VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Telemetrická stupnica

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 31.5.2021 | 6 MIN

Potápačská, logaritmická, tachymetrická, GMT, azimutálna... Lunety a stupnice na hodinkách sa v súčasnej ére smartphonov zdajú (čo sa funkčnosti týka) celkom zbytočné. Napriek tomu sa stále jedná o extrémne populárnu črtu hodiniek, ktorá si nachádza cestu ako na zápästia športovcov, pretekárov, potápačov, pilotov a iných profíkov, tak pod rukávy manažérov alebo v úvodzovkách "obyčajných" ľudí. Ako to? A ako vlastne fungujú? To sme sa rozhodli preskúmať v sérii o lunetách a stupniciach. Na programe dňa: hodinky s telemetrickou lunetou.

Foto: Hodinky-365.cz

Články o lunetách a stupniciach:

Lunety a stupnice – základné pojmoslovie

Luneta je obvodový krúžok na puzdre hodiniek, ktorý v podstate tvorí prechod medzi sklíčkom a puzdrom. Lunety môžu mať rôznu šírku, dizajn a najmä rôzne využitie. Delia sa na: pevné (nepohyblivé), jednosmerne otočné a obojsmerne otočné.

Stupnica je potom samotné číslovanie, ktoré sa nachádza buď priamo na lunete, alebo pod sklíčkom, kde vedie po obvode číselníka. Práve stupnica je to, čo z najväčšej časti určuje dané funkčné zaradenie – napr. potápačská luneta bude mať inú číselnú stupnicu než luneta tachymetrická apod.

Srovnání: potápěčská a tachymetrická luneta.Porovnanie: potápačská a tachymetrická stupnica.

Lunety či stupnice teda rozhodne nie sú len ozvláštňujúci dizajnový prvok, ktorý hodinkám dáva ten zaujímavý športový štýl. Sú tiež efektívny a funkčný nástroj, ktorý umožňuje robiť najrôznejšie úlohy: od načasovania ponoru až po výpočet priemernej rýchlosti motorky, od merania zásoby paliva alebo výpočtu vzdialenosti nepriateľskej paľby po sledovanie času v iných časových pásmach. Trik spočíva v ich správnom dešifrovaní a ume ich používať.

Čo je to telemeter a k čomu slúži?

Telemeter je zariadenie slúžiace na meranie vzdialenosti objektov v priestore, ktorého názov je odvodený zo starogréckych slov pre „ďaleko" a „niečo, čo meria". Pôvodne sa jednalo o optické zariadenia používané pri zememeračských výskumoch, ale ako sa dalo očakávať, čoskoro si telemetre našli uplatnenie aj v iných odvetviach... Najmä v tých vojenských. Zvláštne využitie pre neho našlo predovšetkým námorné či protilietadlové delostrelectvo (a o tom, ako presne v tomto smere mohli telemeter využívať, sa dozviete nižšie v "návode na použitie").

Telemetr z druhé světové války. Zdroj: wikimedia.orgTelemeter z druhej svetovej vojny. Zdroj: wikimedia.org

Telemetrická stupnica na hodinkách vychádza z rovnakého princípu – dokáže slúžiť ako zariadenie pre meranie vzdialenosti akéhokoľvek objektu či javu, ktorý vydáva nejaký vizuálny a zároveň akustický efekt. Jednoducho povedané, objekt, ktorého vzdialenosť chceme poznať, musí byť súčasne vidieť aj počuť.

Podoba telemetrickej stupnice

Telemetrickú stupnicu nájdeme výhradne na hodinkách s chronografom – stopkami, bez ktorých by bola telemetrická stupnica len na parádu, pretože k samotnému určovaniu vzdialenosti je potrebná aj funkcia presného merania času. Pre hodinky s telemetrickou stupnicou sú teda charakteristické dve tlačidlá po bokoch korunky, ktorými sa stopky spustia a zastavujú, a subčíselníky na číselníku.

Telemetrická stupnice na hodinkách Jungans je vyznačená červeně. Zdroj: www.junghans.comTelemetrická stupnica na hodinkách Jungans je vyznačená červenou. Zdroj: www.junghans.com

Pri hodinkách s telemetrickou stupnicou je tiež pravidlom, že na mieste, kde sa obvykle nachádza sekundová ručička bežného času, sa nachádza práve ručička stopiek, ktorá slúži ako ukazovateľ meranej vzdialenosti na stupnici, ktorá vedie po obvode číselníka. Sekundová ručička bežného času potom beží v jednom zo subčíselníkov.

Telemetrická stupnica je pevná, neotočná a nachádza sa vo vnútri číselníka. Samotná stupnica má lineárne číslovanie a pracuje so škálou od 1 do 20, jednotky sú najčastejšie udávané v kilometroch.

Telemetrická stupnica je dnes považovaná za ľahko archaickú črtu hodiniek, ktorá v modernom svete nemá valné uplatnenie, a preto je hodiniek s telemetrickou stupnicou ako šafranu. Keď sa ale nejaký kúsok nájde, jedná sa skôr o luxusnejšiu "highendovú" záležitosť, ktorá spravidla vsádza na retro vzhľad a určitú dizajnérsku nostalgiu. Dá sa teda povedať, že v 21. storočí plní telemetrická stupnica skôr funkciu estetickú než akúkoľvek inú. Je však treba uznať, že na hodinkách vyzerá výborne.

Návod na použitie

Ako tu už zaznelo, pomocou hodiniek s telemetrickou stupnicou dokážeme zistiť vzdialenosť objektu či javu, ktorý je súčasne vidieť aj počuť. Princíp je založený na rýchlosti zvuku, ktorý je (za štandardného atmosferického tlaku a pri teplote okolo 20 °C) 343 m/s. To znamená, že na stupnici ukáže ručička 1 kilometer zhruba za 3 sekundy.

Búrka

Ako najčastejší príklad použitia sa uvádza meranie vzdialenosti búrky. Predstavme si modelovú situáciu: Ste na prechádzke, je sparný a dusný deň a k autu to máte ešte celkom kus. A čo sa nestane, začne sa poriadne blýskať a hrmieť... To tu chýbalo. Ako ďaleko od vás búrka asi je? Tak presne na to existuje jednoduchý fígeľ (teda samozrejme za predpokladu, že máte hodinky s telemetrickou stupnicou).

Vo chvíli, keď uvidíte blesk, stlačíte tlačidlo pre spustenie stopiek. Stopky zastavte až potom, keď započujete dunenie hromu. Ručička stopiek bude na telemetrickej stupnici mieriť na číslo označujúce vzdialenosť búrky od miesta, kde práve stojíte. Tým súčasne zistíte, ako rýchlo budete musieť utekať k autu.

Úprimne, tento trik funguje aj bez hodiniek s telemetrickou stupnicou. Od zablýskania stačí len začať odpočet vo vašej hlave, ktorý zastavíte pri následnom zahrmení. Potom už len musíte vedieť, že (zhruba) každé 3 sekundy sa rovnajú jednému kilometru vzdialenosti. S telemetrickou stupnicou je však meranie ďaleko pohodlnejšie a presnejšie.

Vojenstvo

Preto, že dnes pre telemetrickú stupnicu iné praktické uplatnenie skôr nenájdeme, ukážeme si spôsoby, ako telemeter využívali vojaci a členovia námorného delostrelectva.

Zoberme si tento príklad: Je noc, viditeľnosť je prakticky nulová a na mori sa k sebe približujú dve nepriateľské lode. Delo prvej lode vystrelí takmer naslepo a nezasiahne. Posádka druhej lode však vo chvíli, keď uvidí záblesk z nepriateľského dela, začne odpočet, ktorý zastaví po tom, čo reálne zvuk dela započuje. Takto posádka dokáže určiť vzdialenosť nepriateľskej lode, ktorá po nich vystrelila, nastaví podľa toho vlastné delo a získa tým omnoho lepšiu šancu na zásah.

Tak isto sa dala telemetrická stupnica využiť pri pozemných výzvedných akciách, kedy bol telemeter používaný na určenie presnej polohy nepriateľskej základne. Princíp je rovnaký: vojak, ktorý sa priplazil do bezpečnej vzdialenosti od nepriateľskej základne, spozoruje výstrel (napríklad) protilietadlovej rakety. Vďaka svetelnému a zvukovému efektu potom môže vojak s telemetrom zistiť presnú vzdialenosť základne od miesta, kde sa zrovna nachádza on sám, a dať túto informáciu vlastnej základni, ktorá tak lepšie zameria zbrane.

Ako telemetrickú stupnicu využije bežný moderný človek?

Keď sa zamyslíme nad nejakým súčasnejším a mierumilovnejším použitím telemetrickej stupnice, musíme zaloviť po objekte či jave, ktorý je ďaleko od nás, a ktorý je zároveň vidieť aj počuť. Ako príklad sa ponúka napríklad ohňostroj. Pozeráte z okna na krásnu svetelnú (aj keď trochu hlučnú) show a premýšľate, ako ďaleko od vás sa odohráva?

Pomocou hodiniek s telemetrickou stupnicou jednoducho zistíte, že zdroj ohňostroja je pravdepodobne námestie, o ktorom viete, že je od vás vzdialené 5 kilometrov – čo je hodnota, na ktorú ukázala ručička na telemetrickej stupnici.

Napadá vám iný príklad moderného využitia telemetrickej stupnice? Neváhajte sa s ním podeliť v komentároch.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre