Telefón 0650 400 134 (volajte PO-PA 8-18, SO 10-18)
Košík
0,00 €
Prejsť k objednávke
logo

Ako nastaviť čas a dátum a ako správne manipulovať s hodinkami?

Tagy: Návody | Klasické

Agáta Vřeská | 8.8.2023 | 6 MIN

Stalo sa vám niekedy, že sa dátum otočil na poludnie namiesto polnoci? Alebo sa vám podarilo poškodiť dátumový veniec? Nie, v skutočnosti nejde o hodinky, ale o ručičky :). Poďme si teda v presných krokoch prejsť, ako správne nastaviť dátum a čas na väčšine analógových hodiniek. A tiež ako s nimi manipulovať všeobecne.

Manipulácia s korunkou

Začnime manipuláciou s korunkou. Teda malým okrúhlym "gombíkom", ktorý je zvyčajne na vonkajšej strane puzdra.

Korunka je veľmi citlivá. Platí to pre hodinky na batérie aj pre mechanické hodinky. V prípade mechanických je to o to viac, že jej spojenie so strojčekom môže pri nesprávnej manipulácii spôsobiť jeho poškodenie.

S korunkou sa preto musí zaobchádzať opatrne. Zvyčajne existujú dva typy korunky - zacvakávacie a skrutkovacie.

Pricvakávacia korunka

Pricvakávacia korunka sa dá rozpoznať podľa toho, že po použití naozaj malej sily sa korunka vycvakne.

Po zaskrutkovaní je v tzv. 1. polohe, a ak majú hodinky komplikáciu/funkciu (napríklad ukazovateľ dátumu), je v 1. polohe, ktorú nastavíte otáčaním korunky.

Vytiahnutím do 2. polohy, t. j. vytiahnutím o niečo ďalej od puzdra hodiniek, je možné nastaviť časové ručičky. Ak hodinky nemajú žiadne iné funkcie, zvyčajne majú len 1. polohu a v nej sa nastavuje čas.

Po dokončení nastavenia sa korunka musí zacvaknúť späť do puzdra - bude opäť v polohe 0.

Nulová poloha korunky- korunka je úplne prichytená k puzdru. Mechanické hodinky s ručným naťahovaním sa môžu naťahovať v nulovej polohe.

Prvá poloha - slúži na nastavenie času (ak hodinky nemajú iné funkcie) alebo na nastavenie funkcií (napr. dátum, deň v týždni, GMT).

Druhá poloha - používa sa na nastavenie času na hodinkách, ktoré majú ďalšie funkcie. Otáčaním sa pohybujú ručičky.

Zacvakávací korunka je typická pro společenské hodinky, nebo hodinky se základní voděodolností.

Zapínacia korunka je typická pre spoločenské hodinky a hodinky so základnou odolnosťou voči vode.

Skrutkovacia korunka

Skrutkovacia korunka sa na druhej strane neodskrutkuje, kým ju neodskrutkujete. Je totiž závitová, ktorú treba uvoľniť otáčaním, a keď pocítite jemné potiahnutie, bude v polohe 0. Až teraz môžete korunku zdvihnúť do požadovanej polohy.

Ako zistíte, či máte naskrutkovanú korunku? Zvyčajne sa nachádza na hodinkách so zvýšenou vodotesnosťou (100+ metrov) a takmer vždy na hodinkách pre potápačov. Informácie o skrutkovacej korunke sú zvyčajne uvedené v parametroch modelu a tiež v návode.

Šroubovací korunku je nezbytné vždy důkladně zašroubovat k pouzdru.

Skrutkovacia korunka musí byť vždy dôkladne priskrutkovaná k puzdru.

Pri skrutkovacej korunke je naozaj nevyhnutné, aby ste ju po nastavení naskrutkovali späť. To sa vykonáva tak, že ju najprv zaskrutkujete do polohy 0, potom ju zatlačíte smerom k puzdru a začnete skrutkovať v opačnom smere, ako keď ste ju odskrutkovali.

Ak korunka zostane odskrutkovaná, riskujete dve veci - po prvé, že sa vám do hodiniek dostane voda (pretože proti vniknutiu vody chráni práve skrutkovací mechanizmus), a po druhé, riskujete odlomenie korunky.

U některých modelů je šroubovací nejen korunka, ale také tlačítka.

V niektorých modeloch sa skrutkuje nielen korunka, ale aj tlačidlá.

Nastavenie dátumu a času na analógových hodinkách

Skôr ako sa pozrieme na nastavenie času krok za krokom, je dôležité si uvedomiť dve veci. Po prvé, ručičky vždy posúvajte dopredu. Nehovoríme o posune o päť minút dozadu, ale o posune o niekoľko hodín dozadu, najmä po polnoci. Inými slovami, nikdy sa nepokúšajte posunúť dátum posunutím ručičiek dozadu.

Po druhé, pri nastavovaní dátumu držte ručičky v spodnej časti ciferníka. Vyhnete sa tak možnému poškodeniu mechanizmu.

Ako správne nastaviť dátum a čas na bežných analógových hodinkách:

  1. Vytiahnite korunku nahor do polohy nastavenia času (poloha, v ktorej ovládate ručičky). Ak nenastavujete dátum, prejdite rovno na bod 7.
  2. Presuňte ručičky do spodnej časti ciferníka. Napríklad na 17:40.
  3. Ak máte ručičku dátumu, posuňte korunku nahor do polohy nastavenia dátumu (zvyčajne do 1. polohy).
  4. Nastavte dátum na predchádzajúci deň. Ak napríklad nastavujete dátum na 25. deň, nastavte dátum na 24. Rovnako postupujte aj pri nastavení dňa v týždni. Ak je teda streda 25., nastavte utorok na 24. Ak nastavujete mesiac v roku, vyberte aktuálny mesiac, pokiaľ nie je prvý v mesiaci, v tom prípade nastavte predchádzajúci mesiac.
  5. Korunku opäť vytiahnite nahor do polohy na nastavenie času, t. j. do polohy, v ktorej sa pohybujú ručičky.
  6. Posúvajte ručičky dopredu v smere hodinových ručičiek, kým sa v okienku dátumu nezobrazí dnešný dátum (zvyčajne medzi 22:00 a 2:00 hod.). Teraz máte správne nastavený dátum, deň v týždni a viete, že ste v čase tesne po polnoci.
  7. Nastavte aktuálny čas. Opäť posúvajte ručičky dopredu a len dopredu! Potom nasaďte korunku späť (alebo ju naskrutkujte).
Tieto pokyny budú fungovať pre väčšinu analógových hodiniek. Existujú však aj výnimky. Napríklad niektoré hodinky majú špeciálne tlačidlo na nastavenie dátumu. Iné nemajú polohu korunky na nastavenie dátumu, ale v skutočnosti musíte ručičkami prechádzať cez polnoc toľkokrát, kým sa dostanete k skutočnému dátumu.

Viac informácií o funkcii dátumu nájdete v našom podrobnom článku:

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Dátum
23.7.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Dátum

Hodinky s fázou mesiaca

S nastavením kalendára súvisí aj tzv. fáza mesiaca. Pekná komplikácia, ale ako ju nastaviť, že? Pre väčšinu hodiniek, pokiaľ nemajú iné prepojené komplikácie, to bude platiť:

  1. Zistite, kedy bol posledný spln mesiaca.
  2. Nastavte ukazovateľ mesiaca na hodinkách na spln.
  3. Spočítajte, koľko dní uplynulo od splnu mesiaca do dnešného dňa.
  4. Pomocou tlačidla posuňte mesiac o zistený počet dní.

Napr: Posledný spln bol 4. júna 2023. Dnes je 26. júna 2023, takže nastavte ukazovateľ presne na spln a potom ho posuňte o 22 otáčok (26 - 4 = 22). Fáza mesiaca bude zodpovedať aktuálnemu dátumu.

O funkcii fázy mesiaca a jej nastavení sme podrobne písali v samostatnom článku:

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

Ako manipulovať s hodinkami?

Na záver ešte niekoľko dobre mienených tipov. Nechcem byť prudérny, ale možno ste si práve kúpili svoje prvé hodinky a bola by škoda zničiť ich nesprávnym zaobchádzaním.

  1. Skontrolujte si odporúčania výrobcu, ktoré ste dostali pri kúpe. Môže to byť otrava, ale niekedy je to užitočné.
  2. Hodinky nikdy nevystavujte väčšej záťaži, než na akú sú určené. Napríklad sa neodporúča potápať s hodinkami s vodotesnosťou 50 metrov. Ak si nie ste istí, aký kontakt s vodou vydržia, pozrite si náš článok Hodinky a vodotesnosť.
  3. Pred kontaktom s vodou sa vždy uistite, že máte korunku pevne naskrutkovanú alebo priskrutkovanú k puzdru.
  4. Neumiestňujte hodinky do blízkosti magnetov (napríklad reproduktorov, magnetických skriniek atď.). Prečo si môžete prečítať v článku Hodinky a magnetizmus.
  5. Vždy po otvorení hodiniek (napr. výmena batérie, nastavenie strojčeka) nechajte otestovať ich odolnosť voči vode (tlaková skúška). Ideálne je tiež nechať si hodinky skontrolovať pred letnou sezónou, najmä ak ich beriete k vode a pod.
  6. Servis: V prípade, že hodinky nie sú v prevádzke, je potrebné ich opraviť. Mechanické hodinky si raz za čas nechajte vyčistiť, premazať a nastaviť u skúseného hodinára. Výrobcovia zvyčajne odporúčajú približne každých 5 rokov. Nezáleží na tom, že váš sused nemal hodinky v servise 20 rokov a stále fungujú. Verte mi, vaše hodinky vám to vrátia.
  7. Zamyslite sa nad tým, čo máte na zápästí. Napríklad kožený remienok bude po dni strávenom v bazéne naozaj nešťastný. Spoločenským hodinkám s jemným mechanickým strojčekom vo vnútri nemusí robiť dobre vŕtačka na záhrade. Ponúkam aj inšpiráciu, ako sa starať o kožený remienok.
  8. Naozaj žiadne hodinky nie sú vhodné na veľké teplotné výkyvy a extrémne teplotné podmienky. V saune sledujte presýpacie hodiny, nie hodinky na zápästí.
  9. Či už sú vaše hodinky mechanické alebo na batérie, nemajú rady pády, nárazy, prudké otrasy. Pokiaľ nemáte hodinky G-Shocks.

Môže sa vám to hodiť neskôr:

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT

Na čom sa dajú nosiť hodinky: materiály remienkov a náramkov
14.10.2019 - Bohumil Vopršal
Na čom sa dajú nosiť hodinky: materiály remienkov a náramkov

Hacking a všetko okolo neho – Pokiaľ ide o sekundy
10.10.2023 - Jakub Pitucha
Hacking a všetko okolo neho – Pokiaľ ide o sekundy

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre