým prišla a používa značka Timex. Obvykle sa celý číselník podsvieti po stlačení korunky.

In-house

Strojčeky a súčiastky hodiniek, ktoré si daná značka vyrába sama. Vyrábať strojčeky in-house si môžu dovoliť len niektoré značky a ide o prestížnu záležitosť.

IP povrchová úprava

IP, alebo Ion Plating je jedna z metód PVD, kedy iontové častice daného materiálu (napríklad zlata, titánu) sú doslova vystreľované vysokou rýchlosťou do povlakovaného povrchu (napríklad ocele).

Kabošon (cabochon)

Drahokam brúsený do pologule. Najčastejšie ho nájdeme v korunke hodiniek. Má čisto okrasnú funkciu.

Kalendár

Funkcia (pri mechanických hodinkách komplikácia), ktorá ukazuje deň v mesiaci, niekedy aj v týždni, mesiac a rok. Viď tiež annual a perpetual kalendár.

Kaliber

Označenie konkrétneho hodinkového strojčeka pomocou číslic a písmen. Slúži k identifikácii daného mechanizmu, napr. Seiko 4R36, ETA 2824-2 apod.

Kinetic

Seiko Kinetic je typ quartzového strojčeka, kde energiu nedodáva batéria, ale vyrába ju rotor. Ten je rozpohybovaný pohybom ruky a pretvára kinetickú energiu na elektrickú, ktorá následne rozkmitá kremenný oscilátor, alebo quartz. Vďaka tomu máme hodinky, ktoré majú quartzovú presnosť, ale nemusíme meniť batériu. Prebytočná energia sa naviac uchováva v kondenzátore a plne nabité kinetické hodinky vydržia v chode až 6 mesiacov. S touto technológiou prišla spoločnosť Seiko v roku 1988.

Kombinovaný ciferník

Zobrazenie času pomocou ručičiek v kombinácii s digitálnym displejom.

Komplikácia

Hodinárskou komplikáciou sa pri mechanických hodinkách rozumie akákoľvek funkcia strojčeka nad rámec zobrazovania času. Napríklad zobrazenie dátumu, chronograf (stopky), mechanizmus automatického náťahu, atď. Čím viac komplikácií, tým zložitejšie je strojček navrhnúť, vyrobiť, ale tiež servisovať. Medzi najzložitejšie komplikácie patrí napríklad tourbillon.

Korunka

Korunka je súčiastka typická pre analógové (ručičkové) hodinky. Najčastejšie je umiestnená vpravo na pozícii 3. hodiny a slúži k nastavovaniu času, prípadne dátumu, dňa v týždni a ďalších hodnôt. Úplná väčšina mechanických hodiniek sa dá korunkou aj naťahovať. Pre nastavovanie hodnôt je korunku potrebné povytiahnuť. Pokiaľ majú hodinky dátum alebo ďalšie nastaviteľné komplikácie, potom je možné korunku povytiahnuť do viacero polôh. Jedna pre nastavenie času, ďalšia pre nastavenie dátumu. Drvivá väčšina hodiniek sa pri vytiahnutí korunky zastaví. Tejto funkcii sa hovorí hacking a umožňuje presné nastavenie času, vrátane sekúnd.

Kráľovská komplikácia

viď Tourbillon

Krokový motorček

Súčiastka elektrických (batériových) hodiniek. Označuje elektromotor, ktorý sa otáča len po „krokoch“ (najčastejšie po sekunde, ale nie nevyhnutne) a pohybuje ručičkami.

Kyklop

Zväčšujúca šošovka (lupa), obvykle na alebo pod sklíčkom v mieste dátumového okienka. Zaisťuje lepšiu čitateľnosť údajov.

Ložiskové kamene (kamenné uloženie, rubíny)

Otočné diely mechanických hodiniek sú najčastejšie uložené v kameňoch (niekedy tiež rubíny, na hodinkách obvykle označené angl. Jewells). Predtým sa používali skutočné drahokamy, dnes sa jedná o syntetické. Najčastejšie sa stretávame s rubínom (ružová farba) či zafírom (modrý), kedy sa využívajú aj ich estetické vlastnosti.

Zjednodušene by sa dalo povedať, že čím viac kameňov strojček má, tým je kvalitnejší. Kamenné uloženie znižuje trenie súčiastok a tým sa predlžuje ich životnosť. Obvyklý počet kameňov je 17-42 a túto informáciu nájdeme uvedenú u väčšiny hodiniek (na číselníku, dienku).

S kameňmi sa stretávame aj pri quartzových hodinkách, kde je počet výrazne nižší a nejedná sa o tak dôležitý údaj ako pri mechanických hodinkách.

Luminiscencia

Luminiscencia sa u hodiniek používa pre lepší odpočet času v horších svetelných podmienkach. Podľa zdrojov luminiscencie rozlišujeme fotoluminiscenciu, rádioluminiscenciu a elektroluminisceniu. S prvými dvoma typmi sa stretávame najčastejšie na ručičkách a indexoch, elektroluminiscencia obvykle podsvecuje celý displej.

>> Viac o luminiscencii

Luneta

Obvodový krúžok puzdra hodiniek umiestnený okolo číselníka hodiniek. Môže byť pevný alebo pohyblivý, kedy aretácia (otočenie) môže byť jedným smerom (napr. potápačská luneta) alebo obojsmerná (napr. azimutálna luneta).

>> Viac o potápačskej lunete

>> Viac o logaritmickej lunete

Magnetizmus

Magnetické pole je všade okolo nás. Avšak v dnešnej dobe sú hodinky vystavované silným zdrojom mag. poľa (fény, telefóny, magnetické obaly na tablety, laptopy, magnetické spony kabeliek, reproduktory,…), ktoré môžu zmagnetizovať niektoré súčiastky najmä mechanických hodiniek a mať vplyv na presnosť chodu. Dnešní výrobcovia preto často volia zliatiny pre výrobu týchto súčiastok, ktoré sú odolné voči týmto vplyvom (viď antimagnetizmus).

Mechanické hodinky

Mechanické hodinky fungujú len na základe mechanických súčiastok (pero, ozubené kolieska, zotrvačník, atď..) a neobsahujú žiadne elektronické súčiastky (elektronické obvody, motorčeky, ani baterku). Úplná väčšina mechanických hodiniek je s automatickým náťahom, takže ich nie je potrebné ručne doťahovať korunkou.

Mechanické hodinky s automatickým náťahom

Skrátene "automaty". Ide o mechanické hodinky (žiadna batéria), ktoré majú oproti mechanickým hodinkám s ručným náťahom ešte mechanizmus (rotor) pre automatické doťahovanie pera. Pri nosení sa teda hodinky samy doťahujú a nie je potrebné ručne doťahovať korunkou.

Mechanické hodinky s ručným náťahom

Ide o mechanické hodinky (žiadna batéria ani elektronika), ktoré je potrebné ručne naťahovať pomocou korunky. Mechaniky s ručným náťahom sú dnes skôr vzácnosťou a vyrábajú sa najčastejšie ako reedícia pôvodných a mnoho desaťročí starých modelov. Mechaniky s ručným náťahom, narozdiel od mechaník s automatickým náťahom, postrádajú rotor, vďaka ktorému sa hodinky pri nosení automaticky doťahujú.

Mikroregulácia

Označuje systém spôsobu predĺženia/skrátenia náramku na spone, bez toho aby bolo treba ubrať či pridať články náramku.

Minerálne sklíčko

Najbežnejšie používaný typ sklíčka hodiniek. Oproti zafírovým sklíčkam sú lacnejšie, menej náchylnejšie k tvorbe odleskov a tiež odolnejšie voči nárazom. Na druhej strane sú viac náchylné k poškriabaniu.

Minútová repetícia (Minute repeater)

Minútový opakovač je pomerne zložitá komplikácia mechanických hodiniek, kedy hodinky dokážu odbíjať nielen celú a štvrťhodinu, ale aj každú minútu.

Multi Band 6

Multi Band 6 je technológia rádiového riadenia hodiniek značky Casio, ktoré dokážu prijať časový signál z jednej zo šiestich pozemných staníc. Také hodinky nie je treba ručne nastavovať a aj tak pôjdu vždy presne.

>> Viac o Multi Band 6.

Mostík (Bridge)

Plochá, obvykle úzka kovová doska, ktorá drží otočné ozubené kolieska.

Náramok (ťah)

Náramok, niekedy aj menej presnejšie „ťah“, je jednou z možností na čom nosiť hodinky. Najčastejšie je zložený z kovových článkov.

>> Viac o typoch remienkov a náramkov

Nitridácia

Pri nitridácii dochádza k chemicko-tepelnému tvrdeniu povrchu kovu, kedy možno dosiahnuť farebných variácií kovu.

Nivachron

Nivachron TM je obchodný názov zliatiny vláska zotrvačníka, vyvinutý Swatch Group v spolupráci s Audemars Piguet. Zliatina má základ v titáne a pružina je vďaka tomu vysoko odolná voči magnetickým poliam, otrasom aj teplotným zmenám, a môže tak okrem iného zaisťovať väčšiu presnosť mechanických hodiniek. Nájdeme ju vo vybraných značkách patriacich pod Swatch Group, ako je Certina, Hamilton a ďalšie. Verejnosti bol Nivachron predstavený v roku 2018 a prvýkrát sa objavil u hodiniek Swatch FLYMAGIC v roku 2019.

Nožičky

Nožičky nadväzujú na puzdro hodiniek, medzi nožičkami je uchytený remienok, najčastejšie pomocou pántov alebo skrutiek (novšie aj pomocou quick fit či quick release).

Odchýlka chodu

Odchýlka chodu hodiniek udáva odchýlku od presného času, najčastejšie v rádoch sekúnd. U mechanických hodiniek môže ísť o desiatky sekúnd denne (v závislosti na konkrétnom strojčeku), u quartzových hodiniek je odchýlka desiatky sekúnd mesačne. Najpresnejšie sú quartzové hodinky riadené rádiom alebo pomocou GPS synchronizácie času. Predovšetkým u mechanických hodiniek sa stretávame s certifikáciami presnosti, najznámejšia je COSC.

Open Heart

Priehľad cez číselník, najčastejšie na zotrvačník mechanických hodiniek.

Panda

„Panda číselník“ je vžité označenie pre číselníky, ktoré majú biely podklad a obvykle dva čierne subciferníky. Farebná kombinácia asociuje zafarbenie pandy veľkej.

Pánt

Malá dutá trubička, zakončená pružinkami, pomocou ktorej je upevnený remienok alebo náramok k nožičkám puzdra.

Perlage (Perlée)

Typ zdobenia strojčeka pomocou malých, prekrývajúcich sa kruhov. Prebieha formou brúsenia a zvlášť, pokiaľ sa robí ručne, zvyšuje hodnotu hodiniek.

Pero (hnacia pružina)

Je súčiastka mechanických hodiniek. Ide o špirálovitú pružinu uloženú v perovníku. Naťahovaním korunky (prípadne pohybom rotora pri automatických hodinkách) sa pero navíja. Svojím odvíjaním vďaka pružnosti materiálu, z ktorého je vyrobené, roztáča perovník a ten ďalej roztáča súkolie. Ide teda o hnaciu silu mechanických hodiniek. Na dĺžke pera je závislá rezerva chodu.

Perovník

Súčiastka mechanických hodiniek, v ktorej je navinuté pero. Ako sa pero rozvíja, tlačí do ozubeného kola perovníka, a ten ďalej roztáča súkolie mechanizmu.

Perpetual kalendár (večný kalendár)

Večný kalendár je funkcia (pri mechanických hodinkách komplikácia), kedy kalendár automaticky určí dĺžku mesiaca, vrátane prestupného roka. Na rozdiel od ročného (annual) kalendára nie je potrebné ho na konci roka resetovať.

Plastové sklíčko

Akrylátové sklíčko. Je pružné, ale pomerne ľahko sa môže poškriabať. Najčastejšie ho nájdeme pri detských hodinkách, retro modeloch alebo športtesteroch.

Poškriabateľnosť sklíčka

Sklíčka hodiniek dosahujú rôzne úrovne odolnosti voči poškriabaniu. Najľahšie poškriabateľné je plastové, odolnejšie je minerálne, najodolnejšie potom zafírové. Niektoré značky používajú vlastné označenie pre svoje sklíčka (napr. Seiko Hardlex).

>> Viac o sklíčkach

Puzdro

Puzdro hodiniek je pevná konštrukcia (plášť) hodiniek, v ktorej je uložený strojček, číselník a sklíčko. Vyrába sa najčastejšie z kovov, keramiky či plastu.

Precidrive

Technológia používaná značkou Certina, ktorá zvyšuje presnosť chodu quartzových strojčekov na +/- 10 sekúnd/rok, čo je 8 - 10 krát presnejšie než bežne používané quartzové strojčeky.

>> Viac o Precidrive

Preklápacia spona

Kovová spona, ktorá sa zapína preklápaním jednotlivých častí. Najmä pri športových hodinkách je bežná tiež preklápacia spona s poistkou, ktorá chráni proti náhodnému rozopnutiu zavadením.

Pracka

Typ zapínania remienka. Najčastejšie sa stretneme s jednotŕňovou alebo dvojtŕňovou prackou (sponou).

PVD úprava

PVD (z angl. Physical Vapour Deposition) je moderný spôsob povrchovej úpravy, kedy sa vo vákuu odparia/odprášia z pevnej látky mikročiastočky a tie sa pod vysokým tlakom nanášajú na povlakovaný materiál.

Odparené mikročiastočky sa vďaka procesu spoja priamo s materiálom na ktorý sú nanášané. Vďaka tomu dokonale kopírujú povrch a farebné tóny, nie sú len fóliou alebo náterom, ale sú súčasťou kovu. Nehrozí tak, že sa farba z povrchu hodiniek začne lúpať.

>> Viac o PVD

Quartz

Výbrus z kremeňa, ktorého fyzikálne vlastnosti sa využívajú pre dosiahnutie presnosti elektronických hodiniek.

Quartzové hodinky

Nemajú mechanické súkolie, ale integrovaný obvod. Energiu dodáva batéria (akumulátor), presnosť zaisťuje výbrus z kremeňa, alebo quartz. Môžu byť analógové alebo digitálne (prípadne ana-digi). Sú omnoho presnejšie než mechanické a všeobecne aj odolnejšie. Prvé voľne predajné quartzové hodinky predstavilo Seiko 25. decembra 1969.

Quick fit

Spôsob uchytenia remienka k hodinkám, bez toho aby bolo treba ďalšieho náradia. Remienok sa „vycvakne“ a opäť „nacvakne“, kedy pánt zostáva v náramku. Alternatívou je quick release.

Quick release

Spôsob uchytenia remienka k hodinkám, bez toho aby bolo treba ďalšieho náradia. Pánt má z vnútornej strany remienka úchyt, ktorý je možné posunúť a tým pánt povoliť. Na rozdiel od quick fit sa teda remienok nevycvakáva. Niekedy sa tomuto variantu hovorí „rýchlopánty“.

Rádiovo riadené hodinky (Radio Controlled, RC)

Rádiom riadené hodinky prijímajú (dlhovlnný) signál z rádiových staníc (vysielačov). Synchronizácia prebieha automaticky (najčastejšie v noci okolo 2. hodiny), ale možno ju spustiť aj manuálne. Synchronizácia trvá niekoľko minút (obvykle 2 až 15 min) a signál je dostupný len na niektorých miestach našej planéty (na južnej pologuli napr. vôbec).

>> Viac o rádiovo riadených hodinkách

Rattrapante

Typ chronografu, kedy hodinky disponujú dvoma na sebe nezávislými chronografmi pre stopovanie dvoch časových udalostí. Iné názvy tiež double chronograf, split chronograf, split-second chronograf. Predtým nazývaný FlyBack second, preto sa často pletie s FlyBack chronografom.

Retrograde

Funkcia (komplikácia) hodiniek, kedy sa ručičky vo výseku vracajú späť, akonáhle dôjdu do najvzdialenejšieho bodu (koniec výseku). Netočia sa teda v kruhu, ale majú spätný pohyb. Jedná sa o ozvláštnenie hodiniek. Príkladom môže byť deň v týždni (day retrograde) v polkruhovom výseku.

Rezerva chodu

Rezerva chodu udáva dobu, počas ktorej budú fungovať plne natiahnuté mechanické hodinky. Po jej uplynutí sa hodinky zastavia a je nutné ich opäť natiahnuť. Rezervu chodu ovplyvňuje predovšetkým dĺžka pera. Obvyklá doba je 40 hodín, stretneme sa ale so strojčekmi s rezervou 50, 70, 80, 90 hodín aj niekoľko dní. Príkladom známeho strojčeka s 80 hodinovou rezervou je Powermatic 80. Najpresnejšie idú hodinky obvykle pri plnom až polovičnom náťahu, pri nižšom sa môže odchýlka zväčšovať.

Rotor

Obvykle kovový polkruh, pomocou ktorého sa naťahuje pero v perovníku. Pohybom ruky sa mení poloha hodiniek a tým aj rotora, ktorý sa na základe svojej váhy otáča okolo osi. Rotor nájdeme u mechanických hodiniek (s automatickým náťahom – teda s rotorom), alebo quartzových hodiniek (teda kinetických, bez batérie).

Ručičky

Ručičky u analógových hodiniek ukazujú čas. Najbežnejšie nájdeme hodinovú, minútovú a sekundovú, ani to ale nie je pravidlom. Ručičky môžu mať rôzne tvary a názvy.

>> Viac o Tvaroch a názvoch hodinkových ručičiek

Remienok (remeň, pásik)

Remienok je jednou z možností, na čom nosiť hodinky. Môže sa jednať o kožený remeň, ale aj silikónový (plastový) či látkový pásik.

>> Viac o typoch remienkov a náramkov

Sapphlex

Je obchodné označenie minerálneho skla, ktoré vyvinula spoločnosť Seiko pre svoje hodinky. Jeho základom je minerálne sklo Hardlex, ktoré má na povrchu tenkú vrstvu syntetického zafíru (korundu). Vďaka tomu je odolné a veľmi ťažko poškriabateľné. Sapphlex používa Seiko pre niektoré svoje športové modely.

Sférické sklíčko

Sférické, alebo tiež konvexné je typ sklíčka, ktoré je vypuklé do tvaru šošovky a získava tým jej optické vlastnosti. V praxi umožňuje lepšiu čitateľnosť. Nie ale všetky vypuklé sklíčka sú súčasne sférické, musí sa jednať práve o typický tvar zaoblenia.

S(G)P zlátenie

SGP (Seiko Gold Plated) je technika zlátenia patentovaná značkou Seiko. Zlato je nanášané elektrolyticky na oceľ, kde dochádza k inotovému spojeniu s materiálom. Seiko používa najčastejšie 12-14 karátové zlato a metódu používa aj pre dosiahnutie ružového zlata. Táto metóda zlátenia vykazuje veľkú stálosť a pre porovnanie zodpovedá zhruba 11 mikrónom galvanického zlátenia. Iné značky k dosiahnutiu zlatej farby používajú často metódu PVD úpravy.

Shock resist

Shock resist, alebo slovensky "odolnosť proti nárazu" je vlastnosť všetkých hodiniek Casio G-Shock. Tie sú navrhnuté a vyrobené tak, aby odolali omnoho vyšším nárazom, než hodinky iných konkurenčných značiek.

>> Viac o Shock resist

Skeleton

Výraz, ktorý sa používa pre hodinky, ktoré majú strojček odkrytý cez sklíčko, je teda z veľkej časti vidieť, číselník chýba.

Sklíčko

Sklíčko chráni číselník hodiniek. Najčastejšie je číre, u módnych hodiniek sa môžeme stretnúť so zafarbením. Môže byť rovné aj vypuklé (sférické) a najčastejšie je vyrobené z minerálu, syntetického zafíru alebo plastu.

>> Viac o sklíčkach

Stĺpové koleso

Vzpriamené, vrúbkované, rotujúce koleso v chronografe, ktoré funguje ako posuvné rameno k ovládaniu rôznych pák, ktoré zapína a vypína chronograf a vracia ruky chronografu do nulovej polohy.

Solárne hodinky

Quartzové hodinky, ktoré sa dobíjajú pomocou solárnych panelov, umiestnených najčastejšie pod číselníkom. Nemajú klasickú batériu, ale solárny článok, do ktorého sa ukladá energia transformovaná zo svetla (umelého aj slnečného).

Spring Drive

Spring Drive je unikátny hodinkový strojček spoločnosti Seiko. Jedná sa o mechanický strojček s quartzovou presnosťou, kedy mechanické súkolie je regulované elektromagnetickou brzdou s presnosťou quartzovej frekvencie. Prvý strojček so Spring Drive predstavilo Seiko v roku 1999. Spring Drive nájdeme pri niektorých luxusnejších modeloch v rade Prospex, Presage a značiek Grand Seiko či Credor.

>> Viac o Spring Drive

Subciferník (tiež subčíselník, subdial, pomocný číselník)

V závislosti na komplikáciách hodiniek zobrazujú pomocné číselníky rôzne informácie. Napr. u chronografu slúžia ako sčítače stopovaného času. Môžu ale ukazovať aj duálny čas, hodnoty kalendára a ďalšie.

Super-Clear Coating

Antireflexná úprava zafírového skla zaisťujúca vynikajúcu čitateľnosť, napr. aj na slnku. S týmto označením sa stretávame u spoločnosti Seiko Watch Corporation.

Super-Hard Coating

Spoločnosť Seiko takto označuje povrchovú úpravu kovu, oceľového či titánového puzdra, prípadne ťahu, ktorá zaisťuje väčšiu odolnosť proti poškriabaniu (medzi fanúšikmi známe ako DiaShield). Jej prednosťou je priehľadnosť "ochrannej vrstvy", ktorá nemení farbu kovu. Stretneme sa ale aj s farebnými úpravami, napríklad Super-Hard Black Coating.

Super Titanium

Materiál titánu, ktorým Citizen upravuje svoju patentovanú technológiu Duratec. Vďaka tejto úprave má Super Titanium lepšie vlastnosti a až päťkrát väčšiu odolnosť proti poškriabaniu.

>> Viac o Super Titaniu

Swiss Made

Označenie pre hodinky, ktoré spĺňajú určité kritériá pre výrobu hodiniek v Švajčiarsku: výrobný priemysel musí byť v Švajčiarsku, zhotovenie prebieha v Švajčiarsku, rovnako ako konečná kontrola, minimálne 60 % nákladov musí byť švajčiarskeho pôvodu a strojček musí byť švajčiarsky (swiss movement).

Swiss movement

Označenie pre hodinkový strojček, ktorý spĺňa určité kritériá: musí byť zhotovený v Švajčiarsku, skontrolovaný v Švajčiarsku, minimálne 60 % výrobných nákladov musí pochádzať zo Švajčiarska a zároveň 50 % komponentov musí byť švajčiarskeho pôvodu.

Šrobovacia korunka

U niektorých hodiniek (najčastejšie potápačských či so zvýšenou vodeodolnosťou) je korunka na šrobovací závit. Lepšie chráni proti vniknutiu vody. Korunka nejde pre nastavovanie hodnôt ihneď povytiahnuť, ale je treba ju vyšrobovať a následne povytiahnuť do požadovanej úrovne. Pre zachovanie vodeodolnosti je nutné korunku opäť plne zašrobovať.

Tachymeter

Umožňuje zistiť priemernú rýchlosť pomocou stopovaného času a dopredu určenej vzdialenosti (napr. kilometer). Pri analógových hodinkách určujeme priemernú rýchlosť pomocou tachymetrickej stupnice na lunete, pri ana-digi či digitálnych hodinkách si nastavujeme vzdialenosť v hodinkách.

Tesnenie

Tesnenie hodiniek zaisťuje ich vodeodolnosť. Najčastejšie je na troch miestach, ktoré sú najrizikovejšie pre prienik vody: medzi korunkou a krčkom puzdra, medzi viečkom a puzdrom a prípadne medzi tlačidlami a krčkami puzdra. Materiál tesniacich krúžkov je vždy na spôsob gumy. Preto je dobré tesnenie meniť, ideálne každých 5-8 rokov, guma má tendenciu tvrdnúť, popraskať a tým môže dôjsť k porušeniu vodeodolnosti hodiniek.

Tokijské pruhy

Zdobenie strojčeka, veľmi podobné Ženevským pruhom, ktoré nájdeme napr. u japonskej značky Seiko.

Tough Solar

Tough Solar je technológia solárneho napájania u hodiniek značky Casio. Všetky solárne napájané hodinky majú tú výhodu, že u nich nie je potrebné tak často meniť batériu. Batéria je dobíjacia.

>> Viac o Tough Solar

Trimatic

Trimatic je súborné označenie pre tri patentované technológie spoločnosti Seiko: Spron, Diashock a Magic Lever. Trimatic nájdeme pri vybraných automatických strojčekoch Seika, napr. v rade Presage.

Spron je špeciálna zliatina, ktorá je používaná pri vybraných strojčekoch Seika pre vlások a hnacie pero. Diashock je súčiastka, ktorá chráni hriadeľ zotrvačníka proti nárazom a predlžuje tým jej životnosť. Magic Lever má tvar vidlice a výrazne zvyšuje prenos kinetickej energie z rotora a tým zlepšuje účinnosť náťahu automatických hodiniek.

Tourbillon

Tourbillou, niekedy aj „kráľovská komplikácia“, vynašiel A.-L. Breguet v roku 1795, aby kompenzoval vplyv gravitačného poľa na presnosť vreckových hodiniek. Krokové koliesko a zotrvačník sú umiestnené v „klietke“, ktorá sa pravidelne otáča. Dnes má význam skôr pre milovníkov hodinárčiny a vedú sa aj spory o tom, či Tourbillon je tzv. komplikácia.

Veľká komplikácia (Grand Complication)

Presná definícia nie je ustálená, ale všeobecne sa má za to, že sa jedná o hodinky, ktoré majú niekoľko (obvykle tri) zložitých komplikácií (minútový opakovač (minute repeater), fáza mesiaca, malú a veľkú zvonkohru, večný kalendár, split-seconds chronograf).

Vlások

Vlások je plochá zvinutá pružina, ktorá je vnútorným koncom upevnená k zotrvačníku. Umožňuje jeho kmitanie tam a späť a tým dáva hodinkám určité tempo. Predĺžením resp. skrátením účinnej dĺžky vláska zrýchľujeme, resp. spomaľujeme chod hodiniek. Vlások je najjemnejšia súčiastka hodiniek (asi ako ľudský vlas) a je vyrábaná z rôznych zliatin podľa výrobcu.

Vodeodolnosť hodiniek

Hodnota vodeodolnosti nám hovorí, akým stupňom ochrany proti vniknutiu vody hodinky disponujú. Uvádza sa najčastejšie v metroch (M), baroch (BAR) alebo atmosférach (ATM), kedy BAR a ATM zodpovedá 10 metrom. Hodnoty sú merané v ideálnych laboratórnych podmienkach, nejedná sa teda o reálnu hĺbku.

Najčastejšie rozlišujeme:

Vlhkotesné – hodinky zvládnu len bežnú vlhkosť vo vzduchu, ideálne nevystavujeme ich vode
3 ATM (30 M) – hodinky vydržia bežné umývanie rúk, mrholenie, nie sú určené do vody
5 ATM (50 M) – hodinky zvládnu aj bežnú sprchu, nedoporučuje sa s nimi plávať
10 ATM (100 M) – hodinky sú určené pre plávanie, niekedy aj plytké potápanie
20 ATM (200 M) – hodinky prispôsobené na rekreačné potápanie (cca do 40 metrov reálnej hĺbky)

Vodeodolnosť zaisťuje hneď niekoľko atribútov, jedným z najdôležitejších je tesnenie, ale tiež šrobovacia korunka a dienko na závit (šrobovací).

Vodotesnosť

Vodotesnosť hodiniek je „zakázané“ označenie pre určenie miery vodeodolnosti hodiniek a už sa prakticky nepoužíva. Žiadne hodinky nie sú 100% vodotesné za všetkých okolností.

Výškomer (altimeter)

Zariadenie, ktoré určuje výšku nad hladinou mora (nadmorskú výšku), reagovaním na zmeny barometrického tlaku.

Zafírové sklíčko

Sklíčko vyrobené zo syntetického zafíru. Jeho hlavnou výhodou je skvelá odolnosť voči poškriabaniu, nevýhodou je ale väčšia náchylnosť k odleskom a tiež menšia odolnosť voči nárazom než napr. sklíčka minerálne.

Zaratsu leštenie

Zaratsu je technika leštenia kovu, ktorá zaisťuje výnimočný zrkadlový lesk puzdra a ťahov u vybraných hodiniek značky Seiko. Zaratsu leštenie prebieha výhradne ručne a vychádza zo starého umenia Zaratsu, ktoré sa používalo napríklad pre leštenie samurajských mečov. Vďaka Zaratsu majú hodinky rovnakú textúru a lesk po celej ploche. Technika sa používa pri oceli, ale aj zlate či titáne. Toto umenie ovláda v Seiku len vybraná hŕstka majstrov a zaučenie trvá aj niekoľko rokov.

Zlátenie plátovaním

Pri tejto forme zlátenia sa na silný plech navarí tenší plech zlata a následne sa lisuje. Dnes už nie je tak obvyklé, ale stále sa používa napr. na hodinkové puzdrá.

Zmagnetizovanie

Niektoré súčiastky hodiniek (najmä vlások mechanických hodiniek) sú náchylné na vplyv magnetického poľa. Pokiaľ dôjde k zmagnetizovaniu, môže to mať veľký vplyv na chod a presnosť hodiniek. Hodinky možno odmagnetizovať pomocou špeciálneho prístroja.

Zotrvačník

Zotrvačník, hovorovo „nepokoj“, je oscilátorom mechanických hodiniek a jeho funkciou je udávať hodinkám presné tempo. Je tvorený plochou pružinou (vláskom), ktorá dodáva zotrvačníku energiu, a vencom na hriadeli, teda zotrvačnou hmotou. Tempo hodiniek sa stanovuje buď v hertzoch, alebo polokmitoch za hodinu (bph, beats per hour). Všeobecne, čím vyššia frekvencia, tým je strojček presnejší. Zotrvačník je tiež nazývaný srdcom hodiniek a býva na neho priehľad cez open heart či priehľadné dienko.

Ženevská pečať

Zjednodušene vyšší stupeň Swiss Made. Geneve Seal (ženevská pečať) dokladá, že hodinky boli vyrobené v samotnej kolíske švajčiarskeho hodinárstva, v ženevskom kantóne. Musí spĺňať náročné kritériá, v súčasnej dobe ich spĺňa len niekoľko málo hodinárskych značiek.

Ženevské pruhy (Côtes de Genève)

Forma zdobenia kovu, s ktorou sa stretneme predovšetkým pri strojčekoch hodiniek. V americkom prostredí tiež pod termínom damaskeening.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre